پايگاه خبري تحليلي «پارس»- وحيد تفريحي- 3 سال پيش در اوج خبرها و حرف و حديث ها درباره ساخت بزرگترين پروژه سينمايي کشور براي پيامبر مهرباني ها، مجيد مجيدي کارگردان اين فيلم تحسين شده به مشهد آمد تا رخصت ساخت اين پروژه را از امام مهرباني ها بگيرد. حالا 3 سال گذشته و درختي که مجيدي سال ها پيش کاشته بود به بار نشسته و پروژه عظيم سينمايي محمد (ص) آماده اکران شده است؛ پروژه اي که اين روزها از آن بسيار شنيده ايد و براي به تماشا نشستن آن لحظه شماري مي کنيد. مجيد مجيدي هم به بهانه آماده شدن فيلم سينمايي محمد (ص) دوشنبه دوباره به مشهد آمد تا هم اکراني ويژه براي خادمان بارگاه منور رضوي داشته باشد و هم فيلمش را به امام علي بن موسي الرضا (ع) تقديم کند و آغاز راه پر فراز و نشيب اکران اين فيلم را با اين اقدام برکت دهد. به بهانه حضور مجيدي در مشهد با او به گفت و گو نشستيم.

قطره اي از اقيانوس بي کران رحمة للعالمين
«هيچ ادعايي ندارم اما اين فيلم قطره اي بود از اقيانوس بي کران مهرباني هاي رحمة للعالمين» اين شروع صحبت مجيد مجيدي است که اين گونه ادامه مي دهد: «اميدوارم اکران فيلم سينمايي محمد (ص) شروع حرکت درستي در ترويج اسلام ناب محمدي در جهان باشد و بتواند در ادامه حرکت هم موثر باشد.»مجيدي درباره حضورش در مشهد و تقديم فيلم سينمايي محمد (ص) به امام رضا (ع) نيز چنين مي گويد: زماني که مي خواستم کار را شروع کنم به مشهد آمدم و از امام رضا (ع) اجازه گرفتم و خواستم که در اين راه ياري ام کند، حالا هم که کار به نتيجه رسيده است خواستم که اين پروژه بزرگ را به صاحب آن تقديم کنم تا برکتي باشد براي اثرگذاري گسترده آن.

muhammadfilm

آغاز اکران از 4 ماه آينده
کارگردان فيلم تحسين شده محمد (ص) سپس در پاسخ به دغدغه تمام علاقه مندان به تماشاي آن، از آغاز اکران فيلم سينمايي محمد (ص) از حداکثر 4 ماه آينده خبر مي دهد و در توضيح آن مي گويد: مراحل فني فيلم هنوز تکميل نشده است، مواردي از کارهاي مربوط به حوزه هاي فني فيلم همچون تصحيح رنگ باقي مانده است که اميدواريم ظرف مدت 20 روز تا يک ماه آينده به اتمام برسد که در اين صورت همزمان با شروع اکران خارجي زمينه اکران فيلم در کشور را هم ظرف مدت 3 تا 4 ماه آينده فراهم مي کنيم.

نگاه مخاطب خارجي به فيلم محمد (ص)
در ادامه از مجيدي درباره ميزان اقبال مخاطب خارجي که گويا در اين فيلم هدف اصلي براي اثرگذاري تعيين شده است سوال مي کنم که اين چنين پاسخ مي دهد: «ما تمام تلاش مان را کرديم و اميدوارم که اين فيلم تاثير حداکثري بر مخاطب خارجي نيز داشته باشد چرا که فيلم محمد (ص) با فطرت انسان ها ارتباط برقرار مي کند و بر آن تاثير مي گذارد.»

افتتاحيه فيلم با حضور تمام عوامل
کارگردان محمد (ص) در ادامه اين خبر را هم مي‌دهد که با آماده شدن کار براي اکران داخلي و جهاني مراسم افتتاحيه فيلم با حضور تمام عوامل داخلي و خارجي در تهران برگزار خواهد شد.

muhammadfilm1

براي فيلم دعا کنيد
مجيد مجيدي همچنين شامگاه دوشنبه در مراسم اکران فيلم سينمايي محمد (ص) در پرديس سينمايي هويزه مشهد و تقديم آن به امام رضا (ع) در سخنان کوتاهي از خاطرات خود در طول سال ها فعاليت روي اين فيلم گفت. او خطاب به خادمان بارگاه امام علي بن موسي الرضا (ع) که مخاطب اين اکران ويژه بودند گفت: براي موفقيت اين فيلم دعا کنيد چرا که اين فيلم در عرصه جهاني شرايط سختي را خواهد داشت و در اين راه سخت، به دعاي شما محتاج هستم.

