ارتقای سطح همکاری های رسانه ای ایران و اوکراین

هیئت رسانهای ایران با حضور سفیر ایران در کیف، با نالیوایکو، رئیس انجمن ملی خبرنگاران اوکراین و مدیران رسانه ای اوکراین ملاقات و گفتوگو کرد.
به گزارش پارس به نقل از فارس، هیئت رسانه ای ایران به سرپرستی معاون پژوهش خبرگزاری فارس و متشکل از مدیران رسانه های جمهوری اسلامی ایران شامل شبکه یک سیما، روزنامه جوان و خبرگزاری های مهر و ایسنا به شهر کیف، پایتخت اوکراین رفته است. این هیئت دیدار ها و گفت وگوهایی فشرده با برخی اصحاب رسانه در کشور میزبان داشت.
دیدار با سفیر ایران در اوکراین
هیئت رسانه ای ایران روز جمعه گرم کیف را که دما در آن به بیش از ۳۲ درجه رسید طی دیداری با اکبر قاسمی، سفیر ایران در کیف آغاز کرد.
قاسمی در این دیدار بر اهمیت همکاری رسانه ای بین ایران و اوکراین تاکید کرد و آن را زمینه ساز تقویت مناسبات دو کشور در زمینه های مختلف به ویژه فرهنگی و اقتصادی وی عنوان کردند.
وی در این دیدار ضمن خوشامد گویی به اعضای هیئت رسانه ای اعزامی ایران به کیف به ارائه نکاتی درباره کشور میزبان پرداخت.
وی همچنین به ظرفیت ها و توانمندی های موجود طرفین از جمله در زمینه انرژی، هواپیمایی، کشتی سازی، نفت و گاز و کشاورزی اشاره کرد و بهبود روابط تهران و کیف را امری مهم و به نفع طرفین عنوان کرد.
سفیر ایران در کیف با بیان اینکه پس از اعلام استقلال اوکراین، ایران اولین کشور آسیایی بود که در اوکراین سفارتخانه خود را تاسیس کرد، گفت: طی ۲۰ سال گذشته ۱۳۰ یادداشت تفاهم همکاری و طی ۳ سال گذشته ۳۴ یادداشت امضا شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر فرآیند روابط دو کشور در سطح مطلوب و بالایی قرار دارد در همین زمینه قرار است شهریور پنجمین اجلاس کمیته اقتصادی دو کشور برگزار شود.
قاسمی در ادامه به سفر مقامات عالیرتبه سیاسی، اقتصادی و پارلمانی اوکراین به ایران به ریاست معاون نخست وزیر اوکراین به تهران برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی، رئیس جمهور ایران اشاره کرد.
سید یاسر جبرائیلی، معاون پژوهش و آموزش خبرگزاری فارس نیز در این دیدار بر اهمیت همکاری رسانه ای بین ایران و اوکراین تاکید کرده و گفت: معرفی ظرفیت های رسانه های دو کشور امکان همکاری آنها در زمینه تبادل خبر و همچنین معرفی دو کشور به هم را فراهم می سازد که در نهایت این امر می تواند به گسترش و ارتقای ظرفیت های تجاری و اقتصادی فیمابین منجر شود.
دیدار با رئیس انجمن ملی خبرنگاران اوکراین
هیئت رسانه ای ایران با حضور سفیر ایران در کیف، همچنین با نالیوایکو، رئیس انجمن ملی خبرنگاران اوکراین و مدیران رسانه ای اوکراین ملاقات و گفت وگو کرد.
نالیوایکو در این دیدار ضمن خوشامد گویی به هیئت ایرانی گفت: ما سابقه خوبی در استقبال و پذیرایی از هیئت ایرانی در کیف داریم. من خوشحال هستم که بار دیگر در خدمت هیئت رسانه ای ایران هستم و از تلاش های سفارت ایران برای تبادل این هیئت ها تشکر کرده و این تلاش ها را در راستای بهبود روابط دو کشور ارزشمند می دانم.
در این دیدار محمد ودود حیدری، مدیرمسئول روزنامه جوان گفت: ایران دارای تمدنی غنی و چند هزار ساله هست و نگاه مثبتی به سایر کشورهای دارای تمدن دارد. با توجه به نقطه اشتراک دو کشور که داشتن تمدن هایی غنی و باسابقه است، بهبود و ارتقای مناسبات اجتماعی و فرهنگی ایران و اوکراین می تواند بسیار ارزشمند و برآورده کننده منافع طرفین باشد.
