مقام مصری:
اشتباه" مبارک" رادرباره تهران تکرار نمیکنیم
پاکینام شرقای گفت: ما باید با تمامی کشورهای جهان رابطه داشته باشیم و در این چارچوب کشورهای تاثیر گذاری همچون جمهوری اسلامی ایران از جایگاه ویژه یی برخوردار هستند.
به گزارش پارس ، به نقل از تسنیم، خانم دکتر پاکینام شرقای، معاون سیاسی محمد مرسی رییس جمهور مصر، یکی از اساتید دانشگاه های مصر است که سابقه سفر به جمهوری اسلامی ایران را دارد. او اعلام کرده است گرچه بیش از هشت ماه است که به عنوان معاون رییس جمهور اسلامگرای مصر مشغول فعالیت است اما وی بیشتر شخصیتی آکادمیک و دانشگاهی است تا یک سیاستمدار.
خانم پاکینام که فوق لیسانس و دکترای خود را در سیستم های حکومتی و توسعه دریافت کرده در بدترین شرایطی که اکثر مشاوران و دستیاران مرسی وی را در مقابل مخالفان تنها گذاشته اند همچنان به سوگند وفاداری اش پایبند بوده و در کنار مرسی باقی ماند.
پرسش و پاسخ زیر گزیده یی از مصاحبه مجله المشاهد السیاسی چاپ لندن با این شخصیت اسلامگرای دانشگاهی سیاسی حال حاضر عرصه سیاسی مصر است.
*****
*به عنوان نخستین زنی که به این مقام عالی سیاسی یعنی معاون رییس جمهور می رسید، نقش زنان را در دو برهه پیش و پس از قیام مردم مصر چگونه می بینید؟
در رابطه با نقشه زنان در دوره بعد از قیام ۲۵ ژانویه باید بگویم که از دیدگاه من این نقش نیازمند گسترش و توسعه است، این به معنای تایید سخن برخی ها که به شیون در رابطه با کاهش این نقش می پردازند نیست. ما روی سطوح عالی سیاسی متمرکز می شویم، اگر در این چارچوب به کرسی های کابینه یا پارلمان نگاهی بیندازیم، گرچه داده های بسیار مهمی محسوب می شوند اما در رابطه با پارلمان باید بگویم نباید پارلمان فعلی را با پارلمان سال ۲۰۱۰ که با تقلب رژیم مبارک به وجود آمد مقایسه کرد. رژیم حسنی مبارک از زنان به عنوان دکور برای گفت وگو با جهان استفاده می کرد تا به دروغ بگوید که ما تعدد گرایی و آزادی بیان داریم، از این رو زنان در دوره قبل از ۲۵ ژانویه به دلیل نبود رقابت واقعی نقش ضعیفی در سیاستگذاری ها داشتند اما پس از ۲۵ ژانویه باید به جایگاه زن با توجه به توان رقابتی اش نگاه کنیم، زنان باید برای اثبات جایگاه خود در صحنه سیاسی و پارلمانی تلاش کنند، به طور واقعی وارد رقابت شده و در این راستا از تمامی اقشار جامعه کمک بگیرند.
*اخیرا در سفری به ایالات متحده با شخصیت های سیاسی و اقتصادی این کشور دیدار کردید، نظر این شخصیت ها در رابطه با تحولات مصر چگونه بود؟
من توجه ویژه و پیگیری مستمر آنها را در رابطه با روند دموکراتیک در مصر حس کردم، آنها معتقدند مصر در راستای تکمیل ساختار نهادهای دموکراتیک در جاده صحیح قدم بر می دارد و از این رو آنچه در مصر رخ می دهد باید در جایگاه و موقعیت صحیح آن مورد بررسی قرار گیرد، در واقع اینها مشکلات و سختی های به دنیا آمدن دموکراسی است و بیانگر بی ثباتی نیست.
*طی این مدت از طرح توسعه بسیار سخن گفته شد، نظر شما در این رابطه چیست؟
این توسعه و شکوفایی باید از داخل هر شهروند آغاز شود. شکوفایی هر وطنی از شهروندان و جوامع داخلی اش آغاز می شود نه آنکه بخواهیم آن را به طور متمرکز از ساختار دولت به بدنه جامعه تعمیم دهیم. چالش های توسعه نیز در دستگاه های بروکراسی دولتی قرار دارد و با وجود اهمیتی که دولت می تواند در روند توسعه داشته باشد اما باید این روند اصلاح شده و به نوعی مشارکت بین دولت و ملت برای تقویت ظرفیت های ساختارهای محلی دست یابیم. توسعه نشات گرفته از شراکت دولت با ملت است، دولت تلاش می کند تا نقش خود را انجام دهد اما نقش ملت و سهم هر یک از استان ها برای تحقق این امر کجاست؟
*شما یکی از هواداران توسعه روابط مصر با جمهوری اسلامی ایران هستید؟
روابط ما با ایران روابط توسعه اقتصادی، سیاسی و گردشکری است زیرا جمهوری اسلامی ایران کشوری بزرگ است. ما هرگز اشتباه رژیم سابق را در قطع ارتباط با این کشور تکرار نخواهیم کرد. ما باید با تمامی کشورهای جهان رابطه داشته باشیم و در این چارچوب کشورهای تاثیر گذاری همچون جمهوری اسلامی ایران از جایگاه ویژه یی برخوردار هستند.
