کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری با دستان چدنی آمریکا چه خواهند کرد؟
سوال درباره موضوع مذاکره یا رابطه با آمریکا، پای ثابت همه کنفرانسهای خبری کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاستجمهور یازدهم است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، هرچند که در نهایت سیاست های کلی نظام را در این زمینه مقام معظم رهبری تعیین می کنند اما بررسی دیدگاه برخی از کاندیداهای احتمالی انتخاباتی ریاست جمهوری نیز در این زمینه خالی از لطف نیست.
غلامعلی حداد عادل از آمریکا انتظار داریم واقع بین بوده و دشمنی را کنار بگذارد. اگر آمریکا در مذاکرات منطقی باشد مسئله هسته یی قابل حل خواهد بود.
مصطفی پورمحمدی اصول روابط خارجی جزو سیاست های کلی نظام است و توسط رهبری تعیین می شود. طبق قانون اساسی سیاست های کلی توسط رهبری باید تدوین، ابلاغ و دستگاه اجرایی باید تبعیت کند. ضمن این که مقام معظم رهبری این را تبیین و ابلاغ فرمودند. البته بنده معتقدم در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا مشکلی از ما حل نمی کند و بیش از آن که به نفع ما باشد، به نفع آمریکاست. اما می توانیم در شرایط قابل قبول که منافع ما تامین شود وارد مذاکره با آمریکا شویم. در غیر این صورت ممکن است طی یک مذاکرات طولانی ما زمین گیر شده و جمهوری اسلامی از تاخت و تاز باز داشته شود و عملا چیزی به ما داده نشود. باید بدانیم در مذاکرات چه چیزی می دهیم و چه به دست می دهیم. بنده معتقدم لزومی ندارد ما همیشه با آمریکا در حال جنگ و جدال باشیم. ما این ظرفیت را داریم که تامین منافع خود را با آمریکا جلو ببریم که این امر نیازمند هوشمندی و تدبیر است.
محمرضا باهنر در چشم انداز بیست ساله نظام اعلام شده است در ۱۴۰۴ ایران کشوری توسعه یافته و دارای تعامل با همه کشورهای دنیا به استثنای رژیم اشغالگر قدس است که آن را مشروع نمی داند. ما با برخی کشورها اختلاف منافع جدی داریم که قابل حل نیست. ما کشوری مسلمان هستیم و در مورد وضعیت مسلمانان، شیعیان و مساله تروریسم حساس هستیم که آمریکا در مورد این مسائل حساسیت ندارد و شاید حتی برعکس ماست و در این موضوعات برخورد چندگانه می کند که این موضوع در حال حاضر قابل حل نیست و در آینده هم قابل حل نخواهد بود و به خاطر آن هزینه های زیادی به ما تحمیل شده است که ما آن ها را قبول داریم و به خاطر اصول و اعتقادات مان خواهیم پرداخت البته کسی حق ندارد که هزینه های وارد بر کشور را با بداخلاقی و ادبیات نامناسب افزایش دهد. آمریکا پنجه فولادین خود را زیر دستکش حریر مخفی کرده است. آمریکا چطور وقتی که حتی اقلام دارویی را برای ایران تحریم می کند دم از گفت وگو می زند اما اگر گفت وگو عادلانه و تعامل واقعی باشد می نشینیم و مذاکره می کنیم، اما اگر قرار باشد آمریکا منافع خود را در رفتار اجتماعی مردم ما دنبال کند به معنای دخالت غیرقانونی در امور کشوری است که می خواهد مستقل زندگی کند.
منوچهر متکی اگر آمریکا به طرف تداوم شیطنت ها نرود، می شود مذاکره کرد، مشروط به این که آمریکا به این تصمیم رسیده باشد. معتقد نیستم تا ابد با آمریکا رابطه نداشته باشیم، مبنای ما مخالف مذاکره با آمریکا نیست. به هرحال حکومت آمریکا مشروع و قانونی است، مثل رژیم صهیونیستی نیست که مشروعیت نداشته باشد، پرونده قطوری بین ایران و آمریکا از جریان کودتای ۲۸ مرداد تا امروز وجود دارد که با فراز و نشیب های فراوانی همراه بوده است. مذاکره شرایط خودش را دارد، باید طرفین آماده مذاکره باشند، یعنی رفتارها مشی مذاکره ای داشته باشد. کسی (اوباما) که فکر می کند هنوز فشارها بر روی مردم ایران می تواند تاثیرگذار باشد، قابلیت مذاکره ندارد، آمریکا باید بفهمد راهبرد فشار بر ایران، کارساز نیست.
یحیی آل اسحاق ما باید با دنیا تعامل منطقی داشته باشیم و خود را محصور نکنیم. تعامل منطقی با حفظ منافع ملی شدنی است؛ البته از سویی دشمن هم باید دست از دشمنی با ما بردارد. ما باید بر اساس بازی برد - برد در روابط بین الملل عمل کنیم. خطوط قرمز ما در سیاست خارجی کاملا مشخص است.
محسن رضایی در شرایط کنونی آمریکایی ها حاضر به دادن هیچ امتیازی به ایران نخواهند بود، من اعتقاد ندارم که آمریکا منتظر انتخابات است، زیرا آن ها می دانند در ایران یک نظام سیاسی وجود دارد و در بعد سیاست خارجی این رهبر معظم انقلاب هستند که تصمیم گیری می کنند. پیشرفت داخلی به روابط مرتبط است و آمریکایی ها منتظرند تا تاثیر تحریم ها را بر ایران ببینند و اگر ما در برابر تحریم ها بایستیم آنها شکل مذاکره را عوض می کنند.
محمد سعیدی کیا مذاکره با آمریکا از سیاست های کلی نظام محسوب می شود و مقام معظم رهبری باید در این مورد اظهارنظر کنند و صحبت های ایشان فصل الخطاب است. رییس جمهور باید همواره همراه رهبری باشد و به ایشان در حل مشکلات کمک کند، ممکن است فردی با مقام معظم رهبری اختلاف نظر داشته باشد ولی این فرد باید با ایشان صحبت کرده و صحبت های ایشان را فصل الخطاب قرار دهد.
علی اکبر ولایتی مقام معظم رهبری در مورد موضوع مذاکره ایران و آمریکا اعلام موضع کردند و تاکنون چندین بار این اعلام موضع اعلام شده و آخرین بار نیز در سخنرانی اول فروردین در مشهد در این ارتباط اعلام موضع کردند و شرایط ما همان است که مقام معظم رهبری در سخنرانی خود در اول فروردین اعلام کردند. این که لفظ تابو در این ارتباط گذاشته شود لفظ بجایی نیست و شاید دیگران این لفظ را بکار برده اند و ما نباید آن را تقلید کنیم. تابو چیزی است که افراد سعی می کنند، به آن نزدیک نشوند و در واقع یک نماد تغییرناپذیر است و افراد بدون دلیل و منطق پایبند آن هستند. ما در مورد این گونه مسائل لفظ تابو به کار می بریم و اگر این را در مورد مذاکره با آمریکا به کار ببریم یعنی این که سیاست جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط منطقی نیست، پس ما نباید لفظ تابو را در این ارتباط به کار ببریم.
حسن روحانی رابطه با آمریکا، متفاوت از رابطه با دیگر کشورها است، چون ایالات متحده، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی همواره در حال مخاصمه با جمهوری اسلامی ایران بوده است، که در شرایط مناسب و تامین منافع ملی، با هماهنگی رهبری معظم انقلاب می تواند صورت گیرد.
ارسال نظر