کمکاری نهادهای زیربط در خصوص پیگیری حقوقی فاجعه منا
مرکز دانشجویی حقوق بشر ایران اعلام کرد: علیرغم توصیه رهبری مبنی بر فراموش نشدن جنایت مکه و منا، شاهد کمکاری برخی نهادهای ذیربط در پیگیری حقوقی این فاجعه و عدم پاسخگویی توسط کمیته حقیقتیاب خانوادههای شهدا بودهایم.
مرکز دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران (صلح زیبا) با انتشار بیانیهای به مناسبت سالگرد فجایع مکه و منا اعلام کرد: در یک سال اخیر نیز علیرغم توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر فراموش نشدن جنایت مکه و منا، شاهد کمکاری برخی نهادهای ذیربط در پیگیری حقوقی این فاجعه در بعد بینالمللی و عدم پاسخگویی توسط کمیته حقیقت یاب به مردم و خانوادههای شهدا بودهایم.
در ابتدای این بیانیه تاکید شده است: «حکومت پادشاه حجاز و نجد و ملحقات آن متعهد میگردد که نسبت به حجاج ایرانی از هر حیث مثل سایر حجاجی که به بیتالله الحرام میروند معامله و رفتار کرده و اجازه ندهند که نسبت به حجاج ایرانی در ادای مناسک حج و فرائض دینی آنها هیچگونه مشکلاتی ایجاد شود و نیز تعهد میکنند که وسائل امنیت، آسایش و اطمینان آنها را فراهم نمایند»
(ماده 3 عهدنامه مودت منعقده بین دولت ایران وحجاز و نجد وملحقات، سال 1308)
در ادامه آمده است: مراسم حج سال 1394 در کنار تصاویری از معنویت، وحدت و یکتاپرستی، تصاویر دردناکی را پیش چشم جهانیان قرار داد و شهادت زائران کعبه دلها در مکه و منا، جهان اسلام را در غم و اندوهی وصف ناشدنی فرو برد. جنایت بزرگ مکه و منا که در آن حدود 7هزار و 477 مسلمان به شهادت رسیدند، صحنهای از سوگ کرامت انسانی شد و سکوت سازمانها و رسانههای بین المللی بر درد این مصیبت افزود.
این تشکل دانشجویی در ادامه تصریح کرد: جنایت مکه و منا که به شایستگی، وصف فاجعه به خود گرفت، آنقدر وسیع بود که همدردی با خانواده قربانیان و تقبیح عاملین و مسببین بروز این فاجعه کمتر کاری است که به جهت دفاع از حقوق انسانی میتوان متصور شد؛ متاسفانه این روزها با فرارسیدن سالگرد این جنایت بزرگ که بیتردید مشمول مرور زمان نمیشود و خاطره تلخ آن فراموش ناشدنی است، شاهد عدم پاسخگویی رژیم سعودی در خصوص این جنایت و کمکاری سازمانها و نهادهای داخلی برای پیگیری و اعلام نتیجه به ملت شریف ایران هستیم.
مرکز دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: متاسفانه دولت عربستان که متولی اصلی برگزاری مراسم حج است، تا به امروز، گزارش رسمی از چگونگی وقوع این فاجعه منتشر نکرده و نه تنها مسئولیت این جنایت را بر عهده نگرفته بلکه علت بروز آن را به خود قربانیان و کشتهشدگان منتسب کرده است. در یک سال اخیر نیز علیرغم توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر فراموش نشدن جنایت مکه و منا، شاهد کمکاری برخی نهادهای ذیربط در پیگیری حقوقی این فاجعه در بعد بینالمللی و عدم پاسخگویی توسط کمیته حقیقت یاب به مردم و خانوادههای شهدا بودهایم.
در ادامه تاکید شد: از بعد حقوقی فاجعه منا از دو منظر حقوق بینالملل و حقوق بشر بینالمللی قابل بررسی است و عربستان سعودی در هر دو حوزه تعهدات صریح خود را نقض کرده است. در ماده دوم اعلامیه حقوق بشر اسلامی مصوب 1990 آمده است: «حرمت جنازه انسان باید حفظ شود و بىاحترامى به آن جایز نیست و حمایت از این امر بر عهده دولت است.» و همچنین ماده هفتم میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب 1966 بیان میدارد; هیچکس نباید در معرض شکنجه یا رفتار تحقیرآمیز و مجازات غیرانسانی و وحشیانه قرار گیرد. حق بر حیات، حق بر دسترسی به مراقبتهای پزشکی و آب آشامیدنی و حفظ حرمت
و حیثیت انسانی نیز از جمله حقوقی میباشند که نقض آنها تخطی از قواعد و اصول حقوق بشر را به همراه داشته است. اسناد موجود و اظهارات شاهدان عینی حاکی از آن است که نه تنها اقدامات لازم برای پیشگیری حادثه به عمل نیامده بود، بلکه حتی اقداماتی برای کاهش خسارات و آسیبهای این فاجعه نیز صورت نگرفته است.
در ادامه تاکید شد: مرکز دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران (صلح زیبا) و جمعی از فعالان
مستقل رسانهای برخود لازم دانستند با تشکیل کمپین « به کدامین گناه » در فضای مجازی، به جهانیان اعلام کنند که جنایت منا فراموش شدنی نیست و ملت ایران در کنار خانوادههای شهدای مکه و منا تا روشن شدن موضوع و تشکیل کمیته حقیقت یاب بین المللی از پیگیری باز نمیایستد. ضمن تشکر از سازمانهای مردم نهاد که به صورتهای مختلف در این کمپین به ما یاری رساندهاند ،ذکر این نکته را لازم و ضروری میدانیم که اهداف اصلی تشکیل کمپین «#به_کدامین_گناه » را به صورت ذیل اعلام داریم.
اهداف ایجاد کمپین
« *زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدای مکه و منا،
*پیگیری اقدامات سازمان ها و نهادهای ذیربط و ارائه گزارش به ملت شریف ایران،
*تشکیل کمیته ویژه حقوقی متشکل از دانشگاهیان و وکلا برای بررسی
راهکارهای پیگیری فاجعه مکه و منا در مجامع بینالمللی ذیل موسسه صلح
زیبا
* طرح موضوع جنایت منا در سازمان های مستقل بین المللی به وسیله رایزنی
با ان جی او های حقوق بشری در سایر کشورهای جهان برای مطلع نمودن این
سازمانها از جنایت مکه و منا و همکاری جهت ارجاع به سازمان های بین
المللی حقوق بشری»
در پایان تاکید شد: مرکز دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران(صلح زیبا)، از تمام گروهها، تشکلها و اشخاص حقیقی و حقوقی دعوت میکند تا با پیوستن کمپین ملی « #به_کدامین_گناه » حمایت خود را از خانوادههای شهدای مکه و منا اعلام دارند تا بار دیگر با اتحاد بتوانیم رژیم سعودی را مجبور به قبول مسئولیت و پاسخگویی در مقابل چشمان جهانیان کنیم.
ارسال نظر