پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «امامی که موافقان، شیعیان، مخالفان، غیر معتقدان، همه، شهادت دادند و اعتراف کردند به فضل او، به علم او، به تقوای او، به طهارت او، به عصمت او، به شجاعت او در مقابل دشمنان، به صبر و استقامت او در برابر سختی‌ها، این انسان بزرگ، این شخصیت باشکوه، وقتی به شهادت رسید، فقط بیست و هشت سال داشت. در تاریخ پرافتخار شیعه، این نمونه‌ها را کم نداریم. پدر امام زمان عزیز ما با آن همه فضیلت، با آن همه مقامات، با آن همه کرامات، وقتی با سم و جنایت دشمنان از دنیا رفت، فقط بیست و هشت سال داشت؛ این میشود الگو؛ جوان احساس میکند یک نمونه‌ی عالی در مقابل چشم دارد. آن امام بزرگوار، جوادالائمه (علیه‌السّلام) است که در بیست و پنج سالگی شهید شده است؛ این امام عسگری (علیه الصّلاة و السّلام) است که در بیست و هشت سالگی به شهادت رسیده است؛ و این همه فضیلت، این همه مکرمت، این همه عظمت، که نه فقط ما به آنها قائلیم و مترنّمیم، بلکه دشمنانشان، مخالفانشان، کسانی که اعتقاد به امامت آنها نداشتند، همه اعتراف کردند. 10/ 12/1390 رهبر معظم انقلاب اسلامی»

 در طول تاریخ پربرکت حیات ائمه ی اطهار همواره شاهد مجاهدت آن بزرگواران در راه حفظ اسلام ناب بوده ایم. نگاه مستمر و نخ تسبیح وار به حیات مبارک ائمه ی اطهار به گونه ای که حرکت هر بزرگوار در تکامل حرکت بزرگواران قبل از خود و زمینه سازی برای اقدامات امامان بزرگوار بعد از خود دیده شود  به همان تعبیری که امام خامنه‌ای فرمودند: «انسان دویست وپنجاه ساله. » در حقیقت حرکت آن بزرگواران را باید در یک مسیردید.

از میان ائمه ی بزرگوار ما امامان عزیزی که نزدیک به ولادت امام عصر ارواحنا فداه بوده اند از جهتی ماموریت مشابهی داشتند وخصومت دشمنان اسلام هم در این زمینه بسیار شدید تر شده بود به علت اینکه دشمنان اسلام شنیده بودند که موعود آخرالزمان به دنیا خواهد آمد. بررسی سیره ی امام حسن عسگری در کنار سایر جهات دیگر از این جهت است که آن بزرگوار در خفقان شدید حکام ظالم عباسی زمینه را در ادامه‌ی مسیر پدران بزرگوار خود به گونه‌ای فراهم ساختند که شیعیان را برای دوران غیبت آماده سازند و به صورت شبکه ای در سراسر جهان باهم مرتبط سازند. زمینه ی این ارتباط وسیع میان شیعیان را هم هجرت امام رضا(علیه السلام) از مدینه به خراسان فراهم می کند. 

در زمینه ی ایجاد آمادگی ایجاد کردن توسط امام حسن عسگری  برای دوران غیبت امام عصر باید به نکات زیر نیز اشاره نمودبه صورت سرفصل وار:

الف) مطلع کردن شیعیان نسبت به تولد فرزندش مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف

از آن جا که به دلیل جاسوسان و دشمنان، ولادت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بصورت مخفی انجام گرفته بود و بیم آن بود که شیعیان در شناخت آخرین حجت به گمراهی روند. لذا امام عسکری علیه السلام به طرق مختلف شیعیان را نسبت به وجود فرزندش مطلع می‌کردند.

احمدبن اسحاق که از بزرگان شیعه می‌باشد، می‌گوید خدمت امام حسن عسکری  علیه السلامشرفیاب شدم تا از ایشان در مورد امام بعد از ایشان سؤال کنم که آن حضرت با شتاب به درون خانه رفت و بازگشت در حالی که پسری سه سال که رویش مانند ماه تمام می‌درخشید بر دوش خویش داشت1 همچنین محمدبن عثمان دومین نائب نقل می‌کند که به همراه چهل نفر از شیعیان نزد امام عسکری علیه السلامگردهم آمدیم و آن حضرت فرزندش را به ما نشان داد.2 گفتنی است که حضرت بارها برای فرزندش عقیقه3 نمودند تا ضمن اجرای برنامه و سنت اسلامی به دیگران بفهماند که از وی فرزندی باقی است.

ب) ارجاع سؤالات افراد به فرزندشان 

حضرت امام حسن عسکری علیه السلام محل مراجعه سؤالات شیعیان و نمایندگان خود بود و حضرت برای آماده سازی شیعیان، برخی از سؤالات مراجعه کنندگان را به فرزندش محول می‌کردند؛ برای نمونه به روایتی اشاره می‌کنیم: سعدبن عبدالله قمی به همراه احمدبن اسحاق قمی نقل می‌کنند که نزد امام یازدهم علیه السلامشرفیاب شدیم و سؤالات خود را با ایشان در میان گذاشتیم و حضرت به فرزندش اشاره کرد و فرمود: از نور چشمم سؤال کن و فرزند حضرت رو به من کرده و فرمود: هرچه می‌خواهی سؤال کن.4 به نوعی حضرت امام عسکری علیه السلامدر پی معرفی جانشین خود بوده‌اند. 

ج) کاهش ارتباط مستقیم با شیعیان

امام حسن عسکری  علیه السلامچون در حصر و کنترل حکام عباسی بودند وهم به لحاظ آن که در عصری نزدیک عصر غیبت می‌زیستند، غالباً پنهان بوده و غالب امور و ارتباط آنان با شیعیان از طریق مکاتبات، توقیعات و وکلاء انجام می‌گرفت تا آنان آمادگی دوران غیبت را بیابند.

د) دعا بری ولی امر منتظر عجل الله تعالی فرجه الشریف

حضرت امام عسکری علیه السلامدر دعایی برای حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از خداوند برایش چنین دعا می‌کند: «... خداوندا او را از شر هر تجاوز کار و طغیانگر و از شر همة آفریدگانت نگه دار و او را از پیش رویش و از پشت سر و از سمت راست و چپش حفظ کن و او را نگهبان باش و از اینکه به او بدی برسد نگاهش دارد و در مورد او، پیامبرت و خاندان پیامبرت را نگاه دار و به سبب او عدالت را آشکار کن، با یاری ات او را پشتیبانی کن، یاورانش را یاری کن و...‌».5

1. کمال الدین، صدوق، ج2، باب38، ح1، ص80.

2.همان، ج2، باب43، ح2، ص162.

3. قربانی کردن گوسفند و اطعام گوشت آن به محرومان.

4. همان، ج2، باب43، ح21، ص190.

5. مصباح المتهجّد کفعمی، ص399، جمال الاسبوع، سیدبن طاووس، ص296 (به نقل از فرهنگ جامع سخنان امام حسن عسکری علیه السلام، ص441-440