نتيجه گيري از عمليات «ديماس»
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»، هفته نامه يالثارات در گزارشي تحليلي نوشت:
در ابتداي اين گزارش تحليلي قصد داريم قرائتي آمريكايي – اسرائيلي از موضوع گزارش ، كه عبارت است از حمله روز يكشنبه اسرائيل به مواضعي در نزديكي دمشق داشته و سپس به تحليل اوضاع جاري بپردازيم.
قرائت اسرائيلي
1- منابع امنيتي اسرائيل در شاخه خاورميانه مدعي هستند حمله هوايي روز يكشنبه هفتم دسامبر (16 آذر1393) به مواضعي در نزديكي فرودگاه بين المللي دمشق با هدف نابودي سامانه ضد هوايي روسي «اس – آ – 25» انجام يافته كه قرار بوده است تحويل واحد پدافند هوايي سوريه و حزب الله لبنان شود. اسرائيل مدعي است كه طي چند روز پيش از حمله از انتقال اين تسليحات توسط هواپيماهاي باربري روسي به فرودگاه دمشق اطلاع يافته بوده است. اين حمله 24 ساعت پس از ملاقات «ميخائيل بوگدانف» معاون وزير امورخارجه روسيه و مسئول پرونده جنگ سوريه در كرملين با سيد حسن نصرالله در بيروت اتفاق افتاد. اسرائيل درحالي تاكيد دارد كه اين عمليات براي نابودي تسليحات ضد هوايي روسي انجام شده كه در عين حال مدعي است روسها يك پايگاه اطلاعاتي قدرتمند در «تل الحارة» در نزديكي قنيطره و نيز يك پايگاه قدرتمند اطلاعاتي ديگر در حدود مرزي اردن و سوريه مستقر دارد كه طلاعات شورشيان را به دولت سوريه منتقل مي كند. منابع اسرائيل همچنين مدعي هستند كه عمليات روز هفتم دسامبر در دو مرحله انجام يافته كه مرحله دوم آن مشخصا ، تيپ 103 از لشكر چهارم ارتش سوريه كه در واقع گارد رياست جمهوري محسوب مي شود را در نزديكي بزرگراه بين الملي دمشق- بيروت هدف قرار داده اند. اسرائيل در حالي مدعي است اين حمله بر نابودي 10 هدف لجستيك تيپ در منطقه «ديماس» متمركز بوده است. كه در عين حال ادعا دارد در اين حمله فرمانده لجستيك حزب الله نيز كه مسئوليت تحويل تسليحات از تيپ 103 را برعهده داشته است در اين حمله به شهادت رسيده است.
قرائت آمريكايي
2- روز دوشنبه (فرداي انجام عمليات) طيف گسترده اي از منابع نظامي آمريكايي ادعا كردند روسيه با شتاب زيادي درحال تحويل اين تسليحات ضد هوايي به سوريه و حزب الله بوده است تا در يك اقدام پيش دستانه از ايجاد يك منطقه پرواز ممنوع در شمال سوريه جلوگيري كنند.اين درحالي است كه براساس توافق تركيه – آمريكا ، نيروي هوايي ايالات متحده اجازه مي يابد تا جنگنده بمب افكن ها ، هواپيماهاي شناسايي و نيز هواپيماهاي بدون سرنشين خود را از پايگاه اينجرليك در خاك اين كشور براي عمليات برفراز خاك سوريه به پرواز درآورد كه تا كنون تركيه صرفا اجازه پرواز 2 مورد آخر را براي شناسايي و بمباران مواضع داعش در شمال سوريه داده است. اين درحالي است كه اوباما تا كنون بارها از طرح ايجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوريه به دليل پرهيز از مواجهه با سيستم هاي ضد هوايي روسي درخاك اين كشور پرهيز كرده است.
با كنار گذاشتن موقتي دو قرائت اسرائيلي – آمريكايي لازم است تا ارجاعي به گزارش پيشين خود داشته باشيم كه بر اساس رصد میدانی عملکرد معارضین سوری (به غیر از داعش) ، تنظيم شده و نشان مي داد این نیروها پس از آغاز حملات هوایی نیروهای ائتلاف ، تا پایان ماه اکتبر ، با اجرای 8 عملیات درحال اعمال فشار به کمربند جنوبی دمشق بوده اند که در 2 محور «قنیطره» ، «غوطه شرقی» طراحی و اجرا شده و در نهايت اين مناطق حياتي را از كنترل نيروهاي دولتي خارج كرده بودند. لينك گزارش قبل:
لذا براساس يافته هاي قبلي خود به ادامه گزارش جديد خواهيم پرداخت:
آنچه مي دانيم
1- مرور جغرافیای حملات به كمربند دفاعي دمشق در جبهه جنوب نشان مي دهد كه اين حملات از آگوست تا اکتبر 2014 (شهريور- آبان1393) و به موازات آغاز عملیات هوایی نیروهای ائتلاف طراحي و اجرا شده است. تحليل اين حملات براساس جغرفياي وقوع آن حكايت از تعيين راهبردي از سوي نیروهای شورشی است كه هدف آن ایجاد یک جبهه یکپارچه در جنوب به واسطه متصل کردن متصرفات در قنیطره ، درعا ، غوطه غربی و قطع محورهاي مواصلاتي ارتش سوريه و نيروهاي مقاومت در روي زمين است.
