پناهیان: آزادی در غرب برای بد بودن است
مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: در غرب آزادی برای بد بودن هست و حتی بد بودن تحمیل میشود، ولی آزادی برای خوب بودن نیست و خوب بودن محدودیت دارد.
به گزارش پارس به نقل از فارس، حجت الاسلام علیرضا پناهیان در دانشگاه امام صادق (ع) در ایم سوگواری سالار شهیدان با موضوع « تعیین کننده ترین عامل در مقدّرات بشر» سخنرانی می کند که بخش هایی از ششمین جلسه این سخنرانی را در ادامه می خوانید:
چرا خدا از ما امتحان می گیرد؟ /خدا موجودی آفریده که « کسب ارزش» کند نه اینکه از اول خوب باشد
• اساساً چرا خداوند متعال از ما امتحان می گیرد؟ دلیل امتحانی که خداوند از ما می گیرد خیلی ساده و روشن است. ما « انسان» آفریده شده ایم و انسان موجودی است که بتواند ارزش افزوده تولید کند. برای اینکه یک کسی ارزش افزوده تولید کند چه اتفاقی باید بیفتد؟ انسان چه باید بکند تا ارزش افزوده تولید کند؟
• بعضی ها تصور می کنند خداوند می خواسته موجوداتی بیافریند که موجودات خوب و مطیعی باشند! این تصور را ملائکه نیز داشتند به همین خاطر وقتی خدا می خواست آدم را بیافریند، گفتند: خدایا! اگر می خواهی موجود خوبی بیافرینی، خُب ما که هستیم! ما مدام داریم تو را تسبیح می کنیم! دیگر چرا این موجود (انسان) را می خواهی خلق کنی؟ ! « وَ إِذْ قالَ رَبُّکَ لِلْمَلائِکَةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلیفَةً قالُوا أَ تَجْعَلُ فیها مَنْ یُفْسِدُ فیها وَ یَسْفِکُ الدِّماءَ وَ نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِکَ وَ نُقَدِّسُ لَکَ قالَ إِنِّی أَعْلَمُ ما لا تَعْلَمُونَ» (بقره/۳۰)
• ملائکه خود به خود و از همان ابتدا خوب بودند، ولی خدا می خواست موجودی بیافریند که « کسب ارزش» یا « تولید ارزش افزدوه» کند؛ نه اینکه از همان اول خوب باشد، بلکه خوب بشود. از امام صادق (ع) پرسیدند: « چرا خداوند بندگانش را طوری خلق نکرده که همگی مطیع و موحد بشوند در حالی که خدا به این کار قادر بود؟ حضرت فرمود: اگر خدا اینها را مطیع خلق می کرد که ثواب و عقاب معنا نداشت اما خدا بندگان را طوری خلق کرد که خودشان کاری کنند که مستحق ثواب و عقاب بشوند؛ قَالَ فَأَخْبِرْنِی عَنِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ کَیْفَ لَمْ یَخْلُقِ الْخَلْقَ کُلَّهُمْ مُطِیعِینَ مُوَحِّدِینَ وَ کَانَ عَلَى ذَلِکَ قَادِراً قَالَ ع لَوْ خَلَقَهُمْ مُطِیعِینَ لَمْ یَکُنْ لَهُمْ ثَوَابٌ… لِیَکُونُوا هُمُ الَّذِینَ یُطِیعُونَ وَ یَعْصُونَ وَ یَسْتَوْجِبُونَ بِطَاعَتِهِمْ لَهُ الثَّوَابَ وَ بِمَعْصِیَتِهِمْ إِیَّاهُ الْعِقَاب » (احتجاج طبرسی/۲/۳۴۰)
انسان برای امتحان پس دادن و کسب ارزش دو نوع شرایط می خواهد: ۱. شرایط درونی ۲. شرایط بیرونی
• انسان برای اینکه تبدیل شود به موجودی که تولید ارزش افزدوه کرده و کسب ارزش کند باید یک سری شرایط درونی داشته باشد و یک سری شرایط بیرونی.
• ۱. شرایط درونی: انسان برای تولید ارزش افزدوه باید دو نوع علاقه در وجودش باشد. علاقۀ به خوب شدن و علاقۀ به بد شدن. چون اگر فقط یک نوع علاقه در وجودش باشد، نمی تواند ارزش افزوده تولید کند و نمی شود او را امتحان کرد. باید هم به خوبی ها و ارزش ها علاقه داشته باشد، و هم به چیزهای کم و بد علاقه داشته باشد تا بتواند بین این دو علاقه تصمیم بگیرد. وقتی این شرایط درونی را داشته باشد، می تواند ایجاد ارزش افزدوه کند.
