در حاشیه بازگشایی سفارت انگلیس در تهران؛
آیا ایران به انگلیس غرامت داده است؟
امروز ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس، در سخنانی تصمیم لندن به بازگشایی سفارتش در تهران را اعلام داشت اما گفت که سفارتخانه در ابتدا تنها قادر است خدمات محدودی را ارائه دهد.
به گزارش پارس به نقل از الف ،وی در سخنانی در مجلس عوام این کشور گفته که روز شنبه در گفتگوی تلفنی با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، پیشرفت در بهبود روابط دو کشور و علاقه مشترک به ادامه حرکت به سوی برقراری روابط دوجانبه را بررسی کرده است. وزیر خارجه انگلیس گفت که طی چهار ماه گذشته، ارتباط بین دو دولت گسترش یافته و شماری از مقامات بریتانیایی و ایرانی به پایتختهای یکدیگر سفر کردهاند و افزود که این سفرها به ما امکان داد تا یک رشته اقدامات را جهت بهبود عملکرد سفارتخانههای خود به اجرا بگذاریم.
هیگ عنوان کرده که دو موضوع مهم در بررسی بازگشایی سفارتخانه بریتانیا در تهران وجود داشته است. اول کسب اطمینان در مورد امنیت کارمندان سفارت و دوم، برخورداری آنان از شرایط مناسب برای فعالیت عادی بدون مواجهه با موانع و مشکلات. وی افزود که در هر حال، هرگز تردیدی در این مورد وجود نداشته است که در صورت تحقق شرایط لازم، باید در تهران سفارتخانه داشته باشیم.
وی تاکید کرد که در آغاز کار، سفارتخانه تنها قادر به ارائه خدمات محدودی به مراجعان است و فعلا لازم است متقاضیان ایرانی دریافت روادید سفر به بریتانیا همچنان به مراکز دیپلماتیک این کشور در ابوظبی یا استانبول مراجعه کنند. هیگ در عین حال گفت که ایجاد زمینه گسترش ارتباط بین دو ملت الویتی مهم برای ما محسوب میشود و امیدوارم با افزایش تعداد کارکنان و گسترش ظرفیت کاری سفارتخانه در ماههای آینده، در این زمینه پیشرفتهایی به دست آید.
این در حالی است که بی بی سی مدعی شده وضعیت بحرانی عراق و پیشروی نیروهای داعش در این کشور باعث افزایش تماس بین کشورهای غربی و ایران شده است.
نگاهي به روابط گذشته ايران- انگليس
پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در بهار گذشته، تهران و لندن با رایزنی های مستمر درباره ارتقای گام به گام روابط دیپلماتیک میان دو طرفش به توافق رسیدند. اين دو كشور در تاریخ ۱۶ مهرماه سال قبل توافق کردند ارتباطشان را به سطح کاردار غیرمقیم ارتقاء دهند. در پی این توافق، محمدحسن حبیبالله زاده به عنوان کاردار غیر مقیم ایران و آجی شارما به عنوان کاردار غیرمقیم انگلیس معرفی شدند.
در اواخر پاییز ۱۳۹۰ با حمله تعدادی از افراد معترض در تهران به سفارت انگلیس و اشغال کوتاه مدت ساختمان سفارت، این کشور تصمیم گرفت سفارت خود را تعطیل کند. دولت انگلیس همزمان ضمن تعطیل کردن سفارت ایران در لندن، دستور اخراج دیپلمات های ایرانی از انگلیس را صادر کرد. پس از تعطیلی سفارتهای دو کشور، سفارت سوئد در تهران حافظ منافع دولت بریتانیا و درمقابل سفارت عمان در لندن، حافظ منافع دولت ایران شد. اما بعد از حدود ۲ سال ایران و انگلیس به قطع روابط پایان دادند و رابطه مستقیم دیپلماتیک میان دو کشور ازسرگرفته شده است.
حال با صحبت هاي جديد وزیر خارجه انگلیس، سوالی که به ذهن متبادر می شود این است که آیا ایران غرامتی در مورد اشغال سفارت انگلیس پرداخت کرده است یا نه؟
چند وقت پیش روزنامه گاردین از قول مجيد تخت روانچي نوشته بود كه ایران آماده است تا موضوع جبران خسارات وارده به ساختمان سفارت تهران در انگلیس در جریان تظاهرات سال ۲۰۱۱ را در قالب بستهای از موارد برای از سرگیری روابط دیپلماتیک مورد بحث قرار دهد، اما بابت آن حادثه عذرخواهی نخواهد کرد.
اين در حالي است كه چند وقت بعد از اشغال سفارت، دویچهوله بر اساس گزارش روزنامه «تلگراف» مدعی شده بود یک سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا با ادعای گسترده بودن تخریب اموال این کشور در تهران گفته این کشور طبق کنوانسیون وین خواستار پرداخت غرامت است.
دویچهوله همچنين مدعی شده بود میزان خسارت وارده به اموال دیپلماتیک این کشور در ایران بیش از یک میلیون پوند تخمین زده میشود! این منبع در ادامه آورده بود تابلوهای نقاشی ارزشمند، فرش، مبلمان، جواهرات، اشیای قیمتی، دستگاههای الکترونیک و چند خودروی اداری از جمله اموالی هستند که تخریب شدند.
ارسال نظر