2- ما در بررسي اين پروند ، سابقه حمله اسرائيل به مركز مطالعات علمي و مواضع تيپ 105 از گارد رياست جمهوري سوريه در روز 15 ارديبهشت 1392 را داريم كه در منطقه «قاسيون» در نزديكي دمشق قرار داشت. برخي منابع در آن مقطع معتقد بودند مناطق مورد حمله ، شامل دپوي تسليحات براي براي آغاز عمليات آزادي القصير بوده كه اسرائيل از آن مطلع شده بوده و با هدف قرار دادن آن تقريبا يك ماه اين عمليات را به تاخير انداخت.
3- روزهاي 27 تا 30 نوامبر سال جاري (6-9 آذر1393) نيروهاي ارتش سوريه با پشتيباني گردانهاي «سيد الشهدا» از عراق و حزب الله لبنان ، عملياتي را با پشتوانه بمباران سنگين در منطقه «شيخ مشكين» در نزديكي درعا آغاز كردند كه در واقع نشانه هايي از آغاز عمليات زميني در منطقه قنيطره بود. البته منابع آمريكايي از مشاركت واحدهايي از سپاه پاسداران در اين عمليات خبر داده بودند.
تحليل
با توجه به شواهد و با استناد به الگوي كنش و واكنش در عمليات القصير به نظر مي رسد ، مقاومت در صدد طراحي عملياتي است تا بواسطه اجراي آن ، مناطق خارج شده از دست حكومت مركزي سوريه در قنيطره و قوطه شرقي را باز پس گيرد. بر اساس همين الگو مي توان حدس زد آنچه از سوي اسرائيل در نزديكي دمشق مورد هدف قرار گرفته است لجستيك مربوط به همين عمليات بزرگ احتمالي بوده است. بنابراين به نظر مي رسد پروپاگانداي اسرائيل و آمريكا مبني بر حمله پيشدستانه به منظور ايجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال اساسا وارونه نمايي از صحنه عمل براي عملكرد معكوس است.چنانچه اگر قرار باشد در منطقه اي محدوده پرواز ممنوع اعلام شود آن منطقه جنوب و دو بخش قنيطره – غوطه شرقي خواهد بود كه از كنترل نيروهاي سوري خارج شده و در صدد بازپسگيري آن با پشتوانه بمباران سنگين هوايي هستند.اين درحالي است كه تحقق اين امر به مفهوم از بين رفتن حاصل 4 ماه تلاش براي تسخير اين مناطق است. بنابراين ادعاي اسرائيل مبني برهدف قرار دادن موشك هاي ضد هوايي روسي از اين منظر مي تواند صحت داشته باشد كه اساسا ماموريت اين موشك ها ايجاد بازدارندگي از ايجاد منطقه پرواز ممنوع در جبهه جنوب بوده است نه شمال! چه آنكه آمريكا تا كنون بارها تقاضاي تركيه مبني بر ايجاد منطقه پرواز ممنوع تا شمال حلب را رد كرده و اساسا عمق عمليات هاي هوايي نيروهاي ائتلاف درخاك سوريه نيز از نيم تا يك كيلومتر فراتر نرفته است.
نتيجه گيري
بنابراين از تحليل حمله هوايي روز يكشنبه اسرائيل مي توان 3 نتيجه اخذ كرد:
1- عمليات بزرگي از سوي نيروهاي مقاومت براي بازپس گيري مناطق قنيطره وغوطه شرقي در شرف وقوع است.
2- آمريكا و اسرائيل در صدد ايجاد منطقه پرواز ممنوع در جنوب سوريه هستند.
3- سومين نتيجه را از زبان «جيم ريكاردز» مشاور جنگ هاي نامتقارن سازمان اطلاعات آمريكا (سيا) بيان مي كنيم:
او براساس نتيجه گيري از گزارش هاي 16 مركز اطلاعاتي آمريكا از وضعيت ايران ، عراق ، سوريه و اوكراين معتقد است كه ايالات متحده بايد طي 6 ماه آينده خود را براي آغاز جنگ جهاني سوم آماده كند.
به نظر مي رسد سخنان امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه در نشست بررسی تحولات عراق و ائتلاف علیه داعش در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه ناظر به داده اي اين گزارش ، تحليل و راهكار پس از آن باشد. چنانچه وي در اين رابطه گفته بود: «یک نگاه خوشبینانه معتقد است این ائتلاف برای از بین بردن تروریستها در ظرف دوسه سال ایجاد شده اما نگاه بدبینانهای نیز وجود دارد که معتقد است ایالات متحده برای تکمیل حلقه مفقوده خود در منطقه وارد این فرایند شده که در خصوص موضوع دوم کدهای زیادی نیز وجود دارد... اگر ائتلاف ضد داعش بخواهد از طرف داعش به طرف تغییر حکومت در سوریه شیفت کند و به دنبال سیاست تغییر نظام در این کشور باشد به طور حتم دیگر حتی رژیم صهیونیستی نیز امنیت نخواهد داشت و ما دردفاع از متحدین خود هر اقدامی را که نیاز باشد و لازم بدانیم انجام خواهیم داد.جریاناتی در منطقه حضور دارند که با وجود آنها حتی نیاز به ورود ایران در این خصوص نخواهد بود.»
ارسال نظر