دوحه با پشت کردن به کشورهای عربی از ایران پشتیبانی کرد
پایگاه تحلیلی «آسیاتایمز» در گزارشی ضمن اشاره به اختلاف اخیر عربستان و قطر مینویسد که امیر قطر اتحادش با کشورهای عربی و آمریکا را به هم زد تا پشتیبانی خود را از ایران اعلام کند.
پایگاه تحلیلی «آسیاتایمز» در گزارشی ضمن اشاره به اختلاف اخیر عربستان و قطر مینویسد که امیر قطر اتحادش با کشورهای عربی و آمریکا را به هم زد تا پشتیبانی خود را از ایران اعلام کند.
«آسیاتایمز» با اشاره به بروز ناگهانی تنش بین قطر و عربستان به عنوان دو متحد قدیمی در حوزه خلیج فارس مینویسد: در زیر سطح رابطه به ظاهر عادی عربستان وقطر همیشه گرایشی از رقابت و دشمنی وجود داشته که هماکنون یک هفته پس از سفر رئیسجمهور آمریکا به عربستان و حضور «تمیم بن حمد آلثانی» در اجلاس سران کشورهای عربی با دونالد ترامپ در ریاض خود را به سطح آورده و علنی شدهاست.
به نوشته این پایگاه در نشست اخیر سران کشورهای عربی و رئیسجمهور آمریکا به ظاهر همه بر سر این مسئله توافق کردند که از این پس ایران را از نظر سیاسی و اقتصادی منزوی کنند چرا که عامل بیثباتی در منطقه است و همچنین فعالیت گروه اخوانالمسلمین را در کشورهای مختلف ممنوع و به شدت با آن برخورد کنند؛ این تصمیماتی در حالی اتخاذ میشد که قطر روابط مستحکمی با ایران دارد و همچنین از حامیان اصلی گروه اخوانالمسلمین است با اینکه فعالیت این گروه در مصر، امارات، و عربستان ممنوع است.
اما چند روز پس از این نشست امیر قطر در اظهاراتی اعلام کرد که ایران عامل اصلی ثبات در منطقه خاورمیانه است و نارضایتی خود را از سیاستهای ضد ایرانی دولت آمریکا و دونالد ترامپ آشکار کرد.
نویسنده در ادامه هشدار میدهد که اگر تنش کنونی بین قطر و عربستان کنترل نشود موجب شکاف عظیمی بین اتحاد کشورهای عضو شورای همکاری خیلیج فارس خواهد شد و در نتیجه به احتمال قیمت جهانی نفت نیز تحت تأثیر این منازعه قرار خواهد گرفت و از همه بدتر اینکه دو رقیب به سمت تسویه حساب در میدانهای جنگ یمن، لیبی، و سوریه کشیده سوق داده شوند.
پیش از این «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا به قطر هشدار داده بود که ادامه رابط با اخوانالمسلمین و پشتیبانی از این گروه هزینههای زیادی برای این کشور خواهد داشت چرا که دونالد ترامپ تصمیم دارد که اخوانالمسلمین را به فهرست گروههای تروریستی اضافه کند؛ اما امیر قطر هیچ توجهی به این هشدار نشان نداد و همچنان به پشتیبانی خود از اخوانالمسلمین مصر و شاخههای آن در کشورهای دیگر ادامه میدهد.
افزون بر این نگارنده در ادامه تحلیل خود از علنیشدن ناگهانی تنش قطر و عربستان و ربط آن با سفر اخیر دونالد ترامپ به ریاض میافزاید که امیر قطر اجلاس ریاض را با ناراحتی و دلخوری ترک کرد؛ «شیخ تمیم بن حمد آلثانی» انتظار داشت که دونالد ترامپ نخستین مقصد تور آسیایی خود را نه ریاض بلکه دوحه انتخاب کند و با این اقدام جایگاهی که قطر در نتیجه تلاشهای سال اخیر به دستآورده را ارج مینهاد؛ امیر قطر و خانوادهاش سالهاست که میلیاردها دلار را هزینه کردهاند تا نشان دهند قطر الگویی از نوگرایی و تغییر در جهان عرب است.
نویسنده بار دیگر به سخنان چالشبرانگیز و عامل ظاهری تنش اخیر بین عربستان و قطر اشاره و تصریحی میکند: امیر قطر دو روز پس از بازگشت از ریاض در مراسمی نظامی که به صورت مستقیم از تلویزیون دولتی قطر پخش میشد به روابط عالی قطر و و ایران اشاره و تأکید کرد که ایران عاملی اصلی ثبات در منطقه است که نمیتوان نادیده گرفت، و با اشاره به اظهارات دونالد ترامپ افزود که هیچ کسی حق ندارد که ما را به پشتیبانی از تروریسم متهم کند صرفا به این دلیل که آنها اخوان المسلمین را یک گروه تروریستی میدانند، یا اینکه حماس و حزبالله لبنان را به خاطر مقاومتشان تروریستهایی بدانند که اهل سازش نیستند.
میر قطر در ادامه با جدالی آشکار با عربستان سعودی افزود: خطر واقعی برای منطقه در رفتارهای حکومتهای خاصی وجود دارد که خودشان با اتخاذ تفسیری بینهایت خشن و دگرگونه از اسلام مهد تروریسم هستند.
این پایگاه تحلیلی در ادامه مینویسد اگرچه این سخنان امیر قطر به سرعت از وبسایت رسمی تلویزیون دولتی قطر برداشته شد و دولت این کشور سخنان «شیخ تمیم بن حمد آلثانی» را تکذیب و اعلام کرد که وبسایتهای خبرگزاریهای این کشور هک شدهاند، اما عربستان به سرعت تمام وبسایتهای رسانههای قطری در عربستان فیلتر کرد و شبکه «العربیه» با پخش گزارشی از نحوه قتل اسامه بن لادن توسط نیروهای آمریکایی نشان داد که ارتباط مستقیمی بین القاعده و کشور قطر وجود دارد.
روزنامه «عکاظ» عربستان نیز شبکه تلویزیونی «الجزیره» قطر را از «دشمنان ملت» نام برد و به شدت به این شبکه تلویزیونی حمله کرد؛ پس از این واکنش تند عربستان کشورهای مصر، امارات، بحرین نیز شبکه تلویزیونی الجزیره را مسدود کردند و هر چهار کشور نیز سفرای خود را از قطر فرا خواندند.
«آسیاتایمز» در پایان با اشاره به تماس تلفنی امیرقطر با رئیسجمهور کشورمان مینویسد: امیر قطر بدون هیچ نشانهای از تلاش برای ترمیم پلهای شکسته پشتسر خود با رئیسجمهور ایران تماس میگیرد و انتخاب مجدد وی را تبریک میگوید؛ تماس تلفنی که هشدار بیدارباشی بود به همه کشورهای شبهجزیره عربستان. این تماس تلفنی شکاف عظیمی در اتحاد کشورهای عربی ایجاد کرد که قرار بود علیه ایران به نمایش گذاشته شود.
ارسال نظر