حجتالاسلام علوی:
روحانی ذاتاً معتدل است
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: با توجه به شناختی که از رئیسجمهور منتخب دارم، وی را ذاتاً در عرصههای فکری، اعتقادی، باوری، رفتاری و حتی در عرصه اخلاقی، فردی معتدل میدانم.
به گزارش پارس به نقل از فارس، حجت الاسلام سید محمود علوی که نمایندگی مردم لارستان و لامرد در دور اول، دوم، چهارم و پنجم مجلس شورای اسلامی را در کارنامه خود دارد، از سال ۱۳۷۹ تا سال ۱۳۸۸ باحکم مقام معظم رهبری نیز به عنوان رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش منصوب شدند.
این عضو مجلس خبرگان رهبری در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از اعضای ارشد ستاد حجت الاسلام روحانی به شمار می رفت به گونه ای که قبل از انتخابات از سوی رئیس جمهور منتخب با مراجع و علمای حوزه علمیه قم دیدارهایی را داشت.
در این راستا با حجت الاسلام علوی در مورد شعار اعتدال گرایی رییس جمهور منتخب در بعد داخلی و خارجی به پای صحبت نشستیم که مشروح آن به شرح زیر است:
*فارس: همانطور که می دانید آقای حجت الاسلام روحانی شعار اعتدال و اعتدال گرایی را در ایام انتخابات و به عنوان شعار انتخاباتی خود مطرح کردند و درحال حاضر نیز به دنبال تشکیل دولتی به عنوان دولت اعتدال هستند. شما که در ایام انتخابات ایشان را همراهی می کردید مشخصاً چه تعریفی از اعتدال و اعتدال گرایی دارید؟
علوی: به نام خدا. ابتدا تشکر می کنم از وقتی که قرار دادید. در پاسخ به سوال شما باید عرض کنم که خداوند در وصف امت اسلام می فرمایند که « ما امت اسلام را یک امت وسط قرار دادیم تا برای امت هایی دیگر الگو و اسوه باشد» که معنای وسط بودن که قرآن به آن اشاره کرده است به معنای اعتدال تلقی می شود. بنابراین اسلام دین اعتدال است چراکه اسلام در انتخاب راه زندگی برای انسان ها بر اساس علم و آگاهی عمل می کند و اصولاً انسانی که دارای چراغ علم باشد به مسیری چون افراط و تفریط گرایش پیدا نمی کند و گرایش به این دو مقوله افراط و تفریط ثمره جهل و نادانی است.
حضرت علی (ع) می فرمایند: « جاهل را نخواهید دید مگر در حال گرایش به تفریط و یا گرایش به افراط» بنابراین اینکه در اولین آیات قرآن از علم و قلم سخن می راند دوری از مسیر افراط و تفریط است و این حالت اعتدال و وسط بودن اسلام در اعتقادات، اخلاقیات، عبادات، اعمال و رفتار لحاظ شده است.
در اعتقادات اسلام هم جبر و هم تفریط و افراط را در اختیارات انسان نفی می کند و قائل به حالتی میانه است. یعنی اختیار و در بعضی موارد جبر و اضطرار و از آنجایی که افرادی جاهل در بحث اعتقادات به مسیر افراط و تفریط غلتیده است اسلام با آنان برخورد شدید داشته است که به عنوان مثال می توان به رفتار حضرت علی (ع) در برخورد با کسانی که نسبت به او اعتقاداتی داشته اند اشاره کرد که این افراد دو گروه بودند. گروه اول کسانی بودند که « غلو» می کردند و حضرت علی (ع) را خدا می دانستند که آن حضرت دستور داد با آنان به خاطر عدم پذیرش توبه و بازگشت از مسیر انحرافی شدیدترین برخورد صورت گیرد و گروه دوم نیز کسانی بودند که بغض و کینه حضرت علی (ع) را به دل گرفته بودند و به سخنان بی معنا و بیهوده روی می آوردند. مانند خوارج که حضرت با آنان پس از اتمام حجت و عدم پذیرش توبه و بازگشت و تعرض به حقوق عمومی شهروندان جامعه اسلامی با آنان برخورد کرد و جنگید.
امروز هم افراط ها و تفریط ها در جوامع اسلامی حتی در کل جامعه بشری به این جوامع در حال آسیب رسانی است که این افراط و تفریط ها از نژادپرستی گرفته تا کشیش های افراطی که قرآن را به آتش می کشند و همچنین در جوامع اسلامی نیز ظهور و بروز سلفی ها و وهابی ها را می توان نام برد که همه برای جوامع بشری سلسله آسیب ها، ضربه ها و لطمه هایی را به دنبال دارد.
