پارس بررسی می کند:
اقتباسی ناقص از پیادهروی بزرگ اربعین
متأسفانه پیش از این نیز افرادی با اقتباس از موضوع انتقال ضریح حسینی علیهالسلام به کربلا، ضریح بعضی از امامزادهها را در شهرها و روستاها به گردش درآورده و چهرهای موهن از آن حرکت ترسیم نمودند؛
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهدی مسائلی*- بارها گفته شده که اثر تخریبی رفتارهای نادرست دوستان، قابل مقایسه با مخالفت دشمنان نیست و اثری که سوء تبلیغ در تضعیف دین دارد بسیار بیشتر از تبلیغ سوء است. همایش پیاده روی اربعین رویدادی بینظیر است که در سالهای اخیر توانسته عشق و اخلاص شیعیان را نسبت به نهضت حسینی را نمایان سازد. با این حال نگاه ناقص بعضی از متولیان دینی و فرهنگی نسبت به پیاده روی در این روز موجب شده است تا آنها برای موضوع «پیادهروی» شأنی مستقل قائل شوند و در این روز برای پیادهروی مردم به سمت بعضی از امامزاده های کشور را برنامهریزی کنند.
متأسفانه پیش از این نیز افرادی با اقتباس از موضوع انتقال ضریح حسینی علیهالسلام به کربلا، ضریح بعضی از امامزادهها را در شهرها و روستاها به گردش درآورده و چهرهای موهن از آن حرکت ترسیم نمودند؛ به گونهای که سایتها و شبکههای معاند با انتخاب عنوان «امامزاده سیار» ذیل تصاویر آنها، به تخریب ارادت شیعیان به اهل بیت علیهمالسلام پرداختند.
به هر حال باید دانست موضوع پیادهروی در روز اربعین مطلوبیتی مستقل از کربلا ندارد و نباید آن را به دیگر مکانها تسری داد. زیرا چنین حرکتهایی افزون بر بدعتگذاری در دین، اصل حرکت پیادهروی اربعین را که منطق بر موازین مذهبی است، تضعیف مینماید. افزون بر این، برای کربلا و حرم حسینی علیعهالسلام شرافتی خاص وجود دارد که نباید آن را حتی به حرم دیگر ائمه شیعه علیهمالسلام تسری داد.
چنانچه در روایات آمده است که تبرک به قصد شفا تنها تربت امام حسین علیهالسلام اختصاص دارد. امام موسی کاظم علیهالسلام در روایتی میفرمایند:
وَ لَا تَأْخُذُوا مِنْ تُرْبَتِی شَیْئاً لِتَتَبَرَّکُوا بِهِ فَإِنَّ کُلَّ تُرْبَةٍ لَنَا مُحَرَّمَةٌ إِلَّا تُرْبَةَ جَدِّیَ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ علیهماالسلام فَإِنَّ اللَّهَ تَعَالَى جَعَلَهَا شِفَاءً لِشِیعَتِنَا وَ أَوْلِیَائِنَا؛ چیزى از خاک قبر من برندارید تا به آن تبرک جویید؛ چرا که هر خاکى جز تربت جدم حسین بن علی علیهماالسلام بر ما حرام است، خداى متعال تنها تربت کربلا را براى شیعیان و دوستان ما شفا قرار داده است. (شیخ صدوق، عیون أخبار الرضا علیه السلام، چ1، تهران: نشر جهان، 1378ق، ج1، ص104)
حاصل سخن اینکه نمایش ناقص و کاریکاتوری از یک حرکت بزرگ، ممکن است به اصل آن حرکت آسیب وارد کند.
اما در پایان به این موضوع نیز اشارهای داشته باشیم که باید دربارة حرکت پیادهروی اربعین تفسیرهای صحیح برای مردم ارائه شود، زیرا بعضی از شبهات در آینده میتواند ظاهر و باطن این حرکت را منحرف کند و فرصتی برای سوءاستفاده دشمنان فراهم کند.
* حجت الاسلام والمسلمین مهدی مسائلی مدرس حوزه علمیه اصفهان است و آثار و تألیفاتی در زمینه «قمه زنی سنت یا بدعت؟»، «نهم ربیع جهالتها خسارتها»، «پیشوایان شیعه پیشگامان وحدت»، «عزاداری شعار حیات عاشورائی»، «لطیفههای اسلامی»، «فرهنگ اصطلاحات طلاب»، «لعنهای نامقدس» و.. داشته است. وی همچنین برگزیده چهارمین همایش اهل قلم استان اصفهان»، «برگزیده همایش تجلیل از خادمین فرهنگ مکتوب استان اصفهان1386»، «روحانی برگزیده جشنواره حضرت علی اکبر در سال 1387»، «برگزیده جشنواره سراسری علامه حلی در سال1388»، برگزیده دومین جشنواره ملی طلبه جوان موفق ۱۳۹۲» و.. است.
با سلام
چرا برای نقد حرکتی نادرست خود نیز به اشتباه دچار شویم:
ایشان فرموده: «به هر حال باید دانست موضوع پیادهروی در روز اربعین مطلوبیتی مستقل از کربلا ندارد و نباید آن را به دیگر مکانها تسری داد».
کلا پیادهروی برای زیارت و حج مطلوبیت مستقلی دارد که میتوان آن را در همه زیارات تسری داد و دلیل و روایت خاصی برای «پیادهروی» در اربعین در دست نیست ....
«بدعت»:
تعریف بدعت کاملا واضح و روشن است و نمیشود به هر عمل نویی گفت که بدعت است و باید گفت که پیادهروی به امامزادهها هم بنا به همان موازین شرعی که ایشان میفرمایند، درست است.
قیاس تربت امام حسین علیهالسلام با تربت دیگر ائمه علیهمالسلام با این موضوع قیاس معالفارق العظیم است. اگرچه کربلا را خاصیتی خاص است، ولی نفی بعضی از خواص آن از دیگر مشاهد نیاز به دلیل دارد.
البته در پیادهروی در روز اربعین به سوی حرم امامزادهها، حرف بسیار است؛ خصوصا با گزارشاتی که تلویزیون از این پیادهرویها پخش میکند.