دیروز: ترس از چانه زدن برای ۲۰ سانتریفیوژ

امروز: تعطیلی غنی سازی ۲۰ درصدی در جریان با استفاده از هزاران سانتریفیوژ
«زمانی که تیم هسته ای در وین به سر می‌برد و بحث قطعنامه نوامبر مطرح بود، من مسئله ۲۰ سانتریفیوژ* را به آنها یادآوری و تأکید کردم که با سه کشور اروپایی و آژانس در این خصوص مذاکره کنند. چند ساعت بعد، آقای ظریف با من تماس گرفت و گفت اگر بر موضوع ۲۰ سانتریفیوژ اصرار کنیم، آنها به صراحت در قطعنامه به آن اشاره می کنند و می گویند هرگونه تست هم جزو تعلیق است»

«به دنبال نظر تیم مذاکراتی با جک استراو صحبت کردم **. وی پس از بحث‌های نسبتا مفصل گفت چون این مسئله با توافق پاریس سازگار نیست، نمی تواند پیشنهاد را بپذیرد ...»

» ... [در پایان جلسه سران قوا در مورد این موضوع] قرار شد نامه ای به مقام معظم رهبری نوشته شود و نظرات جمع به ایشان منعکس گردد. در پایان جلسه آقای خاتمی نامه ای تهیه کردند و در آن تصریح کردند که من و آقایان هاشمی رفسنجانی، روحانی و حداد عادل موافقیم که موضوع ۲۰ سانتریفیوژ به آینده موکول و در این زمینه در کارگروه هسته ای با اروپایی ها بحث و مذاکره شود و تنها آقای هاشمی شاهرودی می‌گوید نظری ندارم...»

* ایران از آژانس خواسته بود ۲۰ دستگاه سانتریفیوژ پلمپ نشوند تا برای تحقیق و توسعه (R&D) مورد استفاده قرار گیرند.
** همان مکالمه ی معروفی که استراو در موردش میگوید در دستشویی قطار به آن جواب دادم!

منبع: امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای ، دکتر حسن روحانی، صفحات ۳۶۱،۳۶۲

کارکشته ترین ها ...
«... دکتر ولایتی راجع به فقدان مهارت های لازم دیپلماتیک در سازمان انرژی اتمی صحبت کرد و گفت آقایان دکتر ظریف، دکتر البرزی و مهندس ناصری توانمندترین افراد ما در موضوعات بین المللی هستند. دکتر خرازی وزیر امور خارجه هم گفت این سه نفر در موضوعات بین المللی بهترین افراد وزارت خارجه هستند ...»

«... کارگروه سیاسی امنیتی بر عهده دکتر خرازی بود و ایشان آقای [تخت] روانچی سفیر وقت ایران در سوئیس را به عنوان مسئول مذاکره تعیین کرده بود ... کارگروه هسته ای مسئول آن مهندس آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی بود و ایشان آقای ناصری را به عنوان مسئول مذاکره تعیین کرده بود... مسئولیت کمیته راهبری هم بر عهده من بود که آقای دکتر ظریف (نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد) را به عنوان مسئول مذاکره تعیین کرده بودم. ضمنا ایشان رئیس تیم مذاکراتی نیز بود...»

منبع: امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، صفحات ۱۴۹، ۳۵۴

روایت روحانی از ماجرای عکس معروف!

«... پیش از مصاحبه مطبوعاتی بود که با جک استراو صحبت می کردم و او به من گفت بلر در بیمارستان است. به شوخی به او گفتم لابد نمی خواهی زود مرخص شود؟! که هر دو خندیدیم و عکاسی هم که در آنجا بود، در حالی که می‌خندیدیم، عکس گرفت ...»

منبع: امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، صفحه ۱۹۵ 

عكس معروف

عاقبت دل بستن به خنده طرف مقابل و وعده های شیرینش...

یا
در مذاکرات، قول شفاهی کیلویی چند؟

«... [در جلسه 24 مهر 82 در تهران] به البرادعی گفتم شما یک حقوقدان هستید، من هم یک حقوقدانم؛ آیا از لحاظ حقوقی، تعلیق غنی سازی غیر از توقف موقت گازدهی است؟ آیا از نظر شما غیر از این است؟ گفت نه، دقیقا تعلیق غنی سازی کافی است...»

« البرادعی [در جلسه 17 آبان 82 در وین]  گفت ما معنای تعلیق در بیانیه را در آژانس این گونه تفسیر کردیم که در نطنز علاوه بر گازدهی، ساخت و مونتاژ سانتریفیوژها هم تعلیق شود. من به تندی به او پاسخ دادم که شما در تهران به من قول دادید که تعلیق تنها تعلیق گازدهی است و ما هم طبق نظر شما عمل کردیم. گفت اولا من تنها نیستم، کارشناسانی هم در آژانس هستند که نظر آنها چنین است. ثانیا تعلیق شما برای اعتمادسازی است؛ بنابر این اگر سخت گیری کنید به هدف خود لطمه زده اید. اصلا شما برای چه می خواهید قطعه بسازید؟ وقتی که غنی سازی تعلیق می شود، این فعالیت را هم کنار بگذارید و همه را مطمئن کنید، این به نفع شماست ...»

امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، صفحات 174 و 223