مدیر مطالعات اوراسیا مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع در گفتگو با پارس:
روسیه به اهداف خود در سوریه دست پیدا کرد/ شرایط شکننده در دمشق
واقعیت این است که تا پیش از آغاز مداخله نظامی روسیه در سوریه معادلات قدرت در این کشور در شرایط بنبست قرار گرفته بود و عملاً تنها نیروی برنده بحران در سوریه جریانهای افراطی بودند.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مدیر گروه مطالعات اوراسیا در مرکز تحقیقات استراتژیک گفت: روسیه به اهداف خود از ورود به صحنه عملیاتی نبرد در سوریه دست پیدا کرده و به همین دلیل به حضور نظامی خود در این کشور پایان داده است.
محمود شوری مدیر گروه مطالعات اوراسیا در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: یکی از مهمترین پرسشهایی که همزمان با ورود روسیه به صحنه عملیات نظامی در سوریه مطرح شد این بود که نقطه پایان احتمالی برای حضور نظامی روسیه در سوریه کجاست و تحت چه شرایطی روسیه مأموریت خود را در سوریه پایان یافته تلقی میکند؟
وی افزود: تردیدی نیست که روسها هم به دلایل سیاسی- نظامی و هم به دلایل اقتصادی فرصت زیادی برای حضور در صحنه عملیاتی نبرد در سوریه را نداشتند و باید در یک مدت محدود به عملیات نظامی خود پایان میدادند. در آغاز رهبران روسیه به طور غیر رسمی از زمانبندی سه تا چهار ماهه برای این عملیات صحبت کردند، اما بیش از پنج ماه پس از آغاز عملیات نظامی روسیه، بسیاری از ناظران بینالمللی از این اقدام روسیه تا حدودی شگفت زده شدهاند.
وی اضافه کرد: واقعیت این است که تا پیش از آغاز مداخله نظامی روسیه در سوریه معادلات قدرت در این کشور در شرایط بنبست قرار گرفته بود و عملاً تنها نیروی برنده بحران در سوریه جریانهای افراطی بودند.
مدیر گروه مطالعات اوراسیا در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه با ورود روسیه به صحنه عملیاتی نبرد نه تنها این بنبست به سود نیروهای دولتی شکسته شد بلکه حداقل دو اتفاق مهم دیگر نیز به وقوع پیوست. گفت: اول اینکه تحرک تازهای در سطح منطقهای و بینالمللی در موضوع مبارزه علیه داعش ایجاد شد و با حمایت گروههای کردی حلقه محاصره علیه این گروه تنگتر شد.
شوری افزود: دوم اینکه مخالفان دولت اسد ناگزیر به پذیرش گفتوگو با این دولت در چارچوب گفتوگوهای صلح بینالمللی شدند. این دو مسأله به نوبه خود به شفافتر شدن صحنه عملیاتی در سوریه کمک کرد و به طور رسمی میان مخالفان افراطی و معتدل دولت اسد مرزبندی مشخصی ایجاد شد.
مدیر گروه مطالعات اوراسیا در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه برای روسیه از آغاز مداخله نظامی در سوریه ابزاری در جهت رسیدن به اهداف سیاسی و دیپلماتیک بود گفت: به محض فراهم شدن شرایط، روسها طرحهای متعددی برای حل و فصل دیپلماتیک بحران ارائه کردند. روسیه در این زمینه علاوه بر آغاز گفتوگوهای مستقیم میان مخالفان و حامیان دولت اسد موفق به برقراری آتشبس سراسری میان طرفهای مذاکرهکننده نیز شده است.
شوری افزود: موفقیتی که به طور نسبی تحول مثبت و کم نظیری در بحران سوریه به حساب میآید. در این شرایط میتوان خروج نیروهای روسی از سوریه را حاصل یک توافق میان روسیه از یک سو و مخالفان منطقهای و بینالمللی دولت اسد از سوی دیگر تلقی کرد.
مدیر گروه مطالعات اوراسیا در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان ساخت: تا اینجای کار روسیه به بخش مهمی از اهداف خود در سوریه دست پیدا کرده است و به همین دلیل خروج نیروهای این کشور را نمیتوان نتیجه شکست یا ناامیدی این کشور به شمار آورد.
وی افزود: اما نکته ابهام برانگیز این است که هنوز شرایط در سوریه شکنندهتر از آن است که روسها بتوانند به یک توافق پشت پرده احتمالی با مخالفان اعتماد کنند.
ارسال نظر