ثبت جهانی «قهوه خانه» به نام کشوری دیگر!
در پی تلاشهای گسترده کشور آذربایجان در ثبت میراثهای معنوی مشترک با ایران به نام خود و تلاش اخیر این کشور در ثبت چوگان، پس از ناکامی بزرگ ایران در زمینه ساز تار، اکنون ترکیه نیز دراقدامی مستقل، سنت قهوهخانه را که میراثی مشترک در منطقه است، به نام خود برای ثبت در میراث جهانی یونسکو عرضه کرده است.
به گزارش پارس به نقل از قانون، در پی تلاش های گسترده کشور آذربایجان در ثبت میراث های معنوی مشترک با ایران به نام خود و تلاش اخیر این کشور در ثبت چوگان، پس از ناکامی بزرگ ایران در زمینه ساز تار، اکنون ترکیه نیز دراقدامی مستقل، سنت قهوه خانه را که میراثی مشترک در منطقه است، به نام خود برای ثبت در میراث جهانی یونسکو عرضه کرده است.
قهوه خانه ها که به شهادت ادبیات و هنر قهوه خانه ای، بنیاد هنرهای دیگر سنتی ایران نظیر شاهنامه خوانی و نقالی و نیز تعزیه و… بوده، اکنون نیز همانند ساز تار، بدون یادی از ایران و سهم آن به نام کشوری دیگر ثبت می شود. از دیگر سو امسال نیز پرونده ثبت طب سنتی نیز که از همان ابتدا با چالش های جدی روبرو بوده، ازدیگر موضوعات و میراث منطقه ای است که شاید به دلیل بی توجهی به اولویت ها در تعیین موضوعات فرهنگی منطقه ای برای ثبت در فهرست جهانی و تمرکز صرف بر میراث صرفا ایرانی و ملی، اکنون دوباره فرصت را برای ثبت دو میراث معنوی دیگر که ایران سهمی بزرگ در آن دارد، و تاریخ آن به دوران ایران پیش از اسلام باز می گردد، به نام کشورهای همسایه فراهم کرده است.
« اوکال اوگوز» ، مدیر دفتر ملی یونسکو ترکیه، درهمین زمینه با تاکید بر اهمیت ثبت سنت قهوه خانه در این فهرست گفت این اثر درکنار ثبت آثاری چون مراسم ازدواج کسک، سماع درویشان و تائر سایه کرکپنار، همگی در کنار هم با ثبت در فهرست میراث معنوی یونسکو اهمیت و جایگاه میراث معنوی ترکیه را نشان می دهد و این جدیدترین اثری است از فرهنگ ترکیه که از سوی جامعه جهانی مورد شناسایی قرار گرفته است. نشست جاری کمیسیون میراث معنوی یونسکو که تا هفتم دسامبر در باکو ادامه دارد قرار است با شرکت ۷۸۰ نماینده از ۱۱۶ کشور آثار پیشنهادی را در این فهرست بگنجاند.
ارسال نظر