پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «دکتر جعفر قنادباشی» کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی اختصاصی برای «پارس» در واکاوی اظهارات استقلال طلبانه سران اقلیم کردستان عراق نوشت:

موضوع استقلال کردستان عراق بیش از دو دهه قبل از جانب آمریکایی ها و زمانی که صدام حسین بر سر کار بود کلید خورده است. متاسفانه آمریکایی ها کردها را ابزار برخی از سیاست های خویش در منطقه قرار داده اند و در حال سوء استفاده کردن از آن ها هستند؛ به گونه ای که از زمان صدام این سیاست اجرا و در هر مرحله نیز سعی شده است که بیش ترین بهره برداری از کردها انجام گیرد. البته گفتنی است که اکثر کردهای عراق از هوشمندی لازم برخوردار هستند و می دانند که سرنوشت آن ها نمی تواند با کمک  طرف های غربی رقم بخورد. در واقع غربی ها به منظور سوء استفاده ای که می خواهند بعد از این هم از کردها به عمل آورند، پشتیبان آن ها در روند استقلال هستند.

مسائل و مشکلات کشورهای تازه به استقلال رسیده یکی از دلایلی است که سبب بالا رفتن هوشیاری در بین کردهای عراق شده است. سودان جنوبی یکی از نمونه هایی است که تازه به استقلال رسیده  است و در حال حاضر با بیش ترین مشکلات دست و پنجه نرم می کند؛ با این حال غربی ها اجازه نمی دهند که خبرهای سودان جنوبی منتشر شود. سودان جنوبی که از چهار سال گذشته مستقل شده است، بیش ترین مشکلات اقتصادی و بیش ترین قحطی را تجربه کرده است؛ به طوری که کمبود غذا و دارو در این کشور بیداد می کند و مرگ ومیر بسیاری از مردم به ویژه کودکان را در پی داشته است.

استقلال سودان جنوبی نمونه روشنی برای اقلیم کردستان عراق است. روز استقلال سودان جنوبی، وزیر خارجه انگلستان و برخی از مقامات غربی ها در این کشور حضور پیدا کردند و وعده کمک به این کشور دادند اما الان هیچ خبری از این کمک ها نیست. مردم کردستان نیز به این مساله نگاه می کنند که سرنوشت اش به کجا رسیده است.

مساله بعدی در مقابل استقلال این منطقه عبارت است از این که اگر چنانچه کردستان عراق مستقل شود، دولت های سوریه، عراق، ایران و ترکیه با استقلال آن مخالفت خواهند کرد. به عبارت دیگر یک کشوری ساخته می شود که در بین کشورهای مخالف محصور است. طبیعتا با تشکیل چنین کشوری در میان چهار کشور مخالف، این منطقه نمی تواند حیات سیاسی و اقتصادی خویش را رقم زند و آن را به سوی رونق برد. به همین دلیل تشکیل چنین کشوری غیر ممکن به نظر می رسد. با این حال آمریکایی ها در حال حاضر این پروژه را برای اعمال فشار علیه ترکیه و کشورهای منطقه به جلو می-برند. ایالات متحده آمریکا مخالف قدرتمندتر شدن ترکیه و ایران در منطقه است و نمی خواهد که سوریه روی آرامش به خویش ببیند؛ لذا پروژه استقلال کردستان عراق را ابزاری برای سوء استفاده و پیشبرد سیاست های خویش قرار داده  است. با این توصیف آمریکا هرگز به دنبال استقلال کردستان عراق برای رفاه حال کردها نیستند. متاسفانه مهره هایی هم که اظهارات استقلال طلبانه به زبان می رانند، بلندگوی آمریکایی ها هستند که حرف های آن ها را تکرار می کنند اما به هیچ وجه به نفع ایشان نیست.

مناسبات دوستانه اربیل- آنکارا نیز نبایستی به معنای کمک به استقلال کردستان عراق قلمداد شود. طبیعتا اگر مساله استقلال کردستان عراق مطرح شود، وضعیت مناسبات دولت ترکیه با کردهای این کشور تغییر پیدا خواهد کرد؛ لذا به نظر نمی رسد که چنین حمایتی از سوی ترکیه انجام گیرد. از سوی دیگر نیز در حال حاضر در داخل ترکیه بخش های زیادی از جنوب شرق این کشور به دلیل قیام کردها در ناآرامی به سر می برد. پس گام برداشتن ترکیه به سمت حمایت از استقلال کردهای عراق یک نوع خودکشی به شمار می آید.

منابع سرشار انرژی نیز در راستای استقلال کردستان نمی تواند دلیل کافی شمرده شود. زمانی نفت و گاز به درد کردهای عراق می خورد که آن ها به بنادر آزاد راه داشته باشند یا بین کشورهایی که مخالف استقلال آن هستند محصور نبودند. نفت و گاز اقلیم بایستی به فروش برسد و در برابر آن کالا وارد این مطقه شود؛ با این حال فروش این منابع ممکن نیست؛ چرا که از راه ایران، سوریه و عراق چنین چیزی نمی تواند اتفاق افتد. تنها راهی که برای فروش آن ممکن است به ذهن خطور کند، مسیر ترکیه است که فروش از این مسیر نیز میسر نخواهد بود؛ چرا که در آن هنگام کردهای خود ترکیه نیز گام در مسیر استقلال برخواهند داشت. بنابراین بهره برداری از منابع نفت و گاز و معادن دیگر کردستان در صورتی میسر است که این اقلیم بتواند یکی از همسایه های خود را با خویش همراه کند اما مشاهده می شود که هیچ یک از کشورهای اطراف اقلیم کردستان به خاطر مساله کردی خویش چنین همراهی از خود نشان نمی دهند. 

توافقی هم که بین اربیل و آنکارا برای انتقال نفت اقلیم به ترکیه منعقد شده است، در شرایطی است که استقلال اقلیم مطرح نباشد. در حقیقت در حال حاضر از سوی ترکیه سیاست فریب دنبال می شود که این سیاست ترکیه را قادر ساخته است که از منابع نفت و گاز اقلیم بهره مند باشد. در مجموع مخالفت کشورهای منطقه ای و عدم توان فروش منابع نفتی و گازی از عواملی به حساب می آیند که از استقلال اقلیم جلوگیری به عمل می آورد. پس چشم اندازی برای استقلال کردستان عراق وجود ندارد.