هزینههای فاجعهبار سلامت ۱۱ درصد افزایش یافته است
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: هزینههای فاجعهبار سلامت حدود دو درصد بود، اما اخیراً به حدود هفت درصد در استانهای کشور و به حدود ۱۳ درصد در پایتخت رسیده است. در واقع هزینههای فاجعهبار سلامت، خانوادهها به زیر خط فقر سقوط میدهد.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، محمد حاجی آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به افزایش پرداخت هزینه های از جیب مردم در حوزه درمان و تشدید مشکلات این حوزه به دنبال بحران های اقتصادی اخیر که اخیراً به حدود هفت درصد در استان های کشور و به حدود ۱۳ درصد در پایتخت رسیده است، اظهار داشت: البته توسعه علوم پزشکی و رشته های وابسته به آن، از دستاوردهای بزرگ انقلاب شکوهمند اسلامی است. وی ادامه داد: پیش از پیروزی انقلاب حتی در زمینه پزشک عمومی هم وابستگی داشتیم و پزشکان خارجی در بسیاری از مراکز درمانی ما طبابت می کردند، اما امروز به مدد توسعه آموزش پزشکی، شاهد ارائه خدمت فارغ التحصیلان رشته های مختلف در اقصی نقاط کشور هستیم و نیازی به پزشکان خارجی نداریم.
معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه امروز در زمینه درمان نیز تحولاتی رخ داده و مراکز تشخیصی درمانی در سراسر کشور حتی در شهرهای کوچک به مردم خدمت ارائه می کنند، اظهار کرد: این دستاوردهای بزرگ در راستای تحقق شعار « عدالت در سلامت» حاصل شده است. البته باید گفت علی رغم پیشرفت های چشمگیر، مردم انتظاراتی از ما دارند.
آقاجانی در ششمین کنگره بین المللی آزمایشگاه و بالین عنوان کرد: نخستین درخواست به حق مردم از دست اندرکاران این است که هزینه های درمانی قابل تحمل شوند. قرار بود بر اساس برنامه پنجم توسعه، پرداخت از جیب مردم به حدود ۳۰ درصد برسد. اما در حال حاضر پرداخت از جیب مردم حدود ۷۰ درصد است.
۱۳ درصد پایتخت نشینان به علت هزینه های درمان به زیر خط فقر می روند
وی با بیان اینکه در بحران اقتصادی دو سه سال اخیر مشکلات مردم در این خصوص تشدید شده است و بخش بزرگی از سبد خانوار را همین هزینه های تشخیصی درمانی تشکیل می دهد، اظهار کرد: هزینه های فاجعه بار سلامت حدود دو درصد بود، اما اخیرا به حدود هفت درصد در استان های کشور و به حدود ۱۳ درصد در پایتخت رسیده است. در واقع هزینه های فاجعه بار سلامت، هزینه هایی هستند که می توانند خانواده هایی را که گرفتار بیماری های صعب العلاج هستند را به زیر خط فقر ببرند.
معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه خواسته دوم مردم بحث کیفیت در زمینه ارائه مختلف خدمات تشخیصی و درمانی است، گفت: علی رغم ارائه خدمت در ۵۵۰۰ آزمایشگاه دولتی، خصوصی و خیریه، هنوز نارضایتی هایی در میان مردم و پزشکان که مشتریان خدمات آزمایشگاهی هستند، به چشم می خورد. در این زمینه لازم است به اعتباربخشی توجه ویژه ای شود. انتظار سوم مردم از دست اندرکاران نیز دسترسی عادلانه به خدمات تشخیصی و درمانی است.
وی با اشاره به اینکه علی رغم گستردگی خدمات توسط زنجیره آزمایشگاه های کشور هنوز هم با مشکلاتی روبرو هستیم، اظهار کرد: به نظر می رسد امروز راهکارهای سنتی و کهنه نمی تواند نیازهای جوامع مدرن را تامین کند و لازم است به راهکارهای نوین توجه کنیم.
آقاجانی اضافه کرد: در این میان لازم است علاوه بر اتخاذ رویکردهای نوین، در آزمایشگاه ها همکاران در بخش های مختلف آزمایشگاهی از جمله پاتولوژی، هماتولوژی و… با یکدیگر همکاری صمیمانه داشته و با وحدت رویه در جهت حل مشکلات بکوشند. همچنین استفاده از تکنولوژی های نوین و جایگزینی روش های اتوماسیون به جای روش های دستی می تواند باعث افزایش سرعت، دقت، کیفیت و کاهش هزینه های آزمایشگاهی شود.
وی با بیان اینکه یکی از راهکارهای کشورهای توسعه یافته برای ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی، صنعتی سازی آزمایشگاه ها و راه اندازی آزمایشگاه های زنجیره ای است، اظهار کرد: البته برای تحقق این منظور باید توجه داشت که ارائه خدمات با کیفیت نباید با افزایش هزینه همراه باشد؛ بلکه شعار « ارتقای کیفیت، کاهش هزینه» در کشورهای توسعه یافته نیز به طور جدی دنبال می شود. صنعتی سازی آزمایشگاه ها می تواند هر سه خواسته مردم در زمینه کاهش هزینه ها، ارتقای کیفیت و دسترسی عادلانه را محقق کند.
معاون درمان وزارت بهداشت به بحث اعتباربخشی آزمایشگاه ها نیز اشاره کرد و گفت: بحث اعتباربخشی آزمایشگاه ها در چند سال اخیر به طور جدی در حال پیگیری بوده است و گام های خوبی در این خصوص برداشته شده و امیدواریم این حرکت با تلاش های بیشتر کامل شود.
آقاجانی خاطرنشان کرد: همچنین باید قیمت خدمات در حوزه آزمایشگاه های خصوصی و دولتی واقعی شود تا وضعیت به سامان تری را در این حوزه شاهد باشیم. البته نباید فراموش کرد که همپای رشد تکنولوژی به ارتقای دانش و مهارت نیز نیاز داریم و دانشگاه ها باید توجه بیشتری به این امر نشان بدهند.
ارسال نظر