پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- چند سالی است که تصاویر و اخبار منتشرشده از جنایاتی که بر مسلمانان میانماری در آن کشور می‌گذرد، دل بسیاری از انسان‌ها را در سراسر جهان به درد می‌آورد. خشونت‌ها علیه مسلمانان «روهینگیایی» در میانمار علی‌الخصوص از سال 2012 شدت یافته و منجر به کوچ اجباری و قتل و کشتار بسیاری از مردم بی‌گناه شده است. به باور بسیاری از کشورها و مجامع بین‌المللی، فجایع رخ‌داده در این کشور، جنایت علیه بشریت و نسل کشی محسوب می‌شود.

ریشه‌های تاریخی مسئله:

روهینگیایی‌ها مسلمانانی هستند که در استان غربی راخین در کشور میانمار با جمعیتی بالغ‌بر یک‌میلیون و 100 هزار نفر، بزرگ‌ترین اقلیت تحت ظلم و ستم در سراسر جهان شناخته می‌شوند. این مسلمانان بنا به شهادت بسیاری منابع تاریخی، حداقل از قرن 12 میلادی در آن سرزمین ساکن بوده‌اند. بااین‌وجود، با تسلط استعمار بریتانیا بر میانمار مابین سال‌های 1824 تا 1948، تعداد قابل‌توجهی نیروی کار از دیگر مناطق شبه‌قاره نیز به آن منطقه وارد شد که با توجه به اینکه میانمار تحت کنترل بریتانیا، ایالتی از هند تحت استعمار به شمار می‌رفت، این مهاجرت، مهاجرتی داخلی محسوب می‌شد.

مسلمانان روهینگیا جزء 135 قومیتی که در قانون اساسی به رسمیت شناخته‌شده‌اند، به شمار نمی‌روند. بااین‌حال، با استقلال میانمار در سال 1948، به کسانی که خانواده‌ آنان برای حداقل دو نسل در میانمار زندگی کرده بودند، تابعیت داده شد و حتی تعدادی از آنان، به عضویت پارلمان آن کشور درآمدند.

در سال 1962، پس از کودتای نظامی‌ای که در میانمار رخ داد، مسلمانان روهینگیا جزء اتباع بیگانه به شمار رفتند و از دستیابی به بسیاری از مشاغل و امکانات تحصیلی محروم شدند.

تصویب قانون جدید تابعیت در سال 1982 تیر خلاصی بر موضوع تابعیت مسلمانان میانماری به شمار می‌رفت و از آن زمان تاکنون، تعداد قابل‌توجهی از مسلمانان بر اثر تبعیض و خشونت‌های روا داشته شده علیه آنان، مجبور به کوچ و فرار از میانمار شده‌اند.

ریشه‌ مذهبی و قومیتی:

بیش از 87 درصد جمعیت میانمار را پیروان آیین بودایی تشکیل می‌دهند. در ژوئن سال 2012، با ادعای تجاوز و قتل یک زن بودایی از سوی مسلمانان، بودایی‌های راخین به محل زندگی مردم روهینگیا حمله و بیش از دویست نفر را کشتند و هزاران نفر را آواره کردند. ازآن‌پس، جنایات مشابهی با همان بهانه‌ها از سوی بودایی‌ها علیه مسلمانان تکرار شد که متأسفانه واکنشی از سوی نیروهای نظامی میانمار در پی نداشت. متأسفانه سکوت نیروهای نظامی و امنیتی میانمار در برابر جنایات بوداییان، به‌مرور به همراهی با آنان در نسل کشی، تجاوز، مثله کردن و کوچاندن مسلمانان تبدیل شد، تا جایی که امروز بیش از یک‌میلیون و 100 هزار نفر از این مردم از سوی بوداییان و دولت میانمار تحت جنایت علیه بشریت و نسل کشی قرار گرفته‌اند.

زمینه‌ اصلی فجایع رخ‌داده و جنایات صورت گرفته علیه مسلمانان روهینگیا را می‌توان عدم اعطای تابعیت از سوی دولت میانمار به این مردم دانست که آنان را از کلیه‌ حقوق اساسی خود محروم ساخته است.

 بااین‌حال، ریشه‌ جنایات صورت گرفته را می‌توان کینه‌های قومی و مذهبی بوداییان نسبت به مسلمانان روهینگیایی دانست منجر به شکل‌گیری فجایع بسیاری شده و با همراهی دولت، تبدیل به جنایت علیه بشریت و نسل کشی شده است.