فارین پالسی:
پیامدهای بد در انتظار آنکارا
پایگاه «فارین پالسی» با هشدار نسبت به تبعات منفی ارسال سلاح به سوریه، نوشته است که مخالفت مردم ترکیه با سیاستهای حزب حاکم این کشور در قبال سوریه است که موجب بروز تظاهراتها در این کشور شده است.
به گزارش پارس ، فارس به نقل ازپایگاه آمریکایی « فارین پالسی» در گزارشی تحلیلی به بررسی روند ارسال سلاح به سوریه و تبعات آن برای کشورهایی چون ترکیه پرداخته و نوشته است سیاست های حزب حاکم ترکیه در قبال سوریه اصلی ترین دلیل شکل گیری بخش عمده تظاهرات ها در ترکیه است.
« جاستین ولا» نویسنده فارین پالسی در ابتدای این یادداشت به تصمیم اخیر دولت آمریکا برای ارسال سلاح به سوریه اشاره کرده و نوشته است که این تصمیم در صورتی که تنها به ارسال تسلیحات سبک محدود باشد، نمی تواند موازنه قدرت در سوریه را به نفع مخالفان تغییر دهد، چراکه « بر کسی پوشیده نیست که مخالفان کمبودی در بحث تسلیحات سبک ندارند، چراکه این تسلیحات از کشورهای حاشیه خلیج و عراق به سوریه سرازیر شده و در خود سوریه هم قابل خرید و فروش است» .
وی ادامه می دهد: به هر حال، بیانیه ای که دولت آمریکا صادر کرده، نقش ترکیه و اردن را به عنوان مجراهای اصلی ارسال سلاح به سوریه پررنگ کرده است. نقشی که می تواند با بالا گرفتن تنش در سوریه، ترکیه را نیز بی ثبات کند. « رجب طیب اردوغان» نخست وزیر ترکیه همواره حامی جدی مخالفان مسلح سوریه بوده و بارها کناره گیری « بشار اسد» (رئیس جمهور سوریه) را خواستار شده و از کاخ سفید هم خواسته است گام های بیشتری برای تسریع کناره گیری وی بردارد. این سیاست « آغوش باز» اردوغان در مورد مخالفان سوری موجب شده تا آن ها به سادگی بتوانند از مرز عبور کنند و وارد ترکیه شوند و همین امر اکنون جنوب ترکیه را برای آن ها به پناهگاهی امن تبدیل کرده است.
فارین پالسی در ادامه با اشاره به حضور ۴۰۰ هزار پناهجوی سوری، درمان مجروحان و همچنین آموزش مخالفان از سوی مستشاران آمریکایی و فرانسوی در جنوب ترکیه، نوشته است که این منطقه اکنون به یک منطقه حایل تبدیل شده است.
ولا می افزاید: از نیمه سال ۲۰۱۲، ترکیه به کانالی حیاتی برای انتقال سلاح به صحنه سوریه تبدیل شد و نیروهای اطلاعاتی ترکیه تسلیحات سبک و مهمات دریافتی از قطر و عربستان سعودی را در عملیاتی که مورد موافقت دولت « باراک اوباما» قرار گرفته بود، به سوریه منتقل کردند. البته نگرانی های آنکارا و واشنگتن از اینکه ممکن است این تسلیحات به دست گروه های افراطی بیفتند، موجب شد تا تسلیحات ضدهوایی به سوریه منتقل نشود و کمک های در حد تسلیحات سبک باقی بماند.
اوباما تا هفته آینده در مورد نحوه ارسال سلاح به سوریه تصمیم می گیرد
این پایگاه آمریکایی سپس به نقل از یک منبع آشنا به روند مذاکرات میان اوباما و شورای عالی نظامی مخالفان سوری، نوشته است که تصمیم گیری در مورد نحوه ارسال سلاح به سوریه تا احتمالا یک هفته آینده انجام می شود. این منبع آگاه می گوید که « سوال این نیست که تسلیحات باید به دست چه کسانی برسد، سوال این است که انتقال چطور باید انجام شود» . یکی از موضوعاتی که روند ارسال سلاح به سوریه را با کندی مواجه کرده، این است که چطور باید اطمینان یافت که تسلیحات ارسالی علیه بشار اسد به کار گرفته می شوند و برای ایجاد ناآرامی پس از سقوط وی انبار نشده و مورد استفاده قرار نمی گیرند.
