پایگاه خبری تحلیل پارس- سرانجام آمارهایی که گاه و بیگاه از تنش ها و خشونت های فضای شهری منتشر می شد، مسئولین شهری و فرهنگی را پای کار آورده تا تلاشی برای کنترل این پدیده و آسیب اجتماعی داشته باشند.

گرچه این طرح مدت هاست مطرح شده و آماده بوده، اما خبری از اجرای کامل آن نبوده و نیست، در ادامه مروری شده است بر چرایی و چگونگی این طرح بسیار مهم که می تواند سهم عمده ای در بهبود فضای زندگی و شهری داشته باشد.

مدیر کل سلامت شهرداری تهران در این خصوص می گوید: مرکز پیشگیری و کنترل خشم با همکاری وزارت ورزش و جوانان و با هدف آموزش راه‌های کنترل خشم به شهروندان راه اندازی می شود و در تلاشیم تا پایان سال بتوانیم این مراکز را در ۲ منطقه دیگر شهر تهران نیز احداث و به بهره برداری برسانیم.مناطق بعدی برای احداث این مراکز به احتمال زیاد مناطق ۲ و ۱۹ خواهند بود .

به گفته گلمکانی در مراکز پیشگیری و کنترل خشم ، کارشناسان و متخصصان مجرب مسئولیت آموزش و مشاوره شهروندان را بر عهده خواهند گرفت و ضمن ارایه خدمات مشاوره ای نسبت به توزیع اقلام آموزشی در مورد کنترل خشم مانند بروشور و سی دی نیز اقدام خواهد شد. نحوه کنترل خشم، کنترل محیط، عوامل تاثیر گذار بر خشم و... از جمله مواردی است که در آموزش های این مراکز مورد توجه و تاکید قرار می گیرد.همچنین مشاوره و آموزش پیشگیری و کنترل خشم برای تمام گروه های سنی صورت می گیرد و از این بابت محدودیتی برای مراجعه شهروندان به این مراکز وجود ندارد

مدیر کل سلامت شهرداری تهران می افزاید:علاوه بر افرادی که نمی توانند خشم خود را کنترل کنند و اکثر مواقع خشمگین هستند، کسانی که در معرض خشم دیگران قرار دارند نیز جزو گروه های هدف مراکز پیشگیری و کنترل خشم محسوب می شوند.براساس برنامه ریزی های صورت گرفته تلاش خواهد شد تا تعاملات مثبتی با مراکز مختلف از جمله مراکز  آموزشی مانند مدارس و دانشگاه ایجاد شود تا گروه های هدف راحت تر شناسایی شده و در صورت نیاز متخصصان و کارشناسان برای آموزش گروهی به این مراکز مراجعه کنند. همچنین در تلاشیم تا ارتباط دوسویه بین خانواده ها و این مراکز ایجاد شود و شهروندان خود برای حل مشکلاتشان و استفاده از خدمات مشاوره ای به این مراکز مراجعه کنند.

وی با بیان اینکه اولین مرکز پیشگیری و کنترل خشم در یکی از سراهای محلات منطقه ۷ ایجاد می شود می گوید: براساس امکانات و میزان نفوذ و مشکلات ساکنین هر منطقه، مراکز بعدی مکان یابی و احداث خواهد شد و در تلاشیم تا این مراکز به صورت محلی ایجاد شوند تا دسترسی آسان تمامی شهروندان به مراکز فراهم شود.

حجت‌الاسلام امرودی معاون اجتماعی شهردار تهران نیز در این زمینه می‌گوید: طرح ایجاد مراکز کنترل خشم طرحی است که از ناحیه وزارت ورزش و جوانان مطرح شده و در اداره کل سلامت ما پیگیری می شود. بحث بودجه به کارگیری نیروی انسانی و مکان‌هایی که قرار است این مراکز ایجاد شود، در حال بررسی است و به زودی شاهد راه‌اندازی نخستین مرکز کنترل پیشگیری از خشم خواهد بود.  

اما وعده معاون اجتماعی شهردار تاکنون محقق نشده است. مدیران شهری یک روز خبر از افتتاح این پروژه در سراهای محلات می­دهند و روز دیگر می گویند کلینیک مجزایی برای کنترل خشم ایجاد خواهند کرد.

دکتر گلزاری معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در جلسه ستاد ملی ساماندهی امور جوانان، یکی از برنامه های این ستاد در آینده را بررسی و تصویب طرح ایجاد مراکز پیشگیری و کنترل خشم جوانان عنوان می کند و می گوید: از آنجا که بسیاری از مسائل و مشکلات موجود در جامعه حاصل عدم کنترل و برخورد منطقی با موضوع خشم و خشونت می باشد ابراز امیدواری کرد با ایجاد این مراکز بتوان برای رسیدن به محیط اجتماعی آرام و امن تری  گامی برداشت.

بهمن بهمنی مدیر کل دفتر ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان  نیز در این زمینه می‌گوید: مراکز پیشگیری و کنترل خشم را شهرداری تهران با نظارت تخصصی و حرفه‌ای این وزارتخانه راه‌اندازی می‌کند و این مراکز توسط روانشناسان دارای مجوز کار اداره می‌شود.

