حملۀ نیروهای عراقی و آمریکایی به داعش
نیویورک تایمز نوشت نیروهای عراقی و آمریکایی از چندین داعش را هدف حملات خود قرار داده اند.
به گزارش پارس به نقل از واحد مرکزی خبر، بر اساس این گزارش، مقامات اعلام کردند دولت عراق و ائتلاف به رهبری آمریکا -که پس از بن بست طولانی در جدال علیه داعش در تلاش برای کنترل مجدد اوضاع هستند- برای نخستین بار طی چندین ماه فشارهای نظامی را بر این افراط گرایان از چندین جبهه افزایش داده اند.
نیروهای عراقی که تحت حمایت قابل توجه نیروی هوایی آمریکا قرار دارند، در حومه شهر الرمادی مستقر شده اند و در تلاش برای محاصره مرکز استان انبار و مسدود کردن مسیر ارسال نیرو و تجهیزات برای آنها هستند. رمادی شهری است که داعش در ماه مه کنترل آن را به دست گرفتند.
نیروهای ارتش عراق و شبه نظامیان شیعه تحت حمایت ایران از شمال بغداد در تلاش برای تقویت موضع خود در پالایشگاه نفتی بیجی پس از بازپس گیری آن از دست داعش در روز جمعه هستند.
و در شمال شرقی سوریه، ارتش آمریکا هفته گذشته اعلام کرد پنجاه تن مهمات را از طریق چتر برای جنگجویان عرب سوری ارسال کرده است. این اقدام با این هدف انجام شد که این جنگجویان به نیروی گسترده تر کرد در پیشروی به سوی رقه -پایتخت داعش در سوریه- خواهند پیوست و احتمالا سبب خواهند شد داعش شماری از نیروهای خود را به منظور دفاع از این شهر از عراق و روانه سوریه خارج کنند.
ژنرال شاون بی مک فارلند -که ماه گذشته به سمت فرمانده نیروهای ائتلاف بین المللی در عراق و سوریه منصوب شد-، اعلام کرد: «ما در حال انجام شماری عملیات علیه دشمن هستیم و تلاش می کنیم دشمن را همزمان وادار به مبارزه در بیش از یک جبهه کنیم.» مک فارلند پیشتر به عنوان فرمانده یک گردان که با قبایل سنی در استان انبار همکاری می کرد، در عراق فعالیت داشته است.
انجام عملیات از سوی ائتلافی که مک فارلند هدایت آن را بر عهده گرفته است، تاریخ زمانی مشخص ندارد. فرماندهی مرکزی آمریکا -که بر عملیات آمریکا در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) نظارت می کند- زمانی امیدوار بود موصل -دومین شهر بزرگ عراق- به دست نیروهای دولتی عراقی می افتد.
در عوض، ائتلاف به رهبری آمریکا در تلاش برای انجام ضد حملات علیه داعش در منطقه ای است که روس ها و ایرانی ها در تلاش برای تشدید حضور خود در آنجا -سوریه- هستند و این در حالی است که شبه نظامیان شیعه همچنان یک نیروی سیاسی قدرتمند در عراق باقی مانده اند. در همین حال، حیدر العبادی نخست وزیر عراق نیز در تلاش برای تقویت حاکمیت خود در این کشور است.
حتی با آن که عراقی ها در این تهاجم حضور دارند، اما آنها با چالش های شدیدی مواجه شده اند. برای مثال، ششصد یا شمار بیشتری از شبه نظامیانی که مواضع خود را تحکیم بخشیده اند در حال دفاع از رمادی هستند. این شبه نظامیان همچنین قادر به اعزام نیرو به این شهر از طریق رودخانه فرات هستند.
و حتی اگر عراقی ها در بیرون راندن داعش از بسیاری از مواضعشان به موفقیت برسند، اما تحت فشار قرار دادن آن ها خود یک چالش جدید محسوب می شود. در حالی که قبایل عراقی می توانند به حفاظت از برخی شهرهای بزرگ و کوچک ادامه دهند، اما پلیس استانی عراق نیز می تواند در این روند نقشی مهم ایفا کند. اما آموزش نیروهای پلیس در مراحل اولیه خود قرار دارد: تاکنون مقامات اعلام کردند تیمی کوچک از نظامیان ایتالیایی اقدام به آموزش دادن دویست و چهل و شش تن از افسران پلیس کرده اند که نیمی از این افراد از اعضای پلیس فدرال هستند.
مقامات عراقی اعلام کردند اما پس از وقفه ای طولانی مدت، -به سبب افزایش دمای هوا و فرا رسیدن تعطیلات مسلمانان-، عراقی ها و شرکایشان برای فرو بردن شبه نظامیان داعش در موضع دفاعی و وادار کردن آنها برای خارج شدن از پایگاه هایشان - که بدین ترتیب هدف قرار دادن آنها در حملات هوایی آسان تر خواهد بود- تلاش کردند.
خالد العبیدی وزیر دفاع عراق اعلام کرد هدف از این اقدام، «مشغول کردن دشمن از چند جبهه است.» نخستین گام ها برای سرعت بخشیدن به تهاجم رمادی در اواخر ماه اوت برداشته شد، زمانی که حیدر العبادی، اسماعیل مهلاوی را به عنوان فرمانده ارشد عملیات در انبار انتخاب کرد. عبادی امیدوار بود مهلاوی در مقایسه با فرمانده قبلی موضع تهاجمی تری اتخاذ کند.
