بزرگترين پروژه تاريخ سينماي ايران
آنچه درباره فيلم محمد رسول ا...(ص) بايد بدانيد/ هزينهاي معادل يک پنجم تا يک پانزدهم پروژه هاي هاليوودي+ تصاوير
فيلم محمد(ص) با اولين سفر پيامبر(ص) به شام و رسيدن به صومعه بحيرا به پايان مي رسد. «بحيرا» راهبي مسيحي است که درباره ظهور آخرين پيامبر به ابوطالب بشارت مي دهد.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- مجيد حسين زاده- بالاخره انتظارها به سر رسيد و تا چند روز آينده فيلم «محمد رسول ا...» براي اولين بار در سي و سومين جشنواره فيلم فجر اکران خواهد شد. هرچند طبق اعلام قبلي روابط عمومي اين جشنواره، انتظار مي رفت فيلم «محمد رسول ا...(ص)» به عنوان فيلم افتتاحيه جشنواره فجر به نمايش درآيد، اما اين اتفاق نيفتاد و در چند روز گذشته خبرهايي مبني بر آماده نشدن به موقع اين فيلم براي پخش در جشنواره فيلم فجر امسال شنيده مي شد تا اين که روز گذشته، رئيس سازمان سينمايي با تاکيد بر آن که فيلم «محمد رسول ا...» در هفته آتي در جشنواره فيلم فجر به نمايش در خواهد آمد، گفت: «شکي وجود ندارد که اين اثر در جشنواره سي و سوم اکران مي شود و خبر آن از طريق جشنواره به زودي اعلام خواهد شد.» پرونده اين شماره زندگي سلام توجه شما را به نکاتي جالب و خواندني درباره اين فيلم و مراحل آماده سازي آن جلب مي کند...
روايت زندگي پيامبر(ص) از پيش از تولد تا ۱۲ سالگي
فيلم محمد رسول ا...، قرار است 3 قسمتي باشد؛ قسمت اول اين پروژه از بدو تولد تا ۱۲ سالگي پيامبر اکرم(ص) است که مراحل ساخت آن تمام شده و قرار است به زودي روي پرده سينما برود. فصل دوم از ۱۲ سالگي تا بعثت است و فصل سوم از بعثت پيامبر اکرم تا وفات ايشان و جالب است بدانيد که مجيد مجيدي 8 سال پيش، بناي ساخت فيلم محمد(ص) را گذاشت. پس از نگارش فيلم نامه اي در 200 سکانس، مراحل پيش توليد انجام شد و فيلم در خرداد 1390 پروانه ساخت گرفت. سرانجام آبان همان سال، مجيدي از ساخت فيلمي خبر داد که وقتي به پايان برسد، نام ايران و ايراني را تا مدت ها بر سر زبان ها خواهد انداخت؛ بنابراين ساخت اين فيلم در سال 90، بدون حاشيه و در سکوت کامل خبري آغاز شد.
قسمت اول فيلم محمد رسول ا... از محاصره مسلمانان در شعب ابي طالب آغاز مي شود و به پيش از تولد پيامبر(ص) اسلام باز مي گردد. در اين فيلم، مخاطب شاهد وقايعي است که پيش از تولد پيامبر اسلام تا 12 سالگي ايشان را در بر مي گيرد. صحنه هاي وفات مادر رسول اکرم(ص) در روستاي ابواء و صحنه هاي مربوط به دوران شيرخوارگي و خردسالي ايشان در روستاي سعديه هم از ديگر بخش هاي فيلم است. فيلم محمد(ص) با اولين سفر پيامبر(ص) به شام و رسيدن به صومعه بحيرا به پايان مي رسد. «بحيرا» راهبي مسيحي است که درباره ظهور آخرين پيامبر به ابوطالب بشارت مي دهد.
