به گزارش پارس به نقل از رصد، وقتی در ابتدای بحران سوریه، مردم آواره این کشور فوج فوج به سمت مرزهای ترکیه می‌رفتند تا امروز جمعیت ثبت‌شده آن‌ها در اردوگاه‌های ترکیه نزدیک به یک میلیون نفر باشد، اردوغان که آن‌ روزها اسقاط اسد را با صدایی رسا فریاد می‌زد، همراه با همسرش، یک دختر بچه‌ سوری را در نزدیکی مرز به دخترخواندگی پذیرفت تا علاوه بر بعد سیاسی، آتش توپ‌خانه خود را از مسیر عاطفه هم به سوی اسد شلیک کند. او که در تحرکات رسانه‌ای این‌گونه، یا ذهنی خلاق دارد و یا گوشی بدهکار به ذهن خلاق مشاوران، این اقدامش را با جملاتی انتقادی خطاب به اسد همراه کرد. ترکیه آتش‌بیار معرکه سوریه بود و آن‌قدر بر این امر اصرار داشت که قاطعانه از تهدید اوباما مبنی بر حمله نظامی به سوریه، حمایت کرد و بارها و بارها راه‌حل پایان بحران را پایان اسد اعلام کرد.

در همین ایامی که اردوغان بر طبل دشمنی با اسد می‌کوبید، داعش سربرآورد؛ دولت اسلامی در عراق و شام! این‌که ارتباط ترکیه با داعش چیست، اگر چه هر بار مطرح شده، آنکارا تکذیب کرده اما واقعیت این است که دیگر همه می‌دانند ماجرا چیست. هیچ تحلیل‌گر خوش‌بینی هم نمی‌تواند حمایت‌های ترکیه از داعش را که عیان‌ترینش، اجازه عبور از مرز است را رد کند. این را حتی مقامات عالی‌رتبه آمریکا و آلمان نیز به صراحت گفته‌اند. از آن مهم‌تر، سیدحسن نصرالله است که در گفتگوی تفصیلی خود با مدیر شبکه المیادین، از هماهنگی‌های میدانی ترکیه و داعش سخن گفت. اردوغان و اوغلو اما همه این‌ها را یک‌سره رد کردند و اساسا هرگونه همسویی و ارتباط میان ترکیه و داعش را یک اتهام دانستند. چه کسی این تکذیبیه‌های مکرر را باور می‌کند؟!

اما به تازگی، اردوغان خیز انتقادی دیگری برداشته. او گفته است که اساسا این بشار اسد است که از داعش حمایت می‌کند! اردوغان در یکی از مراسم‌های افطاری در کاخ ریاست جمهوری گفت: «داعش از پنج سال قبل و با هدف درهم شکستن خواسته‌های مردم سوریه در آزادی و دموکراسی از سوی نظام این کشور حمایت می‌شود!» او البته در مقابل برخی انتقادات غربی‌ها از نقش ترکیه در ترانزیت تروریست به سوریه، دست پیش را گرفته و از برخی کشورها که آن‌ها را به ارسال تروریست متهم کرده، خواست تا به مسئولیت‌های خود در قبال تروریسم عمل کنند. این‌که غربی‌ها با شعار مبارزه با تروریسم، از برخی گروه‌های تروریستی حمایت می‌کنند، حرفی بجاست اما تروریست‌هایی که از غرب به سوریه وارد می‌شوند، آیا غیر از مرز ترکیه، راه منطقی و کم‌خطرتری برای رسیدن به سوریه دارند؟

اتهام اردوغان به اسد مبنی بر این‌که از داعش حمایت می‌کند، برگرفته از یک الگوی عملیات میدانی در سوریه است. عربستان سعودی مبتنی بر همین الگو، حتی ایران را هم به حمایت و از آن بالاتر، همکاری با داعش در سوریه متهم می‌کرد! مبنای این ادعا این است که اسد در سوریه، معادلات میدانی و اولویت‌ها در نبرد با مخالفان مسلح را به‌گونه‌ای تنظیم می‌کند که داعش در مسیر تضعیف سایر تروریست‌ها از جمله جبهه النصره و ارتش آزاد و سایر گروه‌های دیگر حرکت کند.

این ادعا البته ظاهری از واقعیت دارد و بر اساس منطق عملیاتی که ناگزیر از اولویت‌‌سنجی و بهره بردن از فرصت‌ها است، در ابتدای مانورهای پی‌درپی داعش عملی شد. قدرت داعش در سرکوب تروریست‌های دیگر باعث شد تا رسانه‌های عربی این ادعا که اساسا داعش مورد حمایت اسد است را در بوق و کرنا کنند چرا که از ناحیه داعش متضرر شده بودند. اما آن‌ها هیچ‌گاه به این مساله توجه نمی‌کردند که داعش هم‌زمان با نبرد با سایر تروریست‌ها، با ارتش سوریه هم می‌جنگند، شهرها را اشغال می‌کند و حتی خلافت خود را در استان رقه رسما اعلام می‌کند. حتی در شرایط کنونی هم، اردوغان و همان رسانه‌ها این را در نظر نمی‌گیرند که ارتش سوریه در حسکه، دیر الزور، بخش‌هایی از شمال حلب، الزبدانی، ارتفاعات مرزی با لبنان و … با داعش می‌جنگد.

اردوغان دست پیش را گرفته که پس نیفتد، غافل از این‌که مدت‌ها است در ماجرای سوریه و حمایت از داعش، پس افتاده. حتی مقامات غربی (به هر دلیلی) به این رابطه میان آنکارا و داعش اعتراف و اعتراض کرده‌اند!

خواب‌های اردوغان برای سوریه تعبیر نشد و اسد هم‌چنان در قدرت است. انتخابات پارلمانی اخیر ترکیه اگر چه آن‌گونه که کارشناسان امر گفته‌اند، سیاست‌های راهبردی ترکیه را حتی در قبال سوریه دچار نوسان نمی‌کند، اما قطعا اردوغان محدودیت‌هایی را باید تحمل کند. اردوغان احتمالا مرد اول ترکیه خواهد ماند اما نه با دستان باز گذشته.