نگاهی به کارنامه ایران در لیگ جهانی والیبال
نسل طلایی والیبال ایران در مسابقات لیگ جهانی خوش درخشید و موجب تجلی غرور ملی و خشنودی مردم شد.
به گزارش پارس ، به نقل ازایسنا: مسابقات لیگ جهانی والیبال در سال ۲۰۱۳ با شرکت ۱۸ تیم برگزار شد. بر خلاف ۲۳ دوره قبل که این رقابت ها با ۱۶ تیم و در چهار گروه استارت می خورد. فدراسیون جهانی والیبال تصمیم گرفت در سال ۲۰۱۳ برای پوشش بیشتر تبلیغاتی و درآمدزایی بالا دو تیم دیگر به جدول مرحله مقدماتی لیگ جهانی اضافه کند. به این ترتیب مرحله مقدماتی جهانی ۲۰۱۳ با حضور ۱۸ تیم و در سه گروه شش تیمی کلید خورد.
دو تیم به انتخاب کمیته مسابقات فدراسیون جهانی به گروه سوم اضافه شدند و طبق تصمیم دپارتمان این مسابقات در لوزان سوئیس قرار شد علاوه بر آرژانتین، میزبان مرحله نهایی لیگ از گروه های اول و دوم، چهار تیم و از گروه سوم نیز یک تیم به مرحله نهایی راه پیدا کنند.
** قرعه ایران در لیگ جهانی والیبال
تیم ملی والیبال ایران که در چهار سال گذشته همواره تلاش کرده بود سهمیه جهانی لیگ والیبال را به دست آورد، با پیروزی در مسابقات انتخابی مقابل مصر و ژاپن موفق شد در بیست و چهارمین این رقابت ها سرانجام سهمیه لیگ جهانی را کسب کند.
ملی پوشان والیبال ایران در مرحله مقدماتی این رقابت ها تیم های روسیه، ایتالیا، صربستان، آلمان و کوبا هم گروه شدند. پیش از شروع این رقابت ها هیچ کس فکر نمی کرد که تیم ایران بتواند در نخستین سال حضورش توفیق چندانی کسب کند. حتی کمیته مسابقات فدراسیون جهانی والیبال هم کمترین احتمال را به صعود تیم ملی والیبال ایران از مرحله مقدماتی نداد و برای حضور در مرحله نهایی در آرژانتین برای تیم ملی ایران بلیت هواپیما رزرو نکرد.
با توجه به تغییر جدول این مسابقات نسبت به سال های قبل ۱۲ تیم حاضر در گروه اول و دوم مرحله مقدماتی به نوعی در حاشیه امنیت قرار گرفتند، آنها می دانستند که در هر صورت سهمیه کشورشان برای حضور در مسابقات لیگ جهانی بعد حفظ خواهد شد و به هیچ عنوان از جدول مسابقات سقوط نمی کنند. همین موضوع موجب شد تا بسیاری از تیم های بزرگ در سال بعد از مسابقات المپیک دست به جوانگرایی بزنند و با ترکیبی جوان در مسابقات لیگ جهانی شرکت کنند و به نوعی بازیکنان آینده دار خود را برای مسابقات قاره ای و همچنین لیگ جهانی سال ۲۰۱۴ آماده کنند.
**درخشش تیم ملی ایران و حیرت جهانیان
اما ملی پوشان والیبال ایران در ادامه روند موفقیت های خود در سال های اخیر بار دیگر انگشت حیرت به دهان جهانیان گذاشتند. تیم ملی والیبال ایران موفق شد در نخستین بازی هایش مقابل روسیه یک ست از قهرمان المپیک بگیرد و بازی پایاپای و برابری را با این تیم مقتدر نشان دهد.
تیم ملی ایران همچنین در نخستین میزبانی خود مقابل صربستان از مجموع دو بازی با قهرمان اروپا موفق به کسب سه امتیاز شد و اولین شگفتی خود را در تقویم این مسابقات رقم زد.
