گریز از تنهایی
اینکه بعضیها میگویند باید در ترم اول دانشگاه، تنهایی را تحمل کرد، سخن صحیحی نیست. در پاسخ این صحبت باید گفت که چرا تنهایی؟ دانشجویان با آسانترین شیوه میتوانند یک دوست و البته حتی یک مشاور تحصیلی خوب پیدا کنند.
چنانچه دانشجوی تازه وارد سری به گروه آموزشی رشته خود بزند حتما همکلاسی خود را پیدا میکند؛ تفاوتی ندارد که دانشجوی سال اولی باشد یا بالاتر. دانشجویان ترم اولی میتوانند با هم به بخشهای گوناگون دانشکدهشان سر بزنند و با محیط کلی دانشگاه آشنا شوند. از سویی گرفتن معلوماتی از دانشجویان ترم بالایی برای برطرف کردن ابهامات موثر است.
البته دانشجوی جدید نباید تلاش کند که درمورد دشواری درسها یا چیزی که از آنها میترسد مانند بازار کار یا رشته تحصیلیاش از دیگر دانشجویان بپرسد چراکه امکان دارد بعضی از دانشجویان با دادن اطلاعات غلط ناشی از تصورات خود، سبب بالا رفتن استرسهای او شوند.
به هر حال هم سخن شدن با دیگر دانشجوها میتواند تا اندازهای برای برطرف کردن نگرانیهای دانشجویان تازه وارد مفید باشد. البته از سویی برای دانشجویان غیربومی «غم غربت» ناخودآگاه صورت میگیرد. غمغربت اصطلاح کلی است که اندوه، غم، از دست دادن معنا، ترس از تغییر یا احساسات تنهایی و حتی احتمال به وجود آمدن حوادث ناگوار در موقعیت جدید را شامل میشود.
بعضی وقتها چنانچه دانشجو نتواند احتیاجات دوست داشتن و علاقه خود را با اشخاص جدید تأمین کند به افسردگی جدی دچار میشود. برای کمشدن این حس چند وسیله آشنا و دمساز را از منزلتان به محل جدید بیاورید.
مشاوره دانشگاهی
صحیح است که در بعضی از دانشکدههای کشور مراکز مشاوره در اندازه همان اسمشان باقی میمانند و در بعضی دیگر نیز به قدری تعداد مراجعهکنندگان زیاد است که برای رسیدن نوبت باید یک ترم را گذراند، ولی به هر ترتیب در همین مراکز مشاوره افرادی هستند که سخن گفتن، حتی به طور گذری با آنها در راهنمایی دانشجو و خارج کردن او از استرسهای نابجا موثر است.
عینک خوشبینی بزنید
چنانچه دانشجو تا جایی پیش برود که به هرچه مینگرد مانند نکتههای کوچک رشته تحصیلی یا شیوه لباس پوشیدن دیگر دانشجوها در تصور خود جریان اشتباه و زشتی را چه در حال و چه در آینده ترسیم کند، به بدبینی دچار شده است. پس عینک خوشبینی بزنید. با این عینک به رشته خود این طور نگاه کنید که تعدادی در انتظار این بودهاند که بهجای شما وارد دانشگاه شوند و تعداد زیاد دیگری نیز مشغول تحصیل در همین رشته هستند؛ بنابراین شما باید زمان را مغتنم شمرده و در رشتهای که قبول شدهاید خوب درس بخوانید.
ترم اول را جدی بگیرید
بعضی از دانشجوها با این بهانه که از زیاد درس خواندن پشت کنکور خسته شدهاند، درسهای ترم اول را که هیچ بلکه همه مسائل دانشگاه را به حال خود رها میکنند. درسهای ترم اول بسیارر مهم هستند چراکه به نوعی پایه تحصیلی دانشجو در همه تحصیلات تکمیلی به حساب میآیند. همین سهل انگاری نسبت به دانشگاه سبب نمرهنیاوردن دانشجو حتی در امتحانات میانترم شده و شدید شدن اضطراب او را به علت اینکه فکر میکند از هم کلاسی های خود عقب افتاده است، به دنبال دارد.
به عوامل استرسزا نزدیک شوید
یکی از راه حلهای مهم برای کنترل استرس این است که به عوامل استرسزا نزدیک شوید. اغلب دانشجویان برای کمتر شدن استرسشان از عوامل اضطرابزا دوری و با فرار از کلاسها و در رختخواب در همه روز تلاش میکنند این احساس را کم کند. دراین بین، بد نیست بدانید دوری از عوامل استرسزا سبب میشود چنین احساسی بیشتر به وجود آید.
سفارش ما برای کمتر شدن اضطراب در دانشگاه این است که به عوامل استرسزا نزدیک شوید و بهاصطلاح با رفتن در میدان از شدت این حس کم کنید. برای آشکارترشدن این مسئله مثالی میزنیم. تصور کنید شخصی برای کم شدن استرس خود یک روز در کلاس حاضر نمیشود؛ ولی استرس نفهمیدن درسهای آن روز به جای نگرانی به علت حضور در کلاس خواهد شد و شاید شدت آن بیشتر گردد.
برنامهریزی کوتاه مدت در ترم اول
خیلی از دانشجویان ترم اولی با دیدن فارغالتحصیلان و استادان رشته خود، به نوعی تنها آخر کار را میبینند و برای طی کردن این همه درس و بالطبع دشواریهایی که همراه دارند، حس ناتوانی میکنند.
ولی آنچه اهمیت دارد این است که دانشجویان ترم اولی باید برای همان ترم اولشان طرح یک برنامه مناسب را برنامه ریزی کنند و به بقیه چیزها کاری نداشته باشند. بهتر است دانشجویان غیربومی در برنامههایشان یک قراری نیز برای برگشت به منزل تنظیم کنند. این کار از احتمال برگشت سریع دانشجو به خانه کم میکند و او را روی اهداف محل اقامت جدید تمرکز میکند.
موافقتهای اولیه
دانشجویانی که مجبور هستند مدت زمان دانشگاه را با چند نفر از دانشجوهای دیگر در خوابگاه یا خانهای که اجاره کردهاند بگذرانند، باید بپذیرند که میان آنها باید توافقاتی انجام بگیرد؛ در یک سخن آنها باید با هم صلح کنند و نه یکدیگر را تحمل میکنند. متأسفانه درصد بسیاری از دانشجویان بر سر موضوعات کوچک باهم دعوا میکنند.
این در حالی است که آنها چنانچه معنی تفاوتهای وجودی همدیگر را بهخوبی درک کنند، نهتنها باهم خیلی دچار اختلاف نمیشوند بلکه از تواناییهای همدیگر هم لذت میبرند.
از خود مواظبت کنید
یکی دیگر از دلایل افزایش استرس دانشجویان این است که بهخوبی از خود مواظبت نمیکنند. بهعبارتدیگر، دانشجویان با نخوردن غذاهای مقوی و نداشتن رژیم غذایی سالم و انجامندادن فعالیتهای ورزشی سبب میشوند این حس اثر بیشتری بر سلامتی جسمی و روحیشان بگذارد.
گفتن این نکته لازم است که والدین هم نقش مهمی در کم شدن اضطراب در دانشگاه اجرا میکنند. مثلا، والدین با پرسوجو از بچه هایشان درمورد عوامل نگرانکننده و همفکری و کمک با آنان سبب میشوند از شدت استرس بچهها کم شود.
ارسال نظر