• اگر فقط یک علاقه (خوب یا بد) داشته باشی، دیگر اختیار برایت معنا نخواهد داشت، چون قطعاً همان علاقه را دنبال می کنی. اگر دو علاقه داشته باشی که یکی از آنها قوی تر باشد و یکی ضعیف تر باشد، باز هم همیشه علاقۀ قوی تر را انتخاب می کنی یعنی باز هم امکان انتخاب نداری. اگر دو علاقۀ مساوی داشته باشی، هیچ وقت انتخاب نمی کنی و همیشه بر سر این دوراهی، حیران می مانی.
طراحی خدا برای ایجاد شرایط درونی امتحان: قرار دادن علایق قوی تر و پنهان در مقابل علایق ضعیف تر و آشکار
• برای اینکه ما امکان انتخاب بین علایق خود را داشته باشیم و این انتخاب کاملاً معنادار باشد و منجر به تولید ارزش افزوده شود، خداوند یک طراحیِ بسیار زیبا و حکیمانه انجام داده است؛ یک علاقه را قوی تر قرار داده و یک علاقه را ضعیف تر. اما علاقۀ قوی تر و بهتر را پنهان کرده است و علاقۀ ضعیف تر و کم ارزش تر را آشکار کرده است و یک تعادل عجیبی بین این دو ایجاد کرده است تا بتوانی بین این دو انتخاب کنی. به این ترتیب، انتخاب تو همیشه سر یک دوراهی است؛ یکی به سمت علاقه های قوی تر ولی پنهان تر، و یکی به سمت علاقه های ضعیف تر ولی آشکارتر. شما وقتی علاقه های قوی تر، الهی تر و ارزشمندتر خود را ارضاء می کنید واقعاً بیشتر لذت می برید. وقتی علاقۀ فطری خود را پاسخ می دهید، بیشتر لذت می برید. ولی نکته اینجاست که این علاقه های قوی، پنهان تر هستند. اگر آشکار بودند، از همان اول مثل فرشتگان به سراغ همین علاقه های خوب می رفتید و اصلاً سراغ علاقه های بد نمی رفتید.
• در مقابل علاقه های « قوی و پنهان» ، علاقه های « ضعیف تر و کم ارزش تر» قرار دارند ولی این علاقه ها آشکارتر و تجربه شده تر هستند. یعنی این علاقه ها را اول تجربه می کنی، بعد دلِ تو را می برد. علاقه های دنیوی و شهوات ضعیف تر هستند ولی ظاهرتر هستند و چون ظاهرتر هستند، قوی تر به نظر می آیند. ولی آن علاقه های عمیقِ خوب، قوی تر اما پنهان تر هستند. خداوند با این طرحی که در درون ما ریخته است، امکان امتحان و امکان انتخاب ارزشمند را پدید آورده است.
بدون پاگذاشتن روی علاقه های سطحی، نمی شود دینداری کرد
• شما هر موقع بخواهی یک عمل ارزشمند انجام دهی باید پا روی یکی از علاقه های سطحی ولی آشکار خودت بگذاری. لذا امیرالمؤمنین (ع) فرمود: « هر طاعتی با سختی و کراهت همراه است و هر گناهی با شهوت همراه است؛ مَا مِنْ طَاعَةِ اللَّهِ شَیْ ءٌ إِلَّا یَأْتِی فِی کُرْهٍ وَ مَا مِنْ مَعْصِیَةِ اللَّهِ شَیْ ءٌ إِلَّا یَأْتِی فِی شَهْوَةٍ» (نهج البلاغه/خطبۀ۱۷۶) پس سعی نکن دین را یک جوری با هوای نفس خودت تطبیق دهی و این طوری دینداری کنی. اگر هم کسی خواست دین را تبلیغ کند، نباید برای جذب مردم به دینداری سخن غیرواقع بگوید، بلکه باید حقیقت را بگوید و حقیقت این است که اگر می خواهی دین داشته باشی باید روی علاقه های سطحی خودت پا بگذاری. نمی شود که دینداری کنی و روی علاقه های سطحی ات پا نگذاری. اصلاً انسان همین طوری ارزش پیدا می کند.
• جالب اینجاست که کلمات « فتنه» ، « امتحان» و « ابتلاء» همگی کلماتی هستند که از الفاظ دردناک استخراج شده اند. اصل بلا در لغت عرب این بوده است که یک شتری با زجر کشته شود یا بمیرد. اصل کلمۀ « امتحان» نیز وقتی است که یک آهن در کوره گداخته می شود، به رنج و محنتی که به این آهن می دهند، امتحان گفته می شود. چون ذات امتحان همین است. اصلاً از ما امتحان می گیرند تا ببینند آیا ارزش افزوده پیدا می کنی یا نه؟ !