ماجراي جالب دعوت فيلم بردار اسکاري
کارگردان فيلم سينمايي محمد (ص) در ادامه با ذکر خاطره اي گفت: در طول هشت سال توليد اين فيلم خاطرات زيادي وجود داشت که به لطف حضرت با وجود اينکه در اين چند سال چند هزار نفر در اين پروژه کار مي کردند اما هيچ اتفاق ناگواري پيش نيامد. حضور «ويتوريو استورارو» فيلمبردار مطرح و اسکاري جهان در اين اثر نيز از برکات و نگاه ويژه حضرت محمد (ص) است. زماني که براي کار از وي دعوت کرديم گمان نمي کرديم قبول کند ولي او در مدت زمان سه روز جواب ما را داد و در جواب نوشته بود که بسيار سبب افتخار اوست که در پروژه اي همکاري داشته باشد که به نام مقدس حضرت محمد (ص) بهترين خلق آدم مزين است. براي من جاي تعجب داشت به همين دليل پرسيدم که نگاه وي به حضرت چگونه است و چرا اين کار را پذيرفت؟ استورارو در جواب گفت «فکر کنيد من دعوت شده ام»، بنده نيز گفتم شک ندارم که شما دعوت شده ايد، فقط کارت دعوت چگونه به دست شما رسيده است؟ ويتوريو استورارو گفت که چند ماهي است در يک پروژه تاريخ اسلام در الجزاير مشغول به کار است که بسيار شيفته و مجذوب شخصيت حضرت محمد(ص) شده و دريافت اين ايميل برايش باورنکردني بوده است. راستش دعوت وي برمي گردد به زماني که براي تحقيق پروژه فيلم سينمايي محمد (ص) به سفر حج رفته بودم و در مدينه منوره از حضرت خواستم که اگر صلاح مي داند ويتوريو استورارو در کار ما حضور داشته باشد که به لطف خدا اين فيلمبردار مطرح جهان که چندين جايزه اسکار را در کارنامه خود دارد در اين فيلم حضور يافت.

فيلمي درتراز جهاني
عليرضا حيدري- فيلم«محمد» (ص) مجيدي را ديدم با کيفيتي خوب در سينماهويزه مشهد که از افتخارات اين شهر است.اين اکران به نوعي رونمايي بود از فيلم و تقديم آن به ساحت مقدس حضرت رضا(ع). فيلمي که خيلي ها انتظار ديدنش را دارند و گمان مي رفت در روزهاي برگزاري جشنواره فيلم فجر در مشهد اکران شود تا سينما دوستان بيشتري توفيق ديدن آن را پيدا کنند. به هر روي خيلي غيرمنتظره از اکران ويژه آن خبردارشديم و به مدد رابطه ! اين توفيق دست داد.فرصت براي بيشتر نوشتن راجع به اين فيلم را به آينده موکول مي کنيم و دراين نوشته به طور گذار به نکاتي اشاره مي شود.پيش ازاکران اين فيلم صحبت هاي زيادي درباره آن مطرح بود به ويژه در رسانه هاي عربي جنجال آفريني هاي زيادي انجام مي شد بنابراين اولين نکته اي که دنبال آن بوديم پيدا کردن ردپايي از آن ادعاها بود و يکي از آنها نشان دادن چهره پيامبر است که بارها کارگردان تکذيب کرده بود امااکران آن بي پايه و اساس بودن اين ادعا را اثبات کرد. نکته دوم اينکه فيلم دوران کودکي تا نوجواني پيامبر را روايت مي کند که مبتني بر مستندات مورد وثوق تمامي مسلمانان است وچيزي از اختلاف روايت درآن ديده نمي شود.ضمن اينکه اين نگاه قراراست در قسمت هاي بعدي فيلم هم لحاظ شود.

muhammadfilm2

از اين دو نکته که بگذريم بايد پذيرفت که مجيدي از همان ابتداي ساخت مخاطبي جهاني را در نظر گرفته است واين نگاه قبل از همه درانتخاب عوامل صاحب عنوان سينماي جهان و به ويژه «ويتوريو استورارو» فيلمبردار مطرح جهان و دارنده سه اسکار، «اسکات اي. اندرسون» برنده اسکار براي طراحي جلوه هاي ويژه، «ميلژن کرکا کلژاکويچ» طراح دکور فرانسوي و دارنده جوايزي مثل امي و سزار و «اِي.آر. رحمان» آهنگسازي که به خاطر ساخت موسيقي «ميليونر زاغه نشين» برنده اسکار شده است ديده مي شود علاوه بر اين نشان دادن المان هايي در جاي جاي فيلم که منطبق با سليقه مخاطب جهاني است بستر را براي اين اقبال فراهم آورده است.

