تاریخچه کامل جام حذفی فوتبال ایران
با نزدیک شدن به زمان برگزاری مرحله نیمه نهایی و نیز فینال جام حذفی، به بررسی قهرمانان و نایب قهرمانان این رقابت ها در فوتبال کشورمان میپردازیم.
به گزارش پارس به نقل از پرشین ورزش، موفق ترین تیم ها استقلال تهران (۶ قهرمانی و ۳ نایب قهرمانی) ، پرسپولیس، سپاهان و ملوان.
رقابت های مرحاه نیمه نهایی جام حذفی فوتبال کشورمان در سال ۹۲ فردا ۱۵ بهمن ماه بین ۴ تیم استقلال – مس و تراکتور با فولاد برگزار می شود.
با نزدیک شدن به زمان برگزاری مرحله نیمه نهایی و نیز فینال جام حذفی، به بررسی قهرمانان و نایب قهرمانان این رقابت ها در فوتبال کشورمان می پردازیم.
رقابت های جام حذفی به گونه ای است که گاهی تیم هایی که قابل قیاس با قدرت های فوتبال ایران نبوده اند موفق شده اند با کنار زدن رقبای نامی خود به فینال برسند و عنوان قهرمانی یا جایگاه دومی را از آن خود کنند و یکی از جذابیت های جام حذفی نیز همین درخشش تیم های گمنام است.
جام حذفی سال ۵۵-۵۴ در فینال پذیرایی ۲ تیم ملوان و تراکتورسازی بود که ملوان انزلی با به ثمر رساندن ۴ گل رقیب تبریزی خود را شکست داد اما تراکتورسازی در این مسابقه تنها یک بار موفق به گشودن دروازه ملوان شد تا این تیم که تاکنون در جام حذفی عنوانهای بسیاری را به خود اختصاص داده قهرمان شود اما در سال بعد استقلال و هما به فینال این رقابت ها رسیدند که آبی پوشان ۲ گل به ثمر رساندند و قهرمانی را از آن خود کردند.
لازم به ذکر است استقلال با کسب عنوان قهرمانی در این سری از رقابت های فوتبال کشورمان پر افتخارترین تیم محسوب می شود. از سال ۱۳۵۶ تا ۶۵ وقفه زیادی در برگزاری جام حذفی ایجاد شد و این رقابت ها برگزار نشد. اما در سال ۶۵-۶۶ با برپایی مسابقات پس از چند سال تاخیر باز هم تیم ملوان که رده سوم پرافتخارترین باشگاه در کسب قهرمانی جام حذفی را به خود اختصاص داده به فینال رسید و مقابل خیبر خرم آباد صف آرایی کرد، این تیم با به ثمر رساندن ۲ گل عنوان قهرمانی این سال را از آن خود کرد.
پرسپولیس نیز دیگر تیم پایتخت نشین در سال ۶۶-۶۷ در فینال مسابقات رقیب ملوان شد اما این بار ملوان با دریافت یک گل جام قهرمانی را به سرخ پوشان واگذار کرد. اما سال بعد شاهین اهواز و ملوان به فینال جام حذفی رسیدند و باز هم ملوان ناکام ماند و این تیم شاهین اهواز بود که جام قهرمانی را بالای سر گرفت در سال ۶۸-۶۹ نیز رقابت های جام حذفی برگزار نشد.
اما با برگزاری این رقابت ها در سال ۶۹-۷۰ ملوان که اکثر مواقع یک سوی فینال بوده مقابل استقلال قرار گرفت و با نتیجه ۵-۶ این تیم را مغلوب کرده و به قهرمانی رسید.
دور بعد نیز ملوان به فینال سال ۷۰-۷۱ راه یافت و مقابل دیگر تیم پایتخت نشین قرار گرفت اما این بار پرسپولیس بود که پیروز شد و با نتیجه ۱-۲ قهرمان جام حذفی شد. در سال ۷۱-۷۲ نیز این رقابت ها برگزار نشد تا در سال پس از آن تیم سایپا و جنبو اهواز با وجود تیم های نامی ایران پا به فینال جام حذفی بگذارند و در ادامه نیز سایپا تونست قهرمانی را از آن خود کند.
در سال ۷۳-۷۴ نیز تیم های بهمن و تراکتورسازی در فینال حضور یافتند و تراکتور که تنها یک بار در سال ۵۴-۵۵ به فینال رسیده بود و عنوان نایب قهرمانی را کسب کرده بود بار دیگر در این سال نیز مغلوب تیم بهمن شد و باز هم به نایب قهرمانی رسید. در سال ۷۴-۷۵ نیز استقلال و برق شیراز راهی فینال شدند و آبی پوشان با نتیجه ۱-۵ برق را در هم کوبیدند و قهرمانی را بدست آوردند.
در سال ۷۵-۷۶ برق شیراز که در سال گذشته نایب قهرمان شد و انتقام گرفت به فینال رسید و با غلبه بر تیم بهمن و با نتیجه ۳ بر صفر جام را بالای سر گرفت.
