پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- عبارت «ذوق‌زدگي مفرط از روابط ايران - امريكا» چند ماهي مي‌شود كه وارد ادبيات سياسي كشورمان شده و علت آن هم تلاش رواني –رسانه‌اي طيف تجديدنظرطلب براي عادي‌سازي روابط تهران- واشنگتن است.

پس از روي كارآمدن دولت يازدهم تا به امروز جريان مورد اشاره تلاش فراواني داشته تا با بهره‌گيري از تاكتيك‌هايي نظير «برجسته سازي» مواضع و رفتارهاي به ظاهر دوستانه مقامات غربي در رسانه‌هاي زنجيره‌اي خود و تعريف و تمجيد از رويكرد كنوني دولتمردان امريكا نگاه مردم به عملكرد سران اين كشور را تغيير دهد.

پدرخوانده‌هاي اين جريان تلاش مي‌كنند تا بر همين اساس ضرورت تجديدنظر در مباني سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران را مطرح كرده و اين را القا كنند كه «مسامحه و گسترش روابط با امريكا» مطالبه عمومي مردم بوده و دشمني با امريكا بهره‌اي جز تحريم و محدوديت‌هاي بين‌المللي ندارد. برهمين اساس آنها تلاش دارند روحيه استبكارستيزي مردم را تبديل به سازش ناعادلانه با غرب نموده و حاكميت را در مسيري هدايت كنند تا به بسياري از خواسته‌هاي نامعقول غرب و بخصوص امريكا پاسخ مثبت دهد.

همانطور كه اشاره شد تزريق نگاه خوش‌بيني به غرب در جامعه آن هم به كمك رسانه‌هاي پرشمار خود يكي از تاكتيك‌هاي مناسب اين جماعت است آنگونه كه طي 20ماه اخير بارها تلاش شده تا كم‌اهميت‌ترين اقدامات مقامات امريكايي پراهميت‌ترين موضوعات ترجمه شده و به «اساسي‌ترين قدم‌هاي امريكايي» جهت مصالحه با جمهوري اسلامي ايران تعبير شود كه مي‌توان به نمونه‌هايي از آن اشاره كرد.

به عنوان نمونه در طول هفته‌هاي ابتدايي پس از توافق ژنو 3، اعترافات دوپهلوي برخي ديپلمات‌هاي غربي درباره «حقوق هسته‌اي ملت» را به شدت برجسته يا سخنان مرموزانه نمايندگان نظام سلطه در مورد «لغو تحريم‌ها» را با آب و تاب فراوان در سطح رسانه‌هايشان جهيده مي‌كردند، اما برعكس، مواضع خصمانه و قلدرمآبانه سياسيون غربي را عليه مردم سانسور مي‌كنند يا بسيار كمرنگ و كم‌رمق پوشش خبري مي‌دهند.

يكي از نمونه‌هاي بارز اين قضيه برخورد دوگانه با مواضع وندي شرمن، مذاكره‌كننده ارشد تيم امريكايي در نشست ايران با 1+5 در ژنو است. درحالي ارگان‌هاي مطبوعاتي تجديدنظرطلب – در آذر 92- مذاكرات ژنو را بسيار مثبت و اميدواركننده ارزيابي مي‌كردند كه وندي شرمن در اظهاراتي بي‌ادبانه و شرم‌آور بيان مي‌كند: «‌فريب و نيرنگ بخشي از DNA ايرانيان است» و در ادامه مي‌گويد: ما به دنبال حذف تحريم‌هاي وسيع عليه ايران نخواهيم بود و تنها به ايران فرصت مي‌دهيم براي از بين بردن نگراني‌هاي ما، مدتي «استراحت» كند.

در آن مقطع زماني نه تنها رسانه‌هاي هواخواه ليبراليسم در داخل، به سخنان توهين‌آميز مذاكره‌كننده ارشد تيم امريكايي در مذاكرات هسته‌اي واكنشي درخور توجه آن هم در قالب نوشتن يادداشت و مقاله نشان ندادند، بلكه حاضر نشدند حتي اصل خبر را هم در صفحات خود براي تنوير افكارعمومي و حداقل رعايت حق ابتدايي مردم، پوشش خبري دهند.  نمونه ديگري از مواجهه احساسي- در نگاهي مسامحه‌گونه- اين جماعت با نظام سلطه آنجايي است كه تلاش شد اتفاقات عادي در عرصه ديپلماسي دستاوردي بزرگ تلقي شود.

همزمان با ديدار روحاني – كامرون در نيويورك انبوهي از رسانه‌هاي اين طيف با ذوق‌زدگي اين ديدار را «تاريخي» و «پايان‌دهنده روابط سرد 36 ساله» توصيف و با عبارت‌هايي مبالغه‌آميز اين اتفاق را دستاوردي بزرگ و تأثيرگذار براي كشورمان عنوان كردند. از سوي ديگر برخي مقامات دولتي مانند حميد ابوطالبي، معاون سياسي دفتر رئيس‌جمهور در صفحه توئيتر خود پس از اين ديدار با جملاتي تأمل‌برانگيز و سراسر احساس‌محور مي‌نويسد: «‌اين ديدار... در روابط اروپا و ايران تغييرات اساسي ايجاد كرده و مذاكرات هسته‌اي را تحت تأثير قرار خواهد داد. لذا از دستاوردهاي مهم سفر امسال دكتر روحاني به نيويورك، تحول در روابط تهران- لندن و بحث هسته‌اي، پس از ديدار سران ايران و انگلستان است. دوستان گرامي! وقتي عده‌اي نگران ديدار با اوباما باشند، ديدار با كامرون ديگر محل نزاع آنان نخواهد بود.»

همه اين مواضع در حالي بود كه ديويد كامرون تنها پس از 9 ساعت از ديدار با روحاني موجي از تخريب و تهمت‌ها را متوجه مردم ايران كرد.

روز گذشته هم روزنامه‌هاي زنجيره‌اي جماعت مدعي اصلاح‌طلبي به بهانه ديدار جان كري و محمدجواد ظريف در نيويورك با درج تيترهاي جهت‌دار تلاش كردند، ورود اولين وزير خارجه امريكا به اقامتگاه نماينده ايران در شهر نيويورك را يك اقدام تاريخي و بي‌سابقه عنوان كنند، به طوري كه با تورق صفحات نخست روزنامه‌هاي متعدد اين جناح مي‌توان ميزان ذوق‌زدگي آنها از اين اتفاق را مشاهده كرد آنگونه كه همه آنها با درج تيتر «جان كري در خاك ايران» تلاش داشتند روابط تهران –واشنگتن را عادي جلوه داده و آن را يكي از حياتي‌ترين مسائل كشور عنوان كنند.

اين در حالي است كه رويكرد خصمانه مقامات غربي در مواجهه با ايران تغيير نكرده و همچنان تأكيد دارند بايد نظام جمهوري اسلامي را ساقط نمايند، كه از جمله آن مي‌توان به مواضع جان كري بلافاصله پس از اين ديدار اشاره كرد كه همانند چند ماه اخير بار ديگر ايران را به حمله نظامي تهديد مي‌كند. به هر روي نمي‌شود مباحث كلان بين‌المللي و منطقه‌اي را با نگاهي سطحي و احساسي دنبال كرد و با انجام ديدار دو يا چند جانبه مقامات كشورمان با دولتمردان امريكايي احساس كرد همه دشمني‌ها پايان پذيرفته است؛ اگر چه نگاه مدعيان اصلاح‌طلبي مرتبه‌اي بالاتر از اين بوده و آن را بايد «همسويي آنها با غرب» هم تفسير كرد.