• یقیناً در هر امتحانی که از ما می گیرند و در هر انتخاب خوبی باید روی علاقه ای پا بگذاریم و البته این کار سخت و رنج آور است. فرآیند عبور از علاقه های سطحی و رسیدن به علاقه های عمیق و پنهان، تنها راه تولید ارزش افزوده برای انسان است و البته این فرآیند همراه با زجر و سختی خواهد بود. لذا خداوند می فرماید: « یا أَیُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّکَ کادِحٌ إِلى رَبِّکَ کَدْحاً فَمُلاقیهِ» (انشقاق/۶)
• رسول خدا (ص) در حدیث معراج، در خصوص اهل آخرت می فرماید: « مردم یک بار مى میرند ولى آنها بر اثر مبارزه با نفْسهایشان و مخالفت با خواهشهایشان و ستیز با شیطانى که در رگ و ریشه شان جریان دارد، روزى هفتاد بار مى میرند؛ یموتُ النّاسُ مرّةً، و یموتُ أحدُهم فی کلِّ یومٍ سبعینَ مرّةً من مجاهَدَةِ أنفسِهِم و مخالَفَةِ هَواهُم و الشّیطانِ الّذی یَجری فی عُروقِهِم» (میزان الحکمه/۲۹۱۶)
مدرسه از ۷ تا ۱۴ سالگی باید محل تمرینِ « پا روی نفس گذاشتن» باشد نه محل دانش آموزسالاری و جمع آوری محفوظات/ بچه های خود را راحت طلب و لذت طلب بار می آوریم و بعد انتظار داریم دیندار بشوند!
• زمان آموزش و تمرین کردن برای جاافتادن این معنا در آموزش و پرورش از ۷ تا ۱۴سالگی است اما تا جایی که بنده خبر دارم اصلاً خبری از آموزش این معنا در مدارس نیست. مدرسه برای سن ۷ تا ۱۴ سالگی باید محل تمرین پا روی نفس گذاشتن باشد نه محل جمع آوری محفوظات و نه محل دانش آموز سالاری، و نه محل لوس بارآوردن فرزندانی که بعضاً در خانه هم سالار هستند و پدر و مادر بردۀ آنها هستند!
• در روش تربیتی اهلبیت (ع) ، پدر و مادر از ۷ تا ۱۴ سالگی باید ارباب باشند و این بچه است که باید مثل عبد و سرباز، مطیع پدر و مادر باشد. چون ۷ تا ۱۴ سال دوران ادب است و محیط خانه و مدرسه باید طوری باشد که فرزند این معنا را تمرین و تجربه کند و البته آمادگی اش را هم از نظر فطری دارد. این طرحی است که ائمۀ هدی (ع) برای شیوۀ تربیت فرزند در سنین مختلف قرار داده اند. (قال النبی ص: الْوَلَدُ سَیِّدٌ سَبْعَ سِنِینَ وَ عَبْدٌ سَبْعَ سِنِینَ وَ وَزِیرٌ سَبْعَ سِنِینَ فَإِنْ رَضِیتَ خَلَائِقَهُ لِإِحْدَى وَ عِشْرِینَ سَنَةً وَ إِلَّا ضُرِبَ عَلَى جَنْبَیْهِ فَقَدْ أَعْذَرْتَ إِلَى اللَّه ؛ وسائل الشیعة/۲۱/۴۷۶- قَالَ الصَّادِقُ ع: دَعِ ابْنَکَ یَلْعَبْ سَبْعَ سِنِینَ وَ یُؤَدَّبْ سَبْعَ سِنِینَ وَ أَلْزِمْهُ نَفْسَکَ سَبْعَ سِنِینَ فَإِنْ أَفْلَحَ وَ إِلَّا فَإِنَّهُ مِمَّنْ لَا خَیْرَ فِیهِ؛ من لایحضره الفقیه/۳ /۴۹۲)
• نه فقط در مدرسه، بلکه در خانواده هم همینطور است؛ از ۷ سالگی باید دورۀ ادب فرزند شروع شود. از همین سن، بچه باید به سختی هایی بیفتد. ولی متاسفانه این مسأله جانیفتاده و خیلی ها اصل را بر آسایش و راحتی فرزندان گذاشته اند و نمی گذارند بچه دست به سیاه و سفید بزند. یعنی خواه ناخواه باعث می شوند بچه ها راحت طلب بار بیایند؛ بعد می گویند « نمی دانیم چرا بچه های ما خراب می شوند؟ ! » باید ببینیم از ۷ تا ۱۴ سال بچه ها را چگونه بار آورده ایم؟
• چرا باید اینطور باشیم که « لذت بری» را یک لحظه هم از نظر دور نکنیم؟ ! به عنوان مثال، اگر امروز در جامعۀ ما غذاهای حاضری یا « فست فود» زیاد مصرف می شود به خاطر این است که فرهنگ جامعه و آموزش و پرورش ما ضعیف است، چون علت غالب استفاده از این نوع غذاها، مزۀ آنهاست؛ مگر ما باید غذا را صرفاً به خاطر مزه اش انتخاب کنیم و بخوریم؟ ! ما بچه های خود را راحت طلب، لذت طلب و « فست فودی» بار می آوریم و بعد انتظار داریم این بچه ها خیلی دیندار هم بشوند! (البته بسیاری از اوقات فطرت و محبت به اولیاء خدا مانع سقوط می شود، اما این هم تابع قواعدی است)
