توهین به مجتبی جباری ممنوع!
سرمربی تیم امید ایران گفت: در فوتبال ایران شرایط به گونهای است که باید آدم بدی شوی.
به گزارش پارس ، علیرضا منصوریان سرمربی تیم امید ایران و یکی از مربیان تیم ملی بزرگسالان به فارس آمد تا با آغاز لیگ برتر نظرات این مربی را در مورد لیگ سیزدهم و شرایط کلی فوتبال باشگاهی و ملی را جویا شویم.
منصوریان در پیروزی مقابل کره جنوبی در مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ نقش پررنگی داشت و با به خطر انداختن خود توانست از تمرینات کره جنوبی به طور مخفیانه فیلمبرداری کند. فیلم هایی که به کی روش و تیم ملی ایران کمک زیادی کرد تا ایران بتواند مستقیم به جام جهانی برود.
گفت وگو با علیرضا منصوریان را می خوانیم:
* مربیان در لیگ فقط به دنبال نتیجه گرفتن هستند
سیزدهمین دوره مسابقات لیگ برتر ایران آغاز شد، ارزیابی تا از مسابقات باشگاهی کشور چیست؟
لیگ ما از نظر سخت افزاری مشکلات فراوانی دارد. هنوز فدراسیون نتوانسته مشکل اصلی لیگ که همان زمین های ناهموار است را رفع کند. کیفیت زمین نقش اساسی در انجام یک فوتبال خوب دارد. بازی هایی که درورزشگاه آزادی برگزار می کنند با کیفیت مناسب انجام می شود. به جز ورزشگاه آزادی ما زمین دیگری نداریم که تیم ها بتوانند بروی آن کارهای تاکتیکی انجام بدهند. به همین دلیل فوتبال ایران بیشتر فوتبال فیزیکی است. بازی مستقیم است و همین مسئله بر روی خروجی لیگ و بازدهی تیم ملی خودش را نشان می دهد. یک مسئله دیگر اینکه جایگاه مدیرعامل و سرمربی هم تضمین شده نیست و در این لیگ مربیان ما تفکراتشان تفکرات تاکتیکی نیست و فقط به دنبال نتیجه گرفتن هستند. وقتی هم در آسیا بازی می کنی و با تیم های کره و ژاپن روبه رو می شوید که بیشتر در لیگ هایشان به دنبال دستاورد و پدیده هستند اما ما در لیگ مان چیزی نداریم و یک سال باید منتظر بمانیم تا آرش افشین ظهور کند یا مربی مثل حمید درخشان بیاید در داماش به علیرضا جهانبخش بازی بدهد. در کل باید بگویم که مشکلات سخت افزاری به تمام تیم ها آسیب می رساند. بعد از ورزشگاه آزادی شما دو زمین را به من بگویید که بتوان روی آن کار تاکتیکی انجام داد. مردم ما به طور طبیعی فوتبال زده هستند، به خصوص اینکه بازی های لیگ ما معمولا بعد از بازی های اروپایی، رئال، بارسا و. . برگزار می شود و به شدت هیجان لیگ داخلی مان را تحت تاثیر قرار می دهد. کیفیت بازی تیم هایی که در ورزشگاه آزادی بازی می کنند را با کیفیت بازی هفته بعدشان در زمین خودشان مقایسه کنید. مطمئنا کیفیت بازی ها بسیار متفاوت است. لیگ دوازدهم یک مطلب خیلی خوب داشت و آن این بود که برنامه و تقویم لیگ تا روز آخر منظم پیش رفت.
* انتخاب پدیده لیگ دوازدهم درست نبود
مراسم انتخاب برترین هایی که چند وقت پیش برگزار شد را چطور دیدید؟
برگزاری مراسم هم در تالار وحدت منظم و خوب برگزار شد و جای تشکر از برگزار کنندگان هم دارد اما ایرادهایی هم داشت. اول اینکه در انتخاب برترین ها باید ضوابط به جای روابط حاکم باشد. دومین ایراد اینکه پرویز دهداری مربی نسل پُربار فوتبال ایران بود و بسیاری از آنها اکنون مربی هستند ولی عکسش را نتوانستیم در این مراسم ببینیم. خیلی از جوان های ما پرویز دهداری را نمی شناسند. در انتخاب ها هم ایرادهایی وجود داشت. مثل انتخاب بازیکن پدیده لیگ؛پدیده لیگ به بازیکن جوانی می گویند که بیشترین بازی را با بهترین کیفیت در لیگ انجام می دهد با این تعریف فقط باید علیرضا جهانبخش را به عنوان پدیده لیگ دوازدهم انتخاب می کردیم. خدایی نکرده منکر فوتبال زیبای پسر نادر عزت الهی در نوجوانان نمی شوم اما آیا پسر نادر عزت الهی واقعا ۲۵ بازی در لیگ بازی کرد و عنوان پدیده لیگ را کسب کرد؟ در حق جهانبخش و بازیکنان امید که زیر ۲۲ سال بودند و می توانستند پدیده لیگ باشند اجحاف شد. از آقا نادر عزت الهی هم عذر خواهی می کنم. حرف من به پسر او نیست اما خود این انتخاب باعث می شود که نادر عزت الهی بیشتر مراقب پسرش باشد که این عنوان پدیده لیگ او را در مسیر دیگری قرار ندهد. اسم عزت الهی را می توانستیم بین گزینه ها بیاوریم اما حق جهانبخش بود که به لیگ هلند هم ترانسفر شد. اگر بخواهیم جهانبخش را انتخاب نکنیم باید میلاد غریبی پدیده لیگ یا امید عالیشاه انتخاب می شد.
در مورد انتخاب بازیکن برتر چطور؟
بین مجتبی جباری و محرم نویدکیا نمی توان بحث کرد، چون هر دوی آنها از بهترین بازیکنان هستند و هر چهار گزینه ای که در فهرست بازیکن برتر لیگ بودند انتخاب می شدند هیچ حرف و حدیثی پیش نمی آمد چون منتظری و رحمتی هم بازیکنان فوق العاده ای در لیگ دوازدهم بودند. البته لیگ ما در کل همان مشکل بزرگ را دارد و اینکه خروجی آن ضعیف است.
اینکه شما استقلالی هستید به صراحت نمی گویید که مهدی رحمتی باید عنوان برترین بازیکن لیگ را کسب می کرد؟
خیر، من نگفتم که این جایزه باید به کدام بازیکن می رسید بلکه می گویم از بین این ۴ گزینه هر کسی انتخاب می شد بهترین بود. جباری فصل خوبی را پشت سر گذاشت. مهدی رحمتی هم در ۱۵تا ۲۰ امتیاز استقلال تاثیر مستقیم داشت. پژمان منتظری هم همین طور. حتی می خواهم به شما بگویم سید جلال حسینی اگرچه سال بدی را با پرسپولیس پشت سر گذاشت اما یکی از مستحکم ترین مدافعان تیم ملی فوتبال ایران است که در بازی با کره هم بسیار درخشید. حسینی هم می توانست یکی از بهترین مدافعان لیگ انتخاب شود. نویدکیا هم که جای خود دارد. او هم یکی از بهترین هاست. در کل انتخاب برترین بازیکن مشکلی نداشت و اگر مجتبی جباری هم انتخاب می شد کسی به آن ایراد نمی گرفت.