آنچه درباره فيلم محمد رسول ا...(ص) بايد بدانيد
ساخت فيلم از زندگي انبيا هميشه و در همه زمان ها جذاب است، به طوري که از زمان اختراع صنعت سينما تاکنون، 200 فيلم با موضوع زندگي حضرت عيسي(ع)، 120 فيلم با موضوع حضرت موسي(ع) و 80 فيلم درباره ديگر پيامبران ساخته شده است، اما در اين ميان سهم پيامبر مهرباني ها، حضرت محمد مصطفي(ص) فقط و فقط، يک فيلم شاخص و آن هم «الرساله» يا آنچه در ايران معروف است فيلم «محمد رسول ا...» است. مجيدي درباره فيلم مشهور «مصطفي عقاد» مي گويد: در فيلم «محمد رسول ا...» بيشتر به جنبه هاي جنگي پرداخته شده و حتي وجوه معرفتي اين جنگ ها هم خوب بررسي نشده است در حالي که پيامبر(ص) در همين جنگ ها به مسلمانان تاکيد مي کردند که نبايد حتي به درخت ها آسيبي وارد شود ضمن اين که اين جنگ ها بيشتر دفاعي بوده، نه تهاجمي.»
اولين ديدار مقام معظم رهبري از مراحل توليد يک پروژه سينمايي
مقام معظم رهبري صبح چهارشنبه 17 آبان ماه 91 براي بازديد از صحنه هايي از اين فيلم به لوکيشن «محمد (ص)» به حوالي تهران رفتند. اين اولين ديدار ايشان از مراحل توليد يک پروژه سينمايي بود. مجيد مجيدي درباره دلگرمي دادن مقام معظم رهبري و مراجع طي ساخت اين فيلم، عنوان مي کند: همه مراجع به خصوص مقام معظم رهبري نگاه ويژه اي به اين پروژه داشتند و همين امر که براي بازديد از اين پروژه به اينجا آمدند، براي ما، هم باور نکردني و هم دلگرمي بزرگي بود.
فيلمبرداري از قم تا آفريقاي جنوبي
لوکيشن اصلي فيلم «محمد رسول ا...» شهرک سينمايي نور است و به گفته وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با ساخت شهرک سينمايي مدينه و مکه، گام هاي بزرگي براي ساخت فيلم هايي با موضوع پيامبر(ص) برداشته شده است. اين فيلم در کرمان و عسلويه هم فيلمبرداري شد و در آخرين گام در آفريقا جلوي دوربين رفت. سکانس هاي گرفته شده در آفريقاي جنوبي به تعداد زيادي فيل نياز داشت چرا که بيانگر ماجراي لشکرکشي ابرهه به مکه و حمله پرندگان به سپاه او بود بنابراين در آفريقا فيلم برداري شد.
مروري بر اسامي و کارنامه چهره هاي سرشناس فني و بازيگران اين فيلم
از جمله چهره هاي سرشناسي که جزو عوامل فني پروژه محمد رسول ا... هستند مي توان به «ويتوريو استرارو» فيلمبردار نامدار ايتاليايي اشاره کرد که تاکنون 3 بار موفق به کسب جايزه اسکار شده است. همچنين «اسکات اندرسون» که برنده اسکار براي طراحي جلوه ويژه در سال ۱۹۹۶ است، طراحي جلوه هاي ويژه اين فيلم از جمله حمله سپاه ابرهه را بر عهده داشته است. «ميلژن کرکا کلژاکويچ»، برنده جايزه «سزار»، «آکادمي فيلم اروپا» و همچنين نامزد دريافت جايزه «اِمي» (اسکار تلويزيوني) به عنوان طراح توليد، صحنه و دکور اين فيلم معرفي شده است. «ا... رخا رحمان» هندي هم آهنگسازي فيلم را انجام داده است. او تاکنون برنده جوايز بسياري از جمله پانزده جايزه «فيلمفير»، چهار جايزه ملي فيلم هند، دو جايزه «گِرَمي»، يک جايزه «بفتا»، يک جايزه «گلدن گلوب» و دو جايزه «اسکار» شده و مجله تايم در سال ۲۰۰۹ او را در فهرست «تايم ۱۰۰» به عنوان يکي از صد فرد تاثيرگذار در جهان جاي داده است. «مايکل اُ کانر» انگليسي و برنده اسکار نيز به عنوان طراح لباس فيلم «محمد (ص)» حضور داشته است. در کارنامه اين طراح برجسته لباس، دريافت جايزه هاي اسکار و بفتا ديده مي شود. همچنين عليرضا شجاع نوري در نقش «عبدالمطلب» پدربزرگ پيامبر (ص)، مهدي پاکدل در نقش «ابوطالب» عموي پيامبر(ص)، پانته آ مهدي نيا در نقش «فاطمه بنت اسد» همسر ابوطالب، مينا ساداتي در نقش آمنه مادر پيامبر(ص)، ساره بيات در نقش «حليمه» دايه پيامبر(ص) و محسن تنابنده در نقش «ساموئل» تاجر يهودي، از جمله بازيگران اين فيلم سينمايي هستند.