• خداوند می فرماید: « ما انسان را در رنج آفریده ایم؛ لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فی کَبَدٍ» (بلد/۴) آن وقت ما همه اش دنبال جذابیت ها، سرگرمی ها و خوشی ها هستیم و انتظار داریم که همیشه در لذت و راحتی و آسایش غوطه ور باشیم. جالب این جاست که به این آرزوهای خودمان هم نمی رسیم و همه اش زمین می خوریم ولی این آرزوها و خیالات را رها نمی کنیم. لذا امروزه می بینید که بعضی ها کلاس های موفقیت می گذارند و پول هم از ما می گیرند تا به ما یاد بدهند چگونه به آرزوهای خودمان برسیم! در حالی که امیرالمؤمنین (ع) در اولین خطابش به جوان می فرماید: « به جوانی دارم نامه می نویسم که به آروزهایش نخواهد رسید؛ إِلَى الْمَوْلُودِ الْمُؤَمِّلِ مَا لَا یُدْرِکُ » (نهج البلاغه/نامه۳۱) پس کسانی که می گویند: « تو می توانی عالم را تغییر دهید و به همۀ آرزوهایت برسی» علناً دارند دروغ می گویند.
ابتدا باید علایق بد و کم را فدای علایق خوب کنیم/در مراحل بعد باید علایق خوب را فدای علایق خوب تر کنیم
• ما برای امتحان پس دادن باید یک سری شرایط درونی داشته باشیم. این شرایط درونی هم این طور طراحی شده است که دو نوع علاقۀ معارض داشته باشیم؛ برخی علاقه ها آشکار و ظاهرشده و سهل الوصول هستند و برخی نیز قوی تر و لذت بخش تر اما پنهان تر هستند. البته این لذت، لذت معنوی است و نه مادی، لذا خیلی بیشتر و عمیق تر است. این طراحی خداوند فرآیند امتحان را ممکن می سازد. چون باید شرایط امتحان گرفتن فراهم باشد تا خدا امتحان بگیرد.
• نه تنها در مقابل علاقه های خوب و ارزشمند، باید علاقه های بد و کم ارزش را زیر پا بگذاریم بلکه در مراحل بعدی، در مقابل علاقه های خوب تر باید علاقه های خوب را هم زیر پا بگذاریم و این مخالفت با هوای نفس تا آخرین لحظۀ زندگی ادامه دارد. (قِیلَ للصادق ع أَیْنَ طَرِیقُ الرَّاحَةِ؟ فَقَالَ ع: فِی خِلَافِ الْهَوَى. قِیلَ: فَمَتَى یَجِدُ عَبْدٌ الرَّاحَةَ؟ فَقَالَ ع: عِنْدَ أَوَّلِ یَوْمٍ یَصِیرُ فِی الْجَنَّة؛ تحف العقول/۳۷۰) لذا اگر کسی آدم خوبی شد، نوبت این می شود که همان علاقه های خوب را به خاطر یک علاقۀ برتر دیگر قربانی کنید. متاسفانه بسیاری از بچه مذهبی ها همین جا گیر می کنند. ابلیس هم که اهل عبادت بود همین جا گیر کرد. ابلیس که نمی خواست عرق خوری کند! فقط به خدا گفت: مرا از سجده بر آدم معاف کن تا به جای سجده بر آدم سال ها برایت عبادت کنم و نماز بخوانم (قَالَ الصَّادِقُ ع: … فَقَالَ إِبْلِیسُ یَا رَبِّ أَعْفِنِی مِنَ السُّجُودِ لآِدَمَ وَ أَنَا أَعْبُدُکَ عِبَادَةً لَمْ یَعْبُدْکَهَا مَلَکٌ مُقَرَّبٌ وَ لَا نَبِیٌّ مُرْسَلٌ؛ تفسیرقمی/۱/۴۲)
• مبارزه با نفس برای شخصی مثل حضرت ابراهیم (ع) زیر پا گذشتن علاقه های بد نبود، بلکه علاقۀ خوبی مثل محبت به فرزندش اسماعیل (ع) را به خاطر محبت خدا باید زیر پا می گذاشت. امیرالمؤمنین (ع) عشقش به امانت داری و محافظت از فاطمۀ زهرا (س) بود اما صحنه به جایی رسید که به خاطر خدا -آن علاقۀ برتر- دست به شمشیر نبرد تا از فاطمۀ زهرا (س) دفاع کند و این برای علی (ع) خیلی سخت بود و حضرت این زجر را با خودش تا آخر عمر برد.
