نگاهی کوتاه به اولین سفر خارجی محمدجواد ظریف
وزیر امور خارجه کشورمان در اولین سفر خارجی خود پس از تصدی این سمت به عراق رفت و با مقامات این کشور و همچنین آیات عظام در شهر نجف اشرف به گفتوگو و تبادل نظر پرداخت.
به گزارش پارس به نقل از فارس، محمدجواد ظریف گزینه پیشنهادی حسن روحانی برای تصدی وزارت امور خارجه در دولت یازدهم پنجشنبه ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۲ با کسب ۲۳۲ رای موافق، ۳۶ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع از مجموع ۲۸۱ رای اخذ شده به عنوان یازدهمین وزیر امور خارجه منصوب و دو روز بعد در ۲۶ مرداد ماه پس از برگزاری مراسم تودیع و معارفه کلید وزارت خارجه را از صالحی گرفت و رسماً عهده دار این سمت شد.
او صبح یکشنبه ۱۷ شهریور ماه در رأس هیئتی و در اولین سفر خارجی خود به منظور دیدار و گفت وگو با مقامات عراقی در خصوص مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه ای به ویژه اوضاع سوریه راهی بغداد پایتخت عراق شد.
کاظم جلالی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، محمد مجید الشیخ سفیر عراق در تهران و حسن کاظمی قمی دستیار وزیر خارجه در امور اقتصادی ظریف را در این سفر همراهی کردند.
یازدهمین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از ورود به فرودگاه بغداد مورد استقبال رسمی هوشیار زیباری همتای عراقی خود و حسن دانایی فر سفیر ایران در بغداد قرار گرفت.
وی در بدو ورود در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اولین سفر را به کشور دوست و برادر عراق اختصاص دادیم آن را نشانگر اهمیت روابط با همسایگان و به ویژه عراق برای جمهوری اسلامی و دولت تدبیر و امید دانست و مسائل دوجانبه و شرایط خطیر منطقه را از جمله موضوعات مورد گفت وگو با مقامات عراقی در این سفر برشمرد.
ظریف پس از آن راهی مقر نخست وزیری عراق شد تا دیداری با نوری المالکی نخست وزیر عراق داشته باشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در این دیدار با محکوم دانستن استفاده از سلاح شیمیایی از سوی هر کس و در هر جا، دو ملت ایران و عراق را قربانیان سلاح شیمیایی دانست و افزود: ما ضمن محکوم دانستن به کارگیری سلاح شیمیایی، هر نوع اقدام نظامی در منطقه به هر بهانه ای را مردود دانسته و راه حل بحران های منطقه را بر پایه سازوکارهای سیاسی و گفتگو بین طرف های مختلف می دانیم.
نخست وزیر عراق نیز با متشنج خواندن شرایط جاری در منطقه و در ارتباط با تحولات جاری در سوریه، اقدام نظامی در این کشور را خطری برای منطقه دانست و تلاش دو کشور برای حل بحران سوریه از طریق گفت وگو و اقدامات سیاسی را خواستار شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی پس از آن به دیدار خضیر الخزایی کفیل ریاست جمهوری عراق رفت و در این دیدار با تشریح خطرات در حال شکل گیری در منطقه بخصوص در سوریه از مواضع و تدبیر دولت عراق در این زمینه که مبتنی بر آینده نگری است تقدیر و تشکر کرد.
کفیل ریاست جمهوری عراق نیز نگرانی کشورش را از گسترش افراطی گری و فتنه طایفه ای در منطقه ابراز داشت.
اسامه النجیفی رئیس پارلمان سومین مقام عراقی بود که ظریف با وی دیدار کرد.
در این دیدار که در پارلمان عراق و با حضور برخی از نمایندگان پارلمان انجام شد، النجیفی از سفر قریب الوقوع خود به تهران خبر داد و دیدگاه دولت عراق برای حل و فصل بحران سوریه از طریق گفت وگوی سیاسی را تشریح و بر ضرورت گردهم آمدن همه گروه های درگیر در سوریه در پشت یک میز برای گفت وگوی سیاسی بر پایه خواست مردم و خروج نیروهای خارجی از این کشور تاکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه دیدارهایش با هوشیار زیباری همتای عراقی خود در محل وزارت امور خارجه این کشور دیدار و گفت وگو کرد و پس از حضور در ضیافت ناهار وزیر خارجه عراق در نشست مطبوعاتی مشترک با زیباری شرکت کرد.
وزیر خارجه کشورمان در این نشست تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران به دنبال خاموش کردن صدای جنگ در سوریه است و نه افروختن آن و هوشیاری زیباری هم اعلام کرد که کشورش سکویی برای حمله به سوریه نخواهد بود.
دیدار با حسین شهرستانی معاون نخست وزیر عراق برنامه بعدی ظریف در بغداد بود و پس از آن با ابراهیم جعفری رئیس ائتلاف ملی عراق دیدار و گفت وگو کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار با اشاره به اینکه عراق و ایران هر دو قربانیان سلاح شیمیایی هستند، گفت: هیچ کس نمی تواند به مردم این دو کشور درس مبارزه با سلاح شیمیایی بدهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی بعد از آن با عمار حکیم رئیس مجلس اعلای عراق دیدار و در آخرین دیدارش با مقامات عراقی در بغداد با روژ نوری شاویز معاون نخست وزیر عراق در امور اقتصادی ملاقات و گفت وگو و در پایان به زیارت کاظمین رفت.
وزیر امور خارجه دولت یازدهم پس از ترک بغداد راهی نجف و از آنجا به زیارت کربلای معلی رفت و صبح دوشنبه کربلا را به مقصد نجف ترک و با آیات عظام بشیر نجفی، اسحاق فیاض، سعید حکیم و علی سیستانی دیدار و پس از زیارت مرقد مولی الموحدین علی ابن ابیطالب راهی تهران شد.
وی در پایان این سفر در جمع خبرنگاران به تشریح دیدارهایش با مقامات عراقی پرداخت و به موضوعات پرونده هسته ای ایران، روابط تهران و لندن و اوضاع سوریه پرداخت.
مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی دیروز (سه شنبه) در نشست خبری با خبرنگارن با اشاره به سفر ظریف به بغداد گفت: این سفر در چارچوب مذاکرات دوجانبه با هدف شروع گفت وگوها در دولت یازدهم با دولت عراق انجام شد و دیدارهای خوبی برگزار و طرفین در خصوص موضوعات دوجانبه و ابعاد همکاری های منطقه ای و فرصت ها و تهدیدات در منطقه بحث و تبادل نظر کردند.
سخنگوی وزارت خارجه ملاقات ظریف با آیات عظام در نجف را فرصت بسیار خوبی برشمرد و افزود: این سفر را به عنوان حرکتی نو در مناسبات دو کشور و شروعی برای افزایش تماس ها و گفت وگوهای نزدیک بین دو کشور ارزیابی می کنیم.
ارسال نظر