مرحله حساس پاياني گفتگوهای ایرانی و 5+1
به گزارش پارس به نقل از خبرگزاری صدا وسما یک خبرگزاری غربی در گزارشی از وین به قلم« کریستوف اشمید» نوشت ایران و قدرت های بزرگ اوایل هفته آینده در وین ماراتن گفتگوها را برای مختومه کردن پرونده هسته ای که یکی از حساس ترین پرونده های سیاست خارجی جهانی است ، آغاز می کنند. این دور گفتگوها در اصل آخرین دور گفتگوها پیش از رسیدن به توافق جامع است.
پس از سال های طولانی تنش و 20 ماه گفتگوهای سخت ،آنها تلاش خواهند کرد توافقنامه ای را که غالبا تاریخی خوانده شده است تکمیل کنند. مهلت پایان این گفتگوها سه شنبه سی ام ژوئن ( نهم تیرماه) است و موفقیت این گفتگوها به هیچ وجه تضمین نشده است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و لوران فابیوس همتای فرانسوی او قرار است شنبه وارد پایتخت اتریش شود. این دو وزیر به جان کری وزیر امور خارجه آمریکا می پیوندند که چند ساعت قبل وارد وین شده است . دیگر وزیران گروه پنج بعلاوه یک ( چین ،آمریکا ، فرانسه ، انگلیس ، روسیه و آلمان) سپس وارد خواهند شد.
هدف مشترک آنان تضمین این مسئله است که در آینده برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران فقط غیرنظامی باشد . در مقابل تحریم های زیاد بین المللی که از سال 2005 اقتصاد ایران را در تنگنا قرار داده است لغو خواهد شد.
این گمان که ایران برای مجهز شدن به سلاح هسته ای تلاش می کند روابط بین المللی را از 12 سال پیش مسموم کرده است ، گمانی که ایران همواره آن را تکذیب کرده است.
در منطقه ، چشم انداز بمب ایرانی، اسرائیل و همچنین رقبای بزرگ سنی ایران شیعه و در راس آن عربستان سعودی را می ترساند.
دستیابی به توافق همچنین نخستین گام به سمت آشتی احتمالی بین جمهوری اسلامی و آمریکا خواهد بود . روابط این دو کشور از 35 سال پیش قطع است . این توافق چشم انداز همکاری هایی را در برابر آشوب سوریه ، عراق و جاهای دیگر می گشاید.
توافق احتمالی همچنین بر بازار جهانی انرژی با آزاد کردن ذخایر گسترده نفت وگاز ایران تاثیر خواهد گذشت .
با وارد شدن به مرحله پایانی مذاکرات ، طرف ها تقاضاهای خود را افزایش می دهند . آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران بر « خطوط قرمز» ایران تاکید کرد و جان کری وزیر امور خارجه آمریکا خاطر نشان کرد شکست مذاکرات ممکن است .
آیت الله خامنه ای که حرف آخر را در پرونده هسته ای می زند خواستار لغو فوری تحریم های اقتصادی سازمان ملل و آمریکا در صورت توافق شد و بر مخالفت خود با هرگونه بازرسی از مراکز نظامی تاکیدکرد.
وی همچنین بی اعتمادی خود را به سازمان بین المللی انرژی اتمی، نهاد سازمان ملل که مسئول بررسی اجرای توافق مورد انتظار است ، اعلام کرد .
جان کری گفت :« ما در آخرین روزها مشخص خواهیم کرد آیا مسایل معوقه حل وفصل شده است یا خیر . اگر ( ایران ) پاسخ ندهد ، توافقی صورت نخواهد گرفت.»
فرانسه و انگلیس به نوبه خود تاکید می کنند هرگونه توافقی باید در صورت ضرورت شامل دسترسی به مراکز نظامی باشد.»
حتی صرف نظر از این نکات اختلاف ، خود توافق از نظر فنی بسیار پیچیده است . کارشناسان و دیپلمات هایی که از آغاز ماه در وین حضور دارند سندی 40 تا 50 صفحه ای را پیش بینی می کنند که هر یک از جزئیات آن باید خط به خط مورد گفتگو قرار گیرد.
طی هزاران ساعت گفتگو ، ایران پیش ازاین امتیازات زیادی داده است که امکان رسیدن به چارچوب توافق را در اوایل آوریل در لوزان فراهم کرد.
در عمل ، تهران باید توانمندی های هسته ای خود را با خلاص شدن از شمار زیادی از سانتریفوژهای خود کاهش دهد.
قدرت های بزرگ محاسبه کرده اند که این کاهش ، زمانی را که برای ایران لازم است تا به مقدار لازم مواد هسته های برای ساخت بمب اتمی دست یابد از چند ماه سال 2013 به دست کم یک سال افزایش دهد.
برای مطمئن شدن از این مسئله ،آنها بر روند سخت بازرسی های آژانس بین المللی انرژی هسته ای بر مراکز ایران امید بسته اند.
در صورت هرگونه تخلفی ،آنها می خواهند که تحریم ها علیه اقتصاد ایران به آسانی برقرار شود.
ارسال نظر