شرایط بیرونی امتحان اقتضاء می کند هم امکان گناه باشد و هم امکان ثواب/چرا اسلام به گنهکاران فرصت و مهلت می دهد؟
• ۲- شرایط بیرونی: برای اینکه امکان تولید ارزش افزدوه برای انسان وجود داشته باشد علاوه بر شرایط درونی (تعارض علاقه های خوب و بد) باید شرایط بیرونی هم برای امتحان مهیا باشد. شرایط بیرونی باید به گونه ای باشد که هم امکان گناه کردن فراهم باشد و هم امکان ثواب و انجام کاراهی خوب فراهم باشد. البته معنایش این نیست که در یک جامعه، هم باید مکانی برای عرق خوری باشد و هم مسجد! بلکه معنایش این است که اگر کسی در خانه اش (به صورت پنهانی) عرق خوری کرد، نباید او را بگیرید و حتی نباید او را لو بدهید و رسوا کنید و حتی نباید غیبتش را کنید. حتی بر اساس روایت اگر این گناه را دیروز انجام داده بود، و شما فردا او را دیدید باید بنا را بر این بگذارید که او همان دیشب توبه کرده است، یعنی نباید به دید یک گنهکار به او نگاه کنید. البته طبیعی است که این نگاه و این نحوۀ برخورد با گنهاکاران، به آنها فرصت و مهلت می دهد که باز هم گناه کنند و این شیوه، گنهاکاران را پُررو بار می آورد. و به خاطر رعایت همین شیوه است که ۱۲۴هزار پیامبر الهی، در ظاهر موفق نشدند. چون اگر خدا می خواست انسان ها با نوعی جبر و بدون شرایط انتخاب خوب شوند، اساساً انسان را خلق نمی کرد.
• در اینکه امکان گناه کردن باید وجود داشته باشد تردیدی نیست منتها معنایش این نیست که ما فضا را طوری خراب کنیم که دیگر امکان ثواب کردن وجود نداشته باشد و یا فضای به گونه ای شود که عملا انسان ها به سمت گناه سوق داده شوند.
ما طرفدار حفظ صحنۀ امتحان هستیم/تمسخر مقدسات یعنی به هم زدن صحنۀ امتحان / نمی شود زمینۀ گناه را به صورت کامل از بین برد/درغرب آزادی برای بد بودن هست، ولی آزادی برای خوب بودن محدودیت دارد
• همین جا مفهومی مطرح می شود که غربی ها خیلی به خاطرش سینه چاک کرده و مدعی اش هستند، و آن « آزادی» است (جالب این جاست که شما اصلاً در قرآن کریم این مفهوم را نمی بینید) ولی ما مفهومی به نام « فرصت امتحان و انتخاب» را داریم؛ یعنی هیچ گاه نمی شود زمینۀ گناه را به صورت کامل در محیط بیرونی از بین برد. البته بحث « آزادی» (به مفهوم لیبرالیسم) با مفهوم « فرصت امتحان» متفاوت است. آزادی ای که آنها می گویند در اصل به این معناست که جوّ جامعه و محیط بیرونی را طوری خراب می کنند که دیگر کسی جرات نکند به سمت ثواب برود. مثلاً اینکه هر کسی سمت مسجد رفت، تحقیر و تمسخر شود.
• درغرب آزادی برای بد بودن هست و حتی بد بودن تحمیل می شود، ولی آزادی برای خوب بودن نیست و خوب بودن محدودیت دارد.
• اتفاقی که دارد در غرب می افتد، این نیست که هم زمینۀ گناه را آماده می کنند و هم زمینۀ ثواب را آماده می کنند؛ بلکه آنها طوری پررنگ زمینۀ گناه را آماده می کنند که امکان کار خوب و ثواب محدود شود یا از بین برود. یک نمونه اش تمسخر خوب ها و مقدسات و پیامبران در غرب به اسم آزادی بیان و آزادی اظهار نظر است.