با برگزار نشدن جام حذفی سال ۷۶-۷۷ در سال پس از آن مهیج ترین فینال این مساباقت بر پا شد که سرخابی های پایتخت مقابل یکدیگر قرار گرفتند تا یکی از این ۲ رقیب قدیمی قهرمانی را از آن خود کند. در این دیدار پرسپولیس با غلبه بر استقلال با نتیجه ۱-۲ قهرمان این دوره از جام حذفی شد.
در سال ۷۸-۷۹ استقلال که در دوره قبل به نایب قهرمانی رسیده بود با شکست تیم بهمن که به فینال راه یافته بود جام قهرمانی را بالای سر برد.
سال ۷۹-۸۰ فینال جام حذفی با حضور ۲ تیم فجر سپاسی و ذوب آهن برگزار شد که این بازی با نتیجه ۱-۳ و با پیروزی تیم فجر سپاسی به پایان رسید.
در سال بعد نیز استقلال مقابل قهرمان دوره قبل یعنی فجر سپاسی قرار گرفت و با نتیجه ۳-۴ پیروز شد.
اما در سال ۸۱-۸۲ بار دیگر ۲ تیم فجر سپاسی و ذوب آهن به فینال رسیدند و اما این بار ذوب آهن به انتقام ۲ سال پیش با نتیجه ۶-۵ در ضربات پنالتی به قهرمانی رسید.
فینال رقابت های جام حذفی سال ۸۲-۸۳ بین ۲ تیم مدعی فوتبال ایران یعنی استقلال و سپاهان برگزار شد و تیم اصفهانی در این بازی با نتیجه ۲-۵ بر آبی پوشان غلبه کرد و قهرمان شد.
فینال دور بعدی جام حذفی با حضور تیم های ابومسلم و صبا شکل گرفت و صبا در ضربات پنالتی با نتیجه ۲-۴ ابومسلم را شکست داد.
در سال ۸۴-۸۵ سپاهان این بار مقابل دیگر تیم تهرانی قرار گرفت. بازی پرسپولیس و سپاهان به ضربات پنالتی کشیده شد و این بار تیم اصفهانی حریف تهرانی خود را شکست داد و قهرمان شد.
سال ۸۵-۸۶ نیز سپاهان برای دومین بار پیاپی طعم قهرمانی را چشید و با شکست تیم صبا این عنوان را از آن خود کرد.
اما فینال سال ۸۶-۸۷ جام حذفی با جشن قهرمانی استقلال همراه بود. استقلال با نتیجه ۱-۳ تیم پگاه را مغلوب کرد و جام را بالای سر برد.
در دور بعد جام حذفی تیم های ذوب آهن و راه آهن در فینال حضور داشتند که نماینده اصفهان با نتیجه ۲-۵ راه آهن را شکست داد و عنوان قهرمانی را مال خود کرد.
جام حذفی سال ۸۸-۸۹ با قهرمانی پرسپولیس همراه بود و تیم گسترش فولاد نیز نایب قهرمان شد. قهرمانی سرخ پوشان در این دوره پایه های قهرمانی این تیم را در سال ۸۹-۹۰ نیز چید و پرسپولیس در این سال نیز با شکست ملوان عنوان قهرمانی را از آن خود کرد.
اما در سال ۹۰ جام حذفی بین استقلال و شاهین بوشهر برگزار شد و با رسیدن بازی به ضربات پنالتی، استقلال قهرمان شد. اما امسال استقلال که مدافع عنوان قهرمانی بود توسط سپاهان از گردونه رقابت ها حذف شد.
در سال ۹۱، سال پیش دو تیم پرسپولیس و سپاهان به مصاف هم رفتند که در ضربات پنالتی قهرمان شد.
تیم ملوان انزلی، نخستین تیمی بود که قهرمان جام حذفی ایران شد. در نخستین دوره جام حذفی که سال ۱۳۵۵ برگزار شد، ملوان و تراکتورسازی به فینال رسیدند. ملوان در لیگ تخت جمشید حضور داشت، ولی تراکتورسازی در یک دسته پایین تر بازی می کرد. دیدار فینال نخستین دوره جام حذفی، روز جمعه، سوم دی ۱۳۵۵ در امجدیه برگزار شد و پانزده هزار نفر در یک روز برفی و سرد این بازی را دیدند؛ محمد صالحی، داور سرشناس کشورمان این بازی را سوت زد.
گفتنی ست ملوان با پیروزی چهار بر یک مقابل تیم دسته دومی تراکتورسازی به عنوان قهرمانی دست یافت. این بازی تا یازده دقیقه به پایان بدون گل بود، اما در ده دقیقه آخر، پنج گل به ثمر رسید. عزیز اسپندار در دقیقه ۷۹ و علی نیاکانی در دقایق ۸۲ و ۸۷ ملوان را سه، صفر پیش انداختند و عبدالله محسنی زاده در دقیقه ۸۹ یک گل تراکتور را به ثمر رساند، اما اسپندار در دقیقه ۹۰ گل چهارم ملوان را زد و بدین ترتیب، ملوان قهرمان نخستین دوره جام حذفی شد.