توهين کنندگان به پيامبر(ص) چشم به راه باشيد
اين پروژه فاخر که پرهزينه ترين فيلم تاريخ سينماي ايران لقب گرفته و از کنار آن سريالي هم ساخته خواهد شد، قرار است علاوه بر زبان فارسي به سه زبان عربي، انگليسي و اردو به صورت همزمان در ايران و کشورهاي مسلمان اکران شود. مجيدي سال قبل در بيانيه اي در پاسخ به فيلم موهن آمريکايي نوشت: «چشم به راه باشيد به زودي از پس همه اين لجن پراکني ها، چهره زيباي خورشيدي او رخ خواهد نمود و روسياهي به شما سياه دلان خواهد ماند.»
«محمد رسول ا...(ص)» تنها يک فيلم نيست
مجيد مجيدي در آستانه رونمايي فيلم محمد رسول ا... در جشنواره فيلم فجر پس از چندين سال، سکوتش را شکست و درباره شکل روايت فيلم و حساسيت هاي آن، يادآور شد: در اين زمينه طي 2 سال تحقيقات مفصلي داشتيم و براساس کتب برجسته ترين تاريخ دان ها تحقيق کرديم و همچنين رايزني هاي زيادي با علماي اهل سنت و شيعه داشتيم. تمام تلاش مان بر اين بود که مقطعي از زندگي حضرت محمد (ص) را به تصوير بکشيم که هيچ گونه اختلافي بين گروه هاي مختلف اسلامي درباره آن نباشد و همچنين وفاقي هم به وجود آورد؛ چراکه تاکنون قرائت هاي مختلفي روايت شده، بنابراين ما تلاش مان بر اين است که قرائت درستي داشته باشيم که وحدت آميز باشد.
مجيدي همچنين درباره واکنش هايي که در خارج از ايران به فيلم «محمدرسول ا...» شده است، گفت: خوب است چنين نگراني ها و حساسيت هايي در همه زمينه ها باشد. در جاهايي به ساحت مقدس پيامبر بي احترامي مي شود اما واکنش درست نشان داده نمي شود.
«محمد رسول ا...» تنها يک فيلم نيست بلکه شروع يک جريان فرهنگي درست است تا قرائت درستي از اسلام داشته باشيم.
شهرک پيامبر(ص) با چشم اندازي 30 ساله ساخته شده است
او با اشاره به شهرک پيامبر اعظم(ص) به عنوان لوکيشن اين فيلم، گفت: ما اين شهرک را با يک چشم انداز 30 ساله ساخته ايم و از حضور همه کشورها براي ساخت فيلم در خصوص اسلام استقبال مي کنيم تا قرائت درست از اسلام را به دنيا نشان دهيم.