• برخورد رسول خدا (ص) با تمخسر مقدسات در این زمینه خیلی درس آموز است. پیامبر اکرم (ص) که در عمل نشان داده بودند فرصت امتحان و گناه را از بین نمی برند و در جریان فتح مکه همه را بخشید و حتی قاتل حمزه سیدالشهداء را هم بخشید اما همین پیامبر (ص) که این قدر بزرگوارانه برخورد می کرد، فرمود آن دو سه نفری که با شعرهای خودشان پیغمبر را هجو و مسخره می کردند باید کشته شوند حتی اگر به پردۀ خانۀ کعبه آویختند و پناه بردند. (کان رسول الله ص قد عهد الى أمرائه من المسلمین حین امرهم ان یدخلوا مکة الا یقتلوا أحدا الا من قاتلهم الا انه قد عهد فی نفر سماهم امر بقتلهم و ان وجدوا تحت استار الکعبه منهم… وکانتا تغنیان بهجاء رسول الله ص فامر بقتلهما معه؛ تاریخ الطبری/ ۳/۵۸)
• چرا پیامبر (ص) دستور داد کسانی که در اشعار خودشان حضرت را مسخره کرده بودند باید اعدام شوند؟ چون اینها صحنۀ امتحان را به هم می زنند. تمسخر مقدسات یعنی به هم زدن صحنۀ امتحان.
• ما طرفدار حفظ صحنۀ امتحان هستیم و برای حفظ صحنۀ امتحان باید فرصت و زمینۀ گناه در حدی که شارع تعیین کرده و احکام اسلام حدود آن را بیان کرده است، وجود داشته باشد.
بیش از حدی که شرع تعیین کرده، نباید جلوی زمینۀ گناه گرفته شود /گاهی حقوق دانان با وضع قوانین اضافه، می خواهند زمینۀ گناه، ظلم و بی نظمی را کلاً از بین ببرند
• اولاً: زمینۀ گناه، زمینۀ ثواب هم هست، ولی این به معنای آن نیست که آن قدر زمینۀ گناه باز باشد که زمینۀ ثواب هم از بین برود.
• ثانیاً بیش از حدی که شرع تعیین کرده، نباید جلوی زمینۀ گناه گرفته شود و نباید بیش از حد کنترل کرد. یکی از اصحاب امام صادق (ع) نقل می کند که به حضرت عرض کردم: غلامم را در انجام برخى از محرّمات مى زنم. حضرت پرسیدند: چه اندازه وى را مى زنى؟ گفتم: گاه صد تا. حضرت با تعجب فرمودند: صدتا! صدتا! از خدا بترس. گفتم: فدایت شوم! چه اندازه شایسته است؟ حضرت فرمود: یکى. گفتم: به خدا سوگند! اگر بداند که من تنها یک ضربه به او مى زنم، حرف گوش نمی دهد، سپس حضرت پس از توضیحات او، تا ۵ تا را اجازه فرمودند، اما پس از آن غضب کردند و فرمودند: اگر تو خود حدّ جرم وى را مى شناسى، حدّ را درباره وى جارى کن و از حدود الهى تجاوز مکن. (قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع رُبَّمَا ضَرَبْتُ الْغُلَامَ فِی بَعْضِ مَا یَحْرُمُ… کافی/۷/۲۶۷) یعنی حضرت اجازۀ کنترل بیش از حد را ندادند.
• این تذکر دوم را حقوق دانان محترم باید مدنظر قرار دهند. چون گاهی اوقات حقوق دانان می خواهند کلاً زمینۀ گناه و ظلم و بی نظمی را از بین ببرند لذا قوانین و مقررات اضافی تنظیم می کنند، در حالی که اسلام این کار را نکرده است. همیشه باید توجه داشته باشیم که اسلام دین کاملی است و در روح حاکم بر قوانین هیچ گونه نقصی ندارد، که ما بخواهیم آن نقص را جبران کنیم.
• اتفاقاً در این نکتۀ دوم (وضع قوانین اضافه برای کنترل رفتار انسان ها) ، غربی ها خیلی مشکل دارند. مثلاً می گویند: ما برای اینکه جلوی ظلم کردن مرد به زن را بگیریم، قانون می گذاریم که اگر مردی خواست زنش را طلاق دهد، باید نصف دارایی هایش را به زنش بدهد! آیا با این قانون جلوی ظلم مرد به زن گرفته شد؟ نه، اتفاقاً این قانون باعث می شود مردها دیگر ازدواج نکنند و در کنارش زمینۀ ظلم های دیگری فراهم شود. اگر هم ازدواج کنند آمار طلاق در آن جامعه بالا می رود؛ چون یک خانمی که می تواند با طلاق گرفتن این همه پول به جیب بزند، چرا این کار را نکند؟ ! یعنی قانون گذاران غربی به اسم عدالت و جلوگیری از ظلم مرد به زن، سیستم را کلاً به هم زده اند و به بیراهه رفته اند.