ملوان: رمضان احمدپور، رضا ویشگاهی، رضا رافت، منوچهر ناوران، محمود پیشگاه هادیان، قاسم سلطانزادی، حسن دشتی (۴۶ ابوالفضل مزدستان) ، میخائیل پطروسیان، علی نیاکانی، عزیز اسپندار و غفور جهانی (۸۹ نصرت ایراندوست)
سرمربی: بهمن صالح نیا
تراکتورسازی: حمید ملک احمدی، مجید سوزنده، خلیل سلیمی، ابراهیم کیان طهماسبی، مجید ناظمی، بهرام گلشنی (۸۵ تقی اخطاری) ، منصور کاویانپور، جلال صدیق احمدی، رحیم مه نمای اقدم، پرویز مظلومی (۶۳ عبدالله محسنی زاده) و عباس کارگر
سرمربی: محمد بیاتی
تاریخچه، جام حذفی، فوتبال، ایران، پرشین ورزش
۳۵ سال پیش جام حذفى کشور کلید خورد. جام حذفی ایران برای نخستین بار در سال ۱۳۵۵ آغاز شد و قهرمان آن دوره تیم ملوان بندرانزلی بود که در برابر تراکتورسازی در بازی پایانی به برتری چهار بر یک دست یافت.
نتاج بازی های نهایی جام حذفی
فصل قهرمان نتیجه نایب قهرمان
۱۳۵۴ ۵۵ ملوان ۱: ۴ تراکتورسازی
۱۳۵۵ ۵۶ استقلال ۰: ۲ هما
۱۳۵۶ ۶۵ برگزار نشد
۱۳۶۵ ۶۶ ملوان ۰: ۲ خیبر خرم آباد
۱۳۶۶ ۶۷ پرسپولیس ۰: ۱ (۰: ۱) (۰: ۰) ملوان
۱۳۶۷ ۶۸ شاهین اهواز ۵: ۳ (۰: ۴) (۳: ۱) ملوان
۱۳۶۸ ۶۹ ملوان ۵: ۶ ضربات پنالتی استقلال
۱۳۶۹ ۷۰ پرسپولیس ۱: ۲ ملوان
۱۳۷۰ ۷۱ برگزار نشد
۱۳۷۱ ۷۲ برگزار نشد
۱۳۷۲ ۷۳ سایپا ۱: ۱ (۰: ۰) (۱: ۱) جنوب اهواز
۱۳۷۳ ۷۴ بهمن ۱: ۲ (۱: ۰) (۰: ۲) تراکتورسازی
۱۳۷۴ ۷۵ استقلال ۱: ۵ (۱: ۳) (۰: ۲) برق شیراز
۱۳۷۵ ۷۶ برق شیراز ۰: ۳ ضربات پنالتی بهمن
۱۳۷۶ ۷۷ برگزار نشد
۱۳۷۷ ۷۸ پرسپولیس ۱: ۲ استقلال
۱۳۷۸ ۷۹ استقلال ۱: ۳ بهمن
۱۳۷۹ ۸۰ فجر سپاسی ۱: ۳ (۰: ۱) (۱: ۲) ذوب آهن
۱۳۸۰ ۸۱ استقلال ۳: ۴ (۱: ۲) (۲: ۲) فجر سپاسی
۱۳۸۱ ۸۲ ذوب آهن ۵: ۶ ضربات پنالتی (۲: ۲) (۲: ۲) فجر سپاسی
۱۳۸۲ ۸۳ سپاهان ۲: ۵ (۲: ۳) (۰: ۲) استقلال
۱۳۸۳ ۸۴ صبا ۲: ۴ ضربات پنالتی (۱: ۱) (۱: ۱) ابومسلم
۱۳۸۴ ۸۵ سپاهان ۲: ۴ ضربات پنالتی (۱: ۱) (۱: ۱) پرسپولیس
۱۳۸۵ ۸۶ سپاهان ۰: ۴ (۰: ۱) (۰: ۳) صبا
۱۳۸۶ ۸۷ استقلال ۱: ۳ (۱: ۰) (۰: ۳) پگاه
۱۳۸۷ ۸۸ ذوب آهن ۲: ۵ (۱: ۰) (۱: ۵) راه آهن
۸۸ ۸۹ پرسپولیس ۴: ۱ (۱: ۰) (۳: ۱) گسترش فولاد تبریز
۸۹ ۹۰ پرسپولیس ۲: ۱ (۲: ۰) (۰: ۱) ملوان
۹۰ ۹۱ -سپاهان (ضربات پنالتی) پرسپولیس
ارسال نظر