پارس؛
ایستادگی محکم و دقیق ظریف درمقابل رفتار آمریکا درباره برجام و سیاست تغییر نظام ایران/ اختلاف ظریف و روحانی؟!
![lead](/images/topnews-text-icon.png)
پیرو موضع امروز ظریف، اشاره ای کوتاه به شعر حاج میثم مطیعی هم بد نیست که بخاطر ذکر به فنا رفتن جسم و روح برجام، مورد هجمه ی اصلاحطلبان قرار گرفته بود. حالا همان جماعت کجایند که به ظریف هم بخاطر موضع انتفادی او علیه برجام و امریکا حمله کنند؟!
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهدی تبار- ظریف، دیروز در امریکا، موضعی گرفت که شاید چندان به مذاق حامیان اصلاحات و حتی بعضی اعضای کابینه خوش نیامد، او در توضیحاتی، روح و جسم برجام را توسط امریکا نقض شده اعلام کرد و در اظهاراتی باور نکردی برای اولین بار، تهدید به خروج از برجام کرد. این چنین موضعی، در چنین موقعیتی، اگر با همراهی سایر دولتی ها هم همراه شود به خوبی میتواند با هزینه دار نشان دادن نقض احتمالی، از شروع موج تحریمی جدید جلوگیری کند و واکنش احتمالی ایالات متحده امریکا را تغییر دهد. هر چند علی الظاهر، سایر دولتی ها چندان با نظر ظریف موافق نیستند؛ صالحی در جدید ترین اظهارات خود به منتقدین باز هم تاخته و خروج از برجام را تلویحا فاجعه امیز معرفی کرده، روحانی هم که همچنان اصرار دارد برجام فتح الفتوح است و تمامی تحریم ها، تمامی تحریم ها بالمره و در روز توافق لغو شده است. از چنین چند صدایی، شاید نتوان اتفاق موود خواست را انتظار کشید اما همین که ظریف این چنین تغییر موضع ذاده خودش جای شکر دارد؛ اما چرا؟!
با توجه به حمایت های جدید و بی سابقه رهبری از ظریف، و تلاش ایشان برای جداسازی او از تفکر سازش کارانه ی روحانی، به نظر میرسد اختلاف در خود دولت هم بیش از پیش رو به نمایان شدن میرود. روحانی هموز حامی حفظ توافق به هر قیمتی مانده و ظریف، با توجه به اشراف دقیق، موضع دیگری دارد! همان موضع که باعث شد او پیشتر هم در نامه ای موارد نقض روح و جسم برجام را برای موگرینی تشریح کند. برای پیشبینی اینکه سرانجام این اختلاف به کجا خواهد رسید هنوز زود است اما بعید نیست که ظریف، راه خود را، حداقل با زاویه ای اندک، از تفکر اصلی حاکم بر دولت سوا نماید.
پیرو موضع امروز ظریف، اشاره ای کوتاه به شعر حاج میثم مطیعی هم بد نیست که بخاطر ذکر به فنا رفتن جسم و روح برجام، مورد هجمه ی اصلاحطلبان قرار گرفته بود. حالا همان جماعت کجایند که به ظریف هم بخاطر موضع انتفادی او علیه برجام و امریکا حمله کنند؟!
اظهارات وزیر امور خارجه ایران در آمریکا
مرتضی کرمی- بامداد روز گذشته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در شورای روابط خارجی آمریکا حاضر شد و بهشدت از سیاستهای مداخلهجویانه آمریکا مبنیبر تغییر نظام در ایران انتقاد کرد. ظریف با اشاره به مزیت کشورمان در منطقه نسبت به سایر کشورها گفت: «مردم ما دو ماه پیش 10 ساعت برای رای دادن در صف ایستادند. این فرصتی را در اختیار آنها قرار میدهد تا نظرشان را ابراز کنند. این چیزی است که اصلا در بقیه منطقه ما وجود ندارد.» ظریف همچنین با طعنه به سخنان ترامپ که تجهیزات نظامی آمریکا را زیبا خوانده بود، در دفاع از فعالیتهای موشکی کشورمان گفت: «موشکهای ما، ابزارهای دفاعی ما هستند ما 110 میلیارد دلار برای خریدن «تجهیزات زیبای نظامی» نمیدهیم. ما خودمان آنها را تولید میکنیم حالا چه زیبا باشد یا نباشد. من البته امیدوارم روزی بیاید که هیچکسی مجبور نباشد این سلاحها را بخرد یا تولید کند و بهعنوان کشوری که کمترین هزینهها را برای تجهیزات نظامی در منطقه صرف میکند، ما آمادهایم برای کاهش یافتن مخارج نظامی با هر کسی تعامل کنیم.»
