کمالوندی: پیگیر شکایت از آمریکا بهخاطر نقض برجام و تمدید تحریمها هستیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: موضوع شکایت از آمریکا بهخاطر نقض برجام و تمدید ۱۰ساله تحریمهای ایران هنوز تمام نشده و ما همچنان پیگیریم، این نقض است و اجرای آن نقض فاحش خواهد بود که اگر اجرا شود ایران عکسالعمل جدی نشان خواهد داد.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در مصاحبه با شبکه خبر گفت: در برجام بهخصوص ضمیمه 2 پیشبینی شده است که طرف مقابل اقداماتی را باید انجام دهد که جلوگیری از فروش نفت ما، بیمهها، بانکها، و حمل و نقل از جمله مسائلی بود که آنها تحریمهایی را وضع کرده بودند و قرار بر این شد این تحریمها برداشته شود.
کمالوندی افزود: برخی از کارها و اقدامات آنها هم بهشکل ایجابی بود که در ضمیمه 3 آمده است که در زمینه هستهای، امنیتی، پزشکی هستهای، شتاب دهندهها از جمله تعهدات طرف مقابل بوده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران درباره آمریکا گفت: آنها از همان ابتدا هم قرار نبود تحریمها را بردارند ولی اجرای آن باید متوقف میشد که یک دوره 8ساله را پیشبینی کردیم بهگونهای که در این بازه زمانی گزارش نهایی آژانس انرژی اتمی مبنی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران اعلام شود، البته این بازه زمانی برای این بود که در زمان مذاکرات هستهای نمیخواستیم زمان اعلام گزارش آژانس باز و طولانی باشد.
او افزود: بعد از اعلام گزارش نهایی آژانس مبنی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران که در طول این سالها هم چندین بار این موضوع اعلام شد، آمریکاییها مسئولیت دارند تمامی تحریمهای کنگره و تحریمهای دولتی را حذف کنند.
کمالوندی با اشاره به تأثیرات برجام در حوزههای مختلف گفت: در بخش سلبی، همه حوزهها بهاستثنای بانکها پیشرفت چشمگیر داشتند که در بانکهای کوچک مشکلی وجود ندارد ولی در بانکهای متوسط و بزرگ که سیاسیترند و از قبل تحریمها بر آنها اعمال شده بود طرف آمریکایی و دیگر کشورها احتیاط زیادی میکنند و هنوز مشکلاتی وجود دارد که امیدواریم ترس موجود در آنها از بین برود و همکاریهای بانکی هم بیشتر شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه درباره تعهدات ایران و روند عمل به تعهدات در برجام گفت: مهمترین تعهدات این بوده که فعالیتهای هستهای در تعداد سانتریفیوژ و سطح غنیسازی کاهش داشته باشد، نظارتها بر فعالیت هستهای ایران بیشتر باشد که در این باره باید بگویم که تعداد سانتریفیوژهای ما از 9 هزار به 6 هزار سانتریفیوژ رسیده است، بهلحاظ محدوده تعهدات باقیمانده موادی که غنیسازی شده، مبادله و مواد وارد کشور شده است.
وی افزود: آخرین تعهدات مربوط به فردو بود که در بخشی تغییرات نبوده و نداشتیم و در بخشی دیگر باید تغییرات صورت میگرفت که اجرای تعهدات تا به امروز انجام شده است و گزارش مدیرکل آژانس انرژی اتمی نیز مبنی بر اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران بوده است.
کمالوندی در ادامه گفت: نکته مهم درباره آمریکا این است که ما تعارض استراتژیک و ایدئولوژیک اساسی با آمریکا داریم که مسائل ما با آمریکا قرار نبود بهواسطه برجام حل شود، در حوزه تروریسم و حقوق بشر نیز آنها تعهداتی بهبهانه برجام گذاشته بودند که اینها نیز در آژانس بررسی شد و در نهایت گزارشی که ارائه شد رفع ابهام شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره تحریمها نیز گفت: تحریمهای اولیه را از ابتدا آمریکا اشاره کرده بود که فقط کنگره میتواند بردارد که برخی تحریمها 30ساله است که گذاشته شده، اما تحریمهای ثانویه مربوط به کشورهای غیر آمریکا بود که آمریکا آنها را در روابط با ایران تنبیه و تحریم کرده بود.