منبع آگاه مورد استناد فارین پالسی که معتقد است آمریکا باید مستقیما فرآیند انتقال تسلیحات را رهبری کند، با بیان اینکه هر دو روش انتقال هوایی و زمینی مورد بحث قرار گرفته، می گوید: ممکن است آمریکا به روند رساندن تسلیحات به مقصد، کمک کند.
به گفته وی در روند انتقال تسلیحات به سوریه، سلاح هایی که از قطر برای مخالفان فرستاده از طریق ترکیه و سلاح هایی که عربستان تامین کرده از طریق اردن وارد سوریه می شوند.
سیاست های اردوغان در سوریه عامل اعتراضات در ترکیه
نویسنده فارین پالسی سپس نسبت به تبعات انتقال سلاح به سوریه هشدار می دهد و می نویسد: اما صدور خشونت یک جاده دو طرفه است. ترکیه پیش از این هم تبعات دخالت در جنگ سوریه را تجربه کرده است. روز اول فوریه بود که سفارت آمریکا در آنکارا مورد حمله یک عامل انتحاری عضو گروه چپ افراطی مخالف مداخله غرب در سوریه، قرار گرفت. روز یازدهم می نیز انفجار دو خودرو در شهر مرزی « ریحانلی» که یکی از مقرهای لجستیکی مخالفان سوریه به شمار می آید، موجب مرگ ۵۰ نفر شد که اغلب آن ها هم شهروندان ترک بودند.
وی می افزاید: بسیاری دولت ترکیه را مقصر بروز این حملات می دانند. در حقیقت، سیاست های حزب حاکم عدالت و توسعه در قبال سوریه یکی از عوامل بروز تظاهرات های ضددولتی در سرتاسر ترکیه بوده است. در حالی که سیاست های سرکوبگرانه پلیس ترکیه اکنون توانسته اعتراضات را کمی پس بزند، اما خشم مردم ترکیه همچنان باقی است. در حالی که اغلب ترک ها دیگر از اسد حمایت نمی کنند، اما تعداد اندکی از آن ها هستند که با تلاش دولتشان برای سرنگون کردن اسد موافقند. اکثر ترکیه ها معتقدند موضع دولت مبنی بر مداخله در جنگ سوریه، نفعی برای آن ها ندارد. تنها بخش کوچکی از مردم ترکیه هستند که اسد را یک تهدید می دانند و بسیاری از تبعات روی کار آمدن برخی گروه های تندرو در سوریه، بیمناکند.
در ادامه این یادداشت آمده است: اگر آمریکا ارسال عمده سلاح برای مخالفان سوریه را آغاز کند و احتمالا اجازه دهد که کشورهای عربی تسلیحات سنگین نیز به سوریه بفرستند، ممکن است جنگ به داخل ترکیه کشیده شود، هم از طریق تلافی ارتش سوریه و هم از طریق نیروهای القاعده که می خواهند پایگاهی مستحکم تر در ترکیه ایجاد کنند. روند ارسال سلاح حتی می تواند بخش هایی از جامعه ترکیه را نیز که سیاست های دولت در قبال سوریه را تهاجمی و نه تدافعی می دانند، خشمگین کند.
به نوشته فارین پالسی، بازداشت ۱۲ عضو القاعده در روز ۲۹ می در ترکیه، نشان می دهد که این گروه ها برای خود در ترکیه پایگاهی ایجاد کرده اند. : گرت جنکینز» محقق مستقر در استانبول و عضو برنامه مطالعات « سیلک رود» دانشگاه « جان هاپکینز» در این مورد می گوید: اگر این افراد وارد کشور شوند، خیلی به سختی می توان از شرشان راحت شد.
وی توضیح می دهد که ترکیه تا مدتی از این گروه ها حمایت می کرد، اما بعدها تحت فشار آمریکا حمایت خود از بخشی از مخالفان را که وابسته به القاعده بودند کاهش داد و حالا شاهد این است که همین گروه ها نیروهای نظامی ترکیه را هدف قرار می دهند.
نویسنده فارین پالسی در پایان می نویسد: در تئوری، سلاح های ارسالی آمریکا به سوریه باید به دست مخالفان مسلحی که عضو القاعده نباشند، برسد. اما در عمل با توجه به آشفتگی که در شرایط جنگی وجود دارد، کسب اطمینان از اینکه این تسلیحات به دست چه گروه های می رسد، تقریبا غیرممکن است. با نقش پررنگ و گسترده ای که تندروها در سوریه ایفا می کنند، ترکیه باید منتظر پیامدهای منفی بیشتری از تمام جهات باشد.
ارسال نظر