به گزارش پارس به نقل از مهرخانه، در پنجاه و چهارمین جلسه شورای اجتماعی کشور مورخ ۲۰/۹/۱۳۸۹ ایجاد اطلس اجتماعی کشور مورد تصویب قرار گرفت. در این مصوبه آمده است: «کلیه دستگاه‌ها، سازمان‌ها و نهادها (وزارت اطلاعات، قوه قضاییه، ناجا، مرکز آمار ایران، سازمان ثبت احوال، وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، وزرات علوم و تحقیقات و فن‌آوری، ستاد مبارزه با مواد مخدر، سازمان صداو سیما و وزارت کار) موظف‌اند مستمراً نسبت به تکمیل داده‌ها و اطلاعات مورد نیاز اطلس اجتماعی که توصیف‌کننده سیمای اجتماعی کشور با ابعاد و شاخص‌های مختلف آن؛ اعم از آسیب‌ها و مفاسد اجتماعی نظیر طلاق، اعتیاد، خودکشی، جرایم، ناهنجاری‌ها و... همچنین وضعیت سرمایه اجتماعی، نشاط و رضایت عمومی، مشارکت‌های مردمی، همبستگی ملی و ... است، اقدام کنند و گزارش روند کار به‌طور مستمر به استحضار ریاست محترم جمهوری و شورای اجتماعی کشور رسانده شود.» این مصوبه در تاریخ ۲۸/۱۰/۱۳۸۹ و با امضای وزیر وقت کشور به دستگاه‌های عضو ابلاغ و اجرایی شد.

اطلس اجتماعی کشور سامانه‌ای است که با رصد، تجمیع آمار و اطلاعات، ویژگی‌ها، خصوصیات رویدادهای اجتماعی و فرهنگی کشور همانند جمعیت، وضعیت ازدواج و طلاق، تحصیلات، امکانات فرهنگی و اجتماعی، اشتغال، بیکاری، آسیب‌های اجتماعی، شاخص‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را بر اساس مشخصات محیطی و جغرافیایی یک منطقه جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل کرده و گزارش می‌دهد.

این اطلس آبان ماه سال ۹۲ از سوی وزارت کشور تصویب شد. وزیر کشور پس از تصویب این اطلس در وزارت کشور تصریح کرد: این اطلس که ناظر بر آسیب‌ها در حوزه و محیط‌های مختلف است، به تصویب رسیده و انشالله بعد از نهایی‌شدن آن اجرا شود. این اطلس این امکان را به ما می‌دهد که ارتباطی را که دستگاه‌های مختلف با آن برقرار می‌کنند، به‌صورت دوره‌ای گزارشی را برای ما ارسال کنند و از سوی ما مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.

رحمانی‌فضلی افزود: تعیین موضوعات اجتماعی مهم از جمله موضوعات دیگری است که مورد تأکید ما قرار دارد و اینکه اعضای جلسه که از ۲۳ دستگاه تشکیل شده است، پیشنهادات خود را ارایه دهند تا در کمیته‌ها مورد بررسی قرار گیرد و تلاش کنیم که به ارزیابی و سیاست‌گذاری در این مقوله بپردازیم.

این هفته از این اطلس رونمایی می‌شود
طی یک‌سال گذشته خبر چندانی از اطلس اجتماعی کشور نبود و تهیه این اطلس در دست مطالعه و بررسی قرار داشت. اردشیر گراوند طراح و مجری اطلس اجتماعی کشور در گفتگو با خبرنگار مهرخانه گفت: این هفته از این اطلس رونمایی می‌شود. در این اطلس بحث‌های گسترده‌ای شامل جمعیت، اقتصاد، آموزش، بهداشت و درمان، بحث‌های زیرساختی، آسیب‌های اجتماعی، موضوعات مربوط به زنان مانند اشتغال، سواد و ... گنجانده شده است.

وی در خصوص همکاری‌ سایر نهادها در تهیه این اطلس بیان داشت: شورای اجتماعی کشور با ما همکاری داشته، اما هیچ نهاد دیگری به صورت مستقیم در این مسئله ورود نداشته است.

گراوند در رابطه با داده‌های آماری گردآوری‌شده برای تهیه اطلس اجتماعی کشور گفت: آمارها از مراکزی مانند مرکز آمار و دستگاه‌های مختلف گرفته شده، اما به غیر از آنها جایی‌که لازم بوده پژوهش‌هایی نیز انجام داده‌ایم.