او ادامه می‌دهد: قرار است امکانات فیزیکی و بخشی از هزینه‌های مالی برعهده شهرداری باشد و آیین‌نامه‌های نظارتی و تخصصی و به‌کارگیری نیروی انسانی سهم ما که در حال حاضر وزارت ورزش و جوانان، سهم خود را در این پروژه انجام داده و قراراست.

بهمنی تاکید می‌کند: تمامی اقدامات لازم از جمله آموزش افراد متخصص از سوی ما انجام شده. مجوزکار کادر متخصص به کار گرفته شده در این مرکز  مجوز از سوی سازمان نظام روانشناسی صادر شده و آنان آموزش‌های خاص کنترل خشم را زیر نظر متخصصان با نظارت وزارت ورزش و جوانان گذرانده‌اند. تربیت نیروی متخصص سایر مراکز کنترل خشم نیز در همین مرکز اولیه صورت می‌گیرد و آنها کارورزی‌های خود را انجام می‌دهند.

او می‌گوید: مردم با مراجعه به مراکز کنترل خشم درباره ماهیت احساسات خود از جمله احساس خشم آموزش می‌بینند و نسبت به علل ایجاد احساس خشم، راه‌های کنترل آن و تبدیل آن به روش‌های ابراز خشم رشد یافته، آگاهی پیدا می‌کنند. درمراکز  کنترل خشم به روانشناسان دیگر نیز در زمینه راه‌های کنترل خشم آموزش داده می‌شود تا بتوانند درمراکز  کنترل خشم سایر مناطق شهرداری تهران نیز که قرار است راه‌اندازی شود، به کار مشغول شوند.

تعرفه های پیشگیری خشم چقدر است؟

خدمات و تعرفه مراکز کنترل خشم چگونه تنظیم شده است؟ بهمنی در این زمینه می‌گوید: خدمات ارائه شده در این کلینیک‌ها به آموزش عمومی و خدمات کلینیکی تقسیم می‌شود و آموزش‌های عمومی به صورت کارگاهی برگزار می‌شود و میزان پرداختی مراجعه‌کنندگان بسیار کم و در حد رایگان است.   سایرخدمات کلینیک‌های کنترل خشم نیز با قیمت بسیار پایین عرضه می‌شود.

آخرین وضعیت کلینیک های خشم

 با گذشت ماه ها از وعده  افتتاح اولین کلینیک خشم هنوز خبری از اجرای شدن آن نیست. نجم‌الدین محمدی مدیرکل طرح‌های ملی وزارت ورزش و جوانان می گوید: برای راه‌اندازی مراکز پیشگیری و کنترل خشم منتظر مهیا شدن فضای فیزیکی آن از سوی شهرداری تهران هستیم. شهرداری تهران قول داده است که فضای فیزیکی لازم در خانه نیلوفر واقع در منطقه ۷ تهران را مهیا کند که پس از تحقق این امر، نخستین مرکز پیشگری و کنترل خشم راه‌اندازی می‌شود.

او درباره نحوه همکاری وزارت بهداشت در این مراکز  می گوید: دستگاه‌های مختلف در زمینه تأمین سلامت روان وظایفی دارند و با توجه به آنکه یکی از ادارات وزارت بهداشت و اداره سلامت روان است، این وزارتخانه نیز برای همکاری در راه‌اندازی مراکز پیشگیری و کنترل خشم اعلام آمادگی کرده است. این مراکز پس از راه‌اندازی در تهران، در شهرهای دیگر کشور نیز تأسیس شود.

ایجاد مرکز جامع خدمات مشاوره ای و روانشناسی در تهران

بسیاری از مشکلات اجتماعی پیوندی ناگسستنی و رابطه نزدیکی با یکدیگر دارند. چنانچه هرگاه فقر، بیکاری و... افزایش یابد به تبع آن آسیب‌های اجتماعی دیگر نیز افزایش می‌یابد و بروز خشونت هم بیشتر می شود.

در این میان خدمات مشاوره ای می تواند به افرادی که گرفتار آسیب های اجتماعی هستند بسیار مفید و تاثیر گذار باشد، اما متاسفانه عدم آگاهی و هزینه های بالای خدمات مشاوره ای باعث شده که بسیاری از اقشار جامعه نتوانند از این خدمات بهره مند شوند.

احداث مرکز جامع خدمات مشاوره ای و روانشناسی در تهران هم می تواند خبر خوبی برای پایتخت نشینان باشد. مرکز که در حوزه های مختلف نسبت به ارایه مشاوره، مددکاری، خدمات پیراپزشکی و... اقدام خواهد کرد و به گفته مدیر کل سلامت شهرداری تهران در این مرکز از اعتیاد گرفته تا تربیت فرزندان، طلاق، مشاوره حقوقی خانواده ها، مددکاری و... به شهروندان مشاوره داده خواهد شد. هزینه ای که در این مراکز و همچنین مراکز پیشگیری و کنترل خشم از مراجعه کنندگان دریافت می شود، بسیار کمتر از آنچیزی است که به صورت معمول توسط مشاوران و رونشناسان اخذ می شود تا همه اقشار با هر سطح درآمدی بتوانند از خدمات این مراکز بهره مند شوند.

به اعتقاد متخصصان و روانشناسان اگر چه امکان حذف خشم وجود ندارد اما می توان خشم را کنترل کرده و نسبت به کاهش آن اقدام کرد که این مهم تنها با آگاه سازی و آموزش افراد جامعه و کاهش زمینه ها و عوامل ایجاد خشونت امکان پذیر است.