شرکت هاي آمريکايي براي ديدن فيلم اظهار علاقه کرده اند
مجيدي درباره حضور فيلم در محافل جهاني اظهار کرد: هنوز تصميم قاطع و جدي در اين زمينه انجام نگرفته است، اما تمهيداتي انديشيده شده است که پس از قطعي شدن اعلام خواهد شد. تاکنون نيز شرکت هاي آمريکايي خصوصا «سوني پيکچرز» براي ديدن فيلم اظهار علاقه کرده اند و درخواستهاي زيادي آمده است اما تاکنون هيچ پاسخ نهايي داده نشده است و منتظر آماده شدن نهايي فيلم هستيم.
هزينهاي معادل يک پنجم تا يک پانزدهم پروژه هاي هاليوودي
بخش قابل توجهي از اعتبارات فيلم محمد(ص) براي ساخت شهرک سينمايي اين فيلم خرج شده است. در ساخت اين شهرک چند منظوره ۲۲۰ هکتاري، براي بخش مکه ۱۴۱ ميليارد ريال، کليساي بصرا ۶۹ ميليارد ريال، شهر مدينه ۴۲ ميليارد ريال و سالن اجتماع ۱۲ ميليارد ريال هزينه شده است. همچنين هزينه خريد تجهيزات سينمايي براي ساخت فيلم ۷۹ ميليارد، براي تحقيق و پژوهش ۶ ميليارد، فيلمنامه ۳ ميليارد، پيش توليد ۱۵۲ ميليارد، توليد ۳۱۰ ميليارد و پس از توليد ۱۵۱ ميليارد ريال هزينه شده است که مجموع آن به بيش از ۶۲۳ ميليارد ريال مي رسد. در واقع، هزينه توليد پروژه سينمايي محمد (ص) که بيشتر از بازيگران ايراني بهره برده، معادل حدود ۲۰ ميليون دلار بوده که ۱۰ ميليون دلار پايين تر از برآوردهاي داخلي است، اما اگر هزينه شهرک سازي که بعدها هم کارکرد دارد و همچنين هزينه تجهيزات را در نظر بگيريم، هزينه توليد 95 ميليارد تومان معادل 30 ميليون دلار خواهد بود. با اين حال بهتر است بدانيد که بودجه فيلم محمد(ص) هيچ نسبتي با بودجه پروژه هاي هاليوودي ندارد و چيزي حدود يک پنجم تا يک پانزدهم پروژه هاي هاليوودي براي ساخت اين اثر هزينه شده که شايد مهم ترين علت کاهش چشمگير هزينه، استفاده از بازيگران ايراني به جاي بازيگران مطرح بين المللي است.
دريافت ايميل همکاري براي من رويايي جادويي بود
فيلمبردار مطرح ايتاليايي که 3 جايزه اسکار را گرفته و عنوان فيلمبردار، فيلم محمد(ص) را در کارنامه اش ثبت کرده است، مي گويد: «کتاب نقاشي محمود فرشچيان، منبع الهام ايده هايم براي فيلمبرداري اين فيلم بوده است.» «ويتوريو استرارو» که فيلمبردار «اينک آخرالزمان (۱۹۷۹)»، «آخرين امپراتور (۱۹۸۷)« و «قرمزها (۱۹۸۱)» است در گفت وگو با معتبرترين مجله سينمايي آمريکايي، خاطره خود از پيوستن به پروژه محمد(ص) را اين گونه نقل کرده است: «سال ۲۰۱۰ که با رشيد بن هادي (کارگردان) در پروژه اي در الجزاير همکاري مي کردم، براي اين که اسلام را بهتر بشناسم، خواندن کتابي درباره زندگي محمد(ص) را شروع کردم. به محض اين که خواندن آن کتاب تمام شد، مثل يک روياي جادويي ايميلي دريافت کردم با اين مضمون که آيا علاقه مند هستم در ساخت فيلم محمد(ص) حضور داشته باشم؟
ارسال نظر