مدیر سازمان ملل در زمینه ایدز ايران در گفتگو با پارس:
50 هزار مبتلا به ايدز شناسايي نشده اند/ موارد جنسی و تعداد مبتلایان زن در حال افزایش است
انمها فقط خودشان تنها نیستند و بچه دار می شوند. بنابراین وقتی از عفونت خانمها صحبت میکنیم، درباره عفونت نسل آینده هم حرف میزنیم.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- مدیر کشوری دفتر برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز گت: براساس آمار تخمینی حدود 80 هزار بیمار مبتلا به ایدز در کشور و حدود 27 هزار بیمار مبتلا به ایدز در ایران ثبت شده است.
دکتر فرداد درودی، مدیر کشوری دفتر برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «پارس»، اظهار داشت: برای آمار مبتلایان اچ.آی.وی، یک مدل ریاضی مخصوص از سوی برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز و با همکاری سازمان جهانی بهداشت معرفی شده است.
وي افزود: براساس این مدل ریاضی و براساس آمار تخمینی حدود 80 هزار بیمار مبتلا به ایدز در کشور داریم، اما براساس سیستم پایش و رصد ایران که از حدود 15 سال پیش آغاز شده، حدود 27 هزار بیمار مبتلا به ایدز در ایران ثبت شده است که حدود 5000 نفر از آنها هم فوت کردهاند.
وي اضافه كرد: فاصله بین این 80 هزار بیمار تخمینی و 27 هزار بیمار ثبت شده، افرادی هستند که شناسایی نشدهاند و حتی احتمال دارد از بیماری خود خبر نداشته باشند.
وي با اشاره به زنانه شدن ايدز در جامعه ايران گفت: در گذشته، نمای ایدز در ایران، بیشتر مردانه و انتقال هم از طریق اعتیاد تزریقی بود، اما حالا کم کم موارد جنسی و تعداد مبتلایان زن هم در حال افزایش است.
درودی افزود: بر اين اساس باید با برنامههای کاهش آسیب، روشهای مقابله با انتقال از طریق اعتیاد تزریقی را حفظ کنیم و خدماتمان را از بعد کمی و کیفی گسترش دهیم، همچنین نیاز است که با موارد ابتلا از طریق جنسی هم مقابله کنیم.
مدیر کشوری دفتر برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز در مورد آمار زنان مبتلا به ايدز گفت: الان حدود یک سوم موارد جدید ابتلا مربوط به خانمهاست و حتی موارد ثبت شده هم همین را تائید میکند، در حالی که در گذشته این بیماری در ایران، سیمایی مردانه داشت.
درودی افزود: اپیدمی کلاسیک ایدز در کل دنیا به این شکل است که 50 درصد مبتلایان ایدز، مرد هستند و 50 درصد مبتلایان را هم خانمها تشکیل میدهند. برای کشور ما تا چند سال پیش 90 درصد مبتلایان، آقا و فقط 10 درصد خانمها بودند، اما حالا تعداد خانمها افزایش پیدا کرده و در واقع، رفتهرفته شکل کلاسیک اپیدمی را به خود گرفته است.
وي با اشاره به ضعيف تر بودن فيزيولوژيك زنان در مقابل ايدز گفت: از راه انتقال جنسی ویروس، خانمها به دلیل آناتومی و فیزیولوژی بدنشان آسیبپذیرترند و بیشتر در معرض ابتلا به ایدز از طریق رابطه جنسی هستند. البته این حرف به این معنی نیست که آقایان مصون هستند، ولی در کل، آسیبپذیری خانمها برای انتقال ویروس اچ.آی.وی در رابطه جنسی بیشتر است.
مدیر کشوری دفتر برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز با اشاره به انتقال ويروس ايدز به كودك از طريق مادر گفت: فعلا عمده راه انتقال ایدز در ایران، کماکان اعتیاد تزریقی، سپس رابطه جنسی و در نهایت انتقال از طریق مادر به کودک است.
درودی افزود: نکته مهم این تغییر شکل اپیدمی ایدز در ایران این است که خانمها فقط خودشان تنها نیستند و بچه دار می شوند. بنابراین وقتی از عفونت خانمها صحبت میکنیم، درباره عفونت نسل آینده هم حرف میزنیم.
وي اضافه كرد: وقتی کودکی با اچ.آی.وی به دنیا میآید، ناخودآگاه بار عاطفی سنگینی به خانواده تحمیل میشود.
وي ادامه داد: امید به زندگی در کودکان مبتلا به ایدز بسیار پایین است، بنابراین شاخص مرگ و میر کودکان در جامعه هم تحتالشعاع قرار میگیرد. در این شرایط ما با میزان بالایی از مرگ و میر کودکان مواجه خواهیم بود. علاوه بر آن، داروهای این کودکان هم گرانتر و دسترسی به آن سختتر است.
مدیر کشوری دفتر برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز خاطرنشان ساخت: سیستم ایمنی کودکان مبتلا به ایدز نیز بسیار ضعیف است و آنها مستعد سرایت عفونتهای فرصتطلب هستند. از اینرو این اتفاق هم بار مالی سنگین و هم بار اجتماعی و بهداشتی بالایی دارد، در حالی که میتوانیم پیشگیری کنیم و به نقطهای برسیم که کودک یک مادر مبتلا به اچ.آی.وی، سالم به دنیا بیاید.
وي اضافه كرد: با وجود این من مطمئنم ایران میتواند درصورت تمرکز بیشتر بر امر پیشگیری، تا یکی دو سال آینده به جایی برسد که انتقال از مادر به فرزند به صفر برسد. اما در کل میبینید که اگر شکل اپیدمی عوض شود و زنان بیشتری درگیر ایدز شده و شناسایی نشوند، در نتیجه نسل آینده هم با مشکلات زیادی روبه رو خواهد شد.
مدیر کشوری دفتر برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه ایدز با اشاره به هزينه هاي سنگين بيماري ايدز گفت: واقعیت این است که سیستم درمانی ما نیاز به تقویت دارد. کلا درمان بیماران مبتلا به اچ.آی.وی در خاورمیانه و شمال آفریقا نیاز به بهبود دارد؛ بهطوریکه ما کمترین میزان پوشش درمانی را در خاورمیانه و شمال آفریقا داریم و فقط حدود 11 درصد در بزرگسالان بیمار، خدمات درمانی میگیرند، چون خیلی از آنها شناسایی نشدهاند.
درودی افزود: البته بحث درمان، دو قطب مهم دارد؛ بخش اول به پزشک، مسئولان و افرادی برمیگردد که درمان را ارائه میدهند و بخش دوم هم به خود بیمار برمیگردد که باید درمانهایش را ادامه بدهد، در حالی که بخشی از بیماران، درمان را به دلایلی مثل عوارض جانبی داروها نیمهکاره رها میکنند.
وي اضافه كرد: پوشش درمانی این بیماران در کشور ما براساس شاخصهای جدیدی که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده، بسیار پایین است.
وي اضافه كرد: فقط حدود 10 تا 12 درصد مبتلایان به ایدز در ایران که واجد شرایط درمان هستند، درمان میگیرند، اما بسیاری از آن جمعیت 90 درصد باقیمانده، اصلا شناسایی نشدهاند که بخواهند درمان بگیرند.
درودی تاكيد كرد: بیماران مبتلا به ایدز در ایران، همچنان از نظر اقتصادی و فشار اجتماعی، مشکلاتی را تحمل میکنند. چون هر چه باشد آنها بخشی از درآمدشان را صرف هزینههای درمان میکنند و هر شغلی را هم نمیتوانند انتخاب کنند.
ارسال نظر