وی افزود: مطبوعات در ایران سابقه ای ۲۰۰ ساله دارند که سیر حرکت آنها رو به رشد بوده است، به ویژه این که پیشرفت در رسانه های ایرانی پس از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران به مرحله تکمیلی خود وارد شد. رسانه های ایرانی پس از انقلاب ۱۳۵۷ که تحولی سیاسی و اجتماعی در این کشور بود با رسیدن به استقلال قابل ملاحظه مرحله جدیدی از بالندگی را در زمینه اطلاع رسانی تجربه کردند.
ابراهیم عسگری، معاون خبرگزاری ایسنا نیز در این دیدار به پیشرفت های خبری و فنی رسانه های ایرانی طی سه دهه گذشته اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود نیروهای مستعد، رسانه های ایرانی توانسته اند واقعیت را به ایرانیان و جهانیان منعکس کنند. این امر باعث شده است که دیگران به مرور زمان برای دریافت اخبار به رسانه های ایرانی مراجعه کنند. اوج فعالیت رسانه های ایرانی در انتخابات ۹۲ بود که در آن نگاه ها و سلایق مختلف منعکس شدند و این امر در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی صورت گرفت در ادامه این دیدار نالیوایکو پس از شنیدن اظهارات هیئت رسانه ای ایران گفت: نماینده های رسانه های اوکراینی پیشتر می گفتند که آنها اخبار ایران را از رسانه های آمریکایی و روسی دریافت می کنند. اما خوشبختانه با سفر هیئت رسانه ای اوکراین در ۲ سال قبل، آنها توانستند از نزدیک با واقعیت های موجود در ایران آشنا شوند که با آنچه که در رسانه های آمریکایی و سایر کشورها روایت می شد متفاوت بوده و مطابقت نداشت.
وی در ادامه به فعالیت رسانه های اوکراینی پرداخت و گفت: رسانه ها در اوکراین زیرنظر دو سازمان یعنی کمیته دولتی رادیو و تلویزیون، کمیسیون اجتماعی اخلاق فعالیت می کنند. کمیته دولتی رادیو و تلویزیون مقرراتی را وضع کرده که رسانه های اطلاع رسانی باید از آنها تبعیت کنند. کمیسیون اجتماعی اخلاق هم موارد مغایر با اخلاق در رسانه ها را تشخیص داده و برخورد مناسب با آن را انجام می دهد.
خانم یاسوپلسلای ویکتوریا، خبرنگار روزنامه پراودا اوکراین نیز در این دیدار اظهار داشت: ایران کشوری با سطح فرهنگ و تمدن بالایی است که نیاز به ارائه اطلاعات بیشتر به مخاطبان و عامه مردم درباره این کشور احساس می شود. خوشبختانه ما زمانی که وارد کشور زیبای ایران شدیم آن ذهنیت قبلی و سیاهنمایی های رسانه ها درباره ایران را فراموش کردیم، به ویژه ذهنیت ما درباره زنان ایرانی با سفر به این کشور تغییر کرد. برای من جالب بود که در بین خبرنگاران ایرانی تعداد زیادی خانم هستند.
خانم یانینا سوکلورسکای، خبرنگار روزنامه ایزوستیای اوکراین که به ایران سفر کرده، گفت: ایران کشوری ۴ فصل و زیباست. مردمان ایران و اوکراین مردمانی خوب و متعالی هستند. ایران و اوکراین باید روابط مستحکم تری داشته باشند.
در ادامه خبرنگاران اوکراینی سوالی را درباره انتخابات مطرح کردند که جبرائیلی در این زمینه گفت: انتخاباتی که اخیرا برگزار شد، نکاتی را پیرامون خود دارد. اصول جمهوری اسلامی تغییری نکرده و ایران طبق روال گذشته خود خواستار صلح و دوستی با سایر کشورهاست. طبیعتا ایران با کشورهایی که خواستار سلطه بر سایر کشورها نیستند، دوستی بیشتری خواهد داشت.
