پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- یک‌ماه پس از آنکه وزیر ارشاد با شدیدترین لحن ممکن مضمون «۵۰کیلو آلبالو» را نکوهش کرد و سازمان سینمایی را برای دادن مجوز تولید و اکران به آن به باد انتقاد گرفت، سرانجام تازه‌ترین تجربه کارگردانی مانی حقیقی با فروشی ۱۳میلیارد تومانی آماده پایین آمدن از پرده‌های نقره‌ای شده است.

در شرایطی که تصور می‌شد 50کیلو آلبالو از فیلم‌های مورد علاقه سینماداران برای نمایش در اکران رمضانی باشد، سازمان سینمایی با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد هیچ مجوزی برای ادامه نمایش این فیلم صادر نکرده و از سایت‌های فروش بلیت هم خواست عرضه بلیت اینترنتی را متوقف کنند. این در حالی است که در روزهای اخیر موضوع نمایش غیرمجاز 50کیلو آلبالو در سینماها خبرساز شده بود.

ترویج فروپاشی و سقوط خانواده، الگوی نامناسب با آرایش غلیظ بازیگران و مغایر سیاست‌های فرهنگی دولت تدبیر و امید از صفاتی بود که علی جنتی در انتقادهای خود متوجه 50کیلو آلبالو کرد. البته این انتقادهای آشکار با سکوت رئیس سازمان سینمایی مواجه شد و در عوض، معاون نظارت و ارزشیابی و سخنگوی وزارت ارشاد به اشتباه خود در اعطای مجوز نمایش به این فیلم اعتراف کردند. گرچه با وجود همه این انتقادها، نمایش 50کیلو آلبالو تا آخرین لحظه همچنان ادامه دارد.

تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت 15دوشنبه 17خرداد) امکان رزرو اینترنتی بلیت‌های 50کیلو آلبالو در 5سینما در تهران و سینماهای شهرهای کرج، شیراز، شهریار، فولادشهر اصفهان، شیراز، مشهد، نیشابور، همدان و گرگان فراهم است و چند سینما در مشهد، شوشتر، شیراز، برازجان، بابل، بابلسر، الیگودرز و سمنان هم بلیت‌های فیلم را به‌صورت حضوری به علاقه‌مندان می‌فروشند.

اگر شورای صنفی اکران مجوزی برای بازگشت فیلم پرحاشیه و پرفروش حقیقی به سینماها در طرح اکران رمضان صادر نکند، پرونده 50کیلو آلبالو با فروشی 13میلیارد تومانی در تهران و شهرستان‌ها بسته می‌شود. براساس موضع سفت و سخت سازمان سینمایی، با ادامه نمایش فیلم موافقت نشده و اکران آن هم پس از حدود 3 ماه در تمام سینماها متوقف می‌شود.

پایین کشیدن «50 کیلو آلبالو» یک خبرسازی رسانه ای بود؟

ماجرای کمدی «50 کیلو آلبالو» حتی بعد از پایان زمان اکران رسمی آن هم ادامه دارد. در ساعات ابتدایی هفدهم خرداد ماه، خبری در گروههای اجتماعی منتشر شد؛ با این شرح که سازمان سینمایی با صدور اطلاعیه ای اکران این فیلم و بلیت فروشی برای آن را ممنوع اعلام کرده است.

در اطلاعیه منسوب به سازمان سینمایی آمده بود: سینماهای کشور مجاز به نمایش فیلم «۵۰ کیلو آلبالو» نیستند. از این رو خواهشمندیم سینماهای مذکور، به بستن سانسهای اینترنتی خود اقدام کنند.

دقایقی بعد از انتشار این خبر نیز گفت وگویی از سوی آقای حبیب ایلبیگی، رییس اداره نظارت سازمان ارشاد منتشر شد مبنی بر اینکه اکران رسمی «50 کیلو آلبالو» به اتمام رسیده است و مجوزی برای ادامه اکران آن صادر نشده است.

این مقام مسوول در سازمان سینمایی اظهار داشت: نمایش این فیلم در تهران تمام شده و با ادامه نمایش آن موافقت نشده است. ما نیز ابلاغ کردیم، فیلم هر جای دیگری که نمایش دارد؛ باید نمایش آن متوقف شده و فیلم از سینماها جمعآوری شود. آن اطلاعیه و سپس سخنان ایل بیگی این باور را ایجاد میکرد که «50 کیلو آلبالو» به سبب مخالفتهای مضمونی که برخی از علما و مراجع قم و کارشناسان سینمایی با آن داشته اند به چنین سرنوشتی دچار شده است.

