نکات و محورهای قابل توجه در بیانات رهبر انقلاب- دیدار با نخبگان
نکات و محورهای قابل توجه در بیانات رهبر انقلاب- دیدار با نخبگان ۹۲/۷/۱۷
به گزاش پارس ، نکات و محورهای قابل توجه در بیانات رهبر انقلاب- دیدار با نخبگان به شرح زیر است:
۱- رهبر انقلاب در این دیدار مجدداً بر بحث « پیشرفت درون زا» تأکید کردند. تأکید مشخص بر پیشرفت درون زا از دیدار کارگزاران نظام در سال جاری آغاز شد.
*در این خصوص، استخراج و انتشار فیش های پیشرفت درون زا از حیث انسجام موضوعی و مفهومی مفید است.
*حضرت آقا، به ظاهری بودن پیشرفت های ناشی از خرید فناوری در قبال انتقال منابع زیرزمینی و نفتی اشاره کردند. ایشان در این زمینه، نمونه « نیروگاه بوشهر» را یادآور شدند که قبل از انقلاب قرار بود توسط آلمان ساخته شود اما خلاف وعده کردند. در این بخش، مرور تاریخچه ساخت نیروگاه بوشهر و یا موارد زیادی از خلف وعده ها و اخلال غرب در انتقال تکنولوژی و فناوری نظیر سوخت ۲۰ درصد رآکتور تهران و یا انصراف از پروژه های پارس جنوبی به تبیین بحث کمک می کند و ناپایداری مدل توسعه وابسته گرا را نشان می دهد.
*رهبر انقلاب همچنین در تبیین پیشرفت درون زا یک وجه مهم را نیز تبیین کردند و به این ابهام پاسخ دادند که چگونه در عین درون زایی پیشرفت می توان از علم و فناوری دیگران استفاده کرد و الزامات این مدل از تبادل علم و فناوری چیست؟ (تبیین این ابهام اهمیت زیادی دارد، چرا که طرفداران توسعه وابسته گرا در مقابل مدل درون زا اظهار می کنند که استقلال در تمام بخش های علم، فناوری، صنعت و تکنولوژی غیر ممکن است و امروز در دنیا، نظریه تقسیم کار که مبنای اقتصاد آزاد و اقتصاد بازار و سازمان تجارت جهانی است، یک مسئله حل شده است و اساساً در دنیای جدید، استقلال، دچار تغییر مفهومی شده است)
۲- حضرت آقا، نقطه تمرکز دشمن را جلوگیری از قدرتمند شدن ایران خواندند. در این بخش، استخراج کدهایی از اظهارنظرها و مقالات عناصر موثر سیاسی و فکری غرب در تأیید این گزاره اهمیت دارد.
ایشان در این بخش، به مقالات کیسینجر، هانتیگتون و ژوزف نای در ابتدای انقلاب اسلامی اشاره کردند که یافتن و بازنشر این مقالات به افزایش اثرگذاری گزاره فوق کمک می کند.
۳- رهبر انقلاب به این واقعیت اشاره کردند که انقلاب اسلامی در این سال ها توانسته روی ملت های منطقه اثر بگذارد، فرهنگ عمومی اسلامی را تثبیت و منتشر کند و ملت های منطقه را با هویت کند، تا احساس هویت کنند.
تبیین عرصه های قدرت و نفوذ سیاسی و معنوی جمهوری اسلامی، در این بخش اهمیت دارد؛ بخصوص با توجه به شرایط کنونی که غرب مایل است اینگونه القا کند که تحریم (فشار اقتصادی) و تهدید (نظامی) در فرآیند مهار ایران بنحو موثری عمل کرده است، تبیین عرصه های قدرت و نفوذ ایران اهمیت بیشتری می یابد.
۴- حضرت آقا، در خصوص آخرین وضعیت بیداری اسلامی نیز تأکید کردند این بیداری بر خلاف تصور غرب یک حرکت تمام شده و سرکوب شده نیست.
برجسته سازی تحولات بیداری اسلامی و استخراج این گزاره ها بویژه از میان تحلیل ها و مقالات نویسندگان غربی اهمیت دارد.
۵- رهبر انقلاب در خصوص حفظ شتاب علمی کشور و از دور نیفتادن آن نیز برای چندمین بار در ظرف دو ماه اخیر تأکیدات ویژه ای بیان کردند.
استخراج فیش های مرتبط با این موضوع نیز از لحاظ تبیین انسجام موضوعی اهمیت دارد.
۶- حضرت آقا به نقش شخص خود ایشان در راه اندازی معاونت علمی ریاست جمهوری تأکید کردند. در این زمینه گفت وگو با معاونان سابق علمی (آقای واعظ زاده و خانم سلطانخواه) و معاون فعلی (آقای ستاری) و همچنین سایر عناصر موثر در این معاونت نظیر پژوهشگران و دانشجویان، در خصوص وظایف و مأموریت ها و دستاوردها و نقش مهم این معاونت در حرکت پر شتاب پیشرفت علمی کشور و ایجاد هماهنگی میان دستگاه های مرتبط با موضوع، مفید است.
۷- رهبر انقلاب، به ایجاد یک مسابقه بزرگ، جدی و حقیقی برای نوآوری علمی و فناوری تأکید کردند.
به بحث گذاشتن اقتضائات، الزامات، موانع و راهکارهای شکل گیری نهضت نوآوری علمی اهمیت دارد.
۸- رهبر انقلاب یادآور شدند که چند سال پیش تأکید کرده اند: « شما پنجاه سال دیگر، چهل سال دیگر این آینده را تصویر کنید که در دنیا هر کسى بخواهد به یافته هاى تازه ى علمى دست پیدا کند، مجبور بشود زبان فارسى یاد بگیرد»
در این زمینه استخراج و انتشار فیش های تأکیدات رهبری بر اهمیت زبان فارسی و ایجاد مرجعیت علمی بر پایه این زبان، هم تقویت هویت و امنیت ملی را بدنبال دارد و هم یک راهبرد بلند مدت را نشان می دهد که باید از مسئولین در خصوص برنامه ریزی هایی که باید در تحقق این راهبرد انجام دهند، مطالبه و پاسخ های آنان را گزارش کرد.
۹- تأکید رهبر انقلاب بر پیوند « علم و صنعت» و همچنین تأکید بر « تحقیقات نیاز محور» اهمیت راهبردی دارد که نیازمند تبدیل شدن به یک گفتمان عمومی در محیطهای علمی و دانشگاهی است. بخصوص به بحث گذاشتن میزان تحقیقات و پژوهش های دانشگاهی و تحقیقاتی که برخاسته از یک نیاز و خلأ داخلی است و نقد کارهای سفارشی از خارج و غیر معطوف و غیر مرتبط با نیازهای داخلی با ذکر نمونه های مشخص، می تواند به تقبیح این روند و در مقابل به عمومی شدن « تحقیقات نیاز محور» در محیطهای علمی کمک کند.
ایشان همچنین تأکید کردند: « باید هر سال شاهد صدها پروژه ى تحقیقاتىِ سفارش شده - البتّه سفارشهاى داخلى - در دانشگاه ها و مراکز علمى باشیم. »
مطالبه این دستور از متولیان محیطهای علمی و آموزشی و بررسی وضعیت کنونی بخصوص در گفت وگو با معاونان پژوهشی وزارت علوم و دانشگاه ها و همچنین متولیان بخش های تحقیقات صنعتی می تواند به کار کمک کند.
ارسال نظر