70 درصد مردم ایران با تعلیق نیمی از سانتریفیوژها مخالفند
محافل سیاسی و رسانهای غرب معتقدند مردم ایران برنامه هستهای را غرور ملی خود میدانند و بر سر آن تسلیم نخواهند شد.
به گزارش پارس،روزنامه نیویورک تایمز در تحلیلی به قلم دیوید سانگر نوشت: مذاکرات پیشرو فقط مربوط به توانایی هستهای نیست، بلکه غرور ملی و اعتماد متقابل را نیز شامل میشود. ایرانیها میخواهند به عنوان قدرت بزرگ منطقهای با آنان رفتار شود.
این روزنامه با اذعان به خرابکاریهای آمریکا و اسرائیل نوشت: متخصصان هستهای ایران ترور شدند که به اسرائیل نسبت داده شد. آمریکا همچنین با مشارکت اسرائیل، تلاش برای خرابکاری سایبری را اجرا کرده است. این خرابکاری توسط دولت بوش آغاز شد و در دوره اوباما شتاب گرفت.
در این گزارش آمده است: بسیاری از کشورها برنامه هستهای دارند ولی چرا ما در مورد ایران نگرانیم؟ باید گفت پنج کشور اعلام کردهاند سلاحهای هستهای در اختیار دارند. آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین. پاکستان، هند و کره شمالی هم بمبهای هستهای را آزمایش کردند. اسرائیل نیز هر چند اعلام نمیکند، اما به طور گستردهای مشخص شده است زرادخانهای با بیش از 100 سلاح هستهای در اختیار دارد. دهها کشور فاقد سلاح هستهای با دانش پیشرفته هستهای مانند ژاپن، با ذخائر هستهای بزرگ و تخصص علمی زیاد وجود دارند که اگر بخواهند میتوانند سلاح بسازند، اما اسرائیل و عربستان نگران قدرت منطقهای ایران هستند.
هانسبلیکس رئیس سابق بازرسان آژانس نیز در مصاحبه با راشا تودی تأکید کرد: نگرانی غرب از برنامه هستهای ایران ساختگی است و احتمالاً هدف جلوگیری از قویتر شدن ایران از نظر اقتصادی باشد.
وی افزود: ایرانیها میگویند که لازم است خودکفا باشند، زیرا از زمانی که در ایران انقلاب شد، تحویل فناوری هستهای و سوخت هستهای به ایران از طرف غربیها متوقف شد. بنابراین ایرانیها هم میگویند ما نمیتوانیم به کسی وابسته باشیم، مجبوریم این صنعت و سوخت را خودمان تولید کنیم. آنها افتخار میکنند که در انجام این کار موفق بودهاند. ایرانیها بسیار افتخار میکنند که این دستاوردها را داشتهاند و آن را بخشی از غرور ملی خود میدانند و بعید است به آسانی از این برنامه عقبنشینی کنند. آنها نمیخواهند غرور خود را زیر پا بگذارند.
مارک فیتز پاتریک تحلیلگر انگلیسی نیز در وبسایت مؤسسه بینالمللی مطالعات راهبردی با اشاره به اینکه ایران، آمریکا را شیطان بزرگ میداند، نوشت: بسیاری در آمریکا و اسرائیل تصور میکنند تحریمهای بیشتر میتواند ایران را وادار به تسلیم کند اما این تصور نشان دهنده فقدان شناخت از ذهنیت ایرانی است. لازم نیست کسی کارشناس ملت ایران باشد تا بداند آنها تسلیم را افتخار نمیدانند.
از سوی دیگر مجله آمریکایی فارینپالیسی در گزارشی تأکید کرد: نظرسنجیها نشان میدهد افکار عمومی ایران با اقدامات در حوزه ایجاد شفافیت و اعتمادسازی همراهی میکند، ولی با محدودیت بر قابلیتهای هستهای ایران موافق نیستند. مرکز افکار عمومی دانشگاه تهران و مرکز مطالعات بینالملل و امنیتی دانشگاه مریلند در تابستان امسال، از نمونهای 1037 نفری از ایرانیان درباره دیدگاههای آنها درباره یک توافق احتمالی هستهای نظرسنجی کرده است. این تعداد از افراد از نظر آماری نمایندهای مناسب از افکار عمومی در ایران محسوب میشود.
فارین پالیسی افزود: با در نظر گرفتن ابعاد دیگر یک توافق هستهای، اکثریت بزرگ 79 درصدی افراد با پذیرش این تعهد که ایران هرگز سلاح هستهای تولید نخواهد کرد، موافق بودهاند. 76 درصد پرسش شوندگان با ادامه نظارت و بازرسیهای فعلی بینالمللی و 62 درصد با اقدامات شفافیتساز بیشتر موافق بودهاند. اما در عین حال اکثریت قابل توجه70 درصدی با برچیدن نیمی از سانتریفیوژهای فعال فعلی ایران و 75 درصد مردم هم با پذیرش محدودیت بر فعالیتهای تحقیق و توسعه ایران مخالف بودهاند.
مجله آمریکایی نوشت: فقط یک اقلیت کوچک 15 درصدی حاضرند محدودیت بیقید و شرط بر سر ذخایر اورانیوم غنی شده کشورشان را بپذیرند، همچنان که فقط 16 و 19 درصد با پذیرش محدودیت بر سر کیفیت و تعداد سانتریفیوژهای ایران موافق بودهاند.
از سوی دیگر روزنامه کریستین ساینس مانیتور در تحلیلی نوشت: ایرانیها به آمریکا اعتماد ندارند و توازنی که مورد توافق دو طرف باشد، در مذاکرات دیده نمیشود. دو مانع اصلی، ظرفیت غنیسازی و زمانبندی لغو تحریمهاست.
ارسال نظر