اطلاعیه ای که اعلام عمومی نشد ولی پیامک شد

بخش دیگر قضیه حاکی از  آن بود که روابط عمومی سازمان سینمایی صدور هر گونه اطلاعیه درباره توقف اکران «50 کیلو آلبالو» را تکذیب کرد. آقای جلیل اکبری صحت، مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی با بیان اینکه هیچ اطلاعیه ای از سازمان سینمایی در این باره صادر نشده، گفت که همه این ماجراها محصول یک خبرسازی رسانه ای است.

از سوی دیگر مراجعه به سامانه اینترنتی فروش بلیت هم حکایت از آن داشت که فروش بلیت برای فیلمی که وزیر ارشاد از آن تبری جسته بود، همچنان و بیکمترین مشکلی ادامه دارد؛ به بیان بهتر ماجرای اطلاعیه نخست کاملاً ساختگی بوده است.

در ادامه یکی از رسانه ها تصویری از پیامکی منتشر کرده که وزارت ارشاد به طور غیررسمی از سینماداران خواسته بود از  ادامه اکران این فیلم خودداری کنند.

تسامح سازمان سینمایی از کجا نشأت گرفته است؟

چرا دردسرهای اکران یک فیلم مشکل دار باید چنین روند متناقضی را رقم بزند. مگر نه اینکه وزیر ارشاد به صراحت مخالفت خود را با محتوای این فیلم اعلام کرده بود، پس چرا سازمان سینمایی در برخورد با این فیلم تسامح به خرج میدهد و به راحتی تکلیف این فیلم را روشن نمیکند؟ وقتی شخص وزیر در برابر یکی از مراجع محتوای این فیلم را مشکل دار معرفی و آن را دون شأن جامعه اخلاق گرای ایران میداند، اصرار بر ادامه اکران به چه معناست؟

نکته قابل توجه دیگر در این میان آنکه سازمان سینمایی باید هر چه زودتر موضع خود را نسبت به عرضه نسخه خانگی فیلم مشخص کند. با اتفاقات پیش آمده برای این فیلم و اعتراضات متعدد رسانه ها و همچنین اعتراف وزیر ارشاد مبنی بر آنکه مجموعه تحت مسوولیت وی در قضیه صدور مجوزی برای این فیلم، کوتاهی کرده است آیا با اتمام اکران فیلم، عرضه نسخه فعلی آن به شبکه خانگی اقدامی درست و منطقی به شمار میرود؟! مگر نه این است که شبکه خانگی از نظر تعداد مخاطب، بسیار گسترده تر و وسیع تر از اکران بر پرده سینماست؟

تکلیف نسخه نمایش خانگی فیلم را مشخص کنید

شبکه خانگی در سالهای اخیر و در صدور مجوز ساخت و نمایش برای محصولات، دچار نوعی ساده انگاری شده به طوری که بسیاری از کارگردانانی که نتوانسته اند پروانه نمایش سینمایی برای اثر خود بگیرند، متوسل به شبکه خانگی شده و با دریافت پروانه نمایش خانگی اسباب عرضه محصول خود را فراهم آورده اند.

شبکه خانگی به دلایل گوناگون که شاید اصلی ترین آن توانایی رقابت با سینما باشد، نوعی سهل گیری را در شوراهای پروانه نمایش و ساخت خود، به نمایش گذاشته و این سهل گیری اما حالا و در برخورد با اثری مانند «...آلبالو» به شدت نگران کننده به نظر میرسد.

رییس سازمان سینمایی تاکنون درباره مخالفت وزیر ارشاد با محتوای این فیلم سخن حمایت کنندهای نزده است ولی درباره عرضه اثر به شبکه خانگی نیاز است که هر چه زودتر تکلیف دستگاه سیاستگذاری سینمایی کشور در این باره مشخص شود.

اگر اکران این فیلم سینمایی روی پرده سینماها اقدامی اشتباه محسوب میشود، با این احتساب صدور مجوز و روانه کردن نسخه نمایش خانگی آن نیز اقدامی نادرست و اشتباه است. سؤال دیگری که محل تأمل است آنکه اگر این فیلم قرار است راهی شبکه نمایش خانگی شود، شایعات و حرف وحدیث های اخیر درباره پایین کشیدن آن از پرده سینماها به نفع آن خواهد بود یا نه؟