وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری مجری سیاست های کلان آموزشی هستند و باید طبق سند چشم انداز آموزشی مرحله به مرحله ، سال به سال و مقطع به مقطع اهداف آموزشی را تا مرحله تحقق پیگیری نمایند. و از هر گونه اعمال سلیقه ی سیاسی در اجرای اهداف آموزشی جلوگیری نمایند ، چرا که اگر اینگونه سلیقه ها وارد حوزه ی آموزش شوند مسیر علم آموزی و نخبه پروری به انحراف کشیده می شود.

بزرگ ترین دغدغه ی حکومت ها و مردم تربیت نسلی خلاق ، با دانشی برتر ، متفکر و با اخلاق است . همواره همه ی نظام های آموزشی در دنیا سیاست های کلان  آموزش را مبتنی بر شاخص های فوق ، طراحی و اجراء می نمایند. اما نظام آموزشی کشورمان کم تر از این قاعده پیروی می کند و با تغییر دولت ها و روی کار آمدن تفکرات سیاسی دولت جدید نظام آموزشی نیز دست خوش تغییرات ، علی الخصوص در حوزه ی سیاست های آموزشی می گردد و آموزش های سیاسی جایگزین سیاست های آموزشی می گردند . این تغییرات وقتی محسوس تر می شود که والدین و همچنین دانش آموزان و دانشجویان اظهار نظراتی را می شنوند که تنها بوی سیاست بازی از آن به مشامشان میرسد و کم ترین اظهار نظری درباره ی ارتقاء کیفیت خدمات آموزشی که از اهم وظایف ذاتی آموزش و پرورش است از مسئولین ذی ربط نمی شنوند !!! چرا ؟؟؟

به طور مثال در قصه ی برجام که به فرموده ی مقام معظم رهبری (دام عزه) می توانست دست آوردهای بیشتری برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشد ، مسئولان آموزش و پرورش در نهایت تعجب پیشنهاد گنجانده شدن درسی به نام برجام را در محتوای آموزشی  آموزش و پرورش ارائه کردند!!!

 سوال این جاست که آیا محتوای آموزشی آنقدر کامل و بی نقص است که فقط درس برجام به آن باید اضافه می گردید؟!! یا اینکه اگر قرار بر اضافه شدن محتوای آموزشی باشد، دغدغه ی چندین ساله و مطالبه ی به حق مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در خصوص سبک زندگی اسلامی با توجه به هجمه ها و تهاجم سهل الوصول فرهنگی است که باید با الویت به سیاست های کلان آموزش و پرورش اضافه و به عنوان دروس اصلی  وارد محتوای آموزشی می گردید. چرا که آثار پر برکت چنین رویکردی در فرهنگ سازی خانواده ها و جامعه اسلامی در کوتاه مدت و در سالهای آینده نمایان و محسوس خواهد شد .

غبار فتنه حاصل عدم التزام به اخلاق اسلامی در انتخابات

با اتمام فصل تایید صلاحیت کاندیدهای انتخاباتی و نظر به فصل الخطاب بودن قانونی این نظر بر اساس قانون اساسی و نظر صریح امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله العالی) التزام عملی بر این واجب ،نشانگر قبول اخلاق انتخاباتی و اخلاق مداری کاندیداهای محترم مجلس نمایندگان شورای اسلامی می باشد. از سوی دیگر شرکت در این انتخابات و رای دادن، بیعت با احیای حکومت اسلامی مد نظر رسول الله(ص) از منظر ولایی رهبر انقلاب اسلامی می باشد.

طبق اعلام رسمی شورای نگهبان یکی از دلایلی که می تواند موجب رد صلاحیت نمایندگان مجلس شود عدم تعهد به اخلاق اسلامی و عدم پایبندی به ملزومات مسئولیتهای اجتماعی در جامعه اسلامی است. برای احترام به نظر شورای نگهبان و جلوگیری از بی احترامی به سایر نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی و پرهیز از نشر بدبینی در جامعه وانتشار نشاط و ذوق نسبت به یک مشارکت ملی در تمام آحاد کشور و برای دوری از وعده های غیر علمی و عملی و همچنین قرار ندادن دیگران به عنوان سپر بلای مشکلات از یک نعمت بزرگ تحت عنوان "مکارم الاخلاق" می توان استفاده کردکه شکرگزاری آن نیز خود فضیلتی از جانب خداوند است. فلذا نیاز به بصیرت و سلامت عمومی برای انتخاب افراد صالح پایبند به قانون اساسی باعث سلامت و اطمینان به پیشرفت جامعه اسلامی می شود که از ثمرات مکارم الاخلاق می باشد.