وی گفت: تعارضات ما با آمریکا تعارضات ایدئولوژیک و عمیق بوده است و قرار هم نیست حل شود. در اجرای برجام آمریکا قرار شد تحریمها را رفع کند و فضای مناسبی برای اقتصاد کشور ایجاد شود. برجام را باید درجهت رفع موانع برای توسعه اقتصادی کشور دانست. طبیعتاً اگر سؤال این باشد که "آمریکا وظایف خود را در برجام بهخوبی انجام داده یا نه؟" باید گفت: آمریکا مایل به این نبوده که وظایفی انجام دهد، آنها تمایلی به غنیسازی ایران نداشتهاند و میخواهند که غنیسازی در ایران صفر شود.
کمالوندی افزود: آمریکاییها هرجا بتوانند از تعهدات خود فرار میکنند، اما باید بهنحوی برخورد کنیم که تعهدات آنها عملی شود اما بر اساس قانون آیسا و تمدید آن نقض برجام است که قرار نبوده تحریمها تمدید شود، قرار بود اجرا نشود.
وی افزود: وقتی قانون تمدید میشود یعنی قانون جدید ایجاد میشود که موضوع شکایت از آمریکا بهخاطر نقض برجام و تمدید 10ساله تحریمهای ایران، هنوز تمام نشده و ما همچنان پیگیریم.
وی افزود: این نقض است و اجرای آن نقض فاحش خواهد بود که اگر اجرا شود ایران عکس العمل جدی نشان خواهد داد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره اعتماد به آمریکا نیز گفت: ما کشوری در حد ابرقدرت هستیم، ابرقدرتها صرفاً اقتصادی و نظامی نیستند اگرچه ما نیز در این حوزهها در سالهای اخیر جایگاههای خاص خود را داریم.
کمالوندی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران بهلحاظ ایدئولوژیک ابرقدرت تمامعیار است، گفت: آمریکا این را نمیخواهد و سعی دارد در برابر افکار عمومی ایران را طوری دیگر جلوه دهد اما ایران بهعنوان امالقرای کشورهای اسلامی، توسعه و پیشرفت دارد و بین کشورهای منطقه سمبل است که آنها این را نمیخواهند.
کمالوندی گفت: در موضوع برجام رسیدن به یک تفسیر از مسیر حقوقی دارای پیچیدگیها و موضعگیریهایی در این مقطع سیاسی است و حداقل هیچ کشوری از تفسیر آمریکا حمایت نکرد و برای ما با توجه به اینکه آمریکاییها گفتند نمیگذارند تحریمهای جدید آثاری داشته باشد موضوع همچنان روی میز است و پیگیری را انجام خواهیم داد زیرا این اظهار نظرها قابل اتکا نیست.
او افزود: امضاء نکردن تحریمها توسط رئیس جمهور خود نشان دهنده این است که طرف مقابل هم میداند که این اقدام خلاف برجام است و ما قطعاً با آمریکا مشکل داشتیم، داریم و باز هم در آینده خواهیم داشت و آنها هم میدانند که دست ایران بسته نیست و اگر قرار باشد ایران به گذشته برگردد به گذشتهای برمیگردد که بسیار جلوتر از قبل خواهد بود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: این نتیجه مذاکرات چندین ساله ایران با قدرتهای جهان است و باید حفظ شود و ایران بر اقدامات کشورهای متعهد و طرف مقابل نظارت خواهد کرد و اعتقاد داریم که این مکانیزم نظارت جوابگو است.
ارسال نظر