وی افزود: تصور بر این بود که در انتخابات ۹۲ تقلب شده و به روحانی اجازه پیروز شدن در انتخابات داده نخواهد شد اما انتخاب ایشان به عنوان رئیس جمهور مهر باطلی بر ادعای تقلب در انتخابات ۸۸ بود. همچنین مدعیان تقلب در انتخابات ۸۸ هرگز مدرک مستندی درباره تقلب ارائه نکردند. در زمستان ۸۸ مردم ایران به خیابان ها آمده و کسانی که ادعای تقلب در انتخابات را داشتند محکوم کردند. به نظر من انتخاب آقای روحانی مهر تاییدی بر سلامت سیستم انتخابات ایران بود.
فرجی، مدیر شبکه یک سیما در این دیدار گفت: شرکت بیش از ۷۳ درصد از واجدین شرایط رای در انتخابات نشان داد که مردم ایران حتی در شرایط سخت تحریم های بین المللی علیه ایران دست از حمایت از نظام خود برنمی دارند بلکه اراده آنها در این مسیر تقویت می شود.
قاسمی، سفیر ایران در اوکراین در نشست مشترک مدیران رسانه های ایران و اوکراین گفت: انتخابات اخیر در ایران نکات پنهان و نهانی را دارد که با نگاه دقیق می توان به آنها پی برد. دیپلماسی غربی باید این مقوله را بررسی کرده تا به این نکات و ظرایف پی ببرند. حماسه اخیر زاییده انقلاب بزرگ ایران است. ایران کشوری تاثیر گذار در رخداد های بین المللی و منطقه ای است و نقش آن در این زمینه غیرقابل انکار است. روسیه و آمریکا این نقش را به خوبی درک می کنند. این امر ناشی از نفوذ اجتماعی، فرهنگی، دینی، مادی، سیاسی و از جمله ظرفیت ایران حوزه انرژی نظیر نفت و گاز است. ایران زیر پای خود شاهراه های نفت و گاز را دارد. یوشکا فیشر، وزیر خارجه سابق آلمان می گفت « ما هر وقت می خواهیم خطوط انرژی را به هم وصل کنیم ناگزیریم به منابع واقعی از جمله منابع اصلی انرژی در ایران توجه کنیم. »
وی ادامه داد: ایران شاه کلید مواصلات منطقه است و از طرفی دیگر نیروی خلاق و اندیشمند ایرانی باعث ارتقای آن در عرصه بین الملل شده است. ایران جایگاه هفدهم را در زمینه تولید علم در دنیا دارد.
قاسمی همچنین به القائات منفی غربی ها علیه ایران در زمینه برنامه هسته ای این کشور پرداخت و گفت: ایران همواره با حسن ظن و مطابق با مقررات بین المللی همکاری نزدیکی را با آژانس اتمی داشته است و اجازه داده که بازرسان آن بارها از تاسیسات هسته ای این کشور بازدید کنند. اما آمریکا با داشتن بیشترین کلاهک اتمی و اسرائیل با ۲۰۰ کلاهک بیشترین نقض مقررات را نسبت به حقوق بین الملل انجام داده اند.
سفیر ایران در کیف ادامه داد: تحریم ها و فشارها با هدف توقف پیشرفت ایران اعمال می شوند. از طرفی انتخاب آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور نشانگر رویکردهای نوین و جدید است که در واقع راهبردی ثابت را دنبال می کند.
دیدار با مدیرکل اطلاع رسانی نهاد ریاست جمهوری اوکراین
هیئت رسانه ای ایران در ادامه دیدارهای خود با آقای دنیس ایونسکو ملاقات کرد.
ایوانسکو در این دیدار ضمن خوشامد گویی به هیئت رسانه ای ایران به سابقه همکاری خود با رئیس جمهور اوکراین و همچنین تشریح وظایف اداره کل اطلاع رسانی نهاد ریاست جمهوری پرداخت.
وی اظهار داشت: قانون دسترسی به اطلاعات این امکان را به مردم می دهد که بتواند اطلاعات از نهادهای دولتی و سازمان ها دریافت کنند. هر خبرنگار می تواند درخواست اطلاعات خود را به نهاد و سازمان ذیربط ارائه کند و طی ۵ روز پاسخ و اطلاعات درخواستی را دریافت کند. این اطلاعات به طول مثال می تواند تصویر حکم دادگاهی درباره موضوعی خاص باشد. سوالاتی نظیر اینکه « حقوق رئیس جمهور اوکراین چقدر است؟ » از جمله سوالات بسیار متداول و رایج در این کشور هستند.