والیبالیست های ایران در گام بعدی با ایتالیا نیز از بازی اول سه امتیاز گرفتند (برد سه بر یک) و در بازی دوم نیز در حالی بازی را واگذار کردند که در ست پنجم ۱۲-۹ از لاجوردی پوشان پیش بودند. آنها کاری کردند که دومین تیم پرافتخار مسابقات والیبال جهان در برابر توانایی های آنها زانو بزند. اما کاروان ایران بلافاصله پس از بازی های ایتالیا به کوبا سفر کرد. تیم ملی والیبال ایران که روزهای اوج خود را پشت سر می گذاشت با تکیه بر نسل طلایی خود به دو پیروزی برابر کوبا در هاوانا دست یافت و با کسب ۵ امتیاز کلکسیون موفقیت های خود را تکمیل کرد. در آخرین گام ملی پوشان والیبال ایران در تهران میزبان آلمانی ها بودند.
شب رویایی والیبال ایران با برد مقتدرانه سه بر صفر مقابل آلمان کلید خورد. اگر چه تیم ملی از فرط خستگی ناشی از سفرهای طولانی و همچنین کم تجربگی در آخرین بازی مقابل آلمان تن به شکست داد، اما افکار عمومی مردم ایران و همچنین همه کارشناسان از کارنامه درخشان والیبالیست ها در لیگ جهانی ابراز رضایت کردند.
**ولاسکو برگ برنده ایران…
بدون شک خولیو ولاسکو، سرمربی تیم ملی والیبال ایران یکی از عوامل اصلی و تعیین کننده در موفقیت های تیم ملی والیبال در لیگ جهانی به شمار می رود. پیرمرد معروف و با تجربه والیبال ایران که سال ها تجربه قهرمانی در مسابقات مختلف از جمله پنج مدال لیگ جهانی را در ایتالیا در کارنامه داشت، موفق شد یک بار دیگر توانایی هایش را با تیم ملی والیبال ایران به رخ جهانیان بکشاند.
مدیریت حرفه ای او و همچنین فرصت دادن به جوانان آینده دار یکی از مهم ترین عوامل موفقیت تیم ملی والیبال ایران به شمار می رفت، چنان که مردم والیبال دوست ایران نیز در طول لیگ جهانی برای ولاسکو سنگ تمام گذاشتند و همواره حمایت همه جانبه خود را از حضور این مربی در راس کادر فنی ابراز کردند. ولاسکو مربی نامدار ایران در گوشه و کنار جهان شناخته شده است و نفس حضور او روی نیمکت تیم ملی برای تیم ملی ایران اعتبار قابل توجهی می آورد.
**نسل طلایی والیبال همچنان می درخشد
اما از حق نگذریم، نمی توان همه موفقیت های والیبال را به پای ولاسکو نوشت. اگر چه او برگ برنده ایران در رویارویی با حریفان نامدار لقب گرفت، اما نباید فراموش کنیم که ترکیبی بازیکنان که ولاسکو در اختیار داشت در دوره های قبلی مسابقات جوانان و نوجوانان جهان مدال طلا گرفته بودند. بیراه نیست اگر بگویم که تک تک بازیکنان تیم ملی والیبال ایران در پست های مختلف حالا مدعی کسب عنوان بهترین های جهان هستند.
محمد موسوی در مسابقات لیگ جهانی به پختگی کامل رسید و عنوان بهترین مدافع روی تور این رقابت ها را تا پایان مرحله مقدماتی به دست آورد.
سعید معروف به عنوان ارزشمندترین پاسور ایران و آسیا و همچنین کاپیتان تیم ملی نیز نقش بسیار پررنگی در پیروزی های تیم ملی ایران داشت. به طوری که برای مثال در هشت امتیاز نخست یک ست مقابل آلمان، معروف به تنهایی دو امتیاز مستقیم برای ایران به ارمغان آورد.
علی مباشری، پوریا فیاضی، فرهاد قائمی، حمزه زرینی و رحمان داودی هر کدام به عنوان یک دریافت کننده قدرتی تمام عیار پس از سال ها خیال کارشناسان والیبال را از این پست راحت کردند.
عادل غلامی و آرمین تشکری نیز نشان دادند که ولاسکو بی دلیل به آنها اعتماد نکرده و قطعا جایگزین های شایسته ای برای علیرضا نادی در پست سرعتی هستند.