حدو هزار نیروی عراقی در تلاش برای محاصره این شهر و پیشروی از شمال، غرب و جنوب شرقی هستند.
یکی از کلیدی ترین اهداف آنها پلی است که در بخش شمال غربی بر روی رود فرات قرار دارد و نیروهای عراقی تلاش می کنند مانع از آن شوند داعش از این پل برای اعزام نیروهای جدید استفاده کنند.
مقامات اعلام کردند برای نخستین بار، جنگنده های اف شانزده عراقی، که در صحرای آریزونا آموزش دیده اند به دیگر جنگنده های کشورهای هم پیمان پیوسته اند و در حال انجام حملات هوایی در حمایت از نیروهای زمینی عراقی هستند.
مقامات آمریکایی می گویند جنگجویان داعش که رمادی را تحت کنترل دارند، در حال ادغام تاکتیک های مختلف تروریستی از جمله استفاده از خودروهای بمب گذاری شده با تاکتیک های نظامی متعارف از قبیل ایجاد تله های انفجاری در خانه ها و کار گذاشتن مواد منفجره در جاده ها و سپس پوشش دادن عملیات خود با کمک تک تیراندازها و حملات خمپاره ای هستند.
آمریکا با ارائه بلدوزرهای مسلح و تجهیزات مین روب در تلاش برای کمک به ارتش عراق است. به گفته پنتاگون، اما با وجود حمایت های هوایی آمریکایی ها -که طی هفته گذشته حدود هفتاد عملیات هوایی انجام دادند- ، سطح پیشرفت ها کند بوده است.
یک واحد عراقی که طی روزهای اخیر توانسته بود به سوی یک مجتمع آپارتمانی پیشروی کند به سبب ضد حملات تروریستها مجبور به عقب نشینی شد.
در حالی که نیروهای عراقی در حال پیشروی به سوی رمادی هستند، حدود پنج هزار سرباز و افسران پلیس ملی به همراه حدود ده هزار جنگجوی شبه نظامی شیعه، حملاتی موازی را در اطراف پالایشگاه بیجی انجام دادند. شبه نظامیان همچنان در اطراف شهر بیجی حضور دارند، جایی که مناطق اطراف آن هدف حملات توپخانه ای و هوایی قرار گرفته است.
مقامات می گویند پالایشگاه بیجی -که طی سال گذشته چندین بار تحت کنترل گروه های مختلف در آمد- به اندازه ای آسیب دیده است که احتمالا احیای آن برای استفاده سال ها به طول خواهد انجامید.
اما این پالایشگاه همچنان تأسیساتی مهم محسوب می شود و موقعیت مکانی اش از نظر راهبردی حیاتی است: کنترل مناطق اطراف سبب مهیا شدن شرایط برای انجام تهاجم از سوی نیروهای عراقی علیه داعش در استان نینوا در شمال عراق می شود، جایی که شبه نظامیان کنترل شهر مهم موصل را در آن در دست دارند.
کنترل طولانی مدت بیجی همچنین سبب بهبود شرایط امنیتی دو شهر مهم عراق به سوی جنوب -تکریت و سامرا- می شود و دسترسی به جاده اصلی به سوی جنوب غرب را که داعش از آن برای انتقال جنگجویان از موصل به سوی انبار استفاده می کنند، غیر ممکن می سازد.
شبه نظامیان شیعه، -که در کنار نیروهای عراقی می جنگند- روز شنبه -یک روز پس از باز پس گیری بخش هایی از این شهر از دست داعش- تلاش کردند مواضع خود در اطراف شهر بیجی تقویت کنند.
اما عراق و ائتلاف به رهبری آمریکا تنها نیروهایی نیستند که به موفقیت هایی رسیده اند. مقامات آمریکایی اعلام کردند موضوع مهم این است که سردار سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه هفته گذشته برای کمک به هدایت برخی از شبه نظامیان شیعه که ایران از آنها حمایت می کند وارد عراق شد.
تهاجم به بیجی یکی از مهمترین عملیات برای عبادی محسوب می شود که از سوی ائتلاف شیعه اش برای رسیدن به برخی پیشرفت ها تحت فشار قرار گرفته است. مقامات می گویند اجازه دادن به شبه نظامیان برای ایفای نقشی مهمتر در این درگیری ها سبب کاهش این تنش ها می شود.
با این حال، موضوع حضور شبه نظامیان در این عملیات موضوعی حساس برای آمریکا محسوب می شود . مقامات آمریکایی اعلام کرده اند تنها در حمایت از نیروهای دولتی عراق حملات هوایی انجام خواهد داد.
به سبب تأکید آمریکا، نیروهای ضد تروریسم عراق، پلیس فدرال و ارتش عراق هدایت عملیات در بیجی را در دست گرفتند . اما جنگجویان شبه نظامی شیعه از هفته ها حملات هوایی آمریکا سود بردند. یک افسر بلندپایه آمریکایی در واشنگتن اعلام کرد: «ما در تلاش برای حمایت نیروهای عراقی هستیم نه شبه نظامیان آموزش دیده از سوی ایران. اما در عراق این امر به طور کامل امکان پذیر نیست.»
ارسال نظر