موقعیت بد آمریکا در بحبوحه آشوبهای مصر
«همزمان با روشن شدن اوضاع مصر، آمریکا در وضعیت دشواری قرار دارد و اقدام بعدی واشنگتن پس از سرکوب نظامی خونبار معترضان گروه اخوان المسلمین، در خیابانهای قاهره نامشخص باقی مانده است. »
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، خبرگزاری شینهوا در گزارشی از اوضاع مصر و رویکرد واشنگتن به آن نوشته است: « پس از اینکه افسران امنیتی مصر با شدت تظاهرات اخوان المسلمین در قاهره را سرکوب کردند، بنا بر گزارش ها صدها تن کشته و هزاران تن دیگر زخمی شدند. خشونت در این کشور درگیر جنگ از مرکز آن در قاهره به دیگر مناطق گسترش پیدا کرده و گزارش هایی مبنی بر حمله به کلیساها و ایستگاه های پلیس وجود دارد.
هر چند باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا خشونت ها در مصر را محکوم و اعلام کرده رزمایش مشترک با ارتش مصر را که برای ماه آینده برنامه ریزی شده بود، لغو خواهد کرد، اما به این هیچ اشاره ای نکرد که آیا آمریکا اقدام دیگری انجام خواهد داد یا خیر.
تحلیلگران گفته اند، کاخ سفید در حال ایجاد موازنه ای سخت است؛ به گونه ای که از یک طرف خشونت ها را محکوم می کند، اما از طرف دیگر هیچ طرحی برای کاهش کمک های نظامی به کشور آشوب زده مصر ذکر نمی کند و بدین وسیله راه را برای انتقاد باز می کند.
در واقع در حالی که واشنگتن با نوعی کشمکش بر سر مصر مواجه است، برخی آمریکا را به نداشتن سیاستی روشن در قبال مصر متهم می کنند، سیاستی که درباره" کودتا" خواندن تحولات این کشور قدرت تصمیم گیری ندارد. از لحاظ قانونی انجام چنین کاری واشنگتن را مجبور خواهد کرد تا کمک ۱.۳ میلیارد دلاری به مصر را کاهش دهد.
سناتور" راند پل" در بیانیه ای گفته اگرچه رئیس جمهور آمریکا سرکوب نظامی را محکوم می کند، اما دولت او ارسال میلیاردها دلار مالیات دهندگان آمریکایی را برای کمک به پرداخت هزینه آن ادامه می دهد.
در همین حال" وین وایت" ، معاون پیشین رئیس دفتر اطلاعاتی خاورمیانه وزارت امور خارجه آمریکا نیز می گوید: مردم می توانند انتظار محکوم کردن های آمریکا و خواست های اختصاصی این کشور برای عقب رفتن ارتش را داشته باشند اما انتظار اظهاراتی قاطع برای کنار رفتن ارتش را ندارند.
وایت می افزاید: در حقیقت احتمال دارد کشورهای ثروتمند عرب حوزه خلیج فارس کمکی را که در جای دیگر از دست رفته، برای مصر جبران کنند.
" استیون باکی" ، رئیس مرکز" آلیسون" برای مطالعات سیاست خارجی در اندیشکده محافظه کار" هرتیج فوندیشن" می گوید، واشنگتن ممکن است بعضی تغییرات را به وجود بیاورد.
وی به شینهوا گفت: من به طور قطع توانستم ببینم که آنها (واشنگتن) ناگهان مجموعه کاملی از شروط جدید را در خصوص آن (کمک نظامی) مطرح کردند. اما اینکه آمریکا کمک های نظامی را به طور کامل قطع خواهد کرد یا خیر، " تصمیم دشوارتری است. اما من گمان می کنم شما در ابتدا شاهد بعضی گام ها به سمت آن- مثل مطرح کردن شروط در خصوص آن یا قطع بعضی برنامه ها و نه برنامه های دیگر- خواهید بود. "
وایت که هم اکنون یک محقق در" نهاد خاورمیانه" است، گفت، حمله ور شدن ارتش به اخوان- به علاوه گام هایی شبیه گام های شورای نظامی حاکم مانند جایگزینی فرمانداران با ژنرال ها- نه تنها به آوازه رژیم کنونی مصرضربه می زنند، بلکه به احتمال زیاد بیهوده هستند، زیرا تعداد گسترده ای از تندروهای اخوان مشتاق مرگ اند.
باکی معتقد است ارتش مصر بیش از حد خود را درگیر کرده است. وی می افزاید: این برای آنها هزینه در بر خواهد داشت و ممکن است هزینه اش از دست دادن حمایت دولت اوباما باشد.
وایت اینگونه استدلال می کند که واشنگتن درتوصیف اینکه چرا محمد مرسی، رئیس جمهور مخلوع مصر، برکنار شد، ضعیف ظاهر شده است.
وی اعلام کرد: حقیقت این است که مرسی، وقتی هنوز کاملا محبوبیت داشت و چند ماه بود که در قدرت بود در اواخر سال ۲۰۱۲ قدرت های چشمگیری به دست آورد؛ در نتیجه می توانست دادگاه عالی مصر را نادیده بگیرد و قانون اساسی ملی را که افراطیون آن را تحریف کردند، تحت فشار قرار دهد.
وایت افزود: تصاحب غیر دموکراتیک قدرت، شالوده ترس از دولت مرسی را در ماه های اخیر بنا نهاد. به راستی، رئیس جمهور برکنار شده مسئولیت یک برنامه مذهبی تندرو را بر عهده گرفته بود و بعضی ناظران گفته اند رژیم مرسی حمایت از اخلاق را، همانگونه که دیدگاه های مذهبی اخوان تعریف کرده بود، به عنوان هدف خود قرار داده بود.
هر چند بعضی ناظران مدعی اند که مصری ها باید تا انتخابات بعدی صبر می کردند تا رهبرشان را به طور دموکراتیک برکنار کنند، اما باکی این گونه استدلال می کند که ممکن بود مصر توانایی برگزاری انتخابات را بعد از دوره کامل حکومت اخوان المسلمین نمی داشت. »
ارسال نظر