شهرام محمودی و امیر غفور نیز تقریبا به عنوان امتیاز آورترین در مسابقات لیگ جهانی شناخته شدند. پروازهای پشت خط زن های مقتدر ایران بدون شک یکی از نقاط قوت تیم ملی در رقابت های لیگ جهانی به شمار می رفت.
مهدی مهدوی، پاسور دوم تیم ملی والیبال ایران که در طول سال های اخیر همواره نقش موثری در پیروزی ها و موفقیت های والیبال ایران ایفا کرده هم یکی از ستون های اصلی درخشش ملی پوشان در لیگ جهانی به شمار می رفت. تفاوت سبک کار او با معروف دست سرمربی تیم ملی و کادر فنی برای تغییر ارنج و تاکتیک ها در مقابل حریفان مختلف باز می گذاشت.
**میزبانی های خوب ایرانی های مهمان نواز
ایران با تجربه چهار میزبانی در مسابقات لیگ جهانی والیبال ثابت کرد که توانایی زیادی در برگزاری رقابت های جهانی و بین المللی دارد. تجهیز مناسب، نور و تهویه سالن ۱۲ هزار نفری آزادی. همچنین امکانات مناسب هتل و رفت و آمد موجب شد تا تیم های صربستان و آلمان از برگزاری میزبانی ها و مسابقات در ایران ابراز رضایت کنند.
همچنین ناظر فدراسیون جهانی نیز در هر چهار میزبانی ایران بالاترین نمره ها را در کارنامه مسئولان برگزاری اعمال کردند. با این حال همچنان نقاط ضعف کوچکی نیز وجود داشت. شاید مساله قطع و وصل اینترنت خبرنگاران، برخوردهای شدید امنیتی نیروهای یگان ویژه با مردم، هواداران و حتی میهمانان و خبرنگارانی که به سالن می رفتند و همچنین محدودیت حضور بانوان در سالن مهم ترین چالش های پیش روی میزبانی ایران در این مسابقات بود.
اگر چه مسئولان فدراسیون برای فرار از پرسش ناظر جهانی به تعداد محدودی از بانوان اجازه دادند که به سالن بیایند. در میان آنها چهره های شاخص تلویزیون و سینما نیز به چشم می خورد، اما مسکوت ماندن مساله چگونگی حضور بانوان در سالن های ورزشی و فرار مسئولان از این موضوع همچنان چالشی برای میزبانی های ایران در رشته های ورزشی مختلف لیگ جهانی به شمار می آید.
سرمربی تیم ملی والیبال ایران پس از مسابقات لیگ جهانی ۲۰۱۳ به مسئولان فدراسیون ایران پیشنهاد داد تا برای میزبانی در دوره های بعد ثبت نام کنند، ولاسکو معتقد است که ایران پتانسیل مناسبی برای برگزاری مسابقات دارد، اما چگونگی تطبیق با شرایط و مقررات فدراسیون جهانی به ویژه درباره چگونگی حضور بانوان مساله ای است که پیش از هر چیز باید مدیریت شود.
**این صدا و سیمای نازنین… !
دامنه انتقاد از صدا و سیما در پوشش تصویری مسابقات لیگ جهانی والیبال از نقد کارشناسان و اهالی فن فراتر رفت و فریاد گلایه مردم، علاقمندان به والیبال و حتی خود ملی پوشان هم در پی داشت. سانسور پی در پی صحنه های مسابقه و جا ماندن از بسیاری از صحنه های حساس و همچنین گزارش های نه چندان مطلوب این مسابقات به هیچ وجه رضایت خاطر علاقمندان به والیبال و جامعه این رشته ورزشی را به همراه نداشت.
یکی از ملی پوشان به کنایه و انتقاد از گزارشگران صدا و سیما می گفت که در طول یک مسابقه ۱۲۰ دقیقه ای تنها یک بار نام من توسط گزارشگر عنوان شد و او هر بار از شماره پیراهنم برای معرفی من بهره می برد. یعنی واقعا وی هنوز نام من را نمی داند و یا این که نمی خواهد اسمم را به زبان بیاورد! ؟
قطعا پوشش رسانه ای مسابقات لیگ جهانی والیبال بسیار مهم و تعیین کننده است. اگر چه اشکالات بسیار زیاد صدا و سیما را در پخش مسابقات لیگ جهانی والیبال از جمله جا ماندن از دو ست مسابقه ایران و کوبا را بتوان با این دلیل توجیه کرد که در نخستین سال حضور ایران همه عوامل و دست اندرکاران برگزاری قدری کم تجربگی داشتند، اما جا دارد تا رسانه ملی خیلی بیشتر و موثرتر در برابر والیبال موضع گیری کند.
