چرا آمریکا قطعنامه ضد صهیونیستی را وتو نکرد؟
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه قطعنامه ای را به تصویب رساند که بر اساس آن، از رژیم صهیونیستی خواسته شده است شهرک سازی ها را در اراضی اشغالی فلسطینی متوقف کند.
تصویب این قطعنامه ضد صهیونیستی در شورای امنیت در حالی است که آمریکا به آن رای ممتنع داد و به طرز بی سابقه ای آن را وتو نکرد.
خبرگزاری رویترز خاطرنشان کرد که این اقدام آمریکا، یک تغییر جهت در سیاست این کشور مبنی بر حمایت از رژیم صهیونیستی در قبال اقدامات سازمان ملل متحد شمرده می شود.
رای ممتنع آمریکا به این قطعنامه احتمالا چند علت دارد:
1- اساس رژیم صهیونیستی مبتنی بر اشغالگری، تبعیض نژادی و مذهبی، جنایت و وحشیگری است. علاوه بر این در سالهای اخیر رژیم صهیونیستی در زمینه شهرک سازی سیاست وحشیانه، یک جانبه، غیرمنطقی و لجوجانه ای را در پیش گرفته است، به طوری که حتی به توصیه های مهمترین متحدان خود - یعنی آمریکا و اروپا نیز - توجهی نمی کند.
2- این خصایص سبب شده احساسات ضد صهیونیستی در جهان - به خصوص در آمریکا و اروپا مهمترین متحدان رژیم صهیونیستی- در سالهای گذشته تشدید شود. این احساسات به خصوص در قطع همکاریهای دانشگاه انگلیس با این رژیم و همچنین تحریم مصرف کالاهای تولید شده در اراضی اشغالی در آمریکا و اروپا خود را به وضوح نشان داده است.
3- مشروعیت نیافتن و ادغام نشدن رژیم صهیونیستی- به بویژه در زمینه اقتصادی - در منطقه و جهان اسلام با وجود حمایت آشکار و نهان رژیمهای سازشگر منطقه از تلآویو مسئله مهم دیگری است که تلآویو و متحدانش با آن روبرو هستند. شاید بتوان گفت اولا، این مشروعیت نداشتن و ادغام نشدن مهمترین عامل حفظ فضای امنیتی بر این رژیم و در نتیجه معکوس شدن فرآیند مهاجرت یهودیان به اراضی اشغالی بوده است؛ ثانیا، مهمترین و زیرکانه ترین علت پیشنهاد طرح دو کشور ( فلسطین و رژیم صهیونیستی) همین مشروعیت دادن و زمینه سازی برای ادغام این رژیم در منطقه باشد.
4- آمریکا در سالهای اخیر سعی کرده است نقش میانجی گری را در مهمترین بحران و مناقشه خاورمیانه- یعنی اشغالگری رژیم صهیونیستی - و حل و فصل این مسائل برای رژیم صهیونیستی ایفاء کند، این در حالی است که بی طرفی لازمه میانجی گری در هر مناقشه ای است.
با توجه به این مقدمه آمریکا چاره ای جز تغییر سیاست خود در زمینه رژیم صهیونیستی و دست بر داشتن از حمایت یک طرفه از این رژیم ندارد و حتی می توان گفت این تغییر سیاست در این شرایط در چارچوب منافع رژیم صهیونیستی است. زیرا؛
1- در شرایط کنونی حیات رژیم صهیونیستی در گرو اجرای طرح دو کشور است و اجرای این طرح نیازمند میانجی گری است که اعتماد فلسطینیان را جلب کرده باشد و رای ممتنع آمریکا به قطعنامه شورای امنیت به نوعی تلاشی است برای تقویت جایگاه میانجی گرانه کاخ سفید.
2- عملکرد وحشیانه، یکجانبه، غیر منطقی و لجوجانه تلآویو حیثیتی نه برای رژیم صهیونیستی و نه برای متحدانش باقی نگذاشته است و آمریکا با حمایت یک جانه از رژیم صهیونیستی بیش از این نمی تواند داعیه رهبری جهان را داشته باشد.
پیش نویس قطعنامه مزبور روز جمعه توسط نیوزیلند، مالزی، ونزوئلا و سنگال به شورای امنیت سازمان ملل ارائه شد. این در حالی است که یک روز پیش از آن، مصر تحت فشارهای رژیم صهیونیستی و دونالد ترامپ نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، از حمایت از این قطعنامه دست کشید. رژیم صهیونیستی و ترامپ از آمریکا خواسته بودند تا این اقدام را وتو کند.
مخالفت ترامپ با این قطعنامه می تواند بیانگر این باشد که در دولت وی آمریکا مجددا بازگشتی به سیاستهای اشتباه گذشته - از جمله در زمینه فلسطین - خواهد داشت، ولی به نظر می رسد شدت و عمق بحرانهای منطقه ای و بین المللی نفس و رمقی برای بازگشت آمریکا به گذشته باقی نگذاشته است و مواضع ترامپ و دولتش آخرین نفسهای سیاست های بیمار این کشور است.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بر ضد شهرک سازی رژیم صهیونیستی با 14 رای موافق به تصویب رسید. این نخستین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است که طی حدود هشت سال اخیر، درباره مناقشه رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها به تصویب می رسد.
ارسال نظر