* مدیرعامل و سرمربی هیچ تضمینی برای ادامه کارشان ندارند
شما گفتید که در لیگ کره و ژاپن آنها به دنبال پدیده می گردند یعنی در لیگ این کشورها که گردش مالی بسیار بیشتری از کشورمان دارد نتیجه گیری برای تیم ها مهم نیست؟
باشگاه های کره و ژاپن در هر دو بُعد نتیجه گرایی و کشف پدیده ها همزمان جلو می روند. در کره و ژاپن سرمربی تضمین دارد. افشین قطبی خودمان را مثال می زنم. قطبی با شیمیزو ژاپن قرارداد سه ساله امضا کرده است. یعنی ۳۶ ماه این تیم ژاپنی در اختیار قطبی است و به او تضمین داده اند که نتیجه خوب بگیری یا نگیری سه سال سرمربی تیم هستی. قطعا مدیرعاملی که با یک سرمربی قرارداد سه ساله امضا می کند خودش ۱۰ سال است که در آن باشگاه حضور دارد و دغدغه ای ندارد که پایان فصل او را عوض خواهند کرد یا هیئت مدیره جدید می آید و مدیرعامل جدیدی انتخاب می کند. منابع مالی باشگاه هم تامین است. ردیف بودجه هم مشخص است اما در فوتبال ایران ۸۰ درصد از مدیران عامل باشگاه های ما نمی دانند ۳ ماه دیگر هم در سمت خود هستند یا نه. نمونه بارز آن باشگاه داماش است که در یک فصل ۳-۴ مالک عوض کرد. در حال حاضر مالکان در بخش خصوصی باشگاه ها تاثیر بسیار بیشتری از مدیرعامل باشگاه دارند. وقتی سرمربی می بیند که مدیرعامل باشگاه یعنی نفر بالاتر از او ۶ ماه دیگر هم ضمانت ماندن در سمتش را ندارد او هم ریسک نمی کند و به بازیکن جوان میدان نمی دهد. او هم سعی می کند از بازیکنان پخته و آماده استفاده کند و باشگاه هم برای خرید این بازیکنان هزینه می کند. به همین دلیل بازیکنان مسن در فوتبال ایران بهترین نفرات هستند. بهترین بازیکنان لیگ برتر ما بین ۳۰ تا ۳۳ سال هستند اما در بوندس لیگا بازیکنان ۱۸ تا ۲۵ سال در بورس هستند و تلاش می کنند جای بازیکنان مسن تر را بگیرند و اگر هم مسن ها در آن فوتبال بازی می کنند بازیکنی مثل لوتار ماتئوس هستند. بازیکنی که در ۴۰ سالگی هم پیشنهاد داشت اما دیگر بازی نکرد. او از نوادر فوتبال جهان است. در فوتبال دنیا بهترین بازیکنان لیگ ها بین ۱۸ تا ۲۵ سال هستند و در مرز ۲۵ سالگی بازیکنان بیشتر تبلیغات قوی دارند. تبلیغ برندهای معتبری را می کنند یا بازیکنی مثل بکهام اکنون دیگر کیفیت فوتبالی ندارد بلکه در بازاریابی حدود ۱۰۳ میلیون دلار در سال قرارداد تبلیغاتی دارد اما در لیگ ایران هنوز مربیان ما به دنبال بازیکنان پخته ۲۸ تا ۳۳ سال می گردند. در حالی که میانگین سنی بازیکنان در لیگ های دیگر ۱۸ تا ۲۵ سال است. این به خاطر آن است که مربیان می خواهند برای خودشان حاشیه امنیت درست کنند و به جوانان توجهی نمی کنند.
مربیان حاضر در لیگ برتر چه ویژگی هایی باید داشته باشند؟
اگر من مربی لیگ برتر بودم این سؤال را راحت تر جواب می دادم اما چون مربی لیگ برتر نیستم ترجیح می دهم در این مورد صحبت نکنم.
برخی مربیان هم به دنبال زیرآب زنی همکاران هستند تا جای آنها را بگیرند.
فرهاد مجیدی چند سال پیش حرف خوبی زد و گفت مربیگری در فوتبال ما یک دایره است عده ای هستند و عده ای نیستند این دایره مدام می چرخد و مربیان جای یکدیگر را می گیرند به نظر من بعد از چند سال هنوز این دایره وجود دارد و به این دایره هم سخت می شود رسوخ کرد. من به هم دوره ای های خودم در جام جهانی ۹۸ مثل علی دایی، یحیی گل محمدی، مهدی پاشازاده می گویم که هم باید تغییر فرهنگ داشته باشیم هم تغییر نسل و این نیاز مبرم فوتبال ماست. شاید خیلی ها به این حرفم خُرده بگیرند اما برای اینکه به روز شویم باید ولاسکو و کی روش را الگوی خود قرار دهیم. وقتی این دو نفر نتایج خارق العاده می گیرند توقع از مربی ایرانی زیاد می شود. بنابراین مربیان ایرانی باید اطلاعات فنی خود را بالا ببرند. زبان انگلیسی شان را تقویت کنند و به کامپیوتر مسلط شوند. با نسل فوتبال ۹۸ و ۲۰۰۶ ایران می توان تغییرات زیادی ایجاد کرد. شما ترکیه را نگاه کنید مربیانی مثل فاتح تریم و گونش و… آمده است که فوتبال ترکیه را در اختیار گرفتند و پس از آن هم مربیانی با علم روز آمدند. شک نکنید اگر فاتح تریم مربی خوبی نباشد او را از گالاتاسرای کنار می گذارند. برای این باشگاه ۱۵ میلیون دلار پولی نیست که برای جذب یک مربی بدهد.
* لیگ ایران آسیب رسان است
در لیگ ایران هم مربیان خوب آمده اند اما بعد از مدتی کنار گذاشته شده اند.
بله لیگ ما لیگ آسیب رسانی است. شما دقت کنید یک مربی مثل کرانچار از پرسپولیس کنار گذاشته شد. آستانه تحمل استقلال و پرسپولیس بسیار پایین و نزدیک به نقطه صفر است وقتی صبح تیم را تحویل می گیری ظهر از شما قهرمانی می خواهند. اگر نتوانی این کار را انجام دهی با هر سابقه ای کنار گذاشته می شوی. وینگادا و کرانچار در پرسپولیس و کُخ به استقلال آمده اند و رفته اند. البته کرانچار خوش شانس بود که به سپاهان آمد و دو سال است که پشت سر هم جام قهرمانی کسب کرده است ولی لیگ ما لیگ آسیب رسانی است.
