تاکید کری بر راهحل دیپلماتیک برای پرونده هستهیی ایران
وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با نخستوزیر رژیم صهیونیستی بر استقبال از گشایش دیپلماتیک اخیر با ایران تاکید کرد، اما در سوی دیگر بنیامین نتانیاهو بار دیگر خواستار توقف کامل غنیسازی در ایران شده است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، جان کری روز چهارشنبه در ایتالیا با بنیامین نتانیاهو دیدار کرد و درباره حل و فصل دیپلماتیک مسایل هسته یی ایران ابراز امیدواری کرد.
پس از این دیدار که گزارش شده هفت ساعت طول کشید، نتانیاهو در نشست خبری بار دیگر بر خواست رژیم صهیونیستی برای توقف کامل غنی سازی در ایران و تحویل ذخیره اورانیوم غنی شده فعلی تاکید کرد.
با این حال جان کری گفت از گشایش دیپلماتیک حسن روحانی، رییس جمهوری ایران و وزیر امور خارجه اش، محمد جواد ظریف، برای حل و فصل مناقشه اتمی استقبال می کند.
وزیر خارجه آمریکا که برای دیدار با مقامات و همتایان خود، به اروپا سفر کرده است در عین حال گفت که واشنگتن منتظر اقدامات عملی ایران است.
او نیز بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته یی تاکید کرد.
این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی ایران همواره گفته اند که صرفا در پی استفاده صلح آمیز از فن آوری هسته یی هستند.
ساعاتی پس از این دیدار، یک مقام ارشد در وزارت امور خارجه آمریکا به بی بی سی گفت که این دیدار، حدود هفت ساعت طول کشید و در جریان آن، جان کری به تفصیل درباره مذاکرات اخیر کشورهای ۱+۵ و ایران توضیح داده است.
به گزارش ایسنا به نقل از بی بی سی اظهارات روز چهارشنبه جان کری و بنیامین نتانیاهو در رم از شکاف عمیق بین آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره مذاکرات اتمی با ایران حکایت دارد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی است: بخش اعظم زیرساخت های هسته یی ایران - از نیروگاه در حال احداث اراک گرفته تا تاسیسات فردو و دستگاه های غنی سازی اورانیوم در سایت نطنز باید برچیده شوند.
ولی وزیر امور خارجه آمریکا چنین حرفی نزد و در عوض بر ادامه ابتکار دیپلماتیک و اعمال نظارت جدی برای جلوگیری از سواستفاده نظامی از ظرفیت های هسته یی ایران در آینده تاکید کرد.
اختلاف نظر تاکتیکی دولت های اوباما و نتانیاهو در مورد مسیر گفت وگوهای جاری هنوز مانند سال گذشته به یک جدال لفظی علنی که سال گذشته به رسانه ها درز کرده بود، تبدیل نشده است ولی امکان تکرار چنین سناریویی در آینده نزدیک چندان بعید نیست.
هرچه رایزنی های اتمی ایران و غرب فشرده تر شود، نگرانی رژیم صهیونیستی در مورد نتیجه مذاکرات نیز بیشتر خواهد شد و احتمال موضع گیری های علنی و تند نخست وزیر اسراییل یا دستیارانش علیه خط مشی دولت اوباما در قبال پرونده اتمی ایران افزایش خواهد یافت.
کری در این دیدار همچنین گفته است که رسیدن به توافق با ایران، اقتضا می کند که گفت وگوها در سطح فنی با ایران و کشورهای ۱+۵ در هفته های آینده ادامه پیدا کند.
به گفته این مقام ارشد در واشنگتن، در این دیدار طولانی، وزیر خارجه آمریکا و نخست وزیر اسراییل همچنین به آخرین دور مذاکرات مستقیم بین مقامات رژیم صهیونیستی و فلسطینی هم پرداخته اند.
تلاش کاخ سفید در دو سو
در هفته های گذشته و با استقبال آمریکا از رویکرد دولت جدید در ایران، رژیم صهیونیستی همچنان بر موضع سرسختانه خود پافشاری کرده و بدبینی اش درباره مذاکرات با ایران را حفظ کرده است.
در دیدار رم، جان کری موضعی مشابه بنیامین نتانیاهو علیه ایران نگرفت و یادآوری کرد: باید بدانیم که اقداماتی از سوی ایران اتخاذ خواهد شد که به طور کامل و غیرقابل انکار برای دنیا روشن کند هر برنامه اتمی ای که ایران دنبال کند، واقعا صلح آمیز خواهد بود.
وی تاکید کرد که آمریکا در برابر ایران ابتکار دیپلماتیک را دنبال خواهد کرد اما با چشمانی کاملا باز.
اختلاف زاویه موضع دولت آمریکا درباره تعامل با ایران بر سر پرونده هسته یی، فقط با بنیامین نتانیاهو نیست. بلندپایگان و افراد موثری در کنگره آمریکا هم در این باره با دولت باراک اوباما هم ساز نیستند. در روزهای گذشته کاخ سفید در سطوح مختلف تلاش کرده است طرف های مخالف مذاکرات با ایران را راضی نگه دارد تا این مذاکرات پیش برود.
وندی شرمن، معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد آمریکا درباره پرونده هسته ای که هفته پیش با همتای ایرانی اش در ژنو دیدار داشته، در کنگره آمریکا با بعضی از نمایندگان جلسه توجیهی داشته تا به سوالات آنها درباره آن چه در ژنو گذشت پاسخ دهد.
کنگره آمریکا هم در موضعی مشابه نخست وزیر رژیم صهیونیستی، مخالف جدی کاهش تحریم ها علیه ایران است.
بنیامین نتانیاهو یک روز پیش از دیدار با جان کری، مدعی شده بود که هرگونه کاهش تحریم های ایران، « یک اشتباه فجیع» است.
به گفته نتانیاهو، سر نگرفتن توافق با ایران بهتر از رسیدن به یک توافق بد است. وی معتقد است توافقی که به ایران اجازه دهد قابلیت های هسته یی خود را حفظ کند، یک توافق بد است.
ارسال نظر