وی ادامه داد: «موشکهای ما ابزارهای دفاعیمان هستند و ما هرگز جز برای دفاع از خود از آنها استفاده نخواهیم کرد. هرگز. این تعهدی است که ما میدهیم و امیدواریم دیگران هم همین تعهد را بدهند مبنیبر اینکه آنها این «تجهیزات زیبای نظامی» را فقط برای دفاع از خود استفاده کنند. این، یک چالش است.»
ضرورت برنامه موشکی ایران
وزیر خارجه ایران همچنین توانمندیهای نظامی و موشکی ایران را برای مقابله با «برخی صدامهای منطقه» ضروری خواند و با اشاره به استفاده سلاحهای شیمیایی علیه مردم بیگناه در جنگ هشت ساله تحمیلی توسط رژیم بعث، به اقدام موشکی سپاه در هدف قرار دادن مواضع داعش اشاره کرد وگفت: «ما به همان پایگاهی که در آن تروریستها برای انجام عملیات تروریستی علیه ایران در دیر الزور طراحی و برنامهریزی کردند، حمله کردیم و با موشکهای هدفمند آنها را هدف قرار دادیم. یکی از دلایلی که ما باید موشکهایمان را آزمایش کنیم، همین موضوع است.»
پایبندی ایران به برجام
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین دو روز پیش در مصاحبه با شبکه «سیانان» درباره برجام گفت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفت بار پایبندی ایران را به توافقنامه تایید کرده است.» ظریف اما به نقض عهد آمریکا در این توافق اشاره کرد وگفت: «وقتی ما درباره توافقنامه مذاکره کردیم تصمیم گرفتیم که آژانس را تنها مرجع پذیرفته شده برای نظارت بر اجرای بخش هستهای توافقنامه قرار دهیم و آژانس نیز از روز اجرای توافقنامه هفت بار تایید کرده است که ایران توافقنامه را صادقانه، کامل و بدون نقص اجرا کرده است. متاسفانه نمیتوانیم درباره آمریکا همین حرف را بزنیم. آمریکا به بخش مربوط به خود در توافقنامه (برجام) عمل نکرده است.»
گزینه خروج از توافق
محمدجواد ظریف همچنین دو روز پیش در مصاحبه با «نشنال اینترست» در یک موضعگیری انقلابی از گزینههای ایران در صورت عدم اجرای توافق سخن گفت و افزود: «در صورتی که تعرضی عمده رخ دهد - یا همان چیزی که در برجام عدم اجرای قابل توجه خوانده میشود-، ایران گزینههای دیگری در اختیار دارد؛ از جمله خروج از توافق.» روز گذشته ظریف در مصاحبه با شبکه «الجزیره» از سناریوهای ایران پرده برداشت و گفت: «اگر دولت آمریکا به توافق هستهای با ایران پایبند نباشد، تهران هم چندین سناریو دارد.» و با اشاره به عدم کارایی تحریمها افزود: «تحریمها علیه ایران فایدهای ندارد و واشنگتن باید در مواضع خود در قبال توافق هستهای با ایران تجدید نظر کند.»
مواضع مجلس و دولت در مقابل آمریکا
صبح دیروز نیز علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب یک فوریت طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه طی سخنانی اظهار داشت: «این طرح با رای بسیار بالایی تصویب شد. این رای بسیار بالا عزم ملت ما را در مبارزه با آمریکا نشان میدهد.»
سخنگوی دولت نیز روز گذشته با اشاره به مواضع ظریف در نیویورک گفت: «واقعیت این است که دولت قبلی آمریکا که با ما قرارداد بست، رفته و دولت جدید آمده است. ما با توجه به اینکه دولت جدید آمریکا از وزانت سیاسی لازم برخوردار نیست، چه لزومی دارد با آنها بنشینیم و صحبت کنیم؟ امیدواریم این اشخاص هم از حالت کارورزی دربیایند و به ثبات و عقلانیت برسند تا بتوانند طرف صحبت ما شوند.»
اقدامات اخیر آمریکا در تحریم چند شرکت و فرد، همچنین اقدامات خرابکارانه آمریکا در تعامل کشورهای اروپایی با ایران خصوصا در مسائل بانکی، هرچند جدید نیست، قطعا نقض برجام است و تهدیدی برای توافق هستهای محسوب میشود. دولت جدید آمریکا نیز که ناشیانه در پی تقابل با ایران و کاهش قدرت منطقهای جمهوری اسلامی است، دست به اقدامات انتحاری زده و حتی شاید در روزهای آینده شاهد پاره کردن توافق هستهای برجام توسط ترامپ نیز باشیم. اقدامی که البته به نفع ما خواهد بود چراکه پایبندی ایران بر توافق هستهای بارها و بارها از سوی آژانس بیالمللی انرژی اتمی تایید شده و این ایالات متحده خواهد بود که ناقض برجام معرفی خواهد شد.
ارسال نظر