وی در پاسخ به این سوال از سوی هیئت رسانه ای ایران نیز پرسیده شد، حقوق رئیس جمهور اوکراین را حدود ۵۰ هزار گریونا (معادل ۶۱۶ دلار) عنوان کرد.
دیدار با کفیل رئیس کمیته دولتی رادیو و تلویزیون اوکراین
موراخوفسکی، کفیل رئیس کمیته دولتی رادیو و تلویزیون اوکراین در دیدار با هیئت رسانه ای ایران به تشریح کمیته مزبور پرداخت و گفت: این کمیته بخشی از قوه مجریه بوده و بر فعالیت شبکه های رادیویی، تلویزیونی و خبرگزاری ها و نشریات اوکراینی نظارت می کند. من می دانم که بین قوانین و ساختار اطلاع رسانی در ایران و اوکراین تفاوت وجود دارد. پس از فروپاشی شوروی و اعلام استقلال اوکراین، رسانه های این کشور انحصار دولت در زمینه اطلاع رسانی را شکسته اند. ما علاوه بر شبکه و شرکت های خبری دولتی بر سازمان های خصوصی نیز نظارت می کنیم.
وی افزود: ما در سال ۲۰۰۴ با سازمان صدا و سیمای ایران تفاهمنامه همکاری در زمینه رسانه ای امضا کردیم که برخی بخش ها در این زمینه فعالیت هایی انجام می دهند. در همین زمینه شبکه ژتانیر اوکراین با شبکه استان اصفهان همکاری می کند. من امیدوارم این نوع همکاری ها در آینده بیشتر شود. همچنین من در جریان فعالیت های رسانه ای ایران هستم.
موراخوفسکی در ادامه گفت: ما در محصولات رسانه ای توجه ویژه ای به فرهنگ سنتی اوکراین داریم. البته ما علاقمند هستیم اخبار و اطلاعات بیشتری درباره فرهنگ ها و سنت های سایر کشورها بگیریم. ما از کودکی داستان های بسیار زیبا و جالب ایرانی را مطالعه می کردیم. مردم اوکراین تا حدودی با داستان پسر علاءالدین آشنا هستند. از طرفی چون فرهنگ ایرانی و اوکراینی متفاوت است آشنایی با فرهنگ دیگری می تواند برای طرف مقابل جذاب باشد. همچنین بازدید از ایران می تواند شناخت از این کشور را افزایش دهد.
جبرائیلی، سرپرست هیئت رسانه ای در این دیدار گفت: هدف از سفر ما به اوکراین و دیدار با شما، آشنایی با رسانه های اوکراینی و معرفی رسانه های ایرانی به طرف های اوکراینی است. ما معتقدیم کشورهایی که به دنبال تسلط و برتری بر یکدیگر نیستند، ظرفیت بسیار بالایی برای همکاری دارند. کف و حداقل این همکاری ها می تواند در حوزه اقتصادی صورت گیرد که به نفع طرفین باشد. در زمینه های فرهنگی، سیاسی و سایر حوزه ها نیز می توان همکاری کرد. رسانه های دو کشور می توانند در معرفی این ظرفیت ها و زمینه ها نقش موثری را ایفا کنند چرا که تصویری که از یک کشور در ذهن مردم کشور دیگر نقش می بندد بسیار متاثر از رسانه هاست، اگر رسانه ها ضعیف عمل کنند، نمی توانند زمینه ارتقاء روابط کشورها را فراهم کنند.
حیدری، مدیرمسئول روزنامه جوان در این دیدار گفت: بر اساس گفته امام خمینی (ره) ما معتقدیم که رسانه ها باید به مثابه یک دانشگاه عمومی عمل کنند که ضمن اطلاع رسانی حافظ ارزش ها در جامعه باشند. با توجه به تلاش غرب برای شنیده نشدن صدای کشورهای مستقل، همکاری رسانه ای ایران و اوکراین می تواند به این دو کشور در عرصه رسانه بین الملل کمک کند. از طرفی دو کشور دارای تمدنی قوی و باسابقه هستند که نیاز به معرفی آن به طرفین و سایر کشورهاست.
در آخر باید گفت که بهبود و تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور به منظور پیشرفت و استقلال اقتصادی مستلزم همکاری رسانه ای در این زمینه هاست.
در ادامه این دیدار نمایندگان هیئت ایرانی به معرفی رسانه های خود و ارائه گزارشاتی در زمینه عملکرد رسانه مطبوع خود پرداختند.
ارسال نظر