اسلام در اخلاق نیز سفارش به پرهیز از افراط و تفریط و رعایت به اعتدال دارد؛ تاکید اسلام به اعتدال تا حدی است که حضرت امیرالمومنین (ع) در نامه ای به مالک اشتر می نویسد که محبوب ترین افراد در تصمیم گیری ها آن حد وسطی باشند که در عرصه حق و حقیقت درست عمل می کنند. بنابراین می بینیم که آموزه های اسلام از یک سو امت اسلام را به عنوان نماد اعتدال گرایی مطرح می کند که نه دنیاپرستی یهود و نه دنیاگریزی مسیحیت را داشته باشد بلکه به دنیا و آخرت در حد اعتدال نظر داشته و در عرصه اعتقادات، اخلاق و رفتار نیز برنامه های معتدل محوری را پیش پای مسلمانان قرار می دهد.
معتقدم اگر بخواهیم به طبیعت اسلام نظر کنیم باید مسیر اعتدال را در هر کاری شناسایی کرده و در جهت اعتدال حرکت و به راه افتیم تا بتوانیم از ثمرات سازنده اعتدال و گرایش اعتدالی استفاده کنیم.
*فارس: با وجه به اینکه نکات ارزشمندی را از مبانی اسلام درخصوص اعتدال مطرح کردید ابتدا چقدر آقای روحانی را می شناسید و آیا این روحیه های اعتدال در ایشان وجود دارد یا خیر؟
علوی: من چهار دوره در مجلس شورای اسلامی با آقای روحانی همکار بودم و بعد از اینکه نماینده مقام معظم رهبری در ارتش جمهوری اسلامی شدم باز هم با ایشان ارتباط داشتم و در برخی از مراسم هایی که در ارتش برگزار می شد از ایشان برای سخنرانی دعوت به عمل می آوردند. بعد از اینکه با رای مردم تهران نمایندگی مجلس خبرگان رهبری را نیز بر عهده گرفتم روابطم با آقای دکتر روحانی تنگ تر شد بنابراین بنده با توجه به شناختی که در طول این دورانی که عرض کردم از ایشان دارم رئیس جمهور منتخب را ذاتاً در عرصه های فکری، اعتقادی و باوری، رفتاری و حتی در عرصه اخلاقی، فردی معتدل می دانم و بر این باورم که اعتدال با ذات ایشان در هم آمیخته شده است.
*فارس: به نظر شما آقای روحانی چگونه می تواند اعتدال و اعتدال گرایی را در حوزه سیاسی و دیگر حوزه ها دنبال و محقق کند؟
علوی: من مطمئن هستم آقای روحانی از مسیر اعتدال جدا نمی شود و شخصیت شکل گرفته وی در چهارچوب اعتدال را به گونه ای می بینم که کمتر عاملی می تواند ایشان را از مسیر اعتدال دچار انزجاج و انحراف کند. از طرفی دیگر نیز کسانی که به ایشان رای داده اند شاکله و بافت شان به گونه ای است که ایشان را به حرکت در مسیر اعتدال کمک می کند چراکه رای دهندگان روسای جمهور گذشته یا جزو نیروهای اصلاح طلب بودند یا نیروهای اصولگرا درحالی که رای دهندگان به آقای روحانی ترکیبی از نیروهای اصولگرا و اصلاح طلب و معتدل هستند و طبیعی است که آقای روحانی برای اینکه نظر مجموعه کسانی که به ایشان رای دادند را لحاظ کنند این ترکیب رای دهندگان به ایشان کمک می کند تا در مسیر اعتدال باشند و با قاطعیت این مسیر را طی کنند.
بنابراین همه شرایط در مسیر اعتدالی آقای روحانی به ایشان کمک می رساند و رئیس جمهور منتخب در این مسیر به مشکلی بر نخواهد خورد چراکه اصولا جریانات مختلف وقتی حرکت یک حرکت اعتدالی باشد به نوعی به یک رضایت نسبی دست می یابند چون هیچ جریانی به دنبال منکوب کردن جریان مقابل خود به عنوان یک هدف نهایی نیست بلکه به نوعی به دنبال رسیدن به بخشی از منافع، مصالح و مطالبات خود است و وقتی شرایط به گونه ای باشد که به صورت معتدل و عادلانه جریان های مختلف به نظرات خود دست پیدا کنند دیگر انگیزه ای برای مقابله با شرایط کمتر خواهد بود و به همین دلیل نیز بنده معتقدم که مواجهه با آقای روحانی از سوی جریانات سیاسی به دلیل مشی اعتدال گرایانه ایشان کمتر از مواجهه با روسای جمهور گذشته خواهد بود.
