کبکها را شکار نکنید!
به گزارش پارس به نقل از ایسنا محمد سمیعی سن گندم را یکی از آفات کلیدی و خطرناک مزارع غلات در استان دانست و عنوان کرد: هر عدد سن مادری در متر مربع از یک هکتار مزرعه قادر است، بسته به نوع محصول بین 80 تا 125 کیلو خسارت وارد کند.
وی ادامه داد: سن گندم همچنین میتواند از 70 تا 210 عدد تخم گذاشته که به طور میانگین 150 تخم به بار مینشیند و در صورتی که مبارزه شیمیایی انجام نشود، محصول مزرعه بین 5 تا 30 درصد از نظر کیفی خسارت دیده و دچار سنزدگی میشود که غیرقابل مصرف برای دام و انسان خواهد بود.
سمیعی در خصوص مبارزه طبیعی با سن غلات، عنوان کرد: سن غلات دشمنان طبیعی فراوانی دارد که طی سالهای گذشته جمعیت آنها کاملا در حد نرمال و طبیعی حفظ شده بود، اما دخالت بشر در طبیعت که شامل چرای مفرط مراتع، سمپاشیهای بیرویه باغات و مزارع با سموم با طیف اثر وسیع و ماندگاری بالا و شکار بیرویه پرندگان به خصوص کبک منجر به کاهش شدید جمعیت دشمنان طبیعی این آفت مهم و خطرناک گندم و جو شده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان در خصوص چگونگی از بین رفتن آفت سن توسط کبک، گفت: سن گندم به منظور عبور از شرایط دیاپوز زیر پوشش بوتهها در ارتفاعات رفته و کبک نیز برای تغذیه از بذور گیاهان پوشش بوتهها را بر هم زده و سنها را شکار میکند.
وی ادامه داد: هر کبک قادر است روزانه 20 تا 510 عدد سن شکار کند و به طور متوسط هر کبک طی مدت حضور خود در کوهستان حداقل 12000 تا 15000 عدد سن را شکار میکند و از آلودگی به طور میانگین یک تا دو هکتار مزارع گندم به این آفت جلوگیری کند .
سمیعی اظهار کرد: حال اگر در هر دره و کوهستان جمعیت قابل توجهی کبک حضور داشته باشد، ضمن زیبا و مفرح بودن طبیعت به مرور جمعیت سن غلات نیز به تعادل خواهد رسید و همه ساله از آلودگی مزارع و خسارات جبراننباپذیر و مصرف سموم شیمیایی در مزارع جلوگیری خواهد شد.
وی افزود: علاوه بر این مبارزه طبیعی با آفات از گسترش بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی سموم کشاورزی نیز جلوگیری میشود.
ارسال نظر