* فوتبال ابزاری برای معرفی گمنام ها شده است
در این لیگ آسیب رسان چه طور می توان خروجی مثبتی داشت؟
من فکر می کنم باید به نکته ای برسیم که یا به سمت خوب شدن پیش برویم یا تعطیلی در فوتبال. به این نقطه احتیاج داریم. فکر می کنم داورزنی در والیبال این نقطه را رد کرده است. اگر والیبال ما جهانی می شود به خاطر آن است که چند سال پیش که با کوبا بازی می کردیم لذت می بردیم، از اینکه تیم ملی والیبال ایران با کوبا بازی می کند. زمانی چین و ژاپن را در والیبال بُردیم انگار انقلابی در ورزش ما رخ داد اما بعد از گذشت کمتر از ۱۰ سال امروز مردم ما بعد از پیروزی مقابل ایتالیا از تیم ملی می خواهند که کوبا را در کشور خودش شکست دهند. مردم ما اکنون قبول دارند والیبال ایران از مرزهای آسیا گذشته و به جمع ۱۰ تیم برتر جهان رسیده است. فکر می کنم فوتبال ما هم در ۱۰ سال گذشته پتانسیل این را داشت که مثل والیبال رشد کند اما متاسفانه فوتبال ما وسیله ابزاری شده است. هر فرد ناشناسی در ایران اگر می خواهد شناخته شود یا باید به استقلال و پرسپولیس یا فوتبال بچسبد. به سرعت برق و باد خود شما رسانه ها او را به همه مردم ایران معرفی می کنید و به سرعت در سراسر ایران شناخته می شود. همین حضور افراد غیرمطلع در ورزش باعث می شود که ستاره ها و چهره ها و سرمایه های ورزشی گاهی اوقات به راحتی کنار گذاشته می شوند و همین می شود که دیگر شاهد بحث فنی در فوتبال نیستیم و بیشتر شاهد جدل و حاشیه و مسائل سیاسی در فوتبال هستیم. مثلا در همین بازی نمادینی که برگزار شد آنقدر مسئله حاشیه ای پیش آمد که بازی نیمه دوم نداشت. در جهان می توان این بازی فوتبال را در کتاب رکورد های گینس ثبت کرد. قرار بود دو نیمه بازی کنیم یک نیمه بازی انجام شد و ۷۶ دقیقه جوایز اهدا کردیم و بدون آنکه نیمه دوم را برگزار کنیم بازی تمام شد. پرویز برومند در فاصله برگزاری مراسم تقدیرها آنقدر خودش را گرم کرد که سوخت.
* ای کاش بازی یک نیمه ای نبود
پشیمان نیستی که در چنین مسابقه ای بازی کردی؟
نه پشیمان نیستم اما مثل این بود که تیم ۹۸ با تیم ۷۸ ایران بازی کند. دیگر همه می دانند بازیکنی مثل علی پروین کاپیتان تیم ملی ایران بوده و یا حسن نظری یک مدافع مستحکم بود و اگر من او را در این بازی دریبل می زدم دلیل بر برتری من نسبت به او نبود.
منظور ما این مسئله نبود بلکه حرف شان و شخصیت بود.
خیلی از دوستان ما به همین دلیل در این مسابقه شرکت نکردند اما این مسابقه یک اتفاق مثبت داشت و آن اینکه رابطه نزدیک تر شد. ضمن اینکه بازیکنان سال ۹۸ خیلی خوب از بازیکنان ۲۰۱۴ در جریان مسابقات مقدماتی جام جهانی حمایت کردند. البته من دوست داشتم علی دایی، محمد خاکپور، خداداد عزیزی، مهدوی کیا، احمدرضا عابدزاده در این بازی حضور داشتند. در تیم ۲۰۱۴ هم بازیکنانی مثل قوچان نژاد یا اشکان دژاگه هم می آمدند خیلی خوب بود و با باشگاه های آنها تماس گرفته می شد تا اجازه حضور آنها در بازی داده می شد. ضمن اینکه یک بخش خوب دیگر هم داشت و آن قدردانی از سایر تیم ها در رده های مختلف بود. بزرگترین ایرادش این بود که این بازی نیمه دوم نداشت.
* تیم ها برای رسیدن به لیگ برتر باید فیلتر داشته باشند
در همین لیگی که شما آن را آسیب رسان نامیدید تعداد تیم ها از ۱۸ به ۱۶ رسیده است، این مسئله آسیب رسانی لیگ را بیشتر می کند و یا به نفع آن است؟
لیگ ۱۶ تیمی به تیم ملی کمک می کند نه به باشگاه. باشگاه های ما بزرگترین دغدغه شان هزینه است. باشگاهی که نمی تواند هزینه کند بهتر است در لیگ برتر حضور نداشته باشد. مثلا یک باشگاه در برنامه ۹۰ اعلام می کند من بلیت هواپیما گرفته ام نمی توانم آن را کنسل کنم. وقتی باشگاهی نمی تواند ۲۵ بلیت ۲۰۰ هزار تومانی را کنسل کند چگونه می خواهد هزینه یک بازیکن میلیاردی را بدهد با برخی بازیکنان باشگاهی می گویند که ما شب قبل از مسابقه در پارک خوابیدیم. این مسائل در شان لیگ برتر نیست. باید لیگ برتر فیلتر داشته باشد و حتی چکشی تر از حرف های کفاشیان باید برخورد شود. اکنون اگر شما گذارتان به کمیته انضباطی بیفتد در آنجا می بینید که مدام بازیکنان برای دریافت مطالباتشان به کمیته انضباطی می آیند و شکایت می کنند. مثلا اگر مهدی رحمتی که یک دروازه بان است و بیشترین دریافتی را دارد به عنوان مثال ۱۰ میلیون تومان برای یک فصل بگیرد، فکر نمی کنم ۲ میلیون تومان هم دست او را در انتهای فصل بگیرد. البته شنیده ام باشگاه هایی مثل فولاد خوزستان، سپاهان، نفت تهران و مس کرمان هر مبلغی که با بازیکن توافق کنند آن را پرداخت می کنند و با برنامه هستند. فتح الله زاده و رویانیان هر روز دنبال پول جور کردن هستند.
