علت فساد در فوتبال ایران، پیامدها و راهکارهای پاکسازی
خداداد: خیلی وقت است میگویم این فوتبال کثیف است
کاپیتان سابق تیم ملی، صراحتا معتقد است فوتبال ایران کثیف است. او پس از برشمردن علتهای این ناپاکی میگوید افرادی که چند سال پیش هم به این فساد آگاه بودند به خاطر منافعشان حرفی نمیزدند اما الان به آن اشاره میکنند. او بیان میکند که همیشه در ناپاکیهای فوتبال پای یک مربی در میان است.
به گزارش پارس ، خداداد عزیزی در گفت وگوی تفصیلی با ایسنا، درباره ی بحث این روزهای فوتبال کشور مبنی بر وجود ناپاکی و فساد در آن صحبت های جالبی را مطرح کرد.
* بعد از بازی پرسپولیس و سپاهان و افشا شدن برخی مسائل درهای جدیدی به روی بحث ناپاکی در فوتبال ایران گشوده شد. به عنوان کسی که سال ها در این فوتبال کار کرده چقدر این موضوع را از نزدیک لمس کرده و به وجود آن باور دارید؟
من که خیلی وقت است می گویم فوتبال ایران ناپاک است. از همان سال ۸۶-۸۵ که وارد مربیگری شدم همیشه گفته ام فوتبال کثیفی داریم. الان برخی آقایان هستند که می گویند فوتبال ما پاک است؛ در حالی که در همان سال ها می گفتند ناپاکی زیاد داریم و مصاحبه هایشان هم موجود است. من اعتقاد دارم که فوتبال ما زیاد از حد ناپاک است. شما در هر جایی می توانید آدم خوب و بد پیدا کنید. بعضی جاها افراد خوب بیشتر هستند و بعضی جاها هم برعکس. اما من فکر می کنم که در فوتبال ما ناپاکی خیلی بیشتر از پاکی هاست. از مدیران و سرپرست ها گرفته تا مربیان و بازیکنان و حتی رسانه ها و گاها برخی افراد پیدا می شوند که به صورت شبکه ای و خیلی منظم که همان مافیا هستند این کارها را انجام می دهند و اصلا یک مجموعه برای خود تشکیل داده اند. ناپاکی فوتبال فقط در بحث داوری نیست و نقل و انتقالات بازیکنان به تنهایی بخش بزرگی از ناپاکی ها را درون خود جای داده است. متاسفانه آن قدر ناپاکی در این فوتبال زیاد شده که خیلی از افرادی که دوست داشتند روی این مسائل سرپوش بگذارند دیگر نمی توانند آن را از چشم مردم دور نگه دارند.
* اگر این طور که شما می گویید باشد کم کم مردم هم از فوتبال زده می شوند.
شک نکنید همین طور است. در سال ۹۸ که ما در تیم ملی بودیم مردم سر خود را برای دیدن بازی های تیم ملی می دادند اما الان آن قدر زشتی ها زیاد شده که من به عینه می بینم خیلی از مردم مثل قدیم فوتبال را دنبال نمی کنند و شاید خیلی از جوانان به خاطر نداشتن تفریح، فوتبال دیدن را انتخاب می کنند.
* واقعا چه شد که از سال ۹۸ به این طرف فوتبال ما چنین راهی را طی کرده که بیشتر افراد شاغل در آن به فساد رایج در فوتبال اقرار دارند؟
به نظر من علت اصلی ناپاکی فوتبال ما پول است. طبق گفته ی خود آقایان در سال بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیارد تومان در این فوتبال هزینه می شود. شما اگر همین الان هم بپرسید می فهمید که هزینه ی سالانه ی فدراسیون فوتبال حدود ۶۰-۵۰ میلیارد تومان است. در لیگ برتر هم تیم هایی که برای قهرمانی تلاش می کنند بالای ۲۰ میلیارد تومان هزینه کرده اند. واقعا پول سنگینی در فوتبال در گردش است. به همین خاطر این پول، ناپاکی، کثافت و زد و بند می آورد. با وجود این که ممکن است معدود آدم هایی هم پیدا شوند که در این وضعیت جلوی خودشان را بگیرند اما این اتفاق برای همه نمی افتد. ضمن این که من خودم فوتبالیست بوده ام و همیشه گفته ام که ما فوتبالیست ها اکثرمان آدم هایی هستیم که تحصیل کرده نیستیم و خانواده ی متمولی نداریم. به همین دلیل آدم تا پول می بیند دست و پایش شل می شود. بعد از پول، شهرت عامل مهمی در این ناپاکی هاست. الان دیگر همه ی توجهات چه در تلویزیون و چه در رسانه ها به فوتبال است و این عشق شهرت خیلی ها را اسیر کرده است. فکر می کنم خیلی از افراد به خاطر همین شهرت به فوتبال آمده اند و حتی حاضر شدند اعتبار خود را از دست بدهند اما در این فوتبال نامی دست و پا کنند.
