منیژه آرمین درباره کتاب تازه‌اش گفت: «شب و قلندر» اولین جلد این چهارگانه به شمار می‌رود که طی سال‌های اخیر منتشر شد. این کتاب، از اواخر دوره قاجار شروع می‌شود و تا دوران مشروطه را در بر می‌گیرد. جلد دوم آن نیز «شباویز» نام داشت که در فضای شروع سال‌های مشروطه تا سال 1304 می‌گذرد و جلد سوم «شانزده سال» نام دارد که از 1304 تا دوره رضاشاه را شامل می‌شود.
 
وی اضافه کرد: رمان «شانزده سال» داستانی و مستند است و با رمان‌های دیگر متفاوت بوده و همانند پازل است، یعنی برخی از بخش‌ها کاملاً مستند و برخی از بخش‌ها دنباله داستان «شب و قلندر» و «شباویز» است.
 
این نویسنده در پاسخ به این سؤال که انگیزه‌تان برای نگارش رمانی با پس‌زمینه تاریخ معاصر چه بوده است، گفت: طی سال‌های اخیر به این نتیجه رسیدم که ما با بحران هویت مواجه شده‌ایم و یکی از راه‌های شناخت هویت، شناخت تاریخ است. به‌ویژه، تاریخ معاصر که از اهمیت زیادی برخوردار است و به نظرم، همه افراد یک ملت باید نسبت به چنین مسئله‌ای اشراف و آگاهی داشته باشند.
 
آرمین اضافه کرد: بحران هویت و اطلاع نداشتن از تاریخ معاصر در بین نسل جوان بیشتر مشاهده می‌شود. ضمن اینکه این نسل به دلایل مختلف و در مقایسه با نسل‌های گذشته به آن شکلی که باید به کتاب‌خوانی گرایش ندارند، روی این اصل تصمیم گرفتم رمانی بنویسم که صرف‌نظر از داشتن عناصر و فضای داستانی، به روایت برهه‌های حساس ایران درگذر تاریخ نیز بپردازد، بلکه، نگارش این اثر شاید باعث شود تا جرقه‌ای نزد نسل جوان زده شود و به‌واسطه خواندن این کتاب به دیگر آثار مکتوب تاریخی نیز مراجعه کنند.
 
این نویسنده در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه برای نگارش این کتاب از چه منابع تاریخی استفاده کرده است نیز گفت: کتاب‌های تاریخی زیادی را در این مدت مطالعه کرده‌ام و حتی از یادداشت‌ها، اسناد و عکس‌هایی که به‌نوعی روایتگر این برهه تاریخی بوده‌اند نیز به‌سادگی نگذشته‌ام و همه را مورد مطالعه قرار داده‌ام که از بین آن‌ها می‌توان به «تاریخ بیست‌ساله ایران» و «ایران بین دو انقلاب» اشاره کرد. به‌طورکلی، تمام کتاب‌هایی که با محوریت تاریخ معاصر ایران نوشته شده‌اند را در این مدت مورد واکاوی و مطالعه قرار داده‌ام.
 
آرمین همچنین درباره تم چهارمین جلد این مجموعه نیز توضیح داد: این اثر که در حال حاضر در مرحله تحقیق و نگارش اولیه آن هستم به زمان پهلوی دوم اختصاص دارد. از آنجایی‌که چند سالی از عمر خود من نیز در این دوره گذشته است سعی کرده‌ام حال و هوای داستانی بیشتری را در آن بگنجانم.