* پرسپولیس و استقلال تا ۵۰ سال دیگر هم نمی توانند بدهی شان را بدهند
شما چه طور می گویید لیگ ۱۶ تیمی به سود تیم ملی است؟
لیگ ۱۶ تیمی یعنی ۴ هفته استراحت. ۲۸ روز استراحت یعنی اینکه بدن بازیکنان ۲۸ روز کمتر تحت فشار قرار می گیرد. سرمربی تیم ملی اگر یک ماه هم بخواهد در اختیار داشته باشد می داند که یک ماه بیشتر استراحت کرده است اما از منظر دیگر بخواهیم نگاه کنیم باید بگوییم لیگ برتر ایران توانایی ۲۰ تیمه شدن را هم دارد. ما کشور بی پولی نیستیم؛ از نظر منابع طبیعی، معادن و نفت و… جزو ۵ کشور ثروتمند دنیا هستیم. اما چون هیچ برنامه ریزی و نقشه مشخصی نداریم وضعیت مناسب نیست خیلی از بازیکنان هنوز بابت فصل گذشته از باشگاه شان طلبکارند. ولی همچنان در لیگ برتر با باشگاه شان کار می کنند. ای کاش مثل بوندس لیگا بودیم. یعنی اینکه هر باشگاه بودجه مشخصی داشت. می دانید چرا در بوندس لیگا هیچ گاه صدای پول سیاه شنیده نمی شود. بوندس لیگا تنها لیگ جهان است که پول زیرمیزی در آن رد و بدل نمی شود. زیرا در آن باشگاه ها در ابتدای فصل باید میزان بودجه و منابع تامین آن را به طور مستند ارائه کند. مثلا باشگاه اعلام کند از بلیت فروشی، بازاریابی و… و اینکه یک فردی از کشورهای عربی فلان مبلغ هم به باشگاه کمک می کند بودجه من تامین می شود. همه چیز در باشگاه های آلمان مشخص است. اگر بر فرض باشگاهی پول بازیکنی را ندهد سازمان لیگ آلمان به (DFB) پول آن بازیکن را می دهد اما بعد از آن اعتبار باشگاه خدشه دار می شود و حتی در صورت تکرار ممکن است آن باشگاه به یک دسته پایین تر سقوط داده شود. باید این اتفاق در فوتبال ما هم رخ دهد. اکنون اگر به کمیته انضباطی برویم اسماعیل حسن زاده رئیس کمیته با یک اتاق پرونده درگیر است. این را هم بگویم خود من تا پایان فوتبالم از هیچ باشگاهی شکایت نمی کنم. زیرا اگر فقط ۳۰ درصد طلبت را از باشگاه بگیری به نفعت است تا شکایت کنی. یک بار آمدم ادای آدم های قانونمند را درآورم و از پاس همدان شکایت کردم. ۱۶۰ میلیون طلب داشتم رفتم کمیته انضباطی و رای گرفتم. بعد باشگاه اعتراض کرد و به کمیته استیناف رفتم. سپس از استیناف به سازمان لیگ رفتم و دستور پرداخت طلبم را گرفتم. عزیز محمدی رئیس وقت سازمان لیگ حساب باشگاه پاس را نگاه کرد و مشخص شد که پاس به سازمان لیگ بدهکار است. یعنی اگر طلبم را به پاس می بخشیدم تازه حساب باشگاه با سازمان لیگ تسویه می شد اینها دردهای فوتبال ایران است. از ۱۶۰ میلیون تومان عزیزمحمدی ۳۰ میلیون تومان به من داد. من درخواست کسر ۶ امتیاز از پاس و تعلیق نقل و انتقالات باشگاه را کردم اما به من گفتند به همدان بیا تا مشکل را حل کنیم. این حرف ها را می زنم تا نمونه ای برای همه باشد. در ابتدای راه یک آدم خیلی محترم به من تلفن کرد و در کیلومتر ۴۰ جاده ۳۰ میلیون تومانش را آن فرد کم کرد و گفت به خاطر من این مبلغ را از باشگاه پاس نگیر. بعد در راه یکی دیگر از افراد محترم به من تلفن کرد که من بخش دیگری از طلبم را ببخشم. طلبم از باشگاه پاس ۸۰ میلیون بود اما وقتی به همدان رسیدیم در نهایت ۴۰ میلیون تومان گرفتم. این اتفاقات در فوتبال ما مدام تکرار و روی هم انباشته می شود. یک جا باید جلوی این اتفاقات گرفته شود. به دکتر حسن زاده گفتم یک جا باید شمشیر برداریم و از استقلال و پرسپولیس شروع کنی چرا به سراغ گهر می روی. استقلال و پرسپولیس پول بازیکنانش را نمی دهد. مقابل آنها بایستید و تا زمانی که حساب شان را به نقطه صفر نرساندند اجازه بازی با آنها را ندهید. همه پیشکسوتان ما با باشگاه های خود درگیرند. چون قرارداد می بندند و پولشان پرداخت نمی شود و بالاجبار باید مقابل باشگاه و پیراهنشان بایستند.
ای کاش نام لیگ مان را حرفه ای نمی کردیم
نه اتفاقا باید گفت خدا پدر صفایی فراهانی را بیامرزد که لیگ ما را حرفه ای کرد. چون اگر این کار نمی شد از فوتبال روز دنیا عقب می ماندیم. اما لیگ ما از نظر سخت افزاری ضعیف است در بخش باشگاه داری خصوصی هم بسیار ضعیف عمل کرده ایم. اکنون چند بخش خصوصی در فوتبال ایران واقعا فعال است؟ توقع از استقلال و پرسپولیس ۱۰ برابر سپاهان و تراکتورسازی است اما استقلال و پرسپولیس ردیف بودجه ندارند. با این روش این دو باشگاه تا ۵۰ سال دیگر هم نمی توانند بدهی خود را بدهند.
* رویانیان و فتح الله زاده بدانند همه به آنها نگاه می کنند
شاید یکی از دلایل اینکه باشگاه های ما این همه بدهکارند و مشکلات فراوان مالی دارند این است که مدیران عامل ما مثل رویانیان و فتح الله زاده مدام در رسانه ها هستند و به جای پرداختن به مسائل باشگاه در حال مصاحبه کردند هستند. آیا مثلاً در بوندس لیگا واقعا شاهد چنین اتفاقی هستیم؟
خیلی چیزها که در فوتبال اروپا اصل است در کشور ما جزء محسوب می شود. زمین تمرین، البسه، توپ، انجام کار آکادمی و بها دادن به تیم های پایه و… در فوتبال اروپا اصل است اما در ایران کمتر به آن بها داده می شود. در بوندس لیگا رومنینگه به این فکر نمی کند که بکن باوئر در مورد او چه طرز تفکری دارد بلکه آنها پشت میز تجارت و کار اقتصاد فقط به هدف شان فکر می کنند قرار نیست که همه از همدیگر خوششان بیاید. در آلمان مدیران مشکلات خود را پشت در می گذارند و پای میز مذاکره و تجارت می نشینند اما در ایران مدیران با مشکلات شان پای میز مذاکره حضور پیدا می کنند. به همین خاطر همه چیز در حاشیه پیگیری می شود و هیچ چیز اصل نیست. ای کاش مدیران ما با نهادهایی که دوست دارند در فوتبال سرمایه گذاری کنند بنشینند و صحبت کنند اما در اینجا همه چیز را می خواهیم رفاقتی تمام کنیم. مثلا نور ورزشگاه کامل نیست اما کارشناس به خاطر رفاقت آن را ۱۷۰۰ لوکس اعلام می کند و وقتی هم به آخر کار می رسی با کنفدراسیون فوتبال آسیا به مشکل می خوریم.