فيلم «محمد» به اعتبار اينکه دوران کودکي تا 12سالگي پيامبر را نشان مي دهد سرشاراز لحظه هاي ناب شاعرانگي ونمادگرايانه است و ازوجود کسي خبر مي دهد که نهاد مهربان و عطوف او و رفتارهاي انسان دوستانه و خيرخواهانه اش نشاني ازمنش پيامبرانه او و خود نويد بخش وجود يک منجي براي مردم است. بشارت هايي که روحانيان مسيحي و يهود در اين فيلم مي دهند و اشتراک معنايي اديان از ظهور يک منجي بر اين باور شتاب بيشتري مي دهد تا مردم گرفتار در فقر و بدبختي و استثمار چشم به وجود ظهور منجي و پيامبري ازنسل پاکان داشته باشند و البته اين نکته خود يکي از ظرفيت هاي جهاني بودن «محمد» است که مجيدي برآن انگشت تاکيد مي گذارد.فيلم «محمد» از تحريم مسلمانان توسط ابوسفيان و مشرکان شروع مي شود و روزگار سخت شعب ابي طالب. نزول سوره مبارکه فيل که بشارتي است براي پيامبر و مسلمانان و بيانگر اراده الهي براي مقابله با سختي هاست ، داستان را با فلاش بکي به حمله ابرهه برمي گرداند و تولد پيامبر، ماجراي حليمه وپاره اي از اتفاقاتي که در اين دوره سني براي محمد امين رخ مي دهد روايت مي شود.زنده به گور کردن دختران، اشرافيگري ودر مقابل فقر و تنگدستي،برده داري،خشکسالي،کينه توزي بني اميه ، پيشگويي هاي بحيرا و ملاقات با او و سفر ناتمام به شام و...ازجمله فرازهاي تاريخي اين فصل از فيلم «محمد» مجيدي است.

حرف هاي ساره بيات درباره فيلم «محمد (ص)»
بازيگر فيلم عظيم «محمد (ص)» گفت: مجيد مجيدي با اعتقاد و ايمان اين پروژه را به فرجام رساند.ساره بيات که نقش حليمه را در فيلم سينمايي «محمد (ص)» ساخته مجيد مجيدي ايفا کرده در رابطه با حضورش در فيلم به سوره سينما گفت: تاثير حضور حليمه در دوران کودکي زندگي حضرت محمد (ص) آنقدر پررنگ است که به نظرم همان چند سکانس کوتاه براي بيان شخصيتش کفايت مي کند.

muhammadfilm4

بخش هايي از فيلم محمد (ص) براي اکران اصلي تغيير مختصري خواهد داشت

تفريحي – تهيه کننده فيلم محمد (ص) با بيان اين که دليل نمايش فيلم براي اقشار مختلف قبل از اکران عمومي شناسايي نقاط ضعف و قوت آن است، مي گويد: در اکران اصلي فيلم تغييرات مختصري انجام خواهد شد.محمد مهدي حيدريان درباره زمان طولاني فيلم محمد (ص) مي افزايد: تا کنون بيش از 5 اکران در تهران براي مخاطبان مختلف داشته ايم که در آن مخاطب در مقابل زمان طولاني فيلم، آن را پس نزده است. او البته اين را هم مي‌گويد که اگر نياز به کوتاه کردن زمان فيلم باشد ، اين کار را انجام خواهند داد.حيدريان درباره اکران جهاني اين فيلم در پاسخ به هتک حرمت به ساحت پيامبر اکرم (ص) مي گويد: اين اثر حداقل مي تواند هنرمندان را نسبت به استفاده از زبان هنر براي پاسخگويي به توهين ها جدي تر کند.

برنامه ريزي براي اکران جهاني
تهيه کننده فيلم محمد (ص) در ادامه در پاسخ به سوالي مبني بر برنامه ريزي براي اکران جهاني فيلم، مي گويد: از روز اول نگاه اين بود که مخاطب جهاني در اين فيلم مورد هدف باشد ، به همين دليل با پيش فرض هاي يک مسلمان يا شيعه به سراغ ساخت اين فيلم نرفتيم و فيلم را با توان بين المللي ساختيم.

حيدريان همچنين در واکنش به انتقادات برخي در کشورهاي عربي از فيلم محمد (ص)، اين انتقادات را ناشي از نديدن فيلم توسط آن ها مي داند و تاکيد مي کند: ما بايد يک قاعده و اصول را رعايت کنيم، نمي شود هميشه همه را راضي کرد. البته بعضي ها حرف غيرمنطقي مي زنند و ما موظف به راضي نگه داشتن آن ها نيستيم چرا که ما بايد کار را با حفظ اصول و مشترکات پيش ببريم و در اين راه تمام تلاش خود را کرده ايم.

تاکيد بر مهرباني پيامبر مهرباني ها
تهيه کننده فيلم محمد(ص)، اصلي ترين رويکرد در ساخت قسمت اول فيلم محمد (ص) را تاکيد بر مهرباني پيامبر اکرم عنوان مي کند و مي گويد: به همين مقطع از زندگي پيامبر (ص) يعني کودکي تا نوجواني حضرت کمتر در کتاب ها توجه شده است و ما مي خواستيم به اين بعد شخصيتي حضرت بيشتر توجه کنيم.حيدريان همچنين در پاسخ به انتقاد برخي درباره تصنعي بودن نوع نمايش چهره پيامبر و غير قابل باور بودن آن براي مخاطب جهاني مي گويد: اتفاقا اين موضوع براي مخاطب جهاني خيلي قابل پذيرش است چرا که اين شکل نمايش چهره پيامبران براي آن ها آشناست و سابقه دارد.