چرا مردان پرخاش و زنان غیبت می کنند؟
یک روانپزشک می گوید: مردان در برخورد با استرس های مدیریت نشده به مواد مخدر و پرخاشگری پناه میبرند و زنان به غیبت، خرید افراطی، مواد غذایی و عملهای زیبایی.
به گزارش پارس؛ افشین طیبی در گفت و گو با فارس، اظهار داشت: تمام اختلالات روانی باید از ۳ منظر زیستی، روانی و اجتماعی بررسی شوند. عامل زیستی شامل ناهنجاری های مغزی، ناقل دهنده های عصب-رسانه، هورمون ها و ژنتیک است.
وی گفت: عامل روانی؛ به عوامل مختلفی اشاره دارد که عوامل شناختی، رفتاری و تحلیلی مهمترین آنها هستند و در نهایت عامل اجتماعی به محیط اجتماعی که فرد در آن زندگی می کند اشاره دارد.
وی افزود: در برخی اختلالات ممکن است یکی از این ۳ عامل اصلی و مهمتر باشد. مثلاً در اختلال دوقطبی که افسردگی-شیدایی است، عامل زیستی مهمتر است، بنابراین درمان اصلی دارویی است.
این متخصص حوزه بهداشت روان گفت: واکنش مردان و زنان در مقابله با استرس متفاوت است. مردان در صورتی که نتوانند بر استرس خود فائق آیند به رفتارهای خاصی گرایش پیدا می کنند که اختلال سوء مصرف مواد مخدر و الکل، رفتار جنسی و پرخاشگری این ۳ رفتار را تشکیل می دهند.
این روانپزشک غیبت کردن را یکی از واکنش های زنان در مواجهه با استرس هایی دانست که فرد از مدیریت آن ناتوان است.
وی افزود: زنان وقتی نتوانند استرس های خود را حل کنند غیبت می کنند. صحبت کردن درباره مسائل مختلف یکی از رفتارهایی است که زنان در استرس مدیریت نشده به آن می پردازند.
وی ادامه داد: خرید کردن افراطی نیز به استرس های حل نشده مربوط است که در زنان دیده می شود. نکته قابل توجه این است که خریدها باید غیرضروری باشند. در این حالت فرد چیزهایی می خرد که به آنها احتیاج نداشته باشد.
این متخصص حوزه بهداشت روان تصریح کرد: اشتغال ذهنی درباره خوردن و اندازه گیری کالری های غذاهای مختلف نیز که در زنان بیشتر دیده می شود به همین استرس های مدیریت نشده مربوط می شود. همچنین اشتغال ذهنی برای انجام عمل های زیبایی متعدد نشان می دهد که فرد نتوانسته استرس های خود را مدیریت کند.
وی با اشاره به طبیعی بودن حس زیبایی در انسان و رفتارهایی که این مهم را ایجاد می کند گفت: البته انسان زیبایی را دوست دارد و رفتارهایی که انجام می دهد در این رابطه است. این به لحاظ روانی اشکالی ندارد، اما اشتغال ذهنی برای عمل های متعدد زیبایی در افراد به ویژه زنان به دلیل وجود استرس هایی است که باید مدیریت می شده اما از توان فرد خارج بوده است.
این روانپزشک با بیان تفکیک جنسیتی در رفتارهای مذکور اظهار داشت: هر چند این رفتارها برای افراد غیر طبیعی و نشانه وجود نوعی اختلال روانی است اما اگر زنان در مواجهه با استرس به مواد مخدر یا الکل پناه ببرند وضعیتی به مراتب شدیدتر از مردان دارند.
وی ادامه داد: عکس این موضوع نیز صادق است و اگر مردان در برخورد با استرس به جای حل آن به خرید افراطی بپردازند اوضاع بدتری نسبت به زنانی که همین رفتار را انجام می دهند دارند.
وی با اشاره به انواع استرس گفت: استرس ۲ نوع درونی و بیرونی دارد. در استرس های درونی، انتظار فرد از خودش موجب ایجاد فشار روانی در او می شود. در نوع بیرونی این محیط است که به وی فشار وارد می کند.
این روانپزشک افزود: گاهی اوقات استرس واقعی و گاهی نیز غیر واقعی است. استرس واقعی می تواند ناشی از برخی آسیب ها و مشکلات باشد. بیماری فرد می تواند برای والدین تولید استرس واقعی کند. ترس والدین از ابتلا فرزندشان به سرطان از نوع استرس های غیر واقعی است.
این متخصص حوزه بهداشت روان یادگیری مهارت های دهگانه زندگی را در پیشگیری و درمان استرس های زندگی موثر عنوان کرد و اظهار داشت: ۱۰ مهارت زندگی وجود دارد که یادگیری آنها می تواند فرد را در برابر استرس ها مقاومتر سازد.
وی گفت: مهارت های خودآگاهی، همدلی، روابط بین فردی، ارتباط موثر، مقابله با استرس، مدیریت بر هیجان، حل مسئله، تصمیم گیری، تفکر خلاق و تفکر نقادانه این مهارت ها را تشکیل می دهند.
طیبی افزود" استرس های روانی با فشاری که ایجاد می کنند موجب بیماری های روان-تنی می شوند که مهمترین آنها اختلالات دستگاه گوارش است.
ارسال نظر