« نمی توان زیادی جلوی گناه را گرفت» یعنی نمی شود زمینۀ امتحان را از بین برد / حکومت فقط تا حدّی می تواند جلوی گنه کاری را بگیرد
• « نمی توان زیادی جلوی گناه را گرفت» یعنی نمی شود زمینۀ امتحان را از بین برد. زمینۀ امتحان باید فراهم باشد و این یعنی « تا حدّی» باید زمینۀ گناه فراهم باشد و به تعبیر دیگر نباید جلوی زمینۀ گناه به طور مطلق گرفته شود. البته ما در عمل هم نمی توانیم جلوی زمینۀ گناه را به طور مطلق بگیریم و اگر هم بخواهیم یک جاهایی با قوانین و مقررات خودمان جلوی زمینۀ گناه را بگیریم، در اصل کار را خراب تر می کنیم چون با این کار صحنۀ امتحان را به هم می ریزیم. مثل قوانین ازدواج و طلاق در کشورهای غربی که مثلاً خواسته اند جلوی ظلم به زن را با قوانین حقوقی بگیرند ولی در نهایت می بینیم که وضعیت بدتر شده است.
• بهترین صحنۀ امتحان صحنه ای است که در آن احکام اسلامی رعایت شود. مثلاً در احکام اسلامی برای اثبات فلان گناه، چهار شاهد می خواهیم تا جرم ثابت شود، ولی اگر سه تا شاهد بیایند و تعداد شاهدها به چهار نرسد، هر سه شاهد باید شلاق بخورند. این طراحی دین است که باعث می شود در نهایت امکان گناه و ثواب به صورت بسیار زیبا فراهم شود.
• دین نمی گوید برای فرزند خودتان امکان گناه را فراهم کنید، ولی امکان بعضی از گناه ها را نمی توانید از بین ببرید و برخی از ثواب ها را هم نباید به فرزندتان تحمیل کنید.
• دین هرگز نمی گوید که بهتر است شما خودتان را در صحنۀ گناه قرار دهید. این مسأله دو بعد فردی و اجتماعی دارد: در بعد فردی باید بین خودت و گناه دیوار بکشی و خودت را در معرض گناه قرار ندهی. و در بعد اجتماعی نیز حکومت فقط تا حدّی می تواند جلوی گنهکاری را بگیرد. البته این حدّ و مرز خیلی دقیق و پیچیده است و اینجاست که احکام دینی خیلی نجات بخش می شوند.
• در غرب به اسم آزادی و حقّ انتخاب، آن قدر صحنۀ گناه را افزایش می دهند (مثل تمسخر مقدسات) که باعث می شوند فضا برای انتخاب خوب از بین برود. از سوی دیگر، با وضع قوانین و مقررات اضافه، صحنۀ امتحان را از بین می برند و مخدوش می کنند.
• به عنوان مثال در غرب به اسم دفاع از حقوق زن، آن قدر فضا را برای امکان ظلم کردن مردها تنگ می کنند که وضعیت خراب تر می شود و مردها از جهت دیگری بیشتر به زن ها ظلم می کنند. مطمئن باشید این قوانین حقوقی که در غرب حاکم است، طراحی اش نتیجۀ رشد علم حقوق نیست، بلکه این قوانین را صهیونیست های جنایتکار طراحی کرده اند و در جوامع غربی به تصویب رسانده اند تا بتوانند با این نظام حقوقی، جوامع را فاسد کنند. این قوانین نیتجۀ مباحث علمی و انسانی نیست، بلکه ثمرات مباحث امنیتی و سیاسی است. چون صهیونیست ها می دانند چگونه می توان با طراحی قوانین، جامعه را فاسد کنند و امروز این کار را در غرب انجام داده اند و حالا دارند ما را به سلب آزادی و حقوق بشر متهم می کنند! خودشان با قوانین خود حقوق بشر را سلب می کنند، بعد ما را -که در بعضی زمنیه ها قانون کمتر داریم-، متهم به سلب حقوق بشر می کنند.
نباید با وضع قوانین اضافی، صحنۀ امتحان را به هم زد! / نباید جلوی هر ظلمی را با « قانون» گرفت، اخلاق هم سهمی دارد
• شما نمی توانید با وضع قوانین اضافی (بیش از آنچه در احکام اسلام آمده) صحنۀ امتحان را به هم بزنید و جلوی ظلم بعضی ها به بعضی دیگر را بگیرد، و اگر بخواهید برای از بین بردن یک ظلم، قانون اضافه بگذارید شاید جلوی آن ظلم گرفته شود ولی ده تا ظلم بدتر در کنارش اتفاق خواهد افتاد. نباید جلوی هر ظلمی را با قانون گرفت.
