آمریکا به سمت حکومت موروثی
مهدی محمودی- «جان الیس بوش» معروف به جب به عنوان سومین فرد از خانواده بوشها در اندیشه در اختیار گرفتن سکان قدرت در ایالات متحده آمریکاست. جب، پسر «جرج هربرت واکر بوش» چهل و یکمین رئیسجمهور آمریکا و برادر کوچکتر «جرج واکر بوش» چهل و سومین رئیسجمهور آمریکا است.
او یازدهمین نفر در حزب جمهوری خواه است که رسما نامزد انتخابات مقدماتی در حزب می شود.
اسکات واکر فرماندار ویسکانسین و سناتور مارکو روبیو از فلوریدا فعلا بزرگترین رقبای او هستند.
در جناح رقیب، هیلاری کلینتون همسر بیل کلینتون رئیس جمهوری پیشین حضور دارد که فعلا پیشتاز رقابتهای درون حزبی در کمپ دموکراتهاست و احتمال حضور وی به عنوان نامزد نهایی دموکراتها وجود دارد.
به این ترتیب امکان رویارویی بوش و کلینتون در مرحله نهایی وجود دارد. رقابتی که یادآور رقابت بیل کلینتون با جورج بوش پدر در سال 1992 خواهد بود.
مواضع این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا در ماههای گذشته نشان میدهد که هیلاری کلینتون و جب بوش «اصل فاصله» را برای مسیر حرکت خود به سمت کاخ سفید در پیش گرفتهاند. هدفی که اگر به آن دست یابند نظام گردش نخبگان در آمریکا که طی دهههای گذشته از اصول اصلی نظام سیاسی این کشور بوده را زیر سوال خواهد برد و تئوری «طبقه نخبگان ثابت» را که منتقدان آمریکا درباره آن صحبت میکنند تقویت خواهد کرد. حضور 4 نفر از 2 خانواده در راس قدرت در ایالات متحده آمریکا در عرض سه دهه خود گواه این موضوع است.
برعکس کشورهای با نظامی سیاسی موروثی که فرد جانشین با اتکا بر اصل و نسب خود به قدرت میرسد در آمریکا هیلاری کلینتون و جب بوش تلاش میکنند با فاصله گرفتن از خاندان خود به قدرت برسند! میراثی که بیل کلینتون و بوش پدر و پسر در آمریکا به جا گذاشته اند نمیتواند طناب محکمی برای آنها باشد تا با تکیه بر آن به راس هرم قدرت در آمریکا برسند.
جب اخیرا در اظهاراتی گفت: «من برادرم را دوست دارم. پدرم را هم دوست دارم. راستش اگر بد نباشد مادرم را هم دوست دارم. اما من افکار خودم را دارم و کاملا مستقل از پدر و برادر خود هستم». وی در همین راستا در لوگوی انتخاباتی خود نام فامیلی خود را حذف کرده است تا مردم آمریکا با شنیدن بوش تاریخ آمریکا را در ذهن خود مرور نکنند.
هیلاری کلینتون همسر بیل کلینتون نیز در بنرهای رسمی تبلیغاتی خود نام کلینتون را حذف کرده تا نشان دهد که زیر سایه بیل کلینتون نیست.
این موضوع در خود آمریکا هم سروصدای زیادی به راه انداخته است تا جایی که مارک مکلر از رهبران جمهوریخواهان با انتقاد از نامزدی چند باره بوشها و کلینتونها گفت: «دو خاندان و سلسله در انتخابات 2016 حضور دارند».
علاوه بر فاصله گرفتن از نامهای خانوادگی، جب و هیلاری در موضعگیریهای خود نیز فاصله لازم را با سیاستها و رویکردهای اصلی احزاب خود حفظ کردهاند. در واقع جب و هیلاری هرکدام تلاش میکنند از ایده های اصلی احزاب خود فاصله بگیرند، ایده هایی که طی سالهای گذشته هیچکدام نتوانسته افکار عمومی جامعه آمریکا را راضی کند.
به عنوان مثال در حوزه سیاست خارجی جب بوش سیاست متعادلتری را نسبت به دیگر نامزدهای جمهوریخواه اتخاذ کرده است. وی با اعزام نیروی زمینی به عراق برای مبارزه با داعش مخالف است. جب بوش نمیخواهد خود را حامی جنگهای عراق و افغانستان که هزینه زیادی را به مردم آمریکا تحمیل کرد نشان دهد.
درباره مهاجران غیرقانونی، جب بوش برخلاف ایده اصلی جمهوریخواهان که همواره مخالف ورود مهاجران غیرقانونی به خاک آمریکا هستند معتقد است که به این افراد باید یک مسیر قانونی پیشنهاد شود. او ضمن نشان دادن مخالفت خود با ازدواج همجنسگرایان، اعلام کرده است که به ازدواج سنتی معتقد است اما به هرحال تاحدودی پیشنهاد به رسمیت شناختن برخی اتحادیههای همجنسگرایان را مطرح کرده است، ایدهای که احتمالا با مخالفت چهرههای تندرو و سنتی جمهوریخواهان مواجه میشود.
اظهارات جب درباره تغییرات اقلیمی نیز بین او با دیگر نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، تفاوت ایجاد کرده است زیرا آنها انکار میکنند که تغییرات اقلیمی در حال رخ دادن است و نمیپذیرند که گرمای جهانی در نتیجه رفتارهای انسانها به وجود آمده است.
در جناح مقابل، هیلاری کلینتون نیز به دنبال آن است از ایده هایی که او را از لابیهای پولدار صهیونیستی و کانونهای قدرت در آمریکا دور میکند فاصله بگیرد.
درباره ایران، اگر چه شواهد کمی وجود دارد که هیلاری کلینتون مخالف توافق هستهای با ایران باشد اما روابط نزدیک او با لابیهای اسرائیلی و حمایتهای آنها از وی نشان میدهد که برخلاف مواضع اعلامی، هیلاری کلینتون با توافق هستهای چندان موافق نیست و احتمال اینکه مواضع وی پس از به قدرت رسیدن تغییر کند وجود دارد. حیم سابان، یکی از حامیان قدیمی هیلاری کلینتون در مصاحبهای اطمینان داد که وی در صورت رئیسجمهوری شدن، با توافق هستهای ایران مخالفت خواهد کرد.
کلینتون برعکس باراک اوباما که روابط پرنوسانی با اسرائیل داشت تلاش میکند این روابط سینوسی را ترمیم کند تا در رقابت با جمهوریخواهان بر سر کسب آرای یهودیان آمریکا عقب نماند.
یکی از انتقاداتی که همواره به سیستم انتخاباتی آمریکا وارد است این است که همه روسای جمهوری آمریکا و مجموعه دولت، یا از حزب جمهوریخواه هستند یا دموکرات و افراد مستقل یا چهرههای دیگر احزاب قادر نیستند به کاخ سفید راه یابند. کارشناسان معتقدند که جمهوریخاهان و دموکراتها با حفظ وضع موجود، نوعی انحصارطلبی در سیستم آمریکا به وجود آورده اند که از ورود افراد غیر به این ساختار جلوگیری میکند.
اکنون اغلب مردم آمریکا معتقدند که هیچ از دو حزب برنامهای برای بهبود اوضاع ندارند ولی با این وجود انتخاب دیگری نیز ندارند.
با توجه به حضور جب بوش و هیلاری کلینتون دایره انتخاب در آمریکا اکنون از دموکراتها و جمهوریخواهان به انتخاب از میان کلینتونها یا بوشها تقلیل یافته است.
ارسال نظر