پرسش «پارس» از میرتاج الدینی درباره نواصولگرایی؛
نسل جوان گفتمان جدید و ادبیات خود را میطلبد
باید به جوان میدان داد تا حرف بزنند و فکر و تحلیل ارائه دهند از جریان اصولگرا و حتی سران اصولگرا انتقاد کنند. اصولگرایان باید این ادبیات را در بین خود رایج کنند.
جریان اصولگرا در انتخابات سال ۹۶ با سازوکار جدیدی به نام جبهه مردمی نیروهای انقلاب (جمنا) وارد میدان رقابت شد؛ پس از اعلام موجودیت این تشکل شاهد حمایت کنشگران سیاسی از برافراشته شدن پرچم جمنا در اردوگاه نیروهای انقلاب بودیم، هریک از بازیگران و یا حتی کارگردانان سپهر سیاست، موضع حمایتی خود را اعلام میکردند.
برگزاری اولین کنگره سراسری اعضای این جبهه با شرکت ۳ هزار نفر از منتخبان کشوری و انتخابی مدنی، برای انتخاب اعضای شورای مرکزی و سپس تعیین ۱۰ نامزد اولیه این جبهه برای انتخابات ۹۶ گویای حرکت حساب شده این جبهه بود.
اهداف و برنامهها حاکی از فعالیت تشکیلات نو در کهکشان اصولگرایی میداد اما به مرور زمان برخی از چهرههای صاحب نام به انتقاد از عملکرد «جمنا» پرداختند که در این راستا میتوان از محمدباقر قالیباف نام برد.
او پس از انتخابات سال ۹۶، نامهای خطاب به جوانان انقلابی منتشر کرد. قالیباف در نامه خود از کلیدواژه «نواصولگرایی» سخن به میان آورد و ضمن توصیههایی به جوانان فعال حزباللهی، تأکید کرد: «ضرورت تغییر در روشهای رفتاری و ساختاری در جریان اصولگرایی ضمن حفظ مبانی و ارزشهای حاکم بر این جریان بود».
وی تصریح میکند: «امروز دیگر روشن است که اصولگرایی باید با حفظ مبانی و ارزشهای انقلابی جمهوری اسلامی، در نگرش و شیوه سیاستورزی خود متحوّل شود و با گفتمان و چهرههایی نو، حرکت در راستای نواصولگرایی را هرچه زودتر آغاز کند».
قالیباف یکی از دلایل تحول در ساختارها، عملکردها و رویکردهای اصولگرایی را استفاده از روش «خودانتقادی» برای مقابله با جریانی میداند که تنها هنرش ترساندن مردم از رقیب برای به انحراف کشاندن ذهن آنها از سوءتعبیرها و ناکارآمدیهایش است.
او معتقد است: «یکی از کارهای بزرگ، جسارت خودانتقادی و متحوّل کردن اصولگرایی، بدون تضعیف این جریان در مقابل رقیبی است که اصلیترین هنر آن تزریق ترس مصنوعی به جامعه، به قصد فراموش کردن وعدههایش است»
نامه شهردار پیشین تهران بازتاب گستردهای در رسانهها و در بین فعالان سیاسی داشت چنانچه مدتها «نواصولگرایی» پرسش اصحاب رسانه از شخصیتهای سیاسی اصولگرا بود اما تحرکات قالیباف و همفکران او مختص به «نواصولگرایی» نشد.
جبهه مردمی نیروهای انقلاب باید به بازسازی تشکیلاتی روی آورد و کاستیها برطرف شود تا بدین وسیله جامعیت خود را حفظ کند.
کنگره جمعیت پیشرفت و عدالت، از تشکلهای سیاسی نزدیک به قالیباف برگزار و اعضای شورای مرکزی در دوره جدید انتخاب و با رأی اعضاء محسن پیرهادی دبیرکل «پیشرفت و عدالت» شد البته جمنا نیز برنامههایی برای نقشآفرینی در جرگه اصولگرایی دارد از این رو با آسیبشناسی گذشته میخواهد پرچم این تشکل برافراشته بالا بماند. این در حالی است که انتقادها همچنان به جمنا توسط برخی نیروهای انقلاب مطرح میشود.
قالیباف در گفتگویی با روزنامه خراسان پیرامون انتقادهایی که به جمنا صورت میگیرد، گفته بود: «در این که انتقاد وارد است، شک نکنید. آن سه هزار نفری که در مجمع جمنا بودند فکر میکردند باید نظر خودشان را بگویند، در حالی که آنها آمده بودند تا افکار عمومی جامعه را نمایندگی کنند، حداقل اردوگاه خودشان را نمایندگی کنند».
او درباره پدرخواندگان اصولگرا نیز تصریح کرد که: «منظور همان کسانی هستند که ممکن است در مرکزیت جریان اصولگرا باشند و بگویند ما یک تصمیمی گرفتهایم و همه باید گوش کنند».