*پیراهن استقلال و پرسپولیس گران شده است
ارزیابی شما از نقل و انتقالات لیگ ۱۳ چیست؟
پرسپولیس واستقلال تیم خوبی بسته اند. سپاهان همیشه لاک پشت وار حرکت می کند و در نقل و انتقالات بی حاشیه عمل می کند و پشت سر و صدای استقلال و پرسپولیس پنهان می شود و کار خودش را انجام می دهد. ضمن اینکه یک فوتبالیست قدیمی یعنی علیرضا رحیمی مدیرعامل باشگاه است و این یکی از نقاط قوت سپاهان است. او درد فوتبال را خوب می فهمد. پارسال هم همین موقع گفتم پرسپولیس در کورس قهرمانی می ماند به شرط آنکه مربی آنها ستاره سوزی نکند اما ژوزه ناآشنا وارد پرسپولیس شد و استقلال و سپاهان راه خود را به سمت قهرمانی ادامه دادند. امسال هم علی دایی تیمش را خوب بسته است. ۳-۴ بازیکن خوب امید را جذب کرده و در ۲-۳ پست پرسپولیس خیلی خوب بازیکن گرفت اما فرقش با استقلال این است که پرسپولیس برای هماهنگی نیاز به زمان دارد. در نقل و انتقالات این فصل رویانیان و دایی بیکار نبودند و تیم خوبی جمع کردند. استقلال با امیر قلعه نویی نمودار دیگری دارد. تیم های قلعه نویی همیشه لیگ را با نوسان شروع می کنند اما از هفته ششم، هفتم و دهم شکل می گیرد و بدون نوسان پیش می رود. قلعه نویی که تیمش را فیزیکی می بندد و برای اینکه تفکراتش به تیم منتقل شود چند هفته ای به زمان نیاز دارد اما پرسپولیس اگر در ۵-۶ هفته اول خوب نتیجه بگیرد تماشاگر روال تیم را شکل می دهد. یادم است در زمان افشین قطبی پرسپولیس در ۵ هفته اول به سقف ۱۳ امتیاز رسید خیلی زود بالا آمدند در نیمه راه ما به پرسپولیس رسیدیم اما بعد از باخت به سپاهان آنها از ما پیش افتادند و در نهایت در آن فصل ما قهرمان جام حذفی شدیم و پرسپولیس قهرمان لیگ برتر. پرسپولیس در این فصل نقل و انتقالات خوب بود. یک اتفاقی هم که در لیگ برتر ما می افتد که هم می تواند پیامد خوب و بد داشته باشد این است که ۴ یا ۶ تیم پولدار بیشتر بازیکنان مطرح و ستاره را برمی دارد بعد ۶ تیم دوم بازیکنان درجه دو را برمی دارند و تیم های انتهای جدول که پول کم دارند بازیکنان دیگر را جذب می کنند. تقریبا شبیه لیگ های اروپایی شده ایم. بارسا و رئال در اسپانیا، یوونتوس و میلان در ایتالیا همه بازیکنان مطرح را جذب می کنند. این مسئله در فوتبال ایران می تواند هم پیامد خوب و هم پیامد بد داشته باشد. پیراهن استقلال و پرسپولیس بسیار گران شده و هر بازیکنی آرزویش بازی در این تیم هاست. بعد از آن سپاهان و تراکتورسازی پیراهن های گرانی دارند. بقیه تیم ها باید با مشکلات مالی بسازند.
*تیم امید در تقویم لیگ دیده نشده است
صعود ایران به جام جهانی چقدر می تواند در بهتر شدن لیگ برتر ایران تاثیرگذار باشد؟
در ۹۸ و ۲۰۰۶ تیم ملی ایران به جام جهانی صعود کرد. صعود تیم ملی ایران در سال ۹۸ به لیگ آزادگان آن زمان آسیب رساند. یادم است با ایوویچ اردوی دوماهه برگزار می کردیم و اصلا یادم نمی اید در آن زمان چند بازی در لیگ انجام دادند. آن سال با استقلال قهرمان شدیم اما برخی بازی ها ۲ روز یک بار برگزار می شد و برخی بازی ها ۲۰ روز یکبار. ایوویچ هم تمرینات سنگین می داد و خدا بیامرز ناصر حجازی همیشه به این مسئله معترض بود. آن سال تیم ملی به لیگ ضربه مهلکی زد که یادم است در اواسط راه پرسپولیس دیگر در لیگ شرکت نکرد و کنار کشید. اما ۲۰۰۶ صعود تیم ملی به جام جهانی لطمه ای به لیگ نزد و ما روی روال بازی کردیم. اردیبهشت قهرمان لیگ شدیم و سپس خرداد به جام جهانی رفتیم. باید دید تقویم امسال چه آسیب هایی به لیگ می رساند. اگر تقویم خیلی بسته باشد و ۲۰-۳۰ روز تعطیلی در مسابقات باشد تیم ها دوباره بدنسازی می کنند و آسیب لیگ به تیم ملی هم سرایت می کند زیرا بیشتر بازیکنان متعلق به استقلال، پرسپولیس، سپاهان و تراکتورسازی هستند. البته تاج با برگزاری جشن قهرمانی در لیگ برتر و جام حذفی و همچنین برگزاری مراسم برترین ها نور امیدی در فوتبال ایجاد کرد. تاج ۲-۳ حرکت خوب در سازمان انجام داد و احساس می کنم که سازمان لیگ در اجرای مسابقات منسجم است. مصرانه برنامه هایش را اجرایی خواهد کرد. البته قرار بود من و تاج هم با یکدیگر جلسه داشته باشیم زیرا قسمت ناقص تقویم لیگ این است که تیم ملی امید در آن دیده نشده است و ما باید همزمان با تیم ملی بزرگسالان اردوهایمان را برگزار کنیم اما اگر بخواهیم در مسابقات شرکت کنیم نمی توان بازیکنان خود را از باشگاه بگیریم. زیرا ۵ بازیکن اصلی تیم امید در پرسپولیس حضور دارند و ۳بازیکن اصلی ما در نفت هستند و ۳ بازیکنمان هم در ذوب آهن. بهمن ماه هم بازی داریم که در تقویم لیگ هم دیده نشده است اما تاج اعلام کرد که قرار است در این تقویم به تیم امید هم جایی داده شود. هر چند لیگ از چهارشنبه شروع شده است. با این حال تاج حرکت های خوبی در سازمان لیگ انجام داده که نمونه اش جشن قهرمانی جام حذفی و جشن قهرمانی استقلال در لیگ برتر بود و تماشاگر ۷۰ دقیقه در ورزشگاه نشست و مراسم را نگاه کرد. با توجه به ایده های کی روش و همچنین عزم سازمان لیگ برای برنامه مسابقات فکر می کنم حضور تیم ملی در جام جهانی آسیبی به لیگ برتر نرساند.