*اما مخالفان نگران گسترش تشیع هستند؟
سخن گفتن از تشیع خود سخنانی طایفه گری و غلو آمیز است، مصر کشوری سنی مذهب است و آنچه که در رابطه با نگرانی در این چارچوب گفته می شود اصولابی پایه و اساس بوده و اطلاعاتی حقیقی و واقعی محسوب نمی شوند. علاوه بر آن باید بگویم که شیعیان صرفا در ایران زندگی نمی کنند، آنها در کشورهای بسیار زیادی از جمله مصر حضور دارند، پس باید تمامی ظرفیت های سرمایه گذاری در مصر را فعال کنیم و در عین حال به خطرات و تهدیدها نیز توجه داشته باشیم. در کنار آن باید گفت اعلام این نگرانی ها از گسترش روابط با یکی از مهم ترین کشورهای منطقه غیرقابل قبول است زیرا جایگاه مصر بسیار بالاتر و عظیم تر از این نگرانی ها است. مصر باید جایگاه خود را در جامعه جهانی و جهان اسلام بازیابد.
*برخی از احزاب و شخصیت های مخالف به دنبال تشکیل دولتی موازی هستند. نظر شما چیست؟
ما در عصر آزادی ها زندگی می کنیم، تشکیل دولتی موازی توسط گروه ها یا احزاب دیگر مشکلی را ایجاد نمی کند زیرا ما به گفته ها، نظرات و پیشنهادات آنها تا زمانی که در راستای منافع ملی باشد احترام می گذاریم.
*برخی از رهبران حاکم و گروه اخوان المسلمین از خروج مخالفان از چارچوب ها و نیز عرف عمومی در انتقاد از رییس جمهور سخن می گویند.
دکتر محمد مرسی، رییس جمهور حقیقی و منتخبی است که در چارچوب قیامی که خواستار آزادی های رسانه یی بود به قدرت رسید، اما با اهانت به رییس جمهور و نقض حقوقش باید مقابله کرد. این مقابله باید با واکنش جامعه صورت پذیرد نه از طریق محافل قضایی، از این رو نهاد ریاست جمهوری تصمیم به پس گرفتن تمامی شکایت های خود علیه رسانه ها گرفت تا به آزادی رسانه یی و بیان احترام گذاشته باشد. باید گفت پس از قیام تمامی پست های عمومی تحت فشار بوده واز سوی جامعه در بوته آزمایش قرار گرفته است.
*گفته می شود به دلیل قید و بندهای اعمال شده بر سر راه آزادی تبادل اطلاعات، در عملکرد رسانه یی اختلال به وجود آمده است؟
قانون جاری مبادله اطلاعات در حال بررسی است به ویژه که در چارچوب قانون جاری به سختی می توان اطلاعاتی را به دست آورد یا رد و بدل کرد. این مساله مستلزم قانون جدیدی برای آزادی مبادله اطلاعات است.
*آیا انقلاب به نهادهای قوه مجریه هم رسیده است؟
اعتماد در ادامه این مطلب می آورد، در اینجا مایلم به اهمیت رهبری اجرایی و نقش سرنوشت ساز آن در ایجاد تغییر و اصلاحات و موفقیت انقلاب اشاره یی داشته باشم. تصمیم های انقلابی در صورتی که دستگاه اجرایی نتواند با آنها تعامل صحیحی داشته باشد دچار کارشکنی خواهند شد، عکس این مساله نیز صحیح است، قیام ۲۵ ژانویه همچنان ادامه دارد و هر مرحله ابزارها و ساختارهای خاص خود را دارد. تغییرات انقلابی نیازمند اصلاحات داخلی و ساختار بندی نهادهاست، این رخداد در برهه آتی انجام خواهد گرفت.
*ساختن کشوری دموکراتیک از نگاه شما به چه معنی است؟
ایجاد زیربنای دموکراتیک نیازمند تغییر مجموعه یی از قوانین است که باید در اسرع وقت انجام پذیرد، زیرا ما همچنان در مرحله بغرنجی هستیم: مرحله نحوه تفسیر انقلاب و قیام. ما قانون اساسی را تدوین کردیم وهم اکنون قوانین زیر دستی آن را تدوین می کنیم، همه از جمله قوه قضاییه از این خلابه وجود آمده رنج می برند، زیرا قوانین سابق نمی توانند بیانگر روح انقلاب باشند. عبور از این مرحله نیز نیازمند انقلاب قانونگذاری است که مکمل قانون اساسی باشد، قانون اساسی یکی از بهترین قوانین نوشته شده در مصر است از این رو باید به کمک تمامی موسسات دولتی بشتابیم.
ارسال نظر