 اما نعمت دیگر برخورداری از تجربه تاریخی و انسانی زندگی و حکومت سراسر پند و حکمت امیرالمومنین علی علیه السلام به عنوان اولین حکومت ولایی پس از پیامبر اسلام می باشد. با توجه به این گزاره زمانی، جامعه ایران اسلامی نیازمند به برگزاری انتخاباتی اخلاقی است. این نگاه برگرفته از بیان مقام معظم رهبری است که شرکت درانتخابات را مصداق بیعت با آرمانهای امام خمینی(ره)، جمهوری اسلامی و بیعت با پیامبر اسلام(ص) که اسوه مکارم اخلاقی است می دانند. به واقع مردم در ایران هنگام انتخابات بیشتر به اخلاق کاندیداها رای می دهند و این مطالبه مردم و رهبری، مسئولیت اخلاقی بیشتری برای کاندیداهای مجلس ایجاد میکند. از طرف دیگر مهمترین چالش پیشروی ایران اسلامی مسئله برپایی غبار فتنه در همه زمینه ها می باشدکه بهترین روش مقابله با آن، تمسک به اخلاق گرایی منتخبین و ملاکهای انتخابی مردم می باشد.

زندگی امیرالمومنین ع

لی علیه السلام همواره همراه  درس و پند و حکمت است اما روزگار حکومت ایشان و حوادث 5 سال آخرعمر بابرکت ایشان به مراتب عجیبتر است وقتی به باز خوانی آن می پردازیم متوجه می شویم فتنه های بزرگی را کنترل نموده و یا از کار انداخته اند . این فتنه ها قابل قیاس با زمان پیامبر صل الله علیه و آله نیست ! چرا که دشمنان پیامبر شعارشان "إعلِ هُبَلْ" بود و اطراف پیامبر صل الله علیه و آله را از امیرالمومنین علی علیه السلام تا جناب طلحه و زبیر و دیگر اصحاب گرفته بودند! فتنه در بلاد اسلامی آن آغاز شد که کفر صریح در مقابل اسلام صریح صف آرایی نکرد.برای نمونه ازفتنه جمل تا فتنه نهروان هر دو طرف اهل نماز و قرآن بودند! آنچه مشخص است با وجود غلبه جبهه اسلام دربلاد اسلامی و روشن شدن تکلیف مسلمانان هنوز تکلیف جبهه حق و باطل روشن نشده بود.از آنجایی که فتنه در میان کفار معنی چندانی ندارد به همان دلایلی که بیان شد ،فتنه در سرزمین اسلامی از ظلم و ستم و بدعهدی و همین طور ناآگاهی و جهل در بلاد اسلامی نشأت می گیرد.

 لذا نکته بینی مقام معظم رهبری درمورد پیدایش  فتنه و اهل فتنه را یادآور می شویم:

" فتنه این است،ما اگر می خواهیم یک تحلیل اجتماعی از قضایایی از این قبیل داشته باشیم، باید به سراغ ریشه ها برویم . در فتنه ریشه ها را هم غلط معنا می کنند. من دیده ام، می شنوم و می بینم که چه می گویندو چه می نویسند. شناخت ریشه ها هم گاهی غلط است، جزیی از فتنه است. چون آنی که منشأ شده است، آن نیست که یک نفر خیال کرده باید با کسی که مخالف دین است جنگید. مگر شما این خیال را نمی کنید؟ مگر ایشان این خیال را نمی کنند؟ همه خیال می کنند. پس اشکال کار ار اینجا نیست که کسی خیال کند با کسی که دشمن دین است باید جنگید، و اگر بشود ، او را به خاک هلاک انداخت. قضیه از اینجا شروع می شود که کی با دین مخالفت می کند یا مخالفت نمی کند؟ فتنه اینجاست. بنابراین اگر کسی بیاید به ما بگوید که آقا ! هرکس با دین مخالفت می کند با او بجنگید، او منشأ فتنه نیست ،منشآ قضیه کسی است که گرد و غبار به وجود آورده است . من دیگر شما را که رفیق منید ، در گرد و غبار نمی بینم و نمیشناسم . هیکلی می بینم ، اما نمی دانم کیست. آنفتنه را دنبال کنید ، ببینید آن غبارآلودگی از کجاست آن مهم است"79/2/24

*دکترای مدیریت برنامه ریزی آموزشی

عضو هئیت علمی دانشگاه