کلیه: ساخت سنگ اکیداً ممنوع!
بیشتر افراد زمانی به سنگ کلیه دچار می شوند که یک ناهمگونی شیمیایی سبب شود مواد معدنی و پروتئین ها در ادرار شروع به کریستالی شدن کند. سنگ ها ممکن است صاف یا زبر و خشن، به کوچکی یک دانه یا به حدی بزرگ باشد که باعث ایجاد درد شود. گاهی سنگ های کوچک خود به خود و بدون اینکه فرد متوجه شود، از راه ادرار دفع می شود؛ اما سنگ های بزرگتر، هنگام عبور از لوله متصل کننده مثانه و کلیه دردهایی شدید ایجاد می کنند و حتی گاهی ممکن است در این لوله گیر کنند که در این حالت جریان ادرار را مسدود می سازند.
به گزارش پارس به نقل از راز، بیشتر سنگ های کلیه به دلیل وجود مقادیر زیادی کلسیم در کلیه ایجاد می شود؛ اما گونه ای کمیاب تر از سنگ ها نیز هستند که به علت عفونت های ادراری یا وجود بیش از حد اسیداوریک در ادرار بروز می یابد. جالب است بدانید محققان به تازگی نوعی باکتری را کشف کرده اند که در کلیه بعضی افراد زندگی می کند و در شکل دهی سنگ ها نقشی مهم دارد.
چگونه می توان از بروز یا بازگشت سنگ های کلیوی پیشگیری کرد؟
۱. از نمک ترشک، زیاد استفاده نکنید:
محدود کردن مواد غذایی حاوی اگزالات (قهوه، چغندر، شکلات، بادام، اسفناج، ریواس، نوشابه گازدار، توت فرنگی، چای و سبوس گندم) در پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه های حاوی اگزالات موثر است.
۲. از نوشیدن آب انگور بپرهیزید:
نوشیدن آب انگور احتمال ابتلا به سنگ کلیه را در افراد در معرض خطر، تا ۴۴ درصد افزایش می دهد.
۳. تا می توانید سبزیجات بخورید:
استفاده مکرر از سبزیجات، خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می دهد.
۴. از خوردن گوشت پرهیز کنید:
اگر به سنگ کلیه ناشی از اسیداوریک مبتلا هستید، بهتر است از خوردن گوشت قرمز، مرغ و ماهی پرهیز کنید، زیرا خوردن گوشت میزان اسیداوریک را افزایش می دهد.
۵. بیماری های مرتبط با سنگ کلیه را بلافاصله درمان کنید:
عفونت های ادراری، فعالیت زیاد غده پراتیروئید، نقرس و برخی دیگر از بیماری ها در ایجاد سنگ کلیه نقش اساسی دارد؛ لذت در صورت بروز این گونه بیماری ها بهتر است هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید.
۶. برخی جوشانده های گیاهی معجزه می کنند. از خوردن آنها غافل نشوید:
برخی جوشانده های گیاهی سبب افزایش جریان خون کلیه ها و در نتیجه افزایش حجم ادرار می شوند و به این ترتیب باکتری ها را دفع و کلسیم و نمک جوهر ترشک (اگزالات) را رقیق می کنند. این جوشانده ها برخی عفونت های ادراری را از بین برده و به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه نیز کمک می کنند. برخی پزشکان توصیه می کنند چای را حتماً با برگ های goldenrod، جعفری و ریشه جو دم کنید.
۷. تا می توانید مایعات، به ویژه آب بنوشید:
مصرف کم مایعات و تعریق زیاد می تواند یکی از علل اصلی ابتلا به سنگ کلیه باشد؛ لذا پزشکان توصیه می کنند بیماران در معرض خطر، با خوردن آب از عود بیماری سنگ کلیه پیشگیری کنند.
۸. از عوامل خطرساز دوری کنید:
هر چند مهمترین عامل ایجاد سنگ کلیه، ژنتیک است، چاقی، کم تحرکی، عفونت های مجاری ادرار، کم نوشیدن آب و کار در محیط های گرم در ایجاد سنگ های کلیه نقشی بسزا دارد. به همین دلیل لازم است افرادی که در خانواده شان سابقه ابتلا به سنگ کلیه دارند، این فاکتورهای محیطی را رعایت و به این طریق از بروز بیماری سنگ کلیه پیشگیری کند.
۹. از خوردن غذا در ظروف ملامینی پرهیز کنید:
محققان دانشگاه علوم پزشکی کائوسیونگ به تازگی دریافته اند تماس ظروف ملامینی با غذای داغ نیز می تواند یکی از عوامل ایجاد بروز سنگ کلیه باشد. به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند بیماران مستعد کلیه از خوردن هر نوع غذای گرم در ظروف ملامینی خودداری کنند.
یک توصیه به بیماران مبتلا به سنگ کلیه
بسیاری پزشکان به بیماران مبتلا به سنگ کلیه توصیه می کنند از طریق یک صافی ادرار کنند تا امکان جمع آوری سنگ کلیه وجود داشته باشد. در آزمایشگاه این سنگ ها آنالیز و نوع آن تشخیص داده می شود. با تشخیص صحیح نوع سنگ، داروهای مورد نیاز و متناسب با همان سنگ تجویز و رژیم غذایی مربوط به آن نیز مشخص می شود.
ارسال نظر