شرمن:تحریمها در توافق نهایی تعلیق میشوند نه لغو
مذاکره کننده ارشد هستهای آمریکا ضمن اعلام اینکه در بازه زمانی توافق نهایی برنامه غنیسازی ایران باید بسیار محدود باشد گفت که در این دوره زمانی تحریمها را تنها تعلیق میکنیم نه لغو.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم ؛ وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد آمریکایی و معاون وزیر خارجه این کشور، در مصاحبه با کریستین امانپور، گزارشگر شبکه سیانان گفت: "همانگونه که رئیسجمهور اوباما گفته است، وی معتقد است که دلایل موثقی برای ادامه این مذاکرات وجود دارد."
مذاکره کننده ارشد آمریکایی در ادامه افزود: "من فکر میکنم در میانه تمام مذاکراتی که تحت پوشش خبری قرار میگیرند، مردم این نکته را از دست میدهند که آنچه ما در اینجا سعی داریم انجام دهیم این است که به نگرانی جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران بپردازیم. مطمئن شویم که آنها به تسلیحات هستهای دست نمییابند و اینکه برنامه هستهایشان منحصرا صلحآمیز است. این مسائل بسیار حساس هستند و ما میخواهیم هر آنچه را که از نظر دیپلماتیک میتوانیم انجام دهیم تا اطمینان یابیم تضمینهایی که جامعه بینالملل به دنبال آن است را بدست آوریم؛ اینکه ایران جملات خود را با اقدمات عینی و قابل راستیآزمایی منطبق کند."
شرمن همچنین گفت: "من باید بگویم که تمام طرفهای مذاکره شامل ایران بسیار جدی و متمرکز بودهاند."
وی در ادامه در پاسخ به سؤال امانپور مبنی بر تأثیر اعلام آمادگی ظریف برای پذیرش پروتکل الحاقی از جانب ایران گفت: "امضای پروتکل الحاقی و تصویب آن یک گام مهم است و شفافیت و راستیآزمایی نیز واضح است که تأثیری کلیدی دارند. اما این پیچیدهترین مذاکرهای است که تاکنون دیدهام. تعداد عناصری که باید به آنها پرداخته شود از ظرفیت تا تأسیسات غنیسازی، تا توسعه و تحقیقات، ابعاد نظامی احتمالی که در تحریمها شورای امنیت سازمان ملل بدانها اشاره شده است [بسیار زیاد است] ... این [مذاکرات] بسیار پیچیده و فنی بوده و هر نوع توافقنامه نهایی ضمیمههای بسیاری خواهد داشت."
معاون امور سیاسی وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره احتمال دستیابی به توافق نهایی درباره برنامه هستهای ایران گفت: "نمیدانم. آنچه میتوانم بگویم این است که همه متعهد به تلاش برای انجام این کار هستند. ما پیشرفتهای محسوسی داشتهایم؛ اما هنوز به آنجا نرسیدهایم. هنوز درباره مسائل کلیدی فاصله زیادی وجود دارد. ظریف به مانند کری به صورت علنی درباره ظرفیت غنیسازی صحبت کرده است. این [ظرفیت غنیسازی] اهمیتی اساسی برای این توافق دارد. بنابراین باید بر روی آن کار کنیم."
شرمن درباره بیانیات حضرت امام خامنهای پیرامون نیاز عملی ایران در حوزه غنیسازی گفت: "فکر میکنم آنچه که در اتاق مذاکره روی میدهد و اینکه توافق نهایی چگونه خواهد بود، مهم است و اینکه آیا ایران گامهایی برای محدود کردن برنامه کنونی ظرفیت غنیسازی به منظور ارائه تضمینهایی جامعه بینالمللی به دنبالش است، برداشته است یا نه. بنابراین اظهار نظر درباره اظهارات رهبری معظم را به مقامات ایرانی واگذار میکنم. سعی نمیکنم که این کار را انجام دهم. اما هیچ شکی وجود ندارد که آنها ممکن است دارای نیاتی برای آینده باشند. اما در دوره زمانی این توافقنامه، باید یک برنامه غنیسازی محدودی وجود داشته باشد زیرا بخش اعظمی از جهان معتقد است که آنها اصلا نیازی به غنیسازی داخلی ندارد. بنابراین در این دوره زمانی باید یک برنامه بسیار محدود باشد. ما هماکنون در حال کار بر روی چگونگی انجام این کار هستیم.
شرمن درباره چگونگی برداشته شدن تحریمهای ضد ایرانی در صورت دستیابی به توافق نهایی هستهای گفت: "آنچه در اولین فرصت به ایران و به صورت علنی گفتهایم این است که ما تحریمها را تعلیق خواهیم کرد نه لغو زیرا باید ببینیم که ایران هر آنچه که پذیرفته را اعمال میکند و در یک بازه زمانی به آنچه توافق شده پایبند میماند. آژانس بینالمللی انرژی هستهای نیز نقش بسیار مهمی ایفا میکند زیرا آنها اقدامات ایران را بررسی کرده و درباره پروتکل الحاقی نیز در نهایت اعلام خواهند کرد که هیچگونه تأسیسات اعلام نشدهای وجود ندارد... قبل از اینکه از کنگره بخواهیم که تحریمها را بردارد باید تمام این گامها برداشته شوند."
"زمانی که افراد به توافق موقت - اولین گام، توافق شش ماهه - مینگرند، میبینند که ایران تمام تعهداتش را اجراء کرده، غنیسازی 20 درصد را متوقف کرده، ذخایر خود را کاهش داده و تأسیسات خود را توسعه نداده است. این عمل به تعهدات مقداری اعتماد ایجاد کرده است - که هنوز کافی نیست - بنابراین امیدواریم که اگر توافقی وجود داشته و به تعهدات عمل شود، اعتماد بیشتری آفریده شده و کنگره احساس کند که می تواند تحریمها را بردارد. بنابراین به همتایان ایرانیام گفتم که کیفیت یک توافق میتواند همه چیز را ممکن سازد."
شرمن درباره تأثیر تحریمهای ضد ایرانی بر اقتصاد آمریکا و کشورهای اروپایی گفت: "فکر میکنم که برای آمریکا دردآورد بوده است. با این حال همه باید بدانند که آمریکا تحریمهایی تجاری را از 30 سال پیش یعنی زمانی که گروگانهای آمریکایی در تهران گرفته شده بودند، اعمال کرده است. بنابراین تحریمها پیش از نگرانیها درباره برنامه هستهای وجود داشتند. اما، بله، برای آمریکا و اروپا هزینه داشتهاند. برای چین، روسیه، آسیا، آفریقا، برای همه هزینه داشتهاند. اما در نهایت این امر نشان میدهد که جامعه بینالمللی خواهان تضمین صلح و امنیت از طریق تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است. فکر میکنم امروز همه بر روی رویدادهایی که در خاورمیانه اتفاق میافتند متمرکز شدهاند، مسائل بسیار سخت و پیچیده هستند. ایران با سلاح هستهای میتواند مسائل را پیچیدهتر و خطرناکتر سازد."
ارسال نظر