**مدیریت داورزنی در افتخارات والیبال
مردم بختیاری در غرب ایران حکایتی از گذشتگان نقل می کنند، می گویند: چرا ایران زمان نادر شاه غرب و شرق را شکست می داد، اما چند سال قبل از آن زمان شاه سلطان حسین صفوی مغلوب همسایگان خود می شد؟ و جواب می دهند که زیرا ایران در آن زمان رهبری نادر را داشت. فدراسیون والیبال در هفت سال گذشته از رتبه ششم آسیا به ترتیب به عنوان نایب قهرمانی و قهرمانی در قاره کهن رسیده است. والیبالیست های ایران در جام جهانی والیبال درخشش خیره کننده ای داشتند و مقابل تیم های بزرگی چون لهستان و آرژانتین به برتری رسیدند.
همچنین برای نخستین بار سهمیه لیگ جهانی را کسب کردند و در مسابقات لیگ نیز خوش درخشیدند. علاوه بر این فدراسیون والیبال در سال ۹۰ الی ۹۲ در پنج رده سنی آقایان و بانوان نیز تیم داری می کند.
برگزاری اردوهای بلند مدت داخلی و برون مرزی برای تیم های ملی نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و زیر ۲۳ سال و همچنین بانوان نشان می دهد که موفقیت های والیبال اتفاقی نیست.
محمدرضا داورزنی، رییس فدراسیون والیبال در راس هرم این خانواده بزرگ نقش تعیین کننده ای در موفقیت های والیبال ایران ایفا می کند. همان طور که بختیاری ها در حکایات خود می گویند: " رهبری و مدیریت در یک مجموعه مهم ترین عامل برای پیشرفت است" انصافا باید به رییس فدراسیون والیبال خسته نباشید گفت که گام های بزرگی در توسعه قهرمانی والیبال برداشته است.
** نتایج تیم ملی والیبال در لیگ جهانی ۲۰۱۳
* روسیه ۳- ایران صفر
* روسیه ۳- ایران یک
* ایران ۲- صربستان ۳
* ایران ۳ – صربستان ۲
* ایتالیا ۱ – ایران ۳
* ایتالیا ۳- ایران ۲
* کوبا ۲- ایران ۳
* کوبا یک – ایران ۳
* ایران ۳ – آلمان صفر
* آلمان صفر – ایران ۳
** جدول رده بندی مرحله مقدماتی لیگ جهانی والیبال
- گروه A
۱- برزیل ۲۲ امتیاز
۲- بلغارستان ۱۹ امتیاز
۳- فرانسه ۱۵ امتیاز
۴- لهستان ۱۴ امتیاز
۵- آمریکا ۱۲ امتیاز
۶- آرژانتین ۵ امتیاز
- گروه B
۱- ایتالیا ۱۹ امتیاز
۲- روسیه ۱۹ امتیاز
۳- آلمان ۱۷ امتیاز
۴- صربستان ۱۶ امتیاز
۵- ایران ۱۵ امتیاز
۶- کوبا ۴ امتیاز
- گروه C
۱- کانادا ۲۳ امتیاز
۲- هلند ۲۲ امتیاز
۳- کره جنوبی ۱۲ امتیاز
۴- فنلاند ۱۲ امتیاز
۵- پرتغال ۱۱ امتیاز
۶- ژاپن ۹ امتیاز
به این ترتیب تیم های برزیل، بلغارستان، آرژانتین ایتالیا، روسیه و کانادا به مرحله بعد صعود کردند و تیم های پرتغال و ژاپن نیز باید برای حضور در سال آینده رقابت های لیگ جهانی در رقابت های انتخابی شرکت کنند.
ارسال نظر