*فارس: در بعد داخلی معنای اعتدال گرایی را برای ما و مخاطبین ما تبیین کردید. در حوزه سیاست خارجی شعار اعتدال و اعتدال گرایی به چه معنی خواهد بود؟ بعضا گفته می شود که این شعار حالتی سازش کارانه دارد؟
علوی: درست است مشی اعتدالی آقای روحانی تنها مربوط به مسائل داخلی نیست بلکه بدون تعارف ایشان در مسائل خارجی نیز یک انسان متعادل است و اینکه تصور شود چون شخصی معتدل در زمینه سیاست خارجی است پس سیاست وی با سیاست های نظام همخوانی ندارد تصور اشتباه است چرا که سیاست های نظام نیز در عرصه روابط بین الملل یک سیاست معتدل است.
جمهوری اسلامی ایران از روز اول اعلام کرده که با همه دنیا به جز رژیم صهیونیستی حاضر است ارتباط برقرار کند و روابط حسنه ای داشته باشد. حتی با کشوری همچون آمریکا اما به شرطی که از حالت گرگ و میش عدول کند و حاضر شود با رعایت احترام متقابل با جمهوری اسلامی روابط دوجانبه برقرار کند. چرا که در این ارتباط اشکال همواره متوجه آمریکا بوده که از مواضع نادیده گرفتن حق جمهوری اسلامی ایران به دنبال برقراری رابطه بوده است که همین امر ما را تصمیم به باج دهی در روابط بین المللی نکرده است. بنابراین ایران اسلامی از همان ابتدای پیروزی بعد از انقلاب در روابط بین الملل یک راهبرد اعتدال داشته است و اگر آقای روحانی نیز مشی اعتدالی خود را در روابط بین الملل در پیش بگیرد حرکتی مطابق جوهره نگاه جمهوری اسلامی در روابط بین الملل را در پیش گرفته و هیچ منافاتی نخواهد داشت اما اینکه عده ای مشی اعتدالی در روابط بین المللی را سازش معنا کنند تفسیر درستی نخواهد بود چون سازش این است که ما از منافع ملی و ارزش های دینی مذهبی خود کوتاه بیاییم. بنابراین هر رابطه بین المللی متوقف بر این معنا نباشد که یک جامعه را ارزش های خود عدول کرده چرا که امروز دنیا به دلیل اینکه در پایه روابط بین المللی مبتنی شده و کشورها مبنای ارتباط را منافع ملی قرار می دهند.
*فارس: اگر امکانش است در مورد مذاکره و ارتباط با کشوری همچون آمریکا بیشتر توضیح دهید.
علوی: معتقدم آمریکا در صورتی که شرایط برای ارتباط برقرار شود حاضر خواهد بود با حفظ منافع جمهوری اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی رابطه خود را با ما برقرار کند و طبیعی است که لابی صهیونیستی راضی به چنین ارتباطی نخواهد بود و هر زمان که شائبه برقراری رابطه ایران با ایالت متحده آمریکا مطرح شده لابی صهیونیست ها و ارتجاع منطقه فعال شدند تا از برقراری چنین ارتباطی جلوگیری کنند چراکه چنین رابطه ای با حفظ ارزش های جمهوری اسلامی و مواضع ما در برابر رژیم صهیونیستی بوده که این به زیان کشورهای ارتجاع منطقه و رژیم صهیونیستی است.
*فارس: همانطور که در سخنانتان به رژیم صهیونیستی اشاره کردید نخست وزیر این کشور اخیرا اظهاراتی داشته که توهینی را متوجه رئیس جمهور منتخب کرده است علت این فحاشی را ناشی از چه می دانید؟
علوی: خب طبیعی است که اگر در راس مدیریت اجرایی جمهوری اسلامی ایران فردی باشد که شعارهای تند و تیز افراطی سر بدهد در جهت بسیج افکار عمومی و همچنین سیاه نمایی علیه جمهوری اسلامی به رژیم صهیونیستی کمک کرده است. چرا که با وجود شعارهای تند و تیز افراطی رژیم صهیونیستی خیلی راحت می تواند فضای بین المللی را در جهت حاکمیت یک نگرش افراطی علیه جمهوری اسلامی بسیج کند و فضا را علیه ایران مخدوش کند. اما در صورتی که یک عنصر معتدل، عقل گرا و عاقل در راس امور باشد چنین بهانه های تند و افراطی گرایانه را به دست رژیم صهیونیستی نمی دهد و همین امر سبب خالی ماندن دست رژیم غاصب برای بسیج افکار عمومی خواهد شد و بدیهی است که در چنین وضعیتی رجال این رژیم به خشم بیایند و مواضعی را اتخاذ کنند که از ادب، نزاکت و بدور از عرف معمول بین المللی باشد و این نشان عمق خشم و کینه آنان نسبت به روی کار آمدن فردی عقل گرا و معتدل در راس امور اجرایی نظام جمهوری اسلامی ایران است که با راهبردهای مقام معظم رهبری ارتباطات ایران اسلامی را به سمت و سویی سوق می دهد که رژیم صهیونیستی کمتر موفق به رسیدگی به اهداف خود شود.
ارسال نظر