* اما همه ی ما می دانیم که گردش مالی فوتبال اروپا چندین برابر ایران است. پس چه می شود که فساد در فوتبال ایران تا این حد زیاد می شود؟
در آن جا علاوه بر نهادهای نظارتی که به طور کامل بر گردش پول ها نظارت می کنند، قوانین سخت و محکمی هم برقرار است. اما در فوتبال ما قانونی وجود ندارد و افراد از خودشان قانون درمی آورند که هیچ سنخیتی با قوانین فیفا ندارد. وقتی در اروپا یک بازیکن به خاطر شرط بندی محکوم می شود شاید حداقل محرومیتی که برایش در نظر می گیرند بین ۵ تا ۱۰ سال باشد. اما این جا وقتی ثابت می شود که یک نفر در فساد دست داشته حداکثر ۶ ماه محروم می شود یا می گویند باید به لیگ دسته یک برود. ما در فوتبالمان قانونی نداریم و اگر هم قانونی داریم می شود راحت آن را دور زد، حتی با یک تلفن. زمانی که در کلن بازی می کردم یک بازیکن روس داشتیم که دو، سه بار تخلف کرد. یک بار همسرش در یک فروشگاه دزدی کرد و یک بار دیگر هم خودش در حالت مستی رانندگی کرد. باشگاه ما او را برای همیشه اخراج کرد. اما در ایران اگر یک بازیکن خوب هزار خلاف هم بکند اتفاقی نمی افتد.
* چند هفته ای است بحث ریشه کن کردن این فساد از فوتبال مطرح شده و حتی پای مجلس هم به قضیه کشیده شده است.
این مسائل مردم را از فوتبال زده می کند و اگر برخورد قاطعی با آن صورت نگیرد فوتبال کم کم هواداران خود را از دست می دهد. ضمن این که به نظر من فدراسیون به تنهایی نمی تواند وارد این پرونده شود و نیاز است که وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و ارگان های امنیتی وارد کار شوند و با متخلفان به هیچ وجه تعارف نکنند. اگر خداداد عزیزی تخلف کرده یا هر فرد بزرگی که تخلفش ثابت شده برخورد محکمی با او شود.
* خودتان چقدر با این مسائل روبه رو شدید؟
من ۶-۵ سال پیش پیشنهادهایی داشتم که مثلا فلان بازیکن یا فلان داور یک یا دو میلیون تومان می گرفت و بازی را درمی آورد. البته الان قطعا نرخش بالاتر رفته اما من از همان زمان داد می زدم که این فوتبال ناپاک است. یک روز برنامه ۹۰ شمشیر به دست من داد و من را مقابل داوران قرار داد؛ در حالی که من فقط چیزهایی که دیده بودم را می گفتم. الان هجمه ی شدیدی علیه علی دایی به وجود آمده که مثلا داوران را تحت فشار می گذارد تا روند بازی را به سود تیم خود برگرداند. اما همین آقایانی که خودشان را کارشناس می دانند امیدوارم بفهمند که این اعتراض ها کنار زمین ناخودآگاه است. البته این درخواست سختی است چرا که آنها هیچ وقت کنار زمین نبوده اند. یک مربی وقتی به داور اعتراض می کند ناخودآگاه این کار را انجام می دهد. انگار حقش را خورده اند. در همین بازی بارسا و رئال دیدید که عادل فردوسی پور با صحبت خود به دایی کنایه می زد و می گفت داور به سمت بارسا غش کرده است. اتفاقا ما با این نوع صحبت به فساد در فوتبال کمک می کنیم. اعتراض مربی به داور یک مساله ی طبیعی در فوتبال است. ما در فوتبال دنیا دو مربی بزرگ داریم؛ یکی آلکس فرگوسن و یکی هم مورینیو. آیا این دو نفر به داور اعتراض نمی کنند؟ یک بار مورینیو آن قدر عصبانی شده بود که اگر چاقو دستش بود قطعا آن را به داور می زد. نمی خواهم بگویم که اعتراض به داور کار درستی است اما همان طور که گفتم برای یک مربی این مساله ای است که به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد. با این وجود یک عده سوءاستفاده می کنند. با وجود این که داوران صد در صد سالم داریم اما فضای داوری فوتبال ما سالم نیست. به نظر من یک دلیل دیگر فساد در فوتبال ما وجود افراد غیرفوتبالی است که به خاطر شهرت به این فوتبال آمده اند. عده ی زیادی هم که دست های پشت پرده هستند و کسی آنها را نمی شناسد به خاطر پول های زیاد آن برای خود شبکه درست کرده اند. ما هر موقع برنامه ۹۰ را نگاه می کنیم از فساد دیگری صحبت می شود. خوب اگر این طور است در این فوتبال را یکی، دو سال تخته کنید! وقتی این همه فساد و زدوبند و دزدی در فوتبال وجود دارد چه فایده ای دارد آن را دنبال کنیم؟ اصلا ما تیم اول آسیا هم شدیم و از گروهمان در جام جهانی هم صعود کردیم. با این وضع فایده ای دارد؟
* فکر می کنید در وهله ی اول چه کاری باید انجام شود تا ذره ای از این فساد کم شود؟
به نظر من باید آدم های سالم را در فوتبال روی کار بیاوریم. اگر آدم های سالم در راس مدیریت باشند خیلی زد و بندها کمتر می شود. جمله هایی که الان می گویم فقط یک مثال است. اگر من خداداد عزیزی رییس کمیته داوران باشم و در فساد دست داشته باشم طبیعی است که برای گذاشتن مهره هایم در بازی ها می توانم این فساد را انتقال دهم. همین طور اگر رییس فلان قسمت در فدراسیون باشم ممکن است ناپاکی خود را به بخش های دیگر هم منتقل کنم. باید در انتخاب مدیران باشگاه ها دقت کنیم. هرچقدر از افراد سالم تر استفاده کنیم به نفع این فوتبال است. یک عده از همین آقایانی که الان می گویند فوتبال ناپاک است ۶-۵ سال پیش هم این موضوع را می دانستند اما آن موقع به نفعشان نبود که بگویند ناپاکی وجود دارد. خیلی از مربیان در زد و بندها نقش دارند و شما قطع یقین بدانید که در فساد فوتبال همیشه پای یک مربی در میان است.
ارسال نظر