با توجه به تجربه جریان اصولگرایان در انتخابات 96 و سازوکاری که باید این جریان در انتخابات سال آینده در نظر بگیرد و همچنین طرح مسئله نواصولگرایی در این شرایط سیاسی با حجتالاسلام سیدمحمدرضا میرتاج الدینی گفتگو کردیم.
این فعال سیاسی اصولگرا، درباره سازوکار اصولگرایان در انتخابات 96، گفت: «به اعتقاد بنده جریان اصولگرا در ایام انتخابات خوب عمل کرد. ما از همان ابتدا در جمع دوستان چند پیشنهاد مطرح کرده بودیم؛ حضور مقتدرانه در انتخابات، مشارکت جمعی برای رسیدن به تصمیم واحد و دستیابی به گزینه نهایی سه پیشنهاد مطرح شده بود و عملاً این پیشنهاد دنبال و برای اولین بار اصولگرایان به کاندیدای واحد دست پیدا کردند».
وی با بیان اینکه در انتخابات ۹۶ همه نیروهای انقلاب از آقای رئیسی حمایت و نتیجه قابل توجهی هم حاصل شد، خاطرنشان کرد: «البته این موضع بدین معنی نیست که ما نیاز به آسیبشناسی نداریم. جبهه مردمی نیروهای انقلاب باید به بازسازی تشکیلاتی روی آورد و کاستیها برطرف شود تا بدین وسیله جامعیت خود را حفظ کند».
ما در جهت دفاع از حقوق مردم و در راستای دفاع از آزادیهای مشروع کمرنگ ظاهر شدیم در صورتی که در این حوزهها نقش نیروهای انقلاب باید پررنگ باشد.
این فعال سیاسی اصولگرا تصریح کرد: «جبهه مردمی نیروهای انقلاب نباید به طیفی در درون جریان اصولگرا تبدیل شود، انتظار از جبهه مردمی این است که محور باشد و برای جامعیت بیشتر کاستیها را برطرف کند».
میرتاج الدینی با بیان اینکه اصولگرایان نباید صحنه را ترک کنند، گفت: «شکست میتواند پل پیروزی باشد، باید از تجربیان دو، سه شکست متوالی در انتخابات ریاست جمهوری و شوراها و نیمه شکست در انتخابات مجلس استفاده و بازسازی تشکیلاتی میتوان پیروزیها از انتخابات مجلس شروع کرد».
وی اظهار داشت: «معتقدم جبهه مردمی نیروهای انقلاب باید گفتمان مردمی پیدا کند یعنی از حقوق مردم با تمام وجود دفاع کنیم، مثل آزادیهای مشروع از این رو هرکجا مجموعه یا نهادی که نیروهای انقلاب در آن حضور دارند مشاهده کردند حقوق مردم نادیده انگاشته شده وارد عمل شوند چرا که اولین فریاد در این زمینه باید توسط نیروهای انقلاب زده شود».
نماینده ادوار مجلس با بیان این مطلب «برای دفاع از مردم باید در عمل وارد صحنه شد و نباید شعار داد» تاکید کرد: «اگر ما از مردم سخن میگویم به خاطر این است که بدنه نیروهای انقلاب از جنس مردم هستند، مطالبات و دغدغههای آنان را میدانند و اشرافی زندگی نمیکنند به همین جهت باید در صف اول حضور داشته باشند».
اصلاحطلبان میخواهند بهگونهای پیش روند که نسبت به مسئولیتپذیری دولت شانه خالی کنند و نگذارند عملکرد دولت به اسم آنها نوشته شود.
میرتاج الدینی به تبیین اقداماتی که اصولگرایان باید مورد توجه قرار دهند اشاره میکند و میگوید: «ما در جهت دفاع از حقوق مردم و در راستای دفاع از آزادیهای مشروع کمرنگ ظاهر شدیم در صورتی که در این حوزهها نقش نیروهای انقلاب باید پررنگ باشد».
وی همچنین درباره نواصولگرایی اظهار داشت: «پیشنهاد مطرح شده اصلاح گفتمانی است، البته نسل جوان و دانشجو در میان نیروهای انقلاب زیاد دیده میشود. قبول داریم نسل جوان گفتمان جدید و ادبیات خود را میطلبد اما باید به جوان میدان داد تا حرف بزنند و فکر و تحلیل ارائه دهند از جریان اصولگرا و حتی سران اصولگرا انتقاد کنند. اصولگرایان باید این ادبیات را در بین خود رایج کنند».
فعال سیاسی اصولگرا همچنین به پیوند اصلاحطلبان با اعتدالگرایان در انتخابات گذشته اشاره و خاطرنشان کرد: «اعتدالگرایان و اصلاحطلبان در انتخابات به نقطه مشترک رسیده بودند اما این پیشبینی در محافل سیاسی مطرح میشود «جریان اصلاحطلب به مرور خود را از جریان اعتدال جدا کند»؛ در عین حمایت از دولت و نفوذ نیروهای متبوع خود در دستگاه اجرایی میخواهند بهگونهای پیش روند که نسبت به مسئولیتپذیری دولت شانه خالی کنند و نگذارند عملکرد دولت به اسم آنها نوشته شود».
ارسال نظر