پیشنهاد حدادعادل برای دایرة المعارفنویسی
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: پیشنهادی برای تأسیس رشته دانشگاه «دایرةالمعراف نویسی» در مقطع کارشناسی ارشد برای وزارت علوم خواهم داشت تا از این طریق متخصصان بیشتری در امر دانشنامه تربیت کنیم.
به گزارش پارس به نقل از فارس، مراسم رونمایی از مجلد نوزدهم دانشنامه جهان اسلام و پایگاه اینترنتی جدید بنیاد دائرة المعارف اسلامی دقایقی پیش (۲ اردیبهشت ماه) با حضور غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، حجتالاسلام حسن طارمی راد، معاون علمی، محسن معینی، مدیر گروه قرآن و حدیث و معینی، مدیر گروه قرآن و حدیث، قدسیزاده مدیر گروه اسلام و معاصر بنیاد دایرة المعارف جهان اسلام در سالن اجتماعات بنیاد دائرة المعارف جهان اسلام برگزار شد.
در این مراسم غلامعلی حدادعادل با تبریک انتشار این مجلد به همه کسانی که در تألیف آن سهیم بودند، گفت: کاری که در این مجلد شده کمتر به لحاظ علمی و زمانی در جایی سراغ داریم. بعضی از مقالاتش از ده سال بیشتر وقت گرفته است به طور مثال مقالات رادیو و تلویزیون و رجال که گزارش آنها داده شد.
وی در ادامه افزود: بنابراین اگر بخواهم بگویم که در این اثر صدها دانش آموخته معارف و علوم انسانی داخل و خارج از کشور سهیم بودند، گزاف نگفتم، این کار به طرح بزرگ عمرانی نیز شبیه است باید همه به خود و جامعهمان تبریک بگوییم. ما در ایران تنها کشوری هستیم که شایستگی خود را برای تأْیف یک دایرة المعارف مستقل به اثبات رساندیم و در این سخن تردیدی نیست.
حدادعادل با تأکید بر اینکه به گواهی منابع علمی سهم ترجمه این دانشنامه تنها هشت درصد از کل کار است، توضیح داد: عشق و عقل دانشنامه را به این سرعت و صحت رسانده است امروز دیگر سالی دو جلد آرزو نیست بلکه عملی با «ع» است نه با «الف»! امیدوارم یک روز دعای یکی از اساتید درباره من که عصازنان برای رونمایی آخرین جلد بیایم، مستجاب شود.
وی با اشاره به وجود حداقل ۱۰۰ نرم افزار مدون و نامدون دراین دانشنامه و راه اندازی مناسب زیرساختها در این سالها گفت: امکانات بنیاد از جمله کتابخانه ارزشمند، نیروی انسانی مناسب و روابط مدیریتی و حق الزحمهها پیشرفت قابل توجهی داشته است. بنده چند سال پیش از آقای طارمی خواستم مجموعه تجربیاتشان را در یک کتاب منتشر کنند امیدواریم رونمایی مجلد بیستم همراه با انتشار تجربیات علمی شما باشد.
حدادعادل درباره این پیشنهاد به وزارت علوم که رشتهای در کارشناسی ارشد با عنوان دانشنامهنویسی نیاز داریم گفت: تصمیم دارم این پیشنهاد را به وزارت علوم بدهم که حدود ۱۰ نفر دانشجوی ارشد هرسال دراین رشته تربیت کنیم بنده در فرهنگستان بعد از بیست سال چنین پیشنهادی را دادم و اکنون رشته «واژه گزینی» برای سال تحصیلی جدید در دفتر کنکور ارشاد قرار خواهد گرفت.
وی در ادامه یادآور شد: بنده از سال ۴۵ معلم دانشگاه بودم تا به امروز وضع علمی کشور را به هیچ وجه قابل مقایسه با آن سالها نمیبینم با وجود این که راه درازی در پیش داریم ولی همه اینها باعث شده تا سرعت بگیریم و با تلاش بیشتر حرکت کنیم. بنده توصیهام به مدیران گروهها این است که در همه خبرهای علمی دقت کنند و هر جا به موضوعی و همایشی برخوردید در آن شرکت کنید.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با ارائه گلایهای درباره اینکه دانشنامه آنگونه که باید در جامعه شناخته نشده است، گفت: بعضی گویی خجالت میکشند مقالهای را به دانشامه ارجاع دهند.
همچنین در این مراسم حجتالاسلام طارمی با اشاره به اینکه در این مجلد دست کم شش مقاله ویژه ارائه کرده اند که به استثنای یک مجلد، بقیه کمتر از هزار صفحه است، توضیح داد: انشاءالله مجلد بیستم نیز با نام «الرشید» به معنای شهری در مصر آغاز خواهد شد و در چند ماه آینده نیز منتشر میشود.
وی در ادامه یادآور شد: در این مجلد ۲۵۱ مدخل نوشته شده که سهم ترجمه در آن ۸ درصد است ، ۵۳ همکار نیز در این مقالات زحمت کشیدند و بیش از دو، سوم اعضای مقالات علمی از مؤلفان خارج از کشور بودند همچنین از مؤلفان جهان اسلام نیز زیاد استفاده شده است. ما سال گذشته گفتیم که تلاش داریم این دانشنامه را در مجامع علمی دنیا مطرح کنیم ولی متأسفانه خیلی موفق نبودیم ولی امسال تلاش داریم این شعار را محقق کنیم.
همچنین در ادامه این نشست نیز خانوم قدسی زاده درباره مقالات رادیو و تلویزیون و معینی درباره رجال توضیحاتی ارائه دادند.
در پایان مراسم از مجلد نوزدهم با حضور حدادعادل و سایر حاضرین و همینطور سایت جدید دانشنامه رونمایی شد.
ارسال نظر