• البته هر ظلمی نهایتاً در نقطۀ نهایی، دادگاه دارد اما بحثِ ما پیشگیری از ظلم و جرم است. شما نمی توانید برای پیشگیری از هر نوع ظلمی با قانون حقوقی دخالت کنید، بلکه برخی از ظلم ها را باید واگذار کنید به اخلاق و اگر اخلاق درستش نکرد، دادگاه هست. ولی متاسفانه ما گاهی می خواهیم از همان اول با وضع قوانین اضافه یک سری پیشگیری هایی انجام دهیم و باعث می شویم صحنۀ امتحان به هم بخورد. که این اتفاق در جوامع غربی خیلی بیشتر رخ داده است.
• خداوند در سورۀ هود به پیامبر (ص) می فرماید: « فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَکَ وَ لا تَطْغَوْا؛ همان طور که به تو امر شده، استقامت کن و هر کس با تو سوی خدا آمده هم همینطور؛ و طغیان نکنید» (هود/۱۱۲) این آیه ای است که پیامبر اکرم (ص) به خاطرش فرمود: « این آیه مرا پیر کرد؛ شیبتنی هود فقیل له فی ذلک فقال قوله فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْت» (شرح ابن ابی الحدید/۱۱/۲۱۳) علامه طباطبایی در تفسیر این آیه و آیۀ بعدش می فرماید: نباید در ادارۀ جامعه سنت ها و قوانین اضافه وجود داشته باشد.
• پس می شود با قانون اضافی علیه حدود الهی طغیان کرد! اما چرا وضع قانون الهی این قدر بد است؟ چون این کار به نوعی صحنۀ امتحان را به هم می زند.
خدا برای امتحان گرفتن، کمی کار را سخت می کند تا انتخاب ما ارزش پیدا کند
• چون اصل بر امتحان گرفتن است و خدا می خواهد از ما امتحان بگیرد، لذا یک مقدار کار را سخت می کند تا انتخاب ما ارزش پیدا کند.
• امیرالمؤمنین (ع) می فرماید: اگر خدا می خواست حضرت آدم را طوری بیافریند که نور او چشم ها را خیره کند و عقل ها را در حیرت بگذارد و عطری داشته باشد که نفس ها بگیرد و مدهوش کند این کار را می کرد و اگر این کار را کرده بود همه به او تواضع می کردند و دیگر ملائکه به این خلقت خدا اعتراض نمی کردند که چرا این آدم را آفریدی و ولی خدا از خلق خودش امتحان می گیرد به واسطۀ چیزی که مردم از اصلش خبر ندارند؛ وَ لَوْ أَرَادَ اللَّهُ أَنْ یَخْلُقَ آدَمَ مِنْ نُورٍ یَخْطَفُ الْأَبْصَارَ ضِیَاؤُهُ وَ یَبْهَرُ الْعُقُولَ رُوَاؤُهُ وَ طِیبٍ یَأْخُذُ الْأَنْفَاسَ عَرْفُهُ لَفَعَلَ وَ لَوْ فَعَلَ لَظَلَّتْ لَهُ الْأَعْنَاقُ خَاضِعَةً وَ لَخَفَّتِ الْبَلْوَى فِیهِ عَلَى الْمَلَائِکَةِ وَلَکِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ یَبْتَلِی خَلْقَهُ بِبَعْضِ مَا یَجْهَلُونَ أَصْلَهُ» (نهج البلاغه/خطبۀ ۱۹۲)
آیا خدا وقتی می خواهد از اولیاء خودش امتحان بگیرد، از آنها آسان امتحان می گیرد؟
• آیا خدا وقتی می خواهد از اولیاء خودش امتحان بگیرد، از آنها آسان امتحان می گیرد؟ نه، اتفاقاً سخت تر امتحان می گیرد. مثلاً خداوند به امام حسین (ع) یک قلب رئوف و حساس داده است که نسبت به همۀ ایتام دلسوز است حالا اگر این یتیم، فرزند برادرش باشد معلوم است امام حسین (ع) چه محبتی به او خواهد داشت. لذا وقتی قاسم بن الحسن آمد و از حضرت اجازۀ میدان خواست، سخت ترین امتحان ها برای اباعبدالله (ع) بود. ممکن است در نظر برخی آدم های خودخواه این امتحان زیاد سخت به نظر نرسد، اما این لحظه برای امام حسین (ع) که سرشار از محبت و رأفت است، خیلی سخت بود، کسی نمی تواند بفهمد وقتی قاسم آمد تا اجازۀ میدان بگیرد، به اباعبدالله (ع) چه گذشت به حدّی که قاسم را در آغوش گرفت و آن قدر گریه کرد تا غش کرد و روی زمین افتاد (فلما نظر الحسین إلیه قد برز اعتنقه و جعلا یبکیان حتى غشی علیهما؛ بحارالانوار/ج۴۵/ص۳۴)
ارسال نظر