*از پرسپولیس بازیکن دعوت کنم بازی هایش لغو می شود
البته فشار زیادی به ملی پوشان وارد می شود؟
بله، فکر می کنم تیم های استقلال، سپاهان و پرسپولیس باید در ۵ جام شرکت کنند. جام حذفی، لیگ برتر، لیگ قهرمانان آسیا، استقلال در لیگ قهرمانان آسیای فصل گذشته ضمن اینکه بازیکنان آنها باید در تیم ملی به میدان بروند. این سه باشگاه ۱۶ بازیکن در تیم ملی دارند. اگر برنامه ها اصولی جلو نرود کل تیم ملی آسیب می بیند. بازیکنانی مثل خسرو حیدری، مجتبی جباری، مهدی رحمتی، سیدجلال حسینی، پژمان منتظری، جواد نکونام در مسابقات فصل گذشته در جام حذفی، لیگ برتر و تیم ملی حضور داشتند و این بازیکنان فشار زیادی را تحمل کردند و بازیکنان دیگر ۲۰ روز استراحت می کردند که البته کار بسیار سختی داشتند و بعد از تعطیلی لیگ آنها مجبور به بدنسازی در باشگاهشان بودند. تمام مربیان لیگ ما وقتی لیگ تعطیل می شود ۳ روز به بازیکنان استراحت می دهند و سپس بدنسازی می کند. این روش هم باید تغییر کند. در خیلی از کشورهای جهان این اتفاقات وجود دارد اما تیم ها بلافاصله بدنسازی نمی کنند. روال تمرینی را طوری پیگیری می کنند که تیم آماده بماند. اکنون وضعیت مثل هندوانه ای دربسته است. تصور می کنم از هفته دهم به بعد آسیب های لیگ مشخص شود. یا عده ای مثل من صدای اعتراض شان از نبودنشان در تقویم بلند می شود و یا عده ای به خاطر دعوت بازیکنانشان به تیم ملی معترض می شوند. مثلا من اگر از پرسپولیس بازیکنان را به تیم امید دعوت کنم بازی ملی لغو می شود. خانزاده، پیام صادقیان، غریبی، امید عالیشاه و حتی امیر عابدزاده عضو تیم امید هستند. از تیم نفت هم ۳ بازیکن داریم.
*از کفاشیان گلایه دارم
قرارداد شما با فدراسیون به عنوان سرمربی تیم امید امضا شد؟
نه.
بحث شان و منزلت مربی تیم امید و همچنین انتشار شایعاتی باعث حاشیه سازی برای تیم امید می شود.
در کادر فنی امید مربی ای مثل منصور رشیدی حضور دارد مردی که دو سال و نیم قبل از آنکه من به دنیا بیایم بازیکن ملی بوده است. از اینکه چنین فردی کنار من است افتخار می کنم. ناصر حجازی آن مرد بزرگ هم ۱۰ سال با او هم اتاق بوده است. لقب رشیدی را در فوتبال ایران هیچ کس نمی داند. او اولین نفری است که لقب شجاع ملی را گرفته است. این مرد ۱۸ ماه است که در تیم امید حقوق نگرفته است. محمد خرمگاه دوست و یار آینده من باید به چه چیز من اطمینان کند که همچنان در کنار من بماند. یک روز به نبی دبیر فدراسیون گفتم که از بیرون مردم را می سوزانی و از تو خودم را. باید شان رشیدی و خرمگاه حفظ شود. من مربی بدنساز از هلند آوردم. سیامک آزادی مربی بدنساز افشین قطبی را از هلند آوردم. او کمک زیادی به من کرده است. وقتی چنین مربی ای در کنارت هست می توانی به جدیدترین روش کار مربیگری انجام دهی. من پول این مربی بدنساز را خودم دادم. بعد به کفاشیان چند بار برای قرارداد و دستمزد گفته ام اما اتفاقی نیفتاد. اکنون ۲۰ ماه از همکاری ما با فدراسیون گذشته اما من شما را به رودربایستی می برم تا نتوانی برای خودت قیمتی تعیین کنی. شما می گویید ۱۰۰ میلیون تومان و من می گویم ۵ میلیون تومان. دیگر نمی توانی آن ۲۰ ماه را برگردانی. حالا داستان من و فدراسیون همین است.
شایعاتی مبنی بر کنار گذاشتن شما و آقاجانیان از کادر فنی بزرگسال هم شنیده می شود.
مبحث من فرق می کند. من به وضعیت مارکار ورود نمی کنم اما بنده سرمربی تیم امید هستم. در این ۲-۳ ماه هم به خاطر تعهد دوستی بین من و کارلوس کار کردم. خیلی خوشحالم که مردم وقتی مرا در خیابان می بینند از اینکه تیم ملی توانسته به جام جهانی صعود کند و من هم نقش کوچکی در این صعود داشتم از من تشکر می کنند. این حمایت ها برای من ۵۰۰ میلیون بیشتر می ارزد. روی این مسائل قیمت نمی توان گذاشت. هر تصمیمی فدراسیون می خواهد بگیرد. خود فدراسیون و کی روش این تصمیم را می گیرند. اما فدراسیون باید شان مجموعه زیردست خودش را حفظ کند. مدتی فکر می کردم به خاطر شرایط مالی قرارداد امضا نشده است و آستانه تحملم را بالا بردم تا به امروز ۱۷ ماه است که کادر فنی تیم امید بدون قرارداد کار می کند و این اصلا برای شان ما و فدراسیون خوب نیست. ما کارمان را ادامه می دهیم مگر آنکه مربی که جانشین ما می شود بخواهد به فدراسیون پول بدهد چون ما تا الان پولی نگرفته ایم. مگر آنکه مربی بعدی بخواهد به فدراسیون پول بدهد. از کی روش هم خیلی چیزها یاد گرفتم. زندگی هم صبح تا شب یادگیری است اما به نبی و کفاشیان گفتم که شان ما حفظ نشده است. این درست نیست که گروه کادر فنی کارلوس کی روش قراردادهایشان کاملا مشخص است. متمم ها و پاداش هایش مشخص است اما در گروه ما هیچ چیز مشخص نیست. منصور رشیدی هیچ چیز به من نمی گوید اگر حرفی بزند خوشحال می شوم اما او هیچ گلایه ای نمی کند.
* در فوتبال ایران باید آدم بدی شوی!
ظاهرا مربیان تیم های ملی در رده های پایه نوجوانان و جوانان هم این شرایط را دارند چرا باید وضع اینگونه باشد؟
فکر می کنم الگوی آنها من هستم. بگذارید حرف دلم را بزنم. در فوتبال ایران بعد از چند سال حضور، ناخواسته یاد می گیری که آدم بدی شوی. چه بخواهی چه نخواهی این اتفاق برایت رقم می خورد. در فوتبال ما آموزش برای بد بودن سرعتش خیلی بیشتر از آموزش برای خوب بودن است. نمونه بارز آن اینکه رسانه ها اتفاقات حاشیه ای و منفی را خیلی بیشتر پردازش می کنند تا اینکه مثلا کریم باقری یا جواد نکونام به یتیم خانه یا موسسه محک سر می زنند. اتفاقات خوب گذرا گفته می شود.
* تجربه منفی در تیم امید کسب کردم
اکنون رشیدی خودش یک درس اخلاق است.
روزی که می خواستم به رشیدی پیشنهاد همکاری بدهم جراتش را نداشتم. من از اصغر حاجیلو استفاده کردم تا به رشیدی وصل شوم. در حالی که من مربی تیم ملی بودم و رشیدی هم مربی دروازه بان ها در زمان افشین قطبی. با این حال جرات نمی کردم به این آدم ۶۰ و چند ساله بگویم من سرمربی تیم امید شدم تو بیا مربی دروازه بانان ما شو. با هزار دنگ و فنگ به حاجیلو گفتم به رشیدی بگو و اگر او به اتاق من آمد یعنی اینکه قبول کرده با من همکاری کند. اما وقتی که من به اتاق رفتم دیدم او زودتر از من در اتاق حضور دارد و خودم خجالت کشیدم. وقتی من در زمان قطبی وارد کادر فنی تیم ملی شدم ترتیب چیدمان ما اینگونه بود. قطبی، بیوتر، من و رشیدی که من خودم رشیدی را جلوتر از خودم قرار دادم اما متاسفانه فوتبال ما به شأن این آدم بزرگ احترام نمی گذارد. این مسائل را به نبی که دوست صمیمی من هم است، گفته ام در مورد این مسئله هیچ نقطه مشترکی با نبی ندارم و در جلسات همیشه بابت این اتفاقات گله می کنم.
توجیه فدراسیون در این مورد چیست؟
نمی دانم، فقط می دانم کفاشیان آدم بسیار خوبی است. اما به او خیلی گله کرده ام. با این حال تجربه بسیار خوبی در تیم امید بدست آوردم چون فصل آینده حتما تیم باشگاهی می گیرم. یک تجربه منفی بدست آوردم مثل خیلی از همکارانم که سنشان از من بیشتر است.
ابتدا برای باشگاه شرط کنم که تکلیف منابع مالی مشخص شود، بعد سر تمرین بروم اما با فدراسیون من کاملا برعکس رفتار کردم ابتدا سر تمرین حاضر شدم و بعد به مسائل مالی و قرارداد فکر کردم.
*حمید استیلی بدشانس ترین مربی ایران است
نیمکت مربیگری استقلال بسیار داغ و سوزان است و هم می تواند مربی را به عرش برساند و هم می تواند او را نابود کند. همه از سرمربی این دو تیم قهرمانی می خواهند نظر شما در این رابطه چیست؟
این رسم غلطی است که توقعات این همه بالاست اما بگذارید یک مثال بزنم. سرمربیگری استقلال و پرسپولیس چیزی نیست که بتوان به راحتی از آن گذشت، یا بدون هدف هدایت این دو تیم را قبول می کنی، یا آنکه هدف گذاری داری و می خواهی به این هدف برسی. یادم هست زمانی که در سال ۸۲ امیر قلعه نویی سرمربی استقلال شد، نیمکت استقلال مشتری های زیادی داشت، آدم های بواقع بزرگ و درشت مشتری آن بودند. قلعه نویی هم اوایل کارش بود، از همان موقع به امیر خیلی نزدیک بودم، احساس می کردم او به دنبال چه چیزی است، همیشه هم به بابازاده می گفتم قلعه نویی به هدفش می رسد. امیر آن موقع اول راهش بود، خیلی هم سخت توانست این مسیر را بگذراند، اما در زندگی اگر وارد جنگی نشوی هیچوقت نمی توانی به آن هدف بزرگت برسی، باید خودت را آزمایش کنی و در آزمایش هم برد و باخت وجود دارد. اگر یکروز بخواهم به این مسئله فکر کنم که داغی صندلی مربیگری استقلال ممکن است من را بسوزاند یا به عرض برساند، هیچوقت به هدفم نمی رسم و قافیه را می بازم. اما اگر دنبال هدف نهایی باشم، این صندلی هم در مسیرش قرار می گیرد و از آن عبور می کند. احساس می کنم قلعه نویی چیزی را می دیده که سرمربی استقلال شده و از سال ۸۲ تاکنون او توانسته ۴ مقام قهرمانی در لیگ و دو سه قهرمانی در حذفی بیاورد. یا آدم در خودش این توانایی را می بیند که مربی می شود و یا اینکه وارد این کار می شویم پی همه چیز را به تن خود بمالی. بعد از ۴۰ ماه که مستقیم وارد عرصه مربیگری شدم این را فهمیدم که در مربیگری هیچ تضمینی وجود ندارد. اما در زمان که بازیکن هستی همه جور ضمانت داری. همه تبلیغات بر روی بازیکنان است، برد برای بازیکن و باخت برای مربی، شما در قهرمانی ها هم بازیکنان را بیشتر از سرمربی می بینی. کی روش چند وقت پیش حرف قشنگی به من زد، گفت: وقتی قهرمان هم شدی تا اولین تمرین جدید تیمت یا تیم ملی می توانی خوشحالی کنی، بعد از آن بازی جدید می آید و شما بازی جدید را می بازی و همه آن قهرمانی را یادشان می رود. مربیگری مثل جام حذفی است، هر روز ممکن است حذف یا قهرمان بشوی. یک شب من و قلعه نویی در منزلش نشسته بودیم که در مورد مربیگری استقلال با من صحبت کرد. یک سری ایده ها داشت که شاید در آینده کاری می توانست به من کمک کند، بحث من به استقلال رسید صندلی مربیگری استقلال و پرسپولیس چه به آدمی که دستش از نظر فنی و مدیریتی خالی باشد و یا پر باشد، وقتی تعارف شود، احساس و نفس شما بر عقل و منطق شما حکمفرمایی می کند. پس بهتر است در این مسیر آدم خودش را قوی کند. زیرا مردم تا یک حدی بخاطر اعتبارات صبر و تحمل می کنند ولی بعد از کوره در می روند. خیلی جاها در مورد خیلی از افراد مردم صبر نکردند به همین دلیل می گویم در استقلال و پرسپولیس زمانی برای مربیگری نیست که بازیکن ۱۶ ساله را رو کند در کل لیگ باید به قهرمانی فکر کند.
مثل اتفاقی که برای استیلی افتاد.
حمید استیلی واقعا سوخت. در بازی نمادین وقتی استیلی را می دیدم واقعا ناراحت می شدم، جایگاه او اینجا نیست. حمید استیلی باید جزء ۴ مربی برتر لیگ ایران باشد. من به او نزدیکم می دانم که از نظر فنی بسیار خوب است گروه خوبی درست کرده بود و کار بدنسازی را هم اصولی جلو می برد، حمید استیلی بزرگترین لطمه را از استیل آذین خورد زمانی که او را کنار گذاشتند. چون با استیل آذین خوب نتیجه گرفت و به شرایط ایده آل رسیده بود. این به آن صحبت اولم برمی گردد که آدم های بی اطلاع ستاره ها و مردهای بزرگ را از ورزش کنار می گذارند یعنی یک دفعه می آیند و نگاه نمی کنند که این حمید استیلی در زمان بازی یکی از بهترین ها بوده، زننده یکی از دو گل ایران به جام جهانی بوده، یکباره شبانه کنارش می گذارند و صبح نگاه ها روی حمید استیلی منفی می شود. بعد می خواهند به او یک فرصت دیگر بدهند که به بازی استقلال و پرسپولیس می خورد آن هم با یک لشکر مصدوم. او جزء بدشانس ترین مربیان ایران است. هر بار من با او تماس می گرفتم در پرسپولیس چند بازیکن مصدوم داشت که اوج آن در بازی با استقلال بود. در یک بازی به من گفت که ۷ بازیکن مصدوم دارم.
*با میزبانی جام ملت های آسیا می توانیم صاحب چند ورزشگاه خوب شویم
ما خواهان میزبان جام ملت های آسیا هستیم. آیا ما می توانیم این میزبانی بزرگ را به دست آوریم؟
ما در این دوره بهترین فدراسیون آسیا هم شدیم. در مورد انتخاب برترین فدراسیون آسیا می خواهم بگویم که من از دست کفاشیان به خاطر قراردادم ناراحتم و به خودش هم گفته ام که من از طائفه ای هستم که اگر ۵۰ سال دیگر هم او را ببینم به او گله این مسئله را خواهم کرد اما خدای کفاشیان اینجاست. فدراسیون فوتبال ما در برخی موارد خوب کار کرد. یکی تیم بانوان، نوجوانان علی دوستی، تیم ملی فوتبال ساحلی، فوتسال و در نهایت حضور در جام جهانی و حتی می توان گفت نتایجی که در تیم امید در دور اول گرفت و با بهترین امتیاز به دور بعد صعود کرد. این نتایج مؤثر بود. در رده بندی فیفا عواملی دخیل است که شاید با منطق جور در نیاید، یادتان می آید کلینزمن می گفت، این چه رده بندی ای است که ایران ۱۹ است و ما ۱۷ در انتخاب برترین فدراسیون آسیا نیز عواملی دخیل است فدراسیون فوتبال ما واقعا از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا به عنوان فدراسیون برتر انتخاب شد. فدراسیون های مثل قطر، عربستان، امارات، کره و ژاپن اجازه نمی دهند که بخواهیم برای بهترین فدراسیون شدن لابی کنیم. بودجه ای که دولت برای فدراسیون فوتبال در نظر می گیرد ۱۵ تا ۳۰ میلیارد تومان است. اما بودجه فدراسیون ژاپن ۱۸۰ میلیون دلار است که با ریال رقمی در حدود ۶ هزار میلیارد تومان بودجه فدراسیون ژاپن است. آنها در لابی ها قوی هستند. آنقدر قوی هستند که نماینده قطر را به زمین زدند. کفاشیان آدم بسیار خوبی است و اکنون راه و چاه را در فوتبال یاد گرفته است. اما اکنون کفاشیان را برمی دارند و یک آدم دیگر را جانشینشان می کنند که این آدم دقیقا در جای ۸ سال پیش کفاشیان می ایستد و از نقطه صفر باید کارش را شروع کند. کفاشیان اکنون قلق کار را به دست آورده است. هر چند هنوز هم از دستش خیلی ناراحتم.
میزبانی جام ملت ها برای ما می تواند مفید باشد؟
میزبانی جام ملت ها می تواند برای ما اتفاق خوبی باشد. از صدقه سر میزبانی این مسابقات می توانیم صاحب ۵-۶ ورزشگاه خیلی خوب شویم که زمین خیلی خوبی داشته باشد. اگر بخواهیم باید با قطر و امارات قیاس شویم، در شهر کوچک امارات ۱۰ ورزشگاه عالی ساخته شده است. شاید با گرفتن میزبانی جام ملت های آسیا و با اجبار کنفدراسیون فوتبال آسیا بتوانیم چند زمین خوب داشته باشیم و البته فکر می کنم باید خیلی خوش شانس باشیم که میزبان جام ملت های آسیا را به ما بدهد. ضمن اینکه اگر این اتفاق بیفتد فرهنگ های دیگر به کشور ما می آیند و از این فضایی که علیه ایران درست شده می توانیم استفاده کنیم. من گمالوویچ را به پاس همدان آوردم. همسرش با من تماس می گرفت و می گفت مراقب او باشید که او را نکشند. خنده دار است او می گفت تلویزیون ما نشان می دهد که در ایران همه اسلحه دارند و در حال جنگ هستند. حتی حضور افرادی مثل کی روش و ولاسکو در ورزش ما می تواند اتفاق مثبتی در باشد.
البته مشکل حضور خانم ها در ورزشگاه را هم داریم.
باید یک بار این مسئله را آزمایش کنیم. شاید با حضور بانوان در ورزشگاه وضعیت فرهنگی تماشاگران بهبود پیدا کند. در مورد شعارهایی هم که در ورزشگاه سرداده می شود باید بگویم ایران سرآمد تربیت در فوتبال جهان است. در بوندس لیگا و ایتالیا ناسزاهای بسیار بی شرمانه ای سر داده می شود اما ما چون توقع پهلوانی از ورزش داریم از این مسائل ناراحتیم. شاید اگر خانم ها به ورزشگاه بیایند مسائل فرهنگی تر شود.
* نباید به جباری بی احترامی شود
جباری از استقلال جدا شد اما شما با تلاش و پا درمیانی خود مانع جدایی نکونام شدید. در این مورد صحبت می کنید؟
من با جباری صحبت کردم، ۳ جلسه هم با خود فتح الله زاده داشتم. این را بگویم در بحث های گذشته استقلال هیچ ورودی نکردم البته زمانی که بازی می کردم خیلی پا درمیانی می کردم. مثلا فرزاد مجیدی، پیروز قربانی، حسین کاظمی که می خواستند به پرسپولیس بروند اما من مانع شدم. یا در زمان حضور جباری در استقلال خیلی ها نمی دانستند بچه محل یا دوست نزدیک خواهرزاده ام است و به فوتبال جباری خیلی علاقه دارم. تنها بازیکنی